Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

1282. Minichamps [4+1]


Εταιρείες που κατασκευάζουν στατικά μοντέλα αυτοκινήτων υπάρχουν πολλές. Για παράδειγμα: Bburago, Welly, Schuco, Cararama, Matchbox, Kyosho και διάφορες άλλες. Η πλειονότητα των μοντέλων αυτών είναι die cast metalή, σε απλά Ελληνικά, με χύτευση μετάλλου σε καλούπια. Τα στατικά αυτά μοντέλα προσφέρονται σε διάφορες κλίμακες (π.χ. 1:87, 1:64, 1:43, 1:24, 1:18 κ.λ.π). Κατά κανόνα όσο μεγαλώνουν οι διαστάσεις του μοντέλου τόσο μεγαλύτερη είναι η ομοιότητά του με το πραγματικό αυτοκίνητο και, φυσικά, μεγαλύτερο το κόστος του.

Το μόνο σίγουρο ότι τα στατικά αυτά μοντέλα είναι θαυμάσια παιδικά παιχνίδια. Από την άλλη, δεν παύουν να αποτελούν αντικείμενα συλλογών, για μεγαλύτερες της παιδικής ηλικίες, και ειλικρινά δεν γνωρίζω   ποιοι είναι οι πιο φανατικοί αγοραστές τους. Τα παιδιά ή οι ενήλικοι συλλέκτες;

Κάθε κλίμακα, για τα στατικά αυτά μοντέλα, έχει τη χάρη και το κόστος της. Μία από τις συνηθέστερες κλίμακες είναι αυτή του 1:43, όπου για να πας στις διαστάσεις της πραγματικότητας αρκεί, στο στατικό μοντέλο, να πολλαπλασιάσεις τη διάσταση που σε ενδιαφέρει επί 43. Είναι μία κλίμακα στα μοντέλα της οποίας υπάρχει ισορροπία μεγέθους, λεπτομέρειας και κόστους κτήσης.

Στην κλίμακα αυτή, λοιπόν, η αναπαράσταση της πραγματικότητας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ο απαιτούμενος χώρος,  για την έκθεση μιας συλλογής, είναι  σχετικά περιορισμένος και το κόστος σε λογικό πλαίσιο, αν υπάρχει κάτι τέτοιο για συλλέκτες!

Σε αυτή την κλίμακα, του 1:43, έχω στην κατοχή μου εκατόν πενήντα τρία μοντέλα, και συνεχίζω (με τα «Αξέχαστα Αυτοκίνητα», που αυτή την εποχή κυκλοφορούν στα περίπτερα). Από τα μοντέλα αυτά ξεχωρίζω τέσσερα τα οποία είναι κατασκευασμένα από την εταιρεία Minichamps.  Πρόκειται για μοντέλα εξαιρετικής κατασκευής και λεπτομέρειας και, βεβαίως, αυξημένου, έως πολύ αυξημένου, κόστους.

Όντως. Τα Minichamps, το καθένα σε πλαστική θήκη, το καπάκι της οποίας έχει σωστή εφαρμογή και δεν χρειάζεται να «δεθεί» στη βάση με σιλοτέιπ για αποφυγή ατυχημάτων, είναι μία κατηγορία μόνα τους στον κόσμο των συλλεκτών. Στη μαύρη πλαστική βάση κάθε μοντέλου αναγράφεται το όνομα, το μοντέλο,  κάποιες φορές το χρώμα, καθώς και το σε πόσα κομμάτια, το συγκεκριμένο μοντέλο, κυκλοφόρησε από την Minichamps.



Το πρώτο Minichamps που απόκτησα μου το δώρισε ο γιος μου στις 2 Μαρτίου 2006, για τα γενέθλιά μου. Επρόκειτο για μία εντυπωσιακή μαύρη Lamborghini 350 GT, η οποία κυκλοφόρησε σε 2016 κομμάτια.



Το 2006 και πάλι, στις 18 Μαΐου, απόκτησα και το δεύτερο Minichamps μου. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Συναντηθήκαμε στη βιτρίνα ενός μικρού καταστήματος, με τηλεκατευθυνόμενα και στατικά μοντέλα, στο Ελληνικό. Το κατάστημα, σε έναν κάθετο της Ιασωνίδου, λίγο πιο πάνω από την Βουλιαγμένης, ήταν το “Race Models” και έχει κλείσει. Στην πλαϊνή βιτρίνα του ένα κίτρινο Ford GT, έξω από την βιτρίνα εγώ. Το ερωτεύτηκα. Μπήκα στο κατάστημα ευθύς. Το απόκτησα με 31 €. Το μοντέλο αυτό κυκλοφόρησε σε 2784 κομμάτια.



Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια για να προσθέσω τα δύο επόμενα Minichamps στη συλλογή μου. Ήταν Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, που δώρισα στον εαυτό μου, για τα γενέθλιά του, μία Porsche 911 GT3 Cup (Supercap 2006 – H. Neuhauser), που κυκλοφόρησε σε 1440 κομμάτια, και ένα VW 1303 Cabriolet (Signalorange), που κυκλοφόρησε σε 1008 κομμάτια. Τα μοντέλα αυτά τα αγόρασα από το ειδικό κατάστημα στατικών μοντέλων Fasma Models, στην οδό Ιπποκράτους 52 & Βαλτετσίου, και μου κόστισαν 19 και 25 € αντιστοίχως (με μία καλή έκπτωση).




Εκτός όμως από τα πιο πάνω τέσσερα Minichamps, στην κλίμακα 1:43, έχω ένα ακόμα σε διαφορετική κλίμακα (και έτσι δικαιολογείται το «4+1» στον τίτλο της παρούσας εγγραφής). Πρόκειται για μία Bentley Brooklands (Magnolia), η οποία κυκλοφόρησε σε 5040 κομμάτια και είναι σε κλίμακα 1:64. Την Bentley αυτή την αγόρασα, το Σάββατο 2 Απριλίου 2011, από το γνωστό κατάστημα Dominionτης Γλυφάδας, το οποίο δυστυχώς έχει πλέον κλείσει, και μου κόστισε 14 €.



Ακολουθούν τέσσερις ακόμα φωτογραφίες:





Να είσαστε Καλά, να εξακολουθήστε να προσέχετε και να έχετε μία Καλή Πρωτομαγιά και έναν υπέροχο Μάιο!



30/04/2020

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά τα μοντέλα σε όλα τα μεγέθη, ακόμα και τα plus size. Δεν είναι του γούστου μου βέβαια αλλά περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Στα plus size με ενοχλεί αυτή η αποτυχημένη υπερπροσπάθεια να μοιάσουν στο πραγματικό αυτοκίνητο. Μια υπερπροσπάθεια που καταλήγει σε αντιαισθητικά αποτελέσματα. Το λέω ευθαρσώς λοιπόν προτιμώ τις σοφιστικέ μινιατούρες!
    Καλή συνέχεια (η ορίτζιναλ γιατί κυκλοφορούν και απομιμήσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά το γράψατε, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Κάθε κλίμακα/μέγεθος έχει τη χάρη της κι εμείς τις προτιμήσεις μας.
      Επιτρέψτε μου. Όλοι οι ανώνυμοι έχουν το ίδιο πρόσωπο.

      Να είσαστε Καλά!
      Καλή Πρωτομαγιά, Καλό Μάιο!

      Διαγραφή