Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

1416. Ken Follett – The Century Trilogy

Το πράγμα ξεκίνησε όταν η αδελφή μου, στις 6 Δεκεμβρίου 2021, μού χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Ποτέ», του Ken Follett ( BELL      2021, ISBN: 978-960-620-884-3, Μετάφραση:        Βεατρίκη Καντζόλα Σαμπατάκου). Το διάβασα. Μου άρεσε. Το είπα. Το άκουσε η Βα, η κόρη μου. Μου χάρισε, από τη βιβλιοθήκη της, το επόμενο του Ken Follett βιβλίο.

Ήταν το “Fall Of Giants”, το πρώτο, μιας τριλογίας βιβλίο. Το διάβασα. Γοητεύτηκα. Αγόρασα, από το Book Depository, το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο. Τα διάβασα και αυτά. Το όνομα της τριλογίας αναφέρεται στον τίτλο της παρούσας εγγραφής “The Century Trilogy” ή, ελληνιστί, «Η Τριλογία του Αιώνα» ή και σκέτο «Αιώνας», στην Ελληνική έκδοση. Ένας «Αιώνας» που ξεκινά στις 22 Ιουνίου 1911 και τερματίζεται στις 4 Νοεμβρίου 2008.

Ο Πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός:


Το χαριτωμένο είναι ότι ξεκίνησα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου, “Winter Of The World”, την ημέρα που είχε γενέθλια ο γιός μου και την τελείωσα την ημέρα που είχε γενέθλια η κόρη μου.

Την χάρηκα πολύ την ανάγνωση των βιβλίων αυτών. Έζησα μέσα τους. Ένιωσα. Έμαθα πράγματα. Μου χάρισαν ώρες ευχαρίστησης στο γραφείο και τη βεράντα της Τ47. Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω περιληπτικά για τις 2855 αυτές σελίδες. Άργησα να ανακαλύψω το έργο και πολλοί, πιο άξιοι από εμένα, έχουν ήδη μιλήσει γι’ αυτό.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω όμως και το δικό μου λιθαράκι ίσως και μόνο για το κέρδος έστω και μόνο ένας αναγνώστης να παρακινηθεί και να διαβάσει το έργο, στα Αγγλικά ή τα Ελληνικά. Πιστεύω πως, αν τελικά το πράξει, θα έχει να περάσει ώρες ευχάριστης ανάγνωσης και να συναποκομίσει αρκετά.

Η τριλογία βασίζεται στην εξιστόρηση της ζωής των μελών πέντε οικογενειών από την Ουαλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Αμερική. Οικογενειών και μελών που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται στις παρυφές της εξουσίας στις χώρες αυτές και έτσι η εξιστόρηση της ζωής τους αγκαλιάζει ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.

Και τι δεν περιλαμβάνεται στους τρεις αυτούς τόμους. Δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, η άνοδος, και η πτώση, Κομουνισμού  και Ναζισμού, η κρίση της  Κούβας, ο ψυχρός Πόλεμος, η δεκαετία του ’60 και η μουσική της, οι αγώνες των έγχρωμων των ΗΠΑ για ίσα δικαιώματα με τους λευκούς, οι δολοφονίες των αδελφών Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο ψυχρός πόλεμος, το τείχος του Βερολίνου, ο Πόλεμος στο Βιετνάμ και άλλα πολλά.

Και βεβαίως οι φοβερές και απάνθρωπες συμπεριφορές των μυστικών υπηρεσιών στο Ναζιστικό και τα Κομουνιστικά καθεστώτα που σε κάνουν να σιχαίνεσαι το ανθρώπινο είδος. Όλα αυτά αριστοτεχνικά αλληλοδιαπλεκόμενα με τα μέλη των βασικών οικογενειών, Williams, Fitzherbert, Von Ulrich, Peskov και Dewar στην εξέλιξη του έργου να αποκτούν παιδιά και εγγόνια και να συνάπτουν μεταξύ τους σχέσεις και δεσμούς.

Πραγματικά θαυμάζω τον Ken Follett για τα όσα τόσο αριστοτεχνικά κέντησε στον καμβά που δημιούργησε. Ας το επαναλάβω, λοιπόν. Η ανάγνωση αυτών των βιβλίων μου χάρισε ώρες πολλές χαράς και ευχαρίστησης. Εκτιμώ ιδιαιτέρως και το γεγονός πως η μοίρα, ας πούμε, τα έφερε έτσι που διάβασα το έργο στη γλώσσα που γράφτηκε. Κέρδισα και από αυτό. Ομολογώ μάλιστα πως η ανάγνωση αυτή μου φάνηκε πιο εύκολη από αυτήν της τριλογίας “Your Face Tomorrow”, του Javier Marias, με τα εξεζητημένα, ίσως, Αγγλικά της άξιας μεταφράστριας Margaret Jull Costa.

Μια άλλη βασική διαφορά των δύο τριλογιών – “Your Face Tomorrow” και “The Century Trilogy” – είναι πως η πρώτη ήταν βασισμένη στις, μύχιες, σκέψεις του πρωταγωνιστή ενώ η δεύτερη στη δράση των πρωταγωνιστών και τη ροή των, προσωπικών και ιστορικών, γεγονότων. Αποτέλεσμα; Στο “Your Face Tomorrow” διάβαζα και υπογράμμιζα μανιωδώς. Στο “The Century Trilogy” αραιά και που. Το καθένα με τη χάρη του, αν με ρωτάτε.

Το έργο, στην Ελλάδα και τα Ελληνικά, κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Bell / Χαρλένικ , σε τέσσερεις τόμους κάποιοι από τους οποίους είναι εξαντλημένοι ή, καλύτερα, δεν πλέον στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν (διότι πώς εξαντλημένοι; Έσκαβαν;). Παραθέτω στη συνέχεια κάποια στοιχεία για την Ελληνική έκδοση της τριλογίας, από τον ιστότοπο biblionet:


Αιώνας: Η πτώση των γιγάντων
Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής
Αθήνα, 2011
ISBN: 978-960-507-018-2
Σελίδες: 1049

Περίληψη:

Το νέο μεγαλειώδες ιστορικό έπος του Ken Follett ακολουθεί την ιστορία πέντε οικογενειών στο πέρασμα του 20ού αιώνα...

22 Ιουνίου 1911. Καθώς ο Γεώργιος Ε’ ανεβαίνει στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μπίλι Γουίλιαμς, παιδί μιας οικογένειας Ουαλών ανθρακωρύχων, κάνει το πρώτο του μεροκάματο στα έγκατα της γης... Ο έρωτας αλλά και το μίσος θα συνδέσουν μοιραία τους Γουίλιαμς με την αριστοκρατική και πανίσχυρη οικογένεια Φιτσχέρμπερτ, στην οποία ανήκουν τα ορυχεία: Η Έθελ, η αδερφή του Μπίλι, ερωτεύεται τον κόμη Φιτσχέρμπερτ, παραβαίνοντας ηθικούς και ταξικούς φραγμούς.

Αλλά και η λαίδη Μοντ, αδερφή του κόμη, βαδίζει επίσης σε επικίνδυνο έδαφος, καθώς γοητεύεται από τον συναρπαστικό Βάλτερ φον Ούλριχ, κατάσκοπο στη γερμανική πρεσβεία του Λονδίνου... Οι ζωές τους θα βρεθούν δεμένες με το πεπρωμένο τριών ακόμη ανθρώπων: του Γκας Ντιούαρ, ενός φιλόδοξου νεαρού συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου, και των αδερφών Πέσκοφ από τη Ρωσία, που το όνειρό τους να μεταναστεύσουν στην Αμερική χάνεται μέσα στη λαίλαπα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Οκτωβριανής Επανάστασης...

Από τις σκοτεινές στοές των ορυχείων στα φωταγωγημένα σαλόνια της άρχουσας τάξης, από τα πεδία των μαχών στους διαδρόμους της εξουσίας και τις κρεβατοκάμαρες των ισχυρών, από το Λονδίνο στην Πετρούπολη, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι, ο Ken Follett συνθέτει ένα επικό μυθιστόρημα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το αριστούργημά του, τους Στυλοβάτες της Γης.

Το πρώτο μέρος ενός γιγαντιαίου φρέσκο που μέσα από την ιστορία των ξεχωριστών, συναρπαστικών ηρώων του απεικονίζει την ίδια τη μεγάλη περιπέτεια του 20ού αιώνα...


Αιώνας: Ο χειμώνας του κόσμου
Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής
Αθήνα, 2013
ISBN: 978-960-507-044-1
Σελίδες: 1005

Περίληψη:

Το μεγαλειώδες ιστορικό έπος του Ken Follett ακολουθεί τη διαδρομή πέντε οικογενειών μέσα στον 20ό αιώνα...

Στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας "Αιώνας", οι ήρωες του Φόλετ -και μαζί τους ολόκληρη η ανθρωπότητα- μπαίνουν σε μια εποχή τεράστιας αναταραχής, που αρχίζει με την άνοδο του Γ΄ Ράιχ, συνεχίζεται με τον Ισπανικό Εμφύλιο και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελειώνει με τη ρίψη της ατομικής βόμβας και την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η Γερμανίδα Κάρλα φον Ούλριχ, καθώς η πλημμυρίδα του Ναζισμού κατακλύζει τη χώρα, πραγματοποιεί μια πράξη απίστευτου θάρρους... Οι Αμερικανοί αδελφοί Ντιούαρ παίρνουν διαφορετικούς δρόμους μπροστά στα κοσμοϊστορικά γεγονότα, ο ένας στην Ουάσινγκτον, ο άλλος στις ζούγκλες του Ειρηνικού... Ο Άγγλος φοιτητής Λόιντ Γουίλιαμς ρίχνεται στη φωτιά του Ισπανικού Εμφυλίου... Η Αμερικανίδα Ντέιζι Πέσκοφ, που ενδιαφέρεται μόνο να αναρριχηθεί κοινωνικά, βλέπει τον πόλεμο να αλλάζει ριζικά τη ζωή της. Ενώ στη Σοβιετική Ένωση ο ξάδερφός της ο Βολόντια αποκτά μια θέση στις μυστικές υπηρεσίες που θα επηρεάσει όχι μόνο αυτό τον πόλεμο, αλλά και τον επόμενο...

Από τα σαλόνια των πλουσίων ως τα αιματοβαμμένα πεδία των μαχών, οι ζωές όλων τους μπλέκονται αξεδιάλυτα μεταξύ τους και με τα μεγάλα, δραματικά γεγονότα μιας σκληρής, σκοτεινής εποχής που εύστοχα ο Φόλετ αποκαλεί "Χειμώνα του Κόσμου"...


Αιώνας: Η πύλη της αιωνιότητας (δύο τόμοι)
Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής
Αθήνα, 2014
ISBN: 978-960-507-075-5
Σελίδες: 1272

Περίληψη:

Η τριλογία "Αιώνας", το μεγαλειώδες ιστορικό έπος του Κεν Φόλετ, φτάνει στο εντυπωσιακό φινάλε της...

Βερολίνο, 1961: Λίγο πριν το Τείχος χωρίσει οριστικά στα δύο την πόλη, η Ρεμπέκα Χόφμαν, μια δασκάλα παρακολουθούμενη από τη Στάζι, κάνει μια ανακάλυψη που ανατρέπει ολόκληρο τον κόσμο της... Την ίδια στιγμή στην Αμερική, ο νεαρός μιγάς και λαμπρός δικηγόρος Τζορτζ Τζέικς μπαίνει στο επιτελείο του Μπομπ Κένεντι, καθώς ο αγώνας των μαύρων με αρχηγό των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κορυφώνεται. Και στην άλλη άκρη του κόσμου, ο φιλόδοξος Ντίμκα Ντβόρκιν ανεβαίνει γοργά στην ιεραρχία του Κρεμλίνου, ενώ η αδερφή του παίρνει το δικό της δρόμο, που θα την οδηγήσει από τη Μόσχα στην Κούβα κι από κει στην Πράγα και τη Βαρσοβία...

Μέσα από τις ζωές των ηρώων του, ξεκινώντας από τη δεκαετία του '60 και φτάνοντας μέχρι τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα, ο Κεν Φόλετ εξιστορεί με μαεστρία κορυφαία ιστορικά γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η κρίση των πυραύλων στην Κούβα, οι δολοφονίες μεγάλων ηγετών και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Μια συναρπαστική σκιαγράφηση μιας εποχής συγκλονιστικών αλλαγών και ενός κόσμου που νομίζαμε πως γνωρίζαμε, αλλά που μετά από αυτό το έργο δε θα μας φανεί ποτέ ξανά ο ίδιος.

Θα μου επιτρέψετε, στη συνέχεια, να παραθέσω τρία αποσπάσματα, ένα για κάθε βιβλίο, που επέλεξα και μετέφρασα για να τα ανεβάσω, όταν ο καιρός τους φτάσει, στην ενότητα «Διαβάσματα», του oligistos ημερολογίου μου:

1. Η Επιτροπή του Συνασπισμού συνεδρίαζε στο πολυτελές ξενοδοχείο Crillon στην Πλας Ντε Λα Κονκόρντ. Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες ήταν απαρχαιωμένοι και αργοί, και μερικές φορές σταματούσαν μεταξύ των ορόφων μέχρι να αποκατασταθεί η πίεση του νερού· ο Gus σκέφτηκε πως έμοιαζαν πάρα πολύ με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι δεν απολάμβαναν τίποτα περισσότερο από μία τεμπέλικη συζήτηση και ποτέ δεν αποφάσιζαν πρωτού να πιεστούν. Είδε κρυφά διασκεδάζοντάς το πως και οι διπλωμάτες και οι ανελκυστήρες προκαλούσαν στον Αμερικανό Πρόεδρο νευρικότητα και γκρίνια με έκδηλη  ανυπομονησία.

Ken Follett, “Fall Of Giants – Book One Of The Century Trilogy”, Macmillan,  2010, ISBN: 978-0-230-71007-8, Μετάφραση: αείποτε, “December 1918 To February 1919, (iii)”, Σελίδα 765.

2. Ο Λόιντ ανυπομονούσε για δράση εναντίον των Φασιστών και την ίδια στιγμή φοβόταν τις συνέπειες του πολέμου. Στην Ισπανία είχε δει αιματοχυσία και πόνο αρκετά για μία ζωή. Επιθυμούσε ποτέ  να μην πάρει μέρος σε άλλη μάχη. Είχε παραιτηθεί και από το μποξ ακόμα. Παρ’ όλα αυτά ήλπιζε με όλη την καρδιά του πως ο Τσάμπερλεϊν δεν θα οπισθοχωρούσε. Είχε δει με τα ίδια του τα μάτια τι σήμαινε ο Φασισμός στη Γερμανία, και οι φήμες που ερχόντουσαν από την Ισπανία ήταν εξίσου εφιαλτικές: το καθεστώς του Φράνκο δολοφονούσε κατά εκατοντάδες και χιλιάδες πρώην υποστηρικτές της εκλεγμένης κυβέρνησης και ο κλήρος είχε και πάλι τον έλεγχο των σχολείων.

Ken Follett, “Winter Of The World – Book Two Of The Century Trilogy”, Penguin Books,  2012, ISBN: 978-0-606-36080-7, Μετάφραση: αείποτε, “Chapter Five – 1939 [VI]”, Σελίδα 302.

3. Το ταξίδι στη Σιβηρία την είχε αλλάξει. Πριν σκεφτόταν για τον Κομουνισμό σαν να επρόκειτο για ένα πείραμα καλών προθέσεων που είχε αποτύχει και έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Τώρα τον έβλεπε σαν μία κτηνώδη τυραννία οι ηγέτες της οποίας ήταν διαβολικοί. Κάθε φορά που σκεπτόταν το Βασίλη η καρδιά της πλημμύριζε με μίσος για τους ανθρώπους που του είχαν κάνει αυτό. Είχε ακόμα και πρόβλημα να μιλήσει στο δίδυμο αδελφό της, ο οποίος ήλπιζε ακόμη πως ο Κομουνισμός θα μπορούσε να βελτιωθεί μάλλον παρά να εγκαταλειφθεί. Αγαπούσε τον Ντίμκα, αλλά αυτός έκλεινε τα μάτια του στην πραγματικότητα. Και είχε συνειδητοποιήσει πως όπου υπήρχε ανελέητη καταπίεση  - στο Βαθύ Νότο των ΗΠΑ, στη Βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, και στην Ανατολική Γερμανία – θα πρέπει να υπήρχαν πολλοί συμπαθητικοί συνηθισμένοι άνθρωποι, όπως η οικογένειά της, που απέστρεφαν το βλέμμα από την αποκρουστική πραγματικότητα. Αλλά η Τάνια δεν θα γινόταν μία από αυτούς. Θα το πολεμούσε μέχρι το τέλος. Όποιο και να ’ταν το ρίσκο.

Ken Follett, “Edge Of Eternity – Book Three Of The Century Trilogy”, Penguin Books,  2014, ISBN: 978-0-606-39454-3, Μετάφραση: αείποτε, “Chapter Thirty Seven – 1968 - 1967 [VI]”, Σελίδα 302.

Σημειώνω πως στην εγγραφή «1409. Α' ΠΠ, στο μέτωπο με Ταξί», του Σαββάτου, 11 Ιουνίου 2022, του aeipote ημερολογίου μου, υπάρχει μεταφρασμένο ένα ακόμα απόσπασμα από το πρώτο βιβλίο (Fall Of Giants) της τριλογίας.

Όπως και να έχει το διαδίκτυο είναι μία αστείρευτη πηγή πληροφόρησης και για τον Ken Follett και για το έργο του. Με άλλα λόγια, όποιος ψάχνει βρίσκει. Αρκεί να ενδιαφέρεται, βεβαίως.

Να είσαστε Καλά.

Ένα κλικ μακριά η Linda Ronstadt στη σύνθεση “You're No Good” του Clint Ballard Jr:



24/07/2022

2 σχόλια:

  1. Ο κόσμος των βιβλίων και της ανάγνωσής σου. Μαγικός, οργανωμένος, συντεταγμένος. Υποκλίνομαι μία ακόμα φορά φίλε μου. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή