Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2007

0260. Βρώμικος Χρόνος

 
Η διαχείριση του χρόνου αποτελεί ένα ζήτημα που ανέκαθεν με απασχολούσε. Στα χρόνια της εφηβείας μάλιστα, ίσως λόγω σπουδών, αποτελούσε ένα από τα κυριότερα προβλήματά μου.

Μεγάλωσα και αμφιβάλλω για το εάν έγινα πιο αποτελεσματικός στη διαχείρισή του. Εξακολουθεί πάντως να με προβληματίζει και να με απασχολεί. Μόνο που, ακριβώς επειδή μεγάλωσα, δεν ομνύω πλέον. Οι στόχοι μου έγιναν πιο ρεαλιστικοί. Καλύτερα προσαρμοσμένοι στον χαρακτήρα μου και το περιβάλλον που κινούμαι.

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση θα έλεγα ότι ήταν κατά βάση ποσοτική. Πως θα εξοικονομήσω χρόνο. Πώς θα βελτιστοποιήσω την χρησιμοποίησή του. Όμως μόνο ποσοτικό είναι το ζήτημα; Αρκεί να έχεις διαθέσιμη μια α ποσότητα χρόνου; Και τι χρόνος είναι αυτός; Σε συνέχεια ποιας κατάστασης ή δραστηριότητας; Τι θα ακολουθήσει; Με άλλα λόγια. Πόσο κατάλληλος ή καθαρός είναι ο χρόνος για την δραστηριότητα που τον διαθέτεις;

Βασικά και μάλλον επώδυνα ερωτήματα για τον τρόπο που είναι οργανωμένη η ζωή των περισσοτέρων. Σπανίως ο διατιθέμενος χρόνος είναι καθαρός. Συνήθως είναι μολυσμένος. Με σκέψεις / προσμείξεις από τα πριν και τα μετά. Χρωματισμένος από ότι προηγήθηκε, μερικώς προσανατολισμένος σε ότι έπεται. Είναι αυτό που αποκαλώ, πλέον, “Βρώμικος Χρόνος”.

Απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια το λαγάρισμά του. Το να φτάσεις να διαθέτεις στον απέναντι, ή στις δραστηριότητές σου, τον πλέον καθαρό, τον πλέον κατάλληλο χρόνο. Το να κατορθώσεις, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, να είσαι αφοσιωμένος. Αφιερωμένος. Απερίσπαστος. Το να καταφέρεις να αποσυνδέσεις από το τώρα το πριν και το μετά.

Αξίζει, θαρρώ, τον κόπο να παλέψει κανείς για ελαχιστοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, το Βρώμικο Χρόνο στη ζωή του. Δεν απαιτούν όλες οι δραστηριότητες Καθαρό Χρόνο όμως, σίγουρα, υπάρχουν πολλές που η τροφοδότησή τους με αμόλυντο χρόνο θα μπορούσε να απογειώσει την προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική μας ζωή.

Ευτυχείς, θαρρώ, όσοι είναι σε θέση να επινοήσουν και να χρησιμοποιήσουν εκείνους τους μηχανισμούς που ελαχιστοποιούν της ζωής τους το “Βρώμικο Χρόνο”. . .

Το τραγούδι που ακούγεται είναι το “The Power of Love” με το συγκρότημα Huey Lewis & The News από την ταινία “Back to the Future” [1985].



08/01/2007

7 σχόλια:

  1. Όντως ο χρόνος είναι το κύριο μέλημα στη ζωή μας. Περισσότερο σκεφτόμαστε και αγχωνόμαστε για αυτόν παρά για όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι ίσως δεν είναι μόνο που το προσπαθείς να τον οργανώσεις, είναι που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις και τους "κλέφτες του χρόνου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα αντιμετώπιση!Νομίζω ότι η ζωή μου είναι γεμάτη από βρώμικο χρόνο...Λέω να τον καθαρίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο δείμος του πολίτη: Αγαθό εν ανεπαρκεία, ο χρόνος, από . . . βλακεία! Τα ζητάμε όλα και καταλήγουμε με τα ελάχιστα. . .

    markos: Και είναι πολλοί και πολλά. Θαρρώ ότι στη δημόσια και κοινωνική ζωή της χώρας ελάχιστος σεβασμός υπάρχει στο χρόνο. Στον καταβροχθίζουν και σημασία δεν σου δίνουν. Από τα ραντεβού, και την τήρησή τους, μέχρι τις διαδικασίες. . .

    demonia: Σας το εύχομαι. Καλή δύναμη!


    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα!

    ειπατε κατι για τον χρονο? ποιος τον εχασε πειτε μου γιατι χρειαζομαι μπολικο και δεν ξερω που να τον βρω! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτι είπα κι εγώ. Όλοι χρειαζόμαστε και μάλιστα από τον καλό! Σας εύχομαι, λοιπόν, όχι να βρείτε τον χαμένο των άλλων αλλά να εξοικονομήσετε και να "καθαρίσετε" τον δικό σας. . .

    Καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμπέσαμε σε ιδέα, μόνο που το δικό μου χρόνο, μια και λόγω έκτακτων συμβάντων, έχει όριο τον αφήνω στο περιθώριο!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή