Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

1419. Βραβεία Νόμπελ, Βιβλία Είκοσι Τέσσερα (24)

 

Την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, και στην εγγραφή «1252. Γιαγιά Εν Πτήσει. . .», του παρόντος είχα την ευκαιρία να γράψω:

«Την Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010, ολοκληρώθηκε και η σειρά ΝΟΜΠΕΛ των εκδοτικών οίκων Καστανιώτη – FAQ με κυκλοφορία ενός τόμου κάθε Πέμπτη και κόστος 5,9 ευρώ/τόμο (2,90 ευρώ, τιμή γνωριμίας, για τον πρώτο τόμο). Τα περισσότερα έργα μού ήταν, ομολογώ, άγνωστα. Κάθε τόμος συνοδευόταν, μια – δυο φορές εκ των υστέρων, από ένα “φυλλάδιο”, του οίκου FAQ, με βιογραφικά στοιχεία, άρθρα και άλλες πληροφορίες για τον συγγραφέα του τόμου. Φυλλάδια από οκτώ έως 32 σελίδες με κάποια, ολιγάριθμα ευτυχώς, μόνο και μόνο “για να βγει η υποχρέωση”. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε είκοσι τέσσερις τόμους με συνολικό κόστος 2,90 + 5,9x23 ευρώ/τόμο=138,60 ευρώ. Το σύνολο των σελίδων των τόμων της σειράς ήταν 5.252 και η γνωστή, πλέον, διαίρεση δίνει 37,89 σελίδες/ευρώ.

Οι είκοσι τέσσερις τόμοι που απαρτίζουν τη σειρά, κατά τίτλο, συγγραφέα και μεταφραστή, είναι:

  1. Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον - Ζοζέ Σαραμάγκου - Αθηνά Ψυλλιά
  2. Για Ποιον Χτυπά Η Καμπάνα - Έρνεστ Χεμινγουέι - Άννα Παπασταύρου
  3. Η Δεσποινίδα - Ίβο Άντριτς - Χρήστος Γκουβής
  4. Η Πτώση - Αλμπέρ Καμύ - Νίκη Καρακίτσου - Ντούζε, Μαρία Κασαμπαλόγλου
  5. Πάρτι Και Αερομαχίες - Ελίας Κανέτι - Αλεξάνδρα Παύλου
  6. Ένας Τυχαίος Εραστής – Ναντίν Γκόρντιμερ - Τόνια Κοβαλένκο
  7. Το Μυθιστόρημα Ενός Ανθρώπου Δίχως Πεπρωμένο - Ίμρε Κέρτες - Γιώτα Λαγουδάκου
  8. Η Βουή Και Η Μανία - Γουίλιαμ Φώκνερ - Παύλος Μάτεσις
  9. Ο Σκλάβος - Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ - Τάσος Δενεγρής
  10. Χάος - Λουίτζι Πιραντέλο - Σωτήρης Τριβιζάς - Κατερίνα Γλυκοφρύδη
  11. Ο Άρχοντας Των Μυγών - Γουίλιαμ Γκόλντιγκ - Ρένα Χάτχουτ
  12. Το Πέμπτο Παιδί - Ντόρις Λέσινγκ - Αλέκος Μανωλίδης
  13. Το Σπίτι Των Κοιμισμένων Κοριτσιών - Γιασουνάρι Καουαμπάτα - Έφη Κουκουμπάνη - Πολυτίμου
  14. Ροσάλντε - Έρμαν Έσσε - Φώντας Κονδύλης
  15. Οι Νάνοι - Χάρολντ Πίντερ - Παύλος Μάτεσις
  16. Η Μοναδική, Άδραξε Τη Μέρα - Σωλ Μπέλοου - Βασίλης Καλλιπολίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
  17. Μια Προσωπική Υπόθεση - Κενζαμπούρο Όε - Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
  18. Καλαμιές Στον Άνεμο - Γκράτσια Ντελέντα - Κατερίνα Γλυκοφρύδη
  19. Η Οικογένεια Του Πασκουάλ Ντουάρτε - Καμίλο Χοσέ Θέλα - Ισμήνη Κανσή
  20. Το Τραγούδι Του Εκκρεμούς - Γιόζεφ Μπρόντσκι - Δημήτρης Στεφανάκης
  21. Ο Νάνος - Περ Λάγκερκβιστ - Ερρίκος Μπελιές
  22. Δαίμονες Των Κυμάτων - Ράντγιαρντ Κίπλινγκ - Μαίρη Κιτσικοπούλου
  23. Ο Προμηθέας Ελεύθερος Δεσμώτης - Αντρέ Ζιντ - Γεωργία Ζακοπούλου
  24. Εστραβαγάριο - Πάμπλο Νερούντα - Δανάη Στρατηγοπούλου

Τη Δευτέρα, 28/10, ολοκλήρωσα την ανάγνωση του έβδομου βιβλίου της σειράς («Το Μυθιστόρημα Ενός Ανθρώπου Δίχως Πεπρωμένο», Ίμρε Κέρτες) και σήμερα ξεκίνησα το όγδοο («Η Βουή και η Μανία», Γουίλιαμ Φώκνερ). Να σημειώσω ότι τα βιβλία με α/α 1, 2 και 6 τα είχα ήδη διαβάσει (τα δύο πρώτα σε διαφορετική έκδοση) και βεβαίως τα προσπέρασα. Για τους ίδιους λόγους θα παραλείψω και την ανάγνωση των βιβλίων με α/α: 11, 12, 15 και 21.

Τροχιοδεικτικά για τις αναγνώσεις μου αυτές αποτελούν σχετικές εγγραφές, με γενικό τίτλο «Διαβάσματα», στο άλλο e-ημερολόγιο μου «https://oligistos.blogspot.com/». Για παράδειγμα, την τελευταία σχετική εγγραφή θα την βρείτε εδώ

Σήμερα επανέρχομαι, στη συγκεκριμένη βιβλιοσειρά, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης τής ανάγνωσής της. Ανάγνωση που δεν περιλάμβανε βιβλία που είχα ήδη διαβάσει, είτε με τον ίδιο μεταφραστή είτε με διαφορετικό, σε άλλες εκδόσεις, όπως ήδη θα, πιο πάνω, διαβάσατε.

Προκειμένου να είμαι συνεπής διάβασα, από την αρχή μέχρι το τέλος, και το τελευταίο βιβλίο της σειράς, το «Εστραβαγάριο», του Πάμπλο Νερούντα σε μετάφραση Δανάης Στρατηγοπούλου. Το αναφέρω γιατί πρόκειται για ποιητική συλλογή και τις ποιητικές συλλογές συνήθως τις ξεφυλλίζω και διαβάζω αποσπασματικά το περιεχόμενό τους. Σχετική με το ζήτημα αυτό είναι η ανάρτηση, στο παρόν ημερολόγιο, της Πέμπτης, 12 Σεπτεμβρίου 2019 «1244. Πώς Διαβάζεται ηΠοίηση»

Να σημειώσω πως το μυθιστόρημα του Φώκνερ «Η Βουή και η Μανία», που ξεκίνησα να διαβάζω την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, το παράτησα τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019 στις 14:38 (όπως έχω σημειώσει και . . . εμένα η ακρίβεια με έχει φάει). Ομολογώ πως δεν το άντεξα. Ευτυχώς πάντως, αυτό δεν είναι κάτι που μου συμβαίνει συχνά.

Θα πρέπει, ίσως, να του δώσω άλλη μία ευκαιρία είτε διαβάζοντάς στο πρωτότυπο είτε στην εναλλακτική έκδοσή του, με τίτλο «Η Βουή και η Αντάρα», έκδοση του οίκου «Πάπυρος», σε μετάφραση Τάκη Μανδράκου, ένα αντίτυπο της οποίας έχω στην κατοχή μου από τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 1996.

Στη σειρά αυτή των είκοσι τεσσάρων βιβλίων των εκδοτικών οίκων Καστανιώτης και FAQ περιλαμβανόντουσαν Μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων και αφηγημάτων. Ενδιαφέρουσα σειρά που μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω αρκετούς συγγραφείς κάποιοι από τους οποίους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην Ελλάδα.

Πέρα από τους γνωστούς συγγραφείς λοιπόν, και με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε αυτή την περίπτωση, θα ξεχώριζα, από τα πιο πάνω βιβλία, τα:

3. Η Δεσποινίδα - Ίβο Άντριτς - Χρήστος Γκουβής

6. Ένας Τυχαίος Εραστής – Ναντίν Γκόρντιμερ - Τόνια  Κοβαλένκο

7. Το Μυθιστόρημα Ενός Ανθρώπου Δίχως Πεπρωμένο - Ίμρε Κέρτες - Γιώτα Λαγουδάκου
9. Ο Σκλάβος - Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ - Τάσος Δενεγρής
13. Το Σπίτι Των Κοιμισμένων Κοριτσιών - Γιασουνάρι Καουαμπάτα - Έφη Κουκουμπάνη - Πολυτίμου
17. Μια Προσωπική Υπόθεση - Κενζαμπούρο Όε - Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Να είσαστε Καλά,
Να, όσο μπορείτε, διαβάζετε. Κάνει καλό.

Ένα κλικ μακριά "Roll with It", ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τον Steve Winwood για το ομώνυμο άλμπουμ του, που κυκλοφόρησε από την Virgin Records. Αποτελεί σύνθεση του Winwood και του τραγουδοποιού Will Jennings. Ο οργανισμός, για τα πνευματικά δικαιώματα, BMI αργότερα θεώρησε ως συν – συνθέτες του τραγουδιού τους τραγουδοποιούς της δισκογραφικής εταιρείας Motown Holland-Dozier-Holland λόγω της ομοιότητας του τραγουδιού με την επιτυχία του Junior Walker (I'm a) Roadrunner”:


12/08/2022

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την προτροπή, Αείποτε. Να διαβάζουμε ναι και το κάνουμε αγαπητέ φίλε όσο γίνεται. Ιδιαίτερης αξίας η παρότρυνσή σου. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή