Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

1288. Στο χαρτί 200 . . . και το Facebook


Υπήρχε, λοιπόν, μία εποχή που όποιος ήθελε να τραβήξει μία φωτογραφία έπρεπε να έχει φωτογραφική μηχανή. Και όχι μόνο αυτό αλλά έπρεπε να έχει «φορτώσει» στη μηχανή του και ένα φιλμ. Κάθε κλικ και μία φωτογραφία, τότε, και για να δεις το αποτέλεσμα, άκουσον – άκουσον, θα έπρεπε να εμφανίσεις, έτσι το έλεγαν, και να τυπώσεις τις, όποιες, φωτογραφίες. Μετά, ήλθε η ψηφιακή φωτογράφιση και τα σάρωσε όλα!

Αν, σε κάποιους, κάτι θυμίζει η πιο πάνω παράγραφος δεν κάνουν λάθος. Πρόκειται για την πρώτη παράγραφο της εγγραφής:

1278. 649 ΤΕ, Νέο Καρλόβασι Σάμου (Ημέρες 168)


Ψηφιακή φωτογράφιση, λοιπόν, με κάμερες, κινητά, τάμπλετ,  και κατασκοπικά άλλα πολλά. Βρέθηκε έτσι, ο καθένας μας, εύκολα και απλά, με κάποιες δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες ψηφιακές φωτογραφίες με την ιδιοσυγκρασία του ανάλογα και τον εξοπλισμό του.


Η δική μου ιδιοσυγκρασία είναι, ως γνωστόν, των χιλιάδων ψηφιακών φωτογραφιών. Χιλιάδων αμιγώς ψηφιακών και χιλιάδων που προέκυψαν από επιμελές, λίγο ως πολύ, σκανάρισμα αναλογικών φωτογραφιών, διαφανειών (slides) ή και αρνητικών.

Όμως ο ψηφιακός κόσμος είναι, από τη φύση του, ένας αβέβαιος κόσμος. Από τη μία τα αποθηκευτικά μέσα, σκληροί δίσκοι κάθε μορφής, USB sticks, CD, DVD, για τα οποία κανένας δεν εγγυάται αιώνια ζωή και από την άλλη το φορμάτ αποθήκευσης των φωτογραφιών, jpg, tif, bmp, png . . ., για το οποίο, επίσης, κανένας δεν εγγυάται ότι θα υποστηρίζεται αιώνια.


Σαν προφανής λύση, λοιπόν, για να σώσει κάποιος αγαπημένες φωτογραφίες του προβάλλει το να τις εκτυπώσει. Και εδώ  όμως υπάρχουν προβλήματα. Σε τι είδους, από τα εκατοντάδες, φωτογραφικό χαρτί θα τυπώσεις τις φωτογραφίες σου; Και στη συνέχεια, πού και πώς θα τις αποθηκεύσεις για να παρατείνεις το χρόνο ζωής τους; Είναι γνωστό, βλέπετε, ότι με την παρέλευση του χρόνου τα χρώματα των τυπωμένων φωτογραφιών αλλοιώνονται και ξεθωριάζουν.


Επιστήμη, πλέον, η επιλογή χαρτιού εκτύπωσης φωτογραφιών και των χαρακτηριστικών του. Επιστήμη και το σε ποιο περιβάλλον, δηλαδή σε τι συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, περιεκτικότητας σε οξυγόνο, θα αποθηκεύσεις τις φωτογραφίες που εκτύπωσες. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στον ειδικό τύπο ή να αναζητήσει σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο για να πειστεί για το πολύπλοκο του πράγματος. Για τον απλό άνθρωπο, κυριολεκτικά, ένα χάος.

Το να διατηρήσει κάποιες τις φωτογραφίες του, σε οποιαδήποτε μορφή, αποδεικνύεται, τελικά, μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Σήμερα τις έχουμε, τις φωτογραφίες μας, αύριο ίσως όχι. Και πόσο αυτό θα μπορούσε να μας κοστίσει; Να χάσουμε, δηλαδή, ένα τμήμα των αναμνήσεων μας, να απολέσουμε εικόνες προσώπων και τόπων αγαπημένων. Σκεφτείτε το. 


Συνυπολογίζοντας όλα όσα πιο πάνω αναφέρω αποφάσισα, σε πρώτη φάση, και προχώρησα σε μία επιλογή διακοσίων από τις, αμιγώς, ψηφιακές φωτογραφίες μου. Επέλεξα φωτογραφίες κτηρίων, δρόμων και τόπων γενικώς μη συμπεριλαμβάνοντας, σε αυτή τη φάση, φωτογραφίες προσώπων. Τις φωτογραφίες που διάλεξα τις έφερα σε διαστάσεις ανάλογες του τυποποιημένου, για εκτύπωση φωτογραφιών, format των18X13 τετραγωνικών εκατοστών (τ.ε.), με το εξαιρετικό και δωρεάν λογισμικό της Faststone.

Το φορμάτ, ή η αναλογία πλευρών, μιας φωτογραφίας είναι ακόμα μία μεγάλη πονεμένη ιστορία. Κάθε κατασκευαστής και το format του. Το μόνο σίγουρο ότι καμία ψηφιακή φωτογραφία μου δεν ήταν στο format των 18Χ13 τ.ε.. Έτσι όμως, στις περισσότερες φωτογραφίες, είχα το περιθώριο να καδράρω όπως ήθελα και να επιτύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ, σε κάποιες ελάχιστες, το επιθυμητό καδράρισμα ήταν αδύνατο και αναγκάστηκα να μην τις συμπεριλάβω στις επιλογές μου.

Τις διακόσιες φωτογραφίες τις τύπωσα τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018. Προτίμησα τη διάσταση των 18Χ13 τ.ε. η οποία δίνει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από αυτή των 15Χ10 τ.ε. (και χειρότερα, βέβαια, από αυτή των 20Χ15 τ.ε.). Η εκτύπωση των διακοσίων αυτών φωτογραφιών μου κόστισε 70 € (0,35 €/φωτογραφία) ενώ το άλμπουμ που αγόρασα, την ίδια μέρα, για να τις φιλοξενήσει, 11,90 €.


Τις φωτογραφίες που τύπωσα τις τοποθέτησα, στο άλμπουμ, κατά χρονολογική σειρά. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε την Κυριακή, 23 Μαΐου 2010 και η διακοσιοστή το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017. Απόκτησα έτσι πρόσβαση σε φωτογραφίες που διάλεξα άμεσα και εύκολα δίχως να έχω ανάγκη υπολογιστές, τηλεοράσεις, τάμπλετ και ό,τι άλλο σχετικό.


Τις φωτογραφίες του άλμπουμ αυτού σκέφτηκα να τις ανεβάσω και στο Facebook και μάλιστα μία τη φορά. Για το σκοπό αυτό εργάστηκα λίγο. Κατ’ αρχάς έφερα όλες τις φωτογραφίες στη διάσταση των 1495Χ1080 εικονοστοιχείων (στο τετράγωνο, θα έλεγα) έτσι ώστε να καλύπτουν την HD ανάλυση των 1920Χ1080 εικονοστοιχείων ενός τυπικού σύγχρονου monitor με αναλογία 16:9, διατηρώντας, με την επιλογή μου αυτή, και την αναλογία με τις εκτυπωμένες φωτογραφίες.


Στη συνέχεια πρόσθεσα στις φωτογραφίες λεζάντες όπου εμφανίζεται η θέση τους, από το ένα μέχρι το διακόσια, η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος όπου τραβήχτηκαν. Πρόσθεσα επίσης και την πληροφορία του με ποια μηχανή τραβήχτηκαν ως εξής:

600D: για την DSLR Canon EOS 600D (77 φωτογραφίες)



285HS: για την Canon Ixus 285HS (39 φωτογραφίες)



S3: για την κάμερα του κινητού Samsung S3 NEO (84 φωτογραφίες)




Όλες οι μετατροπές στις διαστάσεις και η προσθήκη της αρίθμησης και των λεζαντών με το εξαιρετικό Faststone.


Να είσαστε Καλά και να, βεβαίως προσέχετε.

Ένα κλικ μακριά οι Smokie στο Lay Back In The Arms of Someone”:



05/062020

6 σχόλια:

  1. Αρχικά νομιζα ότι είχατε επεξεργαστεί τις εικόνες ώστε να φαίνεται ως background το άλμπουμ φωτογραφιων.Ειναι όλες τους ιδιαίτερες, πολύ ωραία καδράρισματα σε τοπια, όλα με οργάνωση πάντα τα ποιειτε...(την πρώτη παράγραφο προς στιγμήν την αντιληφθηκα ως deja-vous,μετά εξηγήσατε τα πράγματα ως εχουν.)Καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χαρά,

      Να είσαι, να αισθάνεσαι και να περνάς Καλά!

      Καλό τυρίμερο! :)

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφες εικόνες...
    Θα ήθελα να διαβασω κάποια στιγμή κι ένα κείμενό σας για την ασχήμια της ψυχής των ανθρώπων.
    Ευτυχώς δεν υπάρχουν προγράμματα φωτογραφίας να την φτιασιδώσουν κι εμείς οι υπόλοιποι δε ξεγελιόμαστε!
    Πάντως για όσους ξεσπάνε τις ανασφάλειες και τα κομπλεξ τους στους άλλους εύχομαι καλή ενδοσκόπηση και να μην τρομάξουν κατα την διάρκειά της.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας.

      Διαγραφή
    2. η ιστορια της φωτογραφιας! Να εισαι καλά να μαθαινουμε :)

      Διαγραφή
    3. Ουπς! Τώρα το είδα Ροδιά!

      Με κολακεύεις!

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή