Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

1381. Ο Ταυρομάχος Ξεψυχά


Γεννήθηκε ξαφνικά, όπως όλες οι επιθυμίες. «Να ακούσω Γιώτα Λύδια!». Η εύκολη λύση: Να αναζητήσω τραγούδια της στο διαδίκτυο. Προτίμησα μια άλλη (λύση). Κατέβηκα στο υπόγειο της Τ47.









Εκεί, στο έπιπλο της παλιάς βιβλιοθήκης, που πλέον χρησιμοποιώ σαν δισκοθήκη δίσκων βινυλίου, αναζήτησα το LP (Long Playing Record – έτσι λεγόντουσαν, και ακόμα λέγονται – υποθέτω -  οι δίσκοι 33 στροφών βινυλίου) της Γιώτας Λύδιας που είχα στην κατοχή μου.


Τον βρήκα. Τίτλος «Γιώτα Λύδια – Αξέχαστες Επιτυχίες». Θυμήθηκα την εποχή των δίσκων βινυλίου και τα LP, της σειράς «Αξέχαστες Επιτυχίες» που τότε είχα αγοράσει. Τα αναζήτησα. Τα βρήκα και αυτά. Τα ανέβασα στο ισόγειο.









Συνολικά οκτώ (8) άλμπουμ, τα τρία από αυτά διπλά. Αγορασμένα από την Τρίτη, 1 Μαρτίου 1983 μέχρι και την Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 1986. Ακολουθεί ένας σχετικός πίνακας:


Ομολογώ πως, για να ακούσω μουσική, προτιμώ τα CD από τα LP. Αυτός είναι και ο λόγος που, μέχρι πρόσφατα, το pick-up (μου), Rega Planar 3, βρισκόταν παροπλισμένο στο υπόγειο. Τελικά το ανέβασα στο ισόγειο και το συνέδεσα στον ενισχυτή τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021.









Μπορεί να μην προτιμώ το βινύλιο αλλά κάποια προτερήματα σίγουρα τα έχει. Ένα από τα βασικά και το ότι όταν το βάλεις στο πλατό, του pick-up, και κατεβάσεις τη βελόνα: θα παίξει!

Καμία σχέση με την αβεβαιότητα των ψηφιακών μέσων αναπαραγωγής μουσικής που τα χτυπάνε και τα καταστρέφουν ατυχίες και αστοχίες διάφορες.

Ο πρώτος δίσκος, από τους πιο πάνω, που άκουσα ήταν αυτός της Γιώτας Λύδιας. Άκουσμα άλλων εποχών. Δεκαετία του 60 κυρίως, υποθέτω. Ιδιαίτερη χρήση του μπουζουκιού, ιδιαίτερο ηχόχρωμα. Μου άρεσε!









Μου άρεσε το κλίμα, η φωνή της Γιώτας Λύδιας, τα τσακίσματά της αν και η ηλικία, και συνεκδοχικά η ποιότητα, της ηχογράφησης φαινόταν. Το αξιοσημείωτο είναι πως το πρώτο άκουσμα τραγουδιού που έχω στη μνήμη μου, από την παιδική μου ηλικία, βρισκόταν στο συγκεκριμένο δίσκο.


Πρόκειται για το τραγούδι «Ο ταυρομάχος ξεψυχά» σε μουσική Στράτου Ατταλίδη και στίχους του Κώστα Βίρβου. Το έψαξα στο άγιο διαδίκτυο και βρήκα πως το στγκεκριμένο τραγούδι είναι:

Διασκευή του Στράτου Ατταλίδη στο "HabibiLasmar" του μεγάλου Αιγύπτιου συνθέτη Mohamed Abdel Wahab (March 13, 1902 – May 4, 1991).


Το τραγούδι αυτό με τη Γιώτα Λύδια, και σε διαφορετική ενορχήστρωση από αυτή του δίσκου, μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Όλοι οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις «Αξέχαστες Επιτυχίες» είναι αγαπημένοι αλλά, αν έπρεπε να ξεχωρίσω έναν από αυτούς, θα διάλεγα τη Βίκυ Μοσχολιού.


Να έχετε Καλά, Φωτεινά Χριστούγεννα!

Να προσέχετε και να περάσετε Καλά!

Ένα κλικ μακριά. . . το αναπόφευκτο. Γιώτα Λύδια και «Ο ταυρομάχος ξεψυχά»:


24/12/2021

6 σχόλια:

  1. Εμ, όταν εγώ σου μιλούσα για βινύλια και την αγάπη μου για αυτά....... Δικαιώνομαι (έστω και αναγκαστικά)
    Χαρούμενα Χριστούγενα εύχομαι. Ησυχα, ήρεμα και με πολύ αγάπη (από και προς αυτούς που επιλέγουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σταύρο,

      Παραμένω οπαδός των CD και βεβαίως το βινύλιο έχει, και αυτό, τις χάρες του!
      Να είσαστε όλοι Καλά!

      Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  2. Ναι φίλε μου, τις θυμάμαι αυτές τις δισκογραφικές σειρές. Πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματικά. Μια σειρά θησαυρός πραγματικά, με τεράστιες φωνές του κλασικού ελληνικού τραγουδιού.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Κανένας δεν ξεφεύγει από τα ακούσματα της, έστβ και προχωρημένης, νιότης του!

      Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Aeipote, άλλη μια υπέροχη αναφορά! Αν θέλεις επέλεξε ένα τραγούδι της δικής μου αγαπημένης Β. Μοσχολιου ή και ένα αφιέρωμα, από εκείνα τα ωραία, τα δικά σου... Οι ευχές μου, τώρα και πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουπς! Τώρα το είδα!

      Αγαπημένη, όντως, η Βίκυ Μοσχολιού και τραγούδια της έχω επιλέξει και ακούγονται, κατά αλφαβητική σειρά, στις εγγραφές:
      0972,1088, 0778, 1291, 0905, 1059, 0460 και 1225.

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή