Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

1309. Το πρώτο COBI (Fiat G.55 Centauro)

Η ενασχόλησή μου με τα Lego είναι γνωστή και δηλωμένη. Τόσο, που μέχρι και ετικέτα «LEGO» υπάρχει στην σχετική, δεξιά, στήλη του παρόντος, με είκοσι έξι, μέχρι τώρα, εγγραφές. Εκείνο που ζήτησα, και δεν βρήκα, στα Lego ήταν κουτιά με τανκς και, γενικώς, κουτιά με «πολεμικό», αν έτσι περιγράφεται, περιεχόμενο.

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Η Lego δεν κατασκευάζει κουτιά με στρατιωτικό / πολεμικό περιεχόμενο. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας και είναι απόλυτα σεβαστή. Από την άλλη υπάρχουν MOC (My Own Creation – Η Δική μου Κατασκευή/Δημιουργία) στα οποία, φιλόπονοι και εφευρετικοί συνάνθρωποί μας, χρησιμοποιώντας τουβλάκια Lego, συναρμολογούν και κατασκευάζουν ό,τι μπορείτε, ή και δεν μπορείτε, να φανταστείτε.

Τα MOC είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία των Lego. Έχουν δημιουργήσει μία παράλληλη αγορά στην οποία πωλούνται από απλά σχέδια / οδηγίες / λίστες κομματιών, για κατασκευή MOC, μέχρι πλήρη πακέτα. Το έψαξα λίγο όταν εντυπωσιάστηκα από το MOC La Grenouille” (ένα πανέμορφο, κατά τη γνώμη μου, πειρατικό ιστιοφόρο).  Δυστυχώς, το κόστος για τα MOC και την μικρή, και απομακρυσμένη από το κέντρο της Ευρώπης, αγορά της Ελλάδας είναι πραγματικά απαγορευτικό.

Όμως, όποιος ψάχνει, βρίσκει. Και όποιος ψάχνει στο διαδίκτυο βρίσκει σίγουρα και από την καρέκλα του γραφείου του. Λοιπόν, βρήκα τα Cobi. Η Cobi είναι μια Πολωνική, αν δεν κάνω λάθος, Εταιρεία η οποία κάνει . . . ό,τι και η Lego. Τα κομμάτια / τουβλάκια της είναι συμβατά με αυτά της Lego και στην γκάμα των κουτιών της, αντίθετα με την Lego, περιλαμβάνονται και τανκς, στρατιωτικά οχήματα, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, υποβρύχια και άλλα πολλά. 

Δυστυχώς, για κάποιους σαν και εμένα, η παρουσία της Cobi στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ελάχιστα από τα μοντέλα της είναι διαθέσιμα. Το έψαξα. Για να δοκιμάσω την Cobi, λοιπόν, παράγγειλα τρία από τα διαθέσιμα στην Ελλάδα κουτιά της. Η παραγγελία μου έγινε την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, στην MagicPen, με έδρα στην Λάρισα. Επρόκειτο για τα κουτιά: 1. 5528, Fiat G.55 Centauro, 270 κομμάτια, 23,74 € 2. 3007A, Tank M4 Sherman, 500 κομμάτια, 41,79 € και 3. 24562, Maserati Gran Cabrio Sport, 102 κομμάτια, 14,24 € 

Τα κουτιά θα τα είχα παραλάβει την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, αν, όταν μου χτύπησαν το κουδούνι, βρισκόμουν στην Τ47. Απουσίαζα. Ειδοποίηση, από τον ταχυμεταφορέα, μέσω viber, συνεννόηση μετά από σχετικό τηλεφώνημά (μου)  και παραλαβή την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, το μεσημεράκι.  

Δύο μέρες μετά, προχθές Κυριακή, ήρθε η στιγμή να συναρμολογήσω το πρώτο από τα πιο πάνω Cobi μοντέλα. Διάλεξα το Fiat G.55 Centauro (Κένταυρος), της σειράς Small Army. Άνοιξα το κουτί. Περιεχόμενο; Έντεκα πλαστικά σακουλάκια, διαφόρων μεγεθών, με τα διάφορα κομμάτια, ο έλικας του αεροσκάφους, το τεύχος των οδηγιών συναρμολόγησης και ένα φυλλαράκι με αυτοκόλλητα. Συνολικό πλήθος κομματιών, κατά τον κατασκευαστή, διακόσια εβδομήντα (270). Κομμάτια που περίσσεψαν, μετά την συναρμολόγηση, έντεκα (11).

Από τα έντεκα σακουλάκια τα επτά δεν άνοιγαν με το χέρι και κανένα δεν ήταν αριθμημένο. Τα τουβλάκια ήταν μια χαρά, αν και ένα κλικ κάτω από αυτά της Lego, και η μεταξύ τους εφαρμογή και πάλι, αν και ίσως είναι μόνο η αίσθηση της πρώτης επαφής, ένα κλικ κάτω από την κυρίαρχη στον χώρο Lego. Το φυλλάδιο οδηγιών σε πολύ καλό χαρτί, σαφές και με όμορφη εκτύπωση. Τα αυτοκόλλητα, εμφανισιακά, σαφώς κάτω από την ποιότητα της Lego. Δεν τα τοποθέτησα, είναι γνωστή η απέχθεια μου γι’ αυτά. Περιμένω να τα τοποθετήσει ο γιος μου και τότε θα έχω σαφέστερη εικόνα.


Η συναρμολόγηση ξεκίνησε στις 10:05 και στις 12:40, με εντελώς χαλαρούς ρυθμούς, είχα ολοκληρωμένο το Fiat G.55 μπροστά μου. Για την συναρμολόγηση, την οποία πραγματικά ευχαριστήθηκα, ακολούθησα το σχετικό πρωτόκολλο Lego. Στο κουτί υπήρχαν αρκετά ιδιαίτερα κομμάτια και κάποια από αυτά είχαν εικόνες, όπως στο ρύγχος και το κάθετο ουραίο πτερύγιο, που στην Lego θα απαιτούσαν, μισητά, αυτοκόλλητα.

Βεβαίως και, με διακόσια εβδομήντα κομμάτια, βίωσα το αίσθημα ότι κάποια κομμάτια δεν υπήρχαν αλλά, ευτυχώς, διαψεύστηκα. Δυσκολεύτηκα λίγο στην τοποθέτηση των πτερύγων στο σώμα του αεροσκάφους και θα ήθελα λίγο πιο στιβαρή την βάση του αεροσκάφους. Η φιγούρα της Cobi (ένας πιλότος της Ιταλικής αεροπορίας της εποχής) εντελώς καρικατούρα και πολύ διαφορετική από αυτές της Lego.

Μου άρεσε το τελικό αποτέλεσμα. Έχω πλέον στην κατοχή μου ένα ιταλικό μαχητικό αεροσκάφος, του  B' Παγκοσμίου Πολέμου, με συνολικό μήκος ατράκτου 27 εκατοστών και εκπέτασμα (απόσταση μεταξύ των άκρων των πτερύγων)  33,5 εκατοστών. Το συνολικό βάρος, αεροσκάφους, πιλότου και βάσης, βρέθηκε στα 257 γραμμάρια.

Σε αντίθεση με τα Lego, στο εγχειρίδιο συναρμολόγησης του Fiat G.55, δεν υπήρχε λίστα των κομματιών, και συνεκδοχικά κωδικών, που περιλαμβανόντουσαν στο κουτί. Έτσι, αν κάποιο κομμάτι, ή και περισσότερα, δεν υπήρχε η ταυτοποίησή του θα έπρεπε να γίνει με περιγραφή ή φωτογράφιση. Επίσης δεν γνωρίζω, και δεν είδα κάπου στο διαδίκτυο - αν και δεν το έψαξα ειδικά, αν υπάρχει διαδικασία παραγγελίας κομματιού/κομματιών που λείπουν από το κουτί. Διαδικασία η οποία προβλέπεται στη Lego και στην οποία πραγματικά διαπρέπει.  

Ακολουθούν φωτογραφίες του αεροσκάφους στη φάση συναρμολόγησης, στη βάση του, στο έδαφος, που είναι . . . τραπέζι, και με κατεβασμένους και μη κατεβασμένους τροχούς:


















Να είσαστε Καλά και να Προσέχετε.

Ένα κλικ μακριά το ιταλικό και κλασικό, για ανθρώπους κάποιας ηλικίας, “Io Di Notte”, με τον Al Bano, βεβαίως:



13/10/2020

14 σχόλια:

  1. Κάθε που κάνεις lego ή παρόμοια ανάρτηση ζηλεύω.
    Το πάθος σου και τη λαχτάρα σου.
    Επίσης το απόλυτα τακτοποιημένο δωμάτιο αλλά και το καφεδάκι σου χχχ
    Εγώ μόνο που βλέπω την ποσότητα των κομματιών πελαγώνω :)

    Σήμερα παρήγγειλα κι εγώ κομμάτια υφασμάτων για άλλου είδους συναρμολόγηση, patchwork ονομάζεται :)
    Έχω κι εγώ παιχνίδια, αλλά ατακτοποίητο χώρο.

    συναρμολογημένο το πολεμικό σου αεροπλάνο πάρα πολύ όμορφο!

    καλό βράδυ αείποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Fish eye,

      Το μόνο σίγουρο ότι αυτή η ενασχόληση με τα Lego, και πλέον και με τα Cobi, μου δίνει χαρά και ευχαρίστηση. Το γραφείο μου είναι όντως τακτοποιημένο και το πρωινό μου καφεδάκι μου ομοίως.

      Εύχομαι να παραλάβεις τα υφάσματα που παράγγειλες και να ευχαριστηθείς τα όμορφα patchworks που θα φτιάξεις.

      Καλό ξημέρωμα,
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  2. Το αντίπαλον δέος της Lego, βρήκε τον άνθρωπο του!
    Το αποτέλεσμα της συναρμολόγησης θαυμάσιο. Εξαίρετες και οι λήψεις του μαχητικού. Ευελπιστώ στην από...γραφειοποιηση του αεροσκάφους, καθώς και στην συμπλήρωση του στόλου.
    Καλή συνέχεια (Jane Eco)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Και η συναρμολόγηση και η φωτογράφηση καλά, θαρρώ, πήγαν. Το ζήτημα με τα Cobi είναι στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα πραγματικά ελάχιστα από τα κουτιά της. Το Fiat Γ.55 προς το παρόν μένει στο γραφείο (και εκτεθειμένο μιας και δεν περισσεύει χώρος σε βιτρίνα για να το τοποθετήσω). Οι επόμενες Cobi αγορές μου εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα των όσων κουτιών επιθυμώ. . .

      Καλό ξημέρωμα

      Διαγραφή
  3. Ο Al Bano παλιός αγαπημένος και το τραγούδι υπέροχο.
    Πάμε στα COBI τώρα. Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, έτσι; Εσείς τα αγόρια επιθυμείτε τα πολεμικά παιχνίδια, τι να πω; Πάω να δω την ετικέτα σου με τα LEGO σου. Μ'αρέσει να βλέπω κατασκευές και συναρμολογήσεις.
    Καλή σου συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Al Bano και δικός μου αγαπημένος και το τραγούδι ομοίως, από την δεκαετία το 70. Ομολογώ ότι, δίχως να είμαι φιλοπόλεμος, βρίσκω μια χάρη στις γραμμές των για πόλεμο ανθρώπινων κατασκευών. Τα με τουβλάκια συναρμολογούμενα είναι μια λύση ανάγκης μιας και τα καθαυτό συναρμολογούμενα, από τα οποία έχω φτιάξει αρκετά, απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο, χώρο και βεβαίως εξοπλισμό (αερογράφο κ.λ.π.).

      Καλό ξημέρωμα

      Διαγραφή
  4. Όλα τα κατάλαβα εκτός από την άρνηση σου να κολλήσεις τα αυτοκόλλητα.
    Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο, μου αρέσει το αποτέλεσμα, βρίσκω ηρεμία στη συναρμολόγηση, παλιά μου άρεσαν τα παζλ, μέχρι που γέμισα το κρεββάτι από κάτω και ηρέμησα! Δεν έφερα κανένα με τη μετοίκισή μου στο Μοντρεάλ.
    Τελείωσε το τραγούδι, δίνω ένα φιλί στον αεροπόρο και πάω να ρίξω και μια ματιά στις άλλες σου κατασκευές με τουβλάκια :)

    .... οχι όχι δεν ήμουν εγώ που σου ήπια μια γουλιά από τον καφέ σου. Όχι σου λέω, απόδειξη δεν ξέρω αν είναι γλυκός ή σκέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάνια,

      Πολλές φορές τα τοποθετώ τα αυτοκόλλητα αλλά είμαι μία διαδικασία που με εκνευρίζει πιθανότατα επειδή δεν τα καταφέρνω πάντα, σε αντίθεση με τον γιο μου, να τα τοποθετήσω με ακρίβεια.

      Όντως η συναρμολόγηση, γενικώς, έχει καταπραϋντική δράση και προσωπικά με ανανεώνει.

      Ο καφές εντελώς σκέτος και πιες όσο θέλεις.

      Να είσαι Καλά :)

      Διαγραφή
  5. Πειράζει που μέσα σε όλα αυτά τα κόμπι (δεν ξέρω και πού τονίζονται...) πρόσεξα τον καφέ, την καραμελίτσα, το ιπποποταμάκι (ιπποποταμάκι δεν είναι αυτό που βρίσκεται εκεί στα χαρτάκια για τις σημειώσεις;) και την πολύ ωραία κουρτίνα;

    Νομίζω δεν πειράζει...
    Αλλά και να πειράζει, δεν πειράζει.
    Θα με συγχωρήσεις, διότι είσαι καλός εξάδελφος!
    Ακούω το άσμα και σε καληνυχτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα εξαδέλφη,

    Καθόλου δεν πειράζει να κάποιος προσέχει ό,τι επιθυμεί.
    Δεν εξαδέλφη στο γραφείο μου ιπποποταμάκι έχω.
    Αυτό που νόμισες για ιπποποταμάκι ήταν ο Ρούλης,
    ο λεβέντης, ο καραμπουζουκλής, για τον οποίο
    περισσότερα στο που ακολουθεί URL:

    https://aeipote.blogspot.com/2019/02/1211.html

    Να είσαι Καλά,
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή