Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006

Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά [ΝΚ]

Διάβασα τις τελευταίες ημέρες το μυθιστόρημα “Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά” του κ. Κώστα Μουρσελά. Πρόκειται, μάλιστα, για την «οριστική έκδοση» του έργου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Αποτελεί έκδοση της Σειράς Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία του οίκου Ελληνικά Γράμματα. [2006 / ISBN 960-442-230-8 / 572 Σελίδες]. Η πρώτη έκδοση του έργου το 1989 από τον Κέδρο.
Παρόλο τον θόρυβο που είχε δημιουργήσει από την πρώτη του κιόλας έκδοση δεν το είχα διαβάσει. Ίσως ακριβώς λόγω του θορύβου [ούτε τον “Κώδικα Ντα Βίντσι” έχω διαβάσει]. Όσο για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και αυτή δεν την είχα παρακολουθήσει. Αποσπασματικά εντελώς είχα δει κάποιες σκηνές.
Το διάβασα, λοιπόν, και μου άρεσε. Για να είμαι ειλικρινής το βρήκα εξαιρετικό. Παρά τον, σχετικό, όγκο του αποτελεί ανάγνωσμα που “φεύγει” και που σε βάζει από τις πρώτες γραμμές στο νόημα της ιστορίας [του]. Εξαιρετικά κατατοπιστική η εισαγωγή που υπογράφεται από τον/την [;] Α.Μ.
Στο έργο παρελαύνουν περισσότερο από 50 χαρακτήρες αλλά οι βασικοί είναι, θαρρώ, τρεις: 
Ο κ. Ρετσίνας, αποκαλούμενος Λούης, που είναι και ο “φευγάτος” της παρέας.  
Ο κ. Μανωλόπουλος, ή εξάδελφος ή Κωνσταντής, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας.
Η Μάρθα “ο μεγάλος έρωτας του αφηγητή. . .”
Όλη μου η συμπάθεια με τον συμβιβασμένο, αναποφάσιστο και δειλό κ. Μανωλόπουλο που στο τέλος, όμως, καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά του.
Για όσους, λοιπόν, δεν το έχουν διαβάσει και επιθυμούν να διαβάσουν ένα μυθιστόρημα [για το καλοκαίρι] συνιστώ θερμώς: “Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά”!

03/08/2006

6 σχόλια:

  1. Περι ορεξεως....
    Εμενα δεν μου αρεσε. Βρηκα τους χαρακτηρες πολυ προβλεψιμους, πολυ επιφανειακους.
    Παντα αποφευγω να προβλεπω το τελος του βιβλιου. Προτιμω να με οδηγει ο συγγραφεας μεχρι την τελευταια σελιδα.
    Αυτη η ιστορια υπηρξε εξαιρεση.
    Μαλλον ειμαι προκατειλημμενος.

    Για τις διακοπες συστηνω ανεπιφυλακτα Daniel Kehlmann "Η καταμετρηση του κοσμου" (ελπιζω να εχει μεταφραστει απο τα γερμανικα). Η ιστορια των 2 πιο λαμπρων διανοιων του 18ου/19ου αιωνα (A.v. Humboldt, C.F. Gauss). Ναι, ναι - ευθυμογραφημα ειναι. Αλλα οι ηρωες ειναι μηχανικοι / μαθηματικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σημειώσουμε ότι οι χαρακτήρες του έργου είναι πρόσωπα υπαρκτά. Ο Μανωλόπουλος είναι ο Κώστας Μουρσελάς. Όσο για το φίλο του τον Λούη, είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά. Ας πω μόνο πως, φυσιογνωμικά, φέρνει πολύ στον Νίκο τον Καββαδία και καθόλου προς τον Νινιό που τον υποδύθηκε στο σήριαλ. Κατά τα άλλα είναι ο Λούης, ένας άνθρωπος-περιβόλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάλι με συγκλόνισε όταν το πρωτοδιάβασα. Όχι γιατί με λογοτεχνικούς όρους αποτελεί κάποια τομή ή ανατρέπει συμβάσεις, αλλά γιατί τότε τουλάχιστον μου 'μίλησε'..
    Αλλά και τώρα σαν το ξανασυλλογίζομαι.

    Έχω την αισθηση πως έκτοτε το μοτίβο αυτό-και κυρίως ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο που κινείται το βιβλίο εξελίχτηκε σε μανιέρα. Ανακαλώ τουλάχιστον μισή ντουζίνα βιβλία που υιοθετούν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του-αν και προφανώς οι δημιουργοί τους δεν θα το αποδέχονταν ποτέ .. ;-)
    παραμένει, πάντως, ένα από τα αγαπημενα μου.

    @
    composition doll
    θα θέλατε/θα μπορούσατε να μοιραστείτε κάποιες από τις γνώσεις σας μαζί μας; εννοώ αναφορικά με τους ήρωες και τα υπαρκτά πρόσωπα στα οποία βασίστηκε το έργο.
    αν σας διευκολύνει περισσότερο, χρησιμοποιήστε το εmail μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι εμένα μου είχε αρέσει πολύ, αν και μου φάνηκε όντως επιφανειακό σε κάποια σημεία. Εχουν όμως περάσει πολλά χρόνια από τότε που το διάβασα κι ίσως μια δεύτερη αν'αγνωση να με κάνει να αλλάξω γνώμη.

    πολύ καλησπέρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ' άρεσε. Είχα διαβάσει μικρός το θεατρικό του "Το Ενυδρείο" (αν δεν κάνω λάθος που το πιο πιθανόν είναι να κάνω) όπου κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Λούης ώς χαραχτήρας και το χάρηκα πολύ όταν βγήκε το βιβλίο.
    Καληνύχτα σας
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. oldskipper: Σεβαστή άποψη. Το μόνο σίγουρο ότι το πλήθος των χαρακτήρων είναι σεβαστό ακόμα και για τον όγκο του βιβλίου. Το βιβλίο που προτείνεις θα το ψάξω. Μου κάνει εντύπωση που είναι ευθυμογράφημα.

    composition doll: Με εντυπωσιάζετε! Επικίνδυνο, λοιπόν, να έχεις φίλους/γνωστούς συγγραφείς [simon πρόσεχε!].

    suigenerisav: Κάθε επιτυχία αντιγράφεται.

    krotkaya: Καλώς ήλθατε!

    simon says: Εδιαφέρουσα πληροφορία.

    Καλό Κυριακής απογευματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή