Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

1420. «Εστραβαγάριο»[ή Απαγορεύεται]


Ξεκίνησα να γράψω την εγγραφή 1420. Βιάστηκα να τη βαφτίσω «Εστραβαγάριο», όπου «Εστραβαγάριο», στα Ελληνικά «Πυξίδα», το όνομα μιας ποιητικής συλλογής του Χιλιανού νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούντα. «Εστραβαγάριο», το όνομα του εικοστού τέταρτου, και τελευταίου, βιβλίου της βιβλιοσειράς σειρά ΝΟΜΠΕΛ, για την οποία έγραψα στην προηγούμενη εγγραφή του παρόντος.

Το ή την διάβασα το βιβλίο ή τη συλλογή, σε μετάφραση στα Ελληνικά από τη Δανάη Στρατηγοπούλου - Ελληνίδα τραγουδίστρια, μουσικό, συγγραφέα, μεταφράστρια και καθηγήτρια της ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγου της Χιλής, καθώς και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία, κατά τη Βικιπαίδεια την καλή.

Το διάβασα, ξεχώρισα, στην πρώτη ανάγνωση, έξι, από τα εξήντα οκτώ ποιήματα της συλλογής, και υπογράμμισα, με το μολυβάκι μου, τριάντα φορές συγκεκριμένους στίχους. Σκόπευα μάλιστα να αντιγράψω και να ανεβάσω το πρώτο, από τα έξι που ξεχώρισα, ποίημα. Το «Ο ΜΥΘΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ»

Και μετά διάβασα. Στην τέταρτη σελίδα διάβασα:



Και το βρήκα μίζερο. Και το βρήκα μικρόψυχο. Και το βρήκα αταίριαστο.

Όχι δεν επιθυμώ να παρανομήσω, να κλέψω τον ιδρώτα του ποιητή, της μεταφράστριας, του εκδοτικού οίκου, των βιβλιοπωλών και όποιων άλλων.

Ήθελα μόνο να δείξω και να μοιραστώ τη συγκίνησή μου.

Κρίμα.

Υ.Γ. Ελπίζω, κύριοι Δικαστές, να μην παρανόμησα  που αντέγραψα κοτζάμ ποιήματος τίτλο. . .

Να είσαστε Καλά, Καλοί και . .. Υπομονετικοί.

Ένα κλικ μακριά The Rolling Stones και “Harlem Shuffle”, ένα R&B τραγούδι που έγραψε και ηχογράφησε το ντουέτο Bob & Earl το 1963. Οι Rolling Stones το περιέλαβαν στο άλμπουμ τους Dirty Work, του 1986:



19/05/2022

2 σχόλια:

  1. Εντάξει, δεν έκανες κανενός είδους λογοκλοπή. Προς Θεού. Ναι, η λογοκλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας είναι κάτι πολύ άσχημο. Όχι με τη νομική έννοια αλλά με την ηθική. Τώρα όλες αυτές οι δικονομικές ρήτρες και απαγορεύσεις, προϊόν του κόσμου των δικηγόρων είναι παρά διατυπώσεις της ζωής.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή