Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

1175. Αρχίλοχος και Ανακατατάξεων Συνέχεια

Ομολογώ, ότι δύο – τρεις φορές, μου έχει τύχει να αγοράσω αντίτυπο βιβλίου που ήδη είχα. Με τα μουσικά CD και τα «κινηματογραφικά» DVD, πάντως, μου έχει τύχει περισσότερες!

Την Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010 η καλή φίλη και συνάδελφος ΑΣ μου χαρίζει ένα αντίτυπο ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου. Δύο χιλιάδες τριακόσιες ογδόντα ημέρες αργότερα, την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016 αγοράζω, περιχαρής, ένα αντίτυπο του ίδιου βιβλίου. Έχω λησμονήσει, δηλαδή, ο βραδύνους εγώ ότι κατέχω ήδη ένα αντίτυπό του!

Την ύπαρξη των δύο πιο πάνω αντιτύπων ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα όταν από τη βάση δεδομένων για τα βιβλία μου, σε MS Access, δημιούργησα έναν Πίνακα σε MS Excel για να τον δώσω στην κόρη μου Βα, η οποία δείχνει για τα βιβλία αγάπη αντίστοιχη, ή και μεγαλύτερη, της δικής μου.

Το ζήτημα ήταν ότι το πρώτο αντίτυπο έμοιαζε εξαφανισμένο. Με την ευκαιρία των πρόσφατων ανακατατάξεων, σε βιβλία και ταινίες (DVD), το έψαξα λίγο περισσότερο. Με συστηματικό ψάξιμο, στα 17 ντουλάπια, θυμηθείτε, που φιλοξενούν και βιβλία, το βρήκα καταχωνιασμένο στο κεντρικό ντουλάπι της βιβλιοθήκης του χολ. Λύθηκε, έτσι, ένα μικρό μυστήριο.

Κράτησα, λοιπόν, το που βρήκα αντίτυπο και το που αγόρασα το δώρισα, σήμερα, στη Βα. Ποιο το βιβλίο; Μα το:

Αρχίλοχος "μοιχός, υβριστής και λάγνος", Φαρφαλάς 2009, ISBN: 978-960-9441-00-1, 475 σελίδων, του Ηλία Κωστόπουλου.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, αν ζητάτε τη γνώμη μου, που πραγματεύεται εξαντλητικά τα του βίου και των πεπραγμένων του Αρχίλοχου.


Ακολουθεί ένα απόσπασμα, για τον Αρχίλοχο, από τη Βικιπαίδεια:

Ο Αρχίλοχος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ποιητής που έστρεψε την ποίηση στον εσωτερικό άνθρωπο, στο «εδώ» και στο «τώρα», αποσπώντας την από τις ατέρμονες περιπλανήσεις του έπους στη μυθική παράδοση και στις ευκλεείς πράξεις των ηρώων. Είναι ο πρώτος ποιητής που κατόρθωσε να αποδεσμευθεί από την τεράστια ποιητική κληρονομία του επικού κόσμου, ενώ βρισκόταν άμεσα κάτω από την επίδραση του –χρονικά και ποιητικά. Με τον Αρχίλοχο έχουμε την πρώτη αποφασιστική τομή στην αρχαία ποίηση. Ο ποιητής ερμηνεύει την ανθρώπινη μοίρα, που είναι και προσωπική του μοίρα, και βλέπει τις λεπτομέρειες που συνιστούν την πολύμοχθη ζωή του ανθρώπου. Η ζωή και η ποίηση του Αρχίλοχου είναι αναπόσπαστα συνυφασμένες. Οι στίχοι απηχούν και εκφράζουν βιώματα της προσωπικής ζωής του και των περιπετειών του. Στην ποίηση του ομιλεί με ειλικρίνεια, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς να υπολογίζει την καλή γνώμη του κόσμου και την υστεροφημία. Χλευάζει και σκώπτει, επικρίνει και αποδοκιμάζει και κινείται πέρα και έξω από σκοπιμότητες και συμβατικότητες. Είναι όμως έξοχα τρυφερός και ερωτικός όταν θέλει, και δείχνει πως η πολεμική και η επιθετικότητά του δεν αποκλείουν την ανθρώπινη και συναισθηματική πρόσβαση σε στιγμές κάλλους. Ο Αρχίλοχος, όταν ομιλεί για τον έρωτα, ομιλεί πάντοτε για τον άτυχο έρωτα, που δεν τον παρουσιάζει περιγραφικά, αλλά ως έντονο και οδυνηρό βίωμα. Αυτή είναι τώρα η νέα γλώσσα της ποίησης και η νέα θέαση του βιώματος.

Μπορείτε, αν ενδιαφέρεστε, να διαβάσετε το πλήρες, της Βικιπαίδειας, άρθρο: εδώ.

Ας πάμε τώρα στο «Ανακατατάξεων Συνέχεια» του τίτλου της παρούσας εγγραφής. Εχθές, λοιπόν, και αφού, ευτυχώς, γλίτωσα το στη θάλασσα μπάνιο, ασχολήθηκα (και) με το «γέμισμα» του μικροεπίπλου για DVD που, υπομονετικά και κενό, κοσμούσε το σαλόνι της Τ47.

Ξεκίνησα προσπαθώντας να κρατήσω μια υποτυπώδη, έστω, ταξινόμηση. Ελληνικές ταινίες, Γαλλικές ταινίες, ταινίες του Λουί Ντε Φινές, σειρές, τέτοια. Μέχρις ενός σημείου το πράγμα πήγαινε καλά. Από αυτό, το ένα σημείο, και μετά έχοντας να αντιμετωπίσω το πλήθος των DVD μου και τη ζέστη, παραδόθηκα!

Μετέφερα ακέραιο το περιεχόμενο ενός ραφιού στο μικροέπιπλο και γέμισα τα κενά, θα έλεγα, όπως όπως. Το γεγονός είναι ότι για πολλοστή φορά σκέφτηκα ότι θα πρέπει να στρωθώ και να κάνω μια στρωτή και λειτουργική ταξινόμηση των τριών βασικών συλλογών μου. Βιβλίων, μουσικής και ταινιών. Διαφορετικά μια ζωή θα ψάχνω και δεν θα βρίσκω, τουλάχιστον με την πρώτη! Επιφυλάσσομαι, βεβαίως!



Μικρό το μικροέπιπλο, το λέει και το όνομά του ε;, αλλά, θαυματουργό! Χώρεσε περισσότερα DVD από όσα περίμενα! Το αποτέλεσμα ήταν και να αποσυμφορηθούν τα ράφια με τα DVD και να κερδίσω δύο επιπλέον ράφια, συνολικού μήκους εκατόν εβδομήντα οκτώ εκατοστών, για τον επικίνδυνα, πλέον, αυξανόμενο πληθυσμό των βιβλίων μου.

Στο ένα από τα δύο, πιο πάνω, ράφια τοποθέτησα ήδη τα βιβλία που διαθέτω σχετικά με την αγαπημένη μου «Παλατινή Ανθολογία» προκειμένου να μην ψάχνω ποιο ή ποια θα ανασύρω από τα ντουλάπια μου όταν ανεβάζω, στο παρόν ημερολόγιο, σχετικές εγγραφές. Στο δεύτερο ράφι θα φιλοξενηθούν, πρώτα ο Θεός, τα καινούργια, σε αντίτυπα βιβλίων, αποκτήματα.


Πάμε, τελικά, καλά! Με την τοποθέτηση σε διπλή σειρά, στα ράφια, κάποιων DVD και την αγορά και το «γέμισμα» του μικροεπίπλου κέρδισα κάποια μέτρα μήκους ραφιών για τοποθέτηση βιβλίων και αποσυμφόρησα τον χώρο των ντουλαπιών, έχοντας καλύτερη πρόσβαση στα βιβλία μου. Όμως, με το ρυθμό που αγοράζω βιβλία, είμαι περίεργος πόσο θα κρατήσει αυτή η χαρά μου!


Να είσαστε Καλά και να έχετε μία Καλή, Δροσερή Εβδομάδα!

Στην προηγούμενη εγγραφή ακούστηκε το Washington Square των The Village Stompers από το μακρινό 1963. Σήμερα θα ακούσουμε το τραγούδι το οποίο στέρησε την κορυφή, την πρώτη θέση, από το “Washington Square”, το τραγούδι I’m Leaving It Up To Youτων Dale and Grace:


22/07/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου