Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006

Ιταλία [ΝΚ]


Για οκτώ ημέρες, 29/6 έως και 6/7, με οργανωμένη ομάδα. Το δρομολόγιο: Αθήνα – Πάτρα – Μπάρι – Νάπολι – Ρώμη [Βατικανό, Κατακόμβες, Τίβολι] – Πίζα – Φλωρεντία – Βερόνα – Βενετία – Ανκόνα – Πάτρα – Αθήνα. Συνολική διαδρομή μεγαλύτερη των 2.600 Km. Ευτυχώς ο οδηγός του πούλμαν ήταν άψογος και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Επίσης η ομάδα λειτούργησε ομαλά και δεν είχαμε προβλήματα διαφωνιών, καθυστερήσεων κ.λπ. Άψογη και η αρχηγός της ομάδας όπως επίσης και οι ξεναγοί σε Πομπηία και Ρώμη. Μετριότατος αυτός της Φλωρεντίας. Τα ξενοδοχεία: Jolly Hotel Midas, Mirage και Albatros σε Ρώμη, Φλωρεντία και Βενετία, ικανοποιητικά με εξαίρεση αυτό της Βενετίας [Mirage] που ήταν μετριότατο. Πολύ καλά και τα πλοία [Blue Horizon και Superfast XI] με καλό φαγητό.

Η Ιταλία αποδείχθηκε μια καλά οργανωμένη χώρα με τον τουρισμό της σε επίπεδο βιομηχανίας. Σε κάθε πόλη Check In και καταβολή χρημάτων προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος κα κυκλοφορία του Πούλμαν το οποίο έπρεπε και να σταθμεύει σε συγκεκριμένα σημεία [μερικές φορές με καταβολή επιπλέον χρημάτων]. Αρκετά, αυτοματοποιημένα, διόδια με κόστος ανάλογο των διανυθέντων χιλιομέτρων. Άψογοι οι αυτοκινητόδρομοι τους με καλή σήμανση, σωστές διαγραμμίσεις και πληθώρα σηράγγων. [Εμείς ανοίξαμε δυο τρύπες κατά Κόρινθο μεριά και καμαρώνουμε σαν γύφτικα σκερπάνια]. Πολλά οργανωμένα Autogrill για να σταματήσεις να βάλεις βενζίνη, να πας στην τουαλέτα, να τσιμπήσεις κάτι, να πιεις καφέ ή και να κάνεις τα ψώνια σου μπακαλικής, στα πιο μεγάλα. Τιμές; Θα έλεγα λογικές.

Γενικές εντυπώσεις. Δεν είδα ούτε ένα καμμένο δέντρο κι ας διανύσαμε καταπράσινες εκτάσεις. Δεν είδα ούτε ένα αυτοκίνητο στην δεξιά λωρίδα που προορίζεται για οχήματα παροχής βοήθειας. Δεν είδα ούτε έναν μοτοσικλετιστή, ή συνεπιβαίνοντα, δίχως κράνος. Είδα πολλές φωτοκυψέλες σε κολόνες φωτισμού των εθνικών οδών για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Το μέγεθος του κόκκινου φαναριού ήταν διπλάσιο από το μέγεθος του πράσινου και του πορτοκαλί. Υπήρχε πολύ μεγάλο πλήθος μαγαζιών που πουλούσαν παγωτό [Gelateria].

Στο δια ταύτα τώρα.

Η Νάπολη μας φάνηκε κομμάτι ασχημούλα. Μπήκαμε όμως από την πλευρά του λιμανιού, που γενικώς δεν είναι ότι καλύτερο για μια πόλη, καθίσαμε ελάχιστα και είδαμε μόνο μια στοά, ένα κάστρο και ένα παλάτι. Η Πομπηία ήταν αυτό που περιμέναμε να δούμε. Θα έλεγα όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Η Ρώμη αρχικά δεν μας άρεσε. Στην συνέχεια όμως την αγαπήσαμε. Είναι όμορφη, καταπράσινη, με μεγάλες λεωφόρους, όμορφες πλατείες πολλά νερά, πάρα πολλά αξιοποιημένα μνημεία και δικό της χρώμα. Ο Τίβερης με πολύ λίγα νερά και μάλλον ασχημούλης! Θα ήθελα να επισκεφτώ το “Κάστρο του Αγίου Αγγέλου”. Το έβλεπα στρογγυλό – στρογγυλό και το λιμπιζόμουνα!

Το Βατικανό είναι μέσα στον πλούτο, την χλιδή και την ματαιοδοξία. Οι άνθρωποι για να αποδείξουν ότι έχουν την πιο μεγάλη, εκκλησία εννοούν παιδιά, έχουν σημαδέψει, μέσα στον Ναό του Αγίου Πέτρου, μέχρι που φτάνουν οι “ανταγωνιστές” τους!

Επισκεφθήκαμε και τις κατακόμβες του Σαν Καλίστο. Και εκεί τα αναμενόμενα. Στο Τίβολι επισκεφθήκαμε την βίλα Ντ’ Έστε. “Σπιτάκι” ενός τσαχπίνι καρδινάλιου που για κάθε ερωμένη του “σκάρωνε” και ένα συντριβανάκι στον κήπο του. Να ΄ναι καλά τα κορίτσια! Το αποτέλεσμα είναι καταπράσινο και εντυπωσιακό.

Στην Πίζα πολύ όμορφος ο χώρος που φιλοξενεί τον γνωστό πύργο, το βαπτηστήριο και τον καθεδρικό ναό. Τον ονομάζουν “Πλατεία των Θαυμάτων” και ίσως και να είναι! Με έκταση με γκαζόν και πανέμορφα κτίρια. Με εντυπωσίασε το βαπτηστήριο.

Στη συνέχεια Φλωρεντία. Εντυπωσιακό το ιστορικό μεσαιωνικό κέντρο της πόλης. Μια πόλη που μυρίζει παρελθόν, γεμάτη έργα τέχνης και αρχιτεκτονήματα. Όμορφος ο ποταμός Άρνος που την διασχίζει. Θα ήθελα να επιστρέψω, να την ζήσω καλύτερα, να την περπατήσω δίχως την πίεση του χρόνου. Καταπληκτικός ο καθεδρικός ναός της [Duomo]. Τον αντικρίσαμε απρόσμενα μπαίνοντας στην πλατεία του και μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Μεγαλοπρεπής και πανέμορφος. Απλώς δεν περιγράφεται.
Στην Βερόνα πήγαμε για ένα . . . μπαλκονάκι. Αυτό του σπιτιού “της Ιουλιέτας”, τάχα μου, τάχα μου. Γάτες οι Ιταλοί την έχουνε στήσει πολύ ωραία τη δουλειά. Ξακουστή και η “Αρένα” της πόλης. Αρχαίο αμφιθέατρο στο οποίο δίνονται παραστάσεις κυρίως όπερας.

Τελευταίο σταθμός η Βενετία. Καταλύσαμε στο Μέστρε και από εκεί, με βαπορέτο από το Τρονκέτο [που κάνει και ομοιοκαταληξία], επισκεφθήκαμε δυο φορές την Βενετία [μια βράδυ και μια πρωί]. Αξίζει τον κόπο να την περπατήσει κανείς θαρρώ. Το πρωί πλήθη κόσμου δυσκόλευαν την περιήγηση και την φωτογράφηση. Τα βασικά πάντως και τα είδαμε και τα φωτογραφήσαμε. Και όχι δεν πήγαμε στο Μουράνο. Επισκεφθήκαμε όμως ένα εργαστήριο στο οποίο μας έγινε μια επίδειξη κατασκευής των περίφημων υαλικών.
Ανκόνα – Πάτρα – Αθήνα. Τέλος!

Καλά ήταν. Το ευχαριστηθήκαμε. Κουραστήκαμε, τρέξαμε, ιδρώσαμε αλλά, πραγματικά, άξιζε τον κόπο!

Άντε, τώρα, από 1800+ φωτογραφίες να επιλέξεις 3. Γιαα να δούμε. . .

19/07/2006

11 σχόλια:

  1. Εξαίρετα, εξαίρετα...

    Πιστεύω πάντως πως αυτή η εντύπωση της άρτιας οργάνωσης θα πρέπει να καταρρίπτεται στο Νότο -όπου δνε έχω πάει. Η Νάπολι έδινε την ίδια εντύπωση;

    Η Φλωρεντία πραγματικά αξίζιε τον κόπο να έχεις το χρόνο να γυρίσεις, να γυρίσεις, να περπατήσεις, να δεις, να αποτυπώσεις... Κάθε γωμιά και μια έκπληξη!

    Όμορφα περάσατε! Άντε και του χρόνου αλλού! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωστε ήσουν στην δεύτερη μου πατρίδα ! Ούτε ξέρω πόσες φορές έχω πάει και έχω περάσει και μεγάλα διαστήματα .
    Η Πομπηία είναι από τα μέρη που μου έχουν μείνει χαραγμένα . Ισως επειδή ήμουν μικρή . Ισως επειδή είχα πάει με τον πατέρα μου και μετά από λίγο καιρό τον έχασα ;
    Αγαπημένη χώρα , αγαπημένες πόλεις .
    Σ'ευχαριστώ για όλα όσα μου θύμισες . Και είναι τόσα πολλά !
    Φλωρεντία , Ponte Vecchio και Santa Maria dei Fiori . Ναι σίγουρα η Φλωρεντία αξίζει παραπάνω χρόνο για να την περπατήσεις . Ολες οι πόλεις . Και ήμουν τυχερή που μπόρεσα και τις απήλαυσα με το πάσο μου .
    Το Βατικανό αν μη τι άλλο έχει τόση τέχνη μαζεμένη που του συγχωρούνται όλα . Μέρες μπορείς να καθίσεις να χαζεύεις και πάλι να μην τα έχεις χορτάσει όλα .
    Viva Italia ! Ας κάνω κι'αλλιώς ... έχω τόσο σόι από εκεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία εκδρομή! Μπράβο...
    [Ακούω φωνές! Και μουσικές! Χι,χι.. ]
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαμαρτυρομαι εντονως. Γιατι τοσο λιγες φωτογραφιες; Αναμενω τις υπολοιπες. ;-)

    Εξ' αιτιας της Φλωρεντιας (ιδιως των ανθρωπων που γνωρισα εκει) παρα λιγο να εμενα εκει για το υπολοιπο της ζωης μου. Παλια - το 1979/80 - οταν γυρναγα και εψαχνα καινουργιο τοπο διαμονης. Με το ζορι αφησα την Φλωρεντια, για να παω στην Barcelona - ωστε να μου παρει τα μυαλα *και* αυτη. [*]

    [*] αν τυχει και απορησεις που διαλεξα την Γερμανια, μετα τις επισκεψεις μου σε αυτες τις ονειρεμενες πολεις, ιδου η απαντηση: τοτε εψαχνα για σπουδες και δουλεια. Οχι για dolce vita (μεταφραζεται οπως ακουγεται) ;-)

    Απο την Ρωμη μουχει μεινει η Fontana di Trevi και οι εξωφρενικες τιμες για τις καρεκλες των καφενειων. Δεν απορω που οι ιταλοι ειναι ολοι τοσο κοντοι. Εξαναγκαζονται - λογω διαφορας τιμης - να πινουν τον καφε τους στα ορθια ;-)

    Καλες μερες στα πατρια εδαφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαϊδέψατε το γουρουνάκι της Φλωρεντίας στο μουσούδι?
    Για να ξαναγυρίσετε κάποτε εκεί?

    Και είδατε τα λουκέτα που κρεμάνε οι εραστές για να "κλειδώσουν" την αγάπη τους?

    Η μόνο στα μουσεία γυρνάγατε?

    :ppppppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. krotkaya: Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για την νότια Ιταλία. Μείναμε πάρα πολύ λίγο. Πρώτα ο Θεός, την Φλωρεντία θα ήθελα να την επισκεφθώ και πάλι. Σειρά μοιάζει να έχει η Ισπανία. . .

    ellinida: Όντως! Ωραία η γείτων. Είχα κι εγώ έναν Ιταλό θείο [από την Μάντοβα].

    simon says: Καλή ήταν. Την ευχαριστηθήκαμε! Αγόρασα κι ένα CD της Nada, από την Βερόνα, που δεν έβρισκα στην Ελλάδα.

    oldskipper: Από τις 1800+ ψηφιακές φωτογραφίες έχω καταλήξει, προς το παρόν, στις 1250 και βλέπουμε. . . Δύσκολο να ανεβάσεις ικανό πλήθος μεγάλων φωτογραφιών. . .
    Για την περίπτωση σου, κάθε εμπόδιο για καλό. Να περνάς κι εσύ καλά στην ξένη. . .

    composition doll: Βρε τους μασκαράδες! Ούτε σε γουρουνομουσουδάκια μας πήγανε ούτε λουκέτα, για εραστών κλείδωμα, μας δείξανε! Ατύχησα; Έπρεπε οπωσδήποτε να χαϊδέψω; Την επόμενη φορά, λοιπόν! Παρακαλώ πληροφορίες για το πού και πώς!

    Πολλές Ευχές για μια Όμορφη Νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα, δεν χαϊδέψατε τα γουρουνάκια; Καταστροφικόν!

    Κανονίστε την γρήγορα την Ισπανία. Είναι πολύ όμορφη κι αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε πάλι με τα γουρουνάκια! Τι έχασα ρε παιδιά; Δηλαδή έπρεπε να το έχω κάνει ε; Υπάρχει κάτι ισάξιο, άντε έστω και κομμάτι κατώτερο, εδώ κοντά να χαϊδέψω να ισοφαρήσω τη ζημιά;

    Καλή Σας Νύχτα Κροτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρώμη-Φλωρεντία-Βενετία: όνειρο ζωής! Όμορφα πέρασες!

    Υ.Γ. Γιατί μόνο 3 ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρασα πολύ καλά! Απ' ότι θα είδες οι φωτογραφίες έγινα 9.

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή