Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

1252. Γιαγιά Εν Πτήσει. . .


Τέλη της δεκαετίας του 1980 και η αδελφή μου βρίσκεται σε μία υπερατλαντική πτήση. Ταξιδεύει, το πιθανότερο με την Ολυμπιακή, για λόγους αναψυχής προς το Μόντρεαλ του Καναδά. Συνεπιβάτισσά της στην πτήση και μία παραδοσιακή, θα λέγαμε, γιαγιά με τα μαύρα, το τσεμπέρι της, τα όλα της. Το πιθανότερο να ταξιδεύει για να συναντήσει παιδιά ή και εγγόνια στον μακρινό Καναδά.

Κάποια στιγμή οι αεροσυνοδοί προσφέρουν δίσκους με φαγητό στους επιβάτες της πτήσης. Η γιαγιά τραβά την προσοχή της αδελφής μου, και όχι μόνο. Με τον δίσκο μπροστά της αρχίζει και τρώει συστηματικά και με τη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, ό,τι υπάρχει σε κάθε χώρισμα του δίσκου. Έτσι ξεκίνησε και έτσι ολοκλήρωσε τη διαδικασία. Συστηματικά, δίχως να παρεκκλίνει, δίχως να ανακατέψει το περιεχόμενο του δίσκου του φαγητού της.

Από τον Φεβρουάριο, του 2019, βρέθηκα από τη μία με ελεύθερο χρόνο, συνταξιούχου, και από την άλλη με κάποιες δεκάδες βιβλία για διάβασμα (αποθησαυρισμένα εδώ και δεκαετίες). Αφού διάβασα κάποια από αυτά, από εδώ και από εκεί, σκέφτηκα να βάλω μια τάξη στα διαβάσματά μου. Ξεκίνησα έτσι να διαβάζω με τη σειρά τα βιβλία της βιβλιοσειράς, ή συλλογής – κατά τους εκδότες, «Βραβεία Νόμπελ» των εκδόσεων Καστανιώτη – FAQ.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, θυμήθηκα την ιστορία της γιαγιάς της πτήσης για το Μόντρεαλ και συλλογίστηκα ότι, ως εν δυνάμει παππούς, πράττω παρομοίως,. Συστηματικά, με τη σειρά και δίχως να ανακατέψω το περιεχόμενο διαβάζω τα βιβλία μιας βιβλιοσειράς (από τα αριστερά προς τα δεξιά, πάντα).

Για τις βιβλιοσειρές, στην κατοχή μου, έχω γράψει εκτενώς στην εγγραφή «0730. ΒιβλιοΣειρές» της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου 2010. Για να μην κουράζω τους λίγους, αλλά ευγενικούς θέλω να πιστεύω, αναγνώστες της παρούσας εγγραφής παραθέτω τα όσα αναφέρω, στην πιο πάνω, εγγραφή, για τη συλλογή «Βραβεία Νόμπελ»:

Την Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010, ολοκληρώθηκε και η σειρά ΝΟΜΠΕΛ των εκδοτικών οίκων Καστανιώτη – FAQ με κυκλοφορία ενός τόμου κάθε Πέμπτη και κόστος 5,9 ευρώ/τόμο (2,90 ευρώ, τιμή γνωριμίας, για τον πρώτο τόμο). Τα περισσότερα έργα μού ήταν, ομολογώ, άγνωστα. Κάθε τόμος συνοδευόταν, μια – δυο φορές εκ των υστέρων, από ένα “φυλλάδιο”, του οίκου FAQ, με βιογραφικά στοιχεία, άρθρα και άλλες πληροφορίες για τον συγγραφέα του τόμου. Φυλλάδια από οκτώ έως 32 σελίδες με κάποια, ολιγάριθμα ευτυχώς, μόνο και μόνο “για να βγει η υποχρέωση”. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε είκοσι τέσσερις τόμους με συνολικό κόστος 2,90 + 5,9x23 ευρώ/τόμο=138,60 ευρώ. Το σύνολο των σελίδων των τόμων της σειράς ήταν 5.252 και η γνωστή, πλέον, διαίρεση δίνει 37,89 σελίδες/ευρώ.

Οι είκοσι τέσσερις τόμοι που απαρτίζουν τη σειρά, κατά τίτλο, συγγραφέα και μεταφραστή, είναι:

1. Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον - Ζοζέ Σαραμάγκου - Αθηνά Ψυλλιά
2. Για Ποιον Χτυπά Η Καμπάνα - Έρνεστ Χεμινγουέι - Άννα Παπασταύρου
3. Η Δεσποινίδα - Ίβο Άντριτς - Χρήστος Γκουβής
4. Η Πτώση - Αλμπέρ Καμύ - Νίκη Καρακίτσου - Ντούζε, Μαρία Κασαμπαλόγλου
5. Πάρτι Και Αερομαχίες - Ελίας Κανέτι - Αλεξάνδρα Παύλου
6. Ένας Τυχαίος Εραστής – Ναντίν Γκόρντιμερ - Τόνια Κοβαλένκο
7. Το Μυθιστόρημα Ενός Ανθρώπου Δίχως Πεπρωμένο - Ίμρε Κέρτες - Γιώτα Λαγουδάκου
8. Η Βουή Και Η Μανία - Γουίλιαμ Φώκνερ - Παύλος Μάτεσις
9. Ο Σκλάβος - Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ - Τάσος Δενεγρής
10. Χάος - Λουίτζι Πιραντέλο - Σωτήρης Τριβιζάς - Κατερίνα Γλυκοφρύδη
11. Ο Άρχοντας Των Μυγών - Γουίλιαμ Γκόλντιγκ - Ρένα Χάτχουτ
12. Το Πέμπτο Παιδί - Ντόρις Λέσινγκ - Αλέκος Μανωλίδης
13. Το Σπίτι Των Κοιμισμένων Κοριτσιών - Γιασουνάρι Καουαμπάτα - Έφη Κουκουμπάνη - Πολυτίμου
14. Ροσάλντε - Έρμαν Έσσε - Φώντας Κονδύλης
15. Οι Νάνοι - Χάρολντ Πίντερ - Παύλος Μάτεσις
16. Η Μοναδική, Άδραξε Τη Μέρα - Σωλ Μπέλοου - Βασίλης Καλλιπολίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
17. Μια Προσωπική Υπόθεση - Κενζαμπούρο Όε - Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
18. Καλαμιές Στον Άνεμο - Γκράτσια Ντελέντα - Κατερίνα Γλυκοφρύδη
19. Η Οικογένεια Του Πασκουάλ Ντουάρτε - Καμίλο Χοσέ Θέλα - Ισμήνη Κανσή
20. Το Τραγούδι Του Εκκρεμούς - Γιόζεφ Μπρόντσκι - Δημήτρης Στεφανάκης
21. Ο Νάνος - Περ Λάγκερκβιστ - Ερρίκος Μπελιές
22. Δαίμονες Των Κυμάτων - Ράντγιαρντ Κίπλινγκ - Μαίρη Κιτσικοπούλου
23. Ο Προμηθέας Ελεύθερος Δεσμώτης - Αντρέ Ζιντ - Γεωργία Ζακοπούλου
24. Εστραβαγάριο - Πάμπλο Νερούντα - Δανάη Στρατηγοπούλου

Τη Δευτέρα, 28/10, ολοκλήρωσα την ανάγνωση του έβδομου βιβλίου της σειράς («Το Μυθιστόρημα Ενός Ανθρώπου Δίχως Πεπρωμένο», Ίμρε Κέρτες) και σήμερα ξεκίνησα το όγδοο («Η Βουή και η Μανία», Γουίλιαμ Φώκνερ). Να σημειώσω ότι τα βιβλία με α/α 1, 2 και 6 τα είχα ήδη διαβάσει (τα δύο πρώτα σε διαφορετική έκδοση) και βεβαίως τα προσπέρασα. Για τους ίδιους λόγους θα παραλείψω και την ανάγνωση των βιβλίων με α/α: 11, 12, 15 και 21.

Τροχιοδεικτικά για τις αναγνώσεις μου αυτές αποτελούν σχετικές εγγραφές, με γενικό τίτλο «Διαβάσματα», στο άλλο e-ημερολόγιο μου «https://oligistos.blogspot.com/». Για παράδειγμα, την τελευταία σχετική εγγραφή θα την βρείτε εδώ.

Καλό Νοέμβριο.

Ένα κλικ μακριά Αλέκα Κανελλίδου στο τραγούδι «Μεσ’ Στις Αναμνήσεις» των Αλέξη Παπαδημητρίου και Ιφιγένειας Γιαννοπούλου:


31/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου