Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

1250. Το 21 Αλλιώς . . . με Playmobil


Σήμερα Παρασκευή, 18/10/19, ακόμα μία κάθοδος στην Αθήνα από την . . . ακριτική Γλυφάδα. Στόχος, μεταξύ άλλων, και η επίσκεψη, στο κτήριο της Παλιάς Βουλής, επί της Σταδίου, της Έκθεσης:

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, την ύπαρξη της οποίας πληροφορήθηκα κατά τύχη, εντελώς, από ένα κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης.

Είναι γνωστό ότι εγώ σε τέτοια θέματα (Lego, Playmobil, στατικά μοντέλα και . . . τα παρόμοια) είμαι επιρρεπής. Είπα, λοιπόν, να επισκεφθώ την έκθεση να δω τι φκιάξανε οι άνθρωποι. Και την επισκέφθηκα και είδα και καταχάρηκα. Η έκθεση στον πρώτο όροφο του κτηρίου με δωρεάν είσοδο και ελάχιστο κόσμο όταν την επισκέφθηκα, λίγο μετά τις 11 το πρωί.



Δαπάνησα κάτι περισσότερο από μία ώρα και χόρτασα φιγούρες και κατασκευές Playmobil, φορεσιές και χρώματα. Κάποια από τα αξεσουάρ στις φιγούρες, όπως μου είπε ο φύλακας, κατασκευάστηκαν με εκτυπωτές τριών διαστάσεων (3D). Πολλά διοράματα και μεμονωμένες φιγούρες προσωπικοτήτων του 1821 σε ξύλινα κάδρα. Για τα παρουσιαζόμενα υπήρχε επαρκής και κατατοπιστική τεκμηρίωση, από όσο μπορώ να κρίνω.

Ομολογώ, ωστόσο, ότι, ως συνήθως, περισσότερο λειτούργησα σαν φωτογράφος. Θαρρώ, δεν άφησα ούτε ένα έκθεμα που να μην το φωτογραφίσω μία φορά, τουλάχιστον. Υπήρχαν και δύο, τρεις ομότεχνοι και  χρειάστηκε, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, να περιμένω τη σειρά μου για να φωτογραφίσω.

Επειδή η Έκθεση, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, θα μακροημερεύσει ήδη σκέφτομαι μια δεύτερη επίσκεψη, με καλή παρέα, η οποία θα μου επιτρέψει μια καλύτερη προσέγγιση. Όχι, καθόλου δεν υπόσχομαι ότι δεν θα ξαναφωτογραφίσω τα εκθέματα.

Παραθέτω, για να σας απαλλάξω από τον κόπο της επίσκεψης, τα όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου:

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL, παρουσιάζει την έκθεση: «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Μάιο του 2020.

Παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκήνων), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL, που είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι ίδιοι. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή.  Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ώρες λειτουργίας (από 15 Οκτωβρίου 2019)
Τρίτη- Κυριακή, 9:00-14:00
Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες:
Νατάσα Καστρίτη
τηλ: 2103237617 (εσωτ: 111) email: nkastriti@nhmuseum.gr
Ρεγγίνα Κατσιμάρδου
τηλ: 2103237617 (εσωτ: 107) email: rkatsimardou@nhmuseum.gr
Παναγιώτα Παναρίτη
τηλ: 2103237617 (εσωτ: 206) email: ppanariti@nhmuseum.gr

Για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στην έκθεση "Το '21 αλλιώς" παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μουσείο από την Τρίτη 22/10/2019.

*Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στη έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της PLAYMOBIL. Δεν διατίθενται ούτε πρόκειται να διατεθούν προς πώληση, ούτε στο χώρο του Μουσείου ούτε στα εμπορικά καταστήματα.

Ακόμα μία τρανή απόδειξη, λοιπόν, του τι μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να κατορθώσουν οι συλλέκτες και γιατί το συλλέγειν αποτελεί στάση ζωής και φιλοσοφικής ενατένησης του κόσμου. Εντάξει, ευλόγησα τα γένια μας, των συλλεκτών εμάς, κομμάτι παραπάνω.

Όπως και να έχει να πάρετε τα παιδάκια σας, τα ανιψάκια σας το αίσθημα ή και τον εαυτό σας νέτο – σκέτο και να πάτε στην Έκθεση. Με λίγη καλή διάθεση, γνώση του τι πηγαίνετε να δείτε και, απαραιτήτως, μια δοσούλα παιδικότητας (Playmobil είναι αυτά) πιστεύω και ελπίζω να το καταευχαριστηθείτε.  (Είπαμε: με τα θαυμαστικά τσακώθηκα και το κρατάω ακόμα).

Κατεβάζω τα όσα στην Έκθεση φωτογράφισα, διαλέγω ποιες φωτογραφίες θα ανεβάσω, διαλέγω τραγούδι και . . . έτοιμη και πλήρης και η εγγραφή η παρούσα. Γιααα πάμε.

571 φωτογραφίες, μέτριες στο μέσο όρο τους – ας όψεται ο φωτισμός, από τις οποίες, συνολικά, παραθέτω 27:


























Καλό Σαββατοκύριακο.

Ένα κλικ μακριά, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και «Να ’τανε το 21», σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και  στίχους Σώτιας Τσώτου:


18/10/2019

4 σχόλια:

  1. Τι ωραία!
    Μέχρι κι εγώ που δεν είχα ποτέ παρτίδες με τα πλέιμομπιλ (μόνο τα αγόραζα για τον γιο μου), αυτά τα θαύμασα!
    Λογικά εσύ έπλεες σε πελάγη ευτυχίας, που τα έβλεπες δια ζώσης!
    Καλό Σαββατοκύριακο Αείποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αισθανόμουν πολύ καλά απέναντί τους. Αν είχα και καλύτερες συνθήκες φωτογράφισης θα ευτυχούσα.
      Να είσαι Καλά,
      Καλό ξημέρωμα,
      Καλή Κυριακή
      :)

      Διαγραφή
  2. Πήγα κι εγώ σήμερα.Το καταχάρηκα.Τράβηξα κι εγώ καμμια εκατοπενηνταρια φωτογραφίες και σκέφτομαι κάποια στιγμή να ξαναπάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή