Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

1232. Φιλόδημος, Παλατινή Ανθολογία (Χωρίς Παραπομπές)


Αν κάποιος κάνει τον κόπο να επιλέξει και να ενεργοποιήσει, με διπλό πάτημα στο αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, την φράση «Παλατινή Ανθολογία» στη δεξιά στήλη, κάτω από την επικεφαλίδα «ΕΤΙΚΕΤΕΣ», θα μεταφερθεί στην τελευταία εγγραφή η οποία έχει ετικετοδοτηθεί με την πιο πάνω φράση. Οι υπόλοιπες και ομοίως σηματοδοτημένες, ημερολογιακά από την πλέον πρόσφατη προς την πρώτη με αυτήν την ετικέτα, ακολουθούν. Ο εντός παρένθεσης αριθμός, δίπλα στην κάθε ΕΤΙΚΕΤΑ, μας δείχνει το πλήθος των εγγραφών που έχουν χαρακτηριστεί με τη συγκεκριμένη ΕΤΙΚΕΤΑ.

Οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πρόσφορος τρόπος για μία θεματική ταξινόμηση των εγγραφών του ημερολογίου σύμφωνα με τις επιλογές του συγγραφέα τους. Οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ, μία ή και περισσότερες, που χαρακτηρίζουν μία εγγραφή, εάν υπάρχουν,  εμφανίζονται στο κάτω – κάτω μέρος (της εγγραφής). Υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στο σύνολο των εγγραφών  με συγκεκριμένη ΕΤΙΚΕΤΑ και από αυτό το σημείο, με το γνωστό, διπλό αριστερό κλικ (για συντομία).

Ας επιστρέψουμε όμως στην ΕΤΙΚΕΤΑ: Παλατινή Ανθολογία. Σαράντα δύο εγγραφές, λοιπόν, με την προτελευταία να έχει αναρτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2019, έχουν ετικετοδοτηθεί με αυτή. Τώρα που εξήγησα το πώς λειτουργούν οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ έχετε τη δυνατότητα να ανατρέξετε σε αυτές και να διαπιστώσετε και το τι σημαίνει και είναι η Παλατινή Ανθολογία, αν δεν το ήδη γνωρίζετε, και το τι αυτή αντιπροσωπεύει για εμένα. Είναι στο χέρι σας.

Επιτρέψτε μου, μόνο, να προσθέσω ακόμα ένα επίγραμμα του αγαπημένου Φιλόδημου, από το ομοίως αγαπημένο πέμπτο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας, και να παραθέσω μία, εντελώς ερασιτεχνική, μετάφραση της ταπεινότητάς μου:

5.4 Φιλόδημου

Τὸν σιγῶντα, Φιλαινί, συνίστορα τῶν ἀλαλήτων
λύχνον ἐλαιηρῆς ἐκμεθύσασα δρόσου,
ἔξιθι· μαρτυρίην γὰρ Ἔρως μόνος οὐκ ἐφίλησεν
ἔμπνουν· καὶ τυκτὴν κλεῖε, Φιλαινί, θύρην.
καὶ σὺ φίλει, Ξανθώ, με· σὺ δ΄, ὦ φιλεράστρια κοίτη,
ἤδη τῆς Παφίης ἴσθι τὰ λειπόμενα.

Το λύχνο που σιωπά, μάρτυρα των όσων δεν λέγονται, αφού μεθύσεις με του λαδιού τη δρόσο, Φιλαινί, βγες έξω· γιατί μόνο ο έρωτας δεν αγάπησε την έμπνοη μαρτυρία· και κλείσε, Φιλαινί, την καλοφτιαγμένη θύρα.
Και συ, Ξανθώ, αγάπα με· συ δε, ω κλίνη που αγαπάς τους έρωτες, ήδη γνωρίζεις τα της Αφροδίτης που θα ακολουθήσουν.

Καλό Ιούλιο και ο Θεός να βάλλει το χέρι Του.

Ένα κλικ μακριά η Αλέκα Κανελλίδου στο τραγούδι «Με Ξέχασες», των Τζικ Νακασιάν, Σέβης Τηλιακού: 


30/06/2019

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

1231. Lego Ideas: Steamboat Willie [21317]

Εγγραφή χαρισμένη στη Βα, που σήμερα έχει γενέθλια, με όλη την αγάπη και την έγνοια του πατέρα για την κόρη. 

Τριγυρνούσα στο διαδίκτυο. Κάποια στιγμή έπεσα επάνω του. Ήταν μοιραίο. Με το που το είδα το ήθελα κολασμένα. Ευτυχώς ήταν στο χέρι μου να το αποκτήσω. Το απόκτησα!


Ποιο; Μα το Steamboat Willie, από τη σειρά Ideas, της όψιμα αγαπημένης μου Lego. Καταρχάς μου άρεσε ιδιαιτέρως το ασπρομαυρογκρί της εμφάνισής του. Μου άρεσε το μέγεθος του, μου άρεσαν οι φιγούρες του Mickey και της Minnie, μου άρεσε η ιστορία που κουβαλούσε!

Έχω τη συνήθεια να κατεβάζω, από το διαδίκτυο, τα φυλλάδια συναρμολόγησης των Lego που ενδιαφέρομαι να αγοράσω. Το έκανα και για το Steamboat Willie. Κατέβασα το φυλλάδιο, το ξεφύλλισα. Από έξω, το ατμόπλοιο, ασπρομαυρογκρί και στο κήτος του σκάφους ένας μηχανισμός με πανδαισία χρωμάτων. Το αγάπησα ακόμα περισσότερο.


Την Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, ταξίδεψα από τη Γλυφάδα στο «The Mall Athens», στη Νερατζιώτισσα. Σκοπός της επίσκεψης, στο εν λόγω Mall; Μα το να επισκεφθώ το εκεί, επίσημο, κατάστημα της Lego και να καταθέσω, ο μικρούλης εγώ, τον οβολό μου. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στο χώρο αυτό. Είχε προηγηθεί αυτή της Τετάρτης, 3 Απριλίου 2019, μια περιγραφή της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στο κατάστημα της Lego είχα την ευχαρίστηση να κρατήσω στα χέρια μου το κουτί 21317 με περιεχόμενο το Ατμόπλοιο Γουίλι (Steamboat Willie) του 1928, παρακαλώ! Το κράτησα, το αποφάσισα! Όταν βγήκα από το κατάστημα ο τραπεζικός μου λογαριασμός είχε υποστεί πλήγμα βαρύτητας 109,99 €. Σε αντάλλαγμα κρατούσα κίτρινη σακούλα, με το λογότυπο της Lego, μέσα στην οποία αναπαυόταν το περιπόθητο κουτί. Συνολικό πλήθος κομματιών 751. Κόστος ανά κομμάτι 109,99/751=14,65 λεπτά του €/ανά κομμάτι. Μια όχι καλή αναλογία!


Για την ιστορία του Ατμόπλοιου Γουίλι, που αποτελεί τον τίτλο και της σχετικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, του Walt Disney, παραθέτω μία, πρόχειρη, μετάφρασή μου, από το φυλλάδιο οδηγιών συναρμολόγησης του κουτιού 21317:

Αναμφίβολα το φιλμ κινουμένων σχεδίων του Disney Ατμόπλοιο Γουίλι (Steamboat Willie), του 1928, δημιούργησε μία σειρά σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών πρωτιών: το πρώτο τέτοιο φιλμ με πλήρως συγχρονισμένο ήχο, το πρώτο με σάουντρακ που προστέθηκε εκ των υστέρων (post-produced) στην ολότητα του, ένα από τα πρώτα φιλμ στο οποίο χρησιμοποιήθηκε τεχνική storyboard και τελικά κυκλοφόρησε στις αίθουσες και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του φουσκομαγουλάτου ποντικού ο οποίος στη συνέχεια θα γινόταν μία από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, το Ατμόπλοιο Γουίλι ήταν ένα καινοτόμο κατόρθωμα στον κόσμο του κινηματογράφου. . .

Μα περισσότερο από τα πιο πάνω, αυτή η σύντομη, ασπρόμαυρη ταινία κινουμένων σχεδίων αντιπροσωπεύει την δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητα του Walt Disney, δύο ποιότητες που είναι επίσης ενσωματωμένες στο ήθος πίσω από την σειρά LEGO Ideas

Ο Disney ήταν πεπεισμένος ότι ο ήχος (στις ταινίες) θα μπορούσε να φέρει μια πραγματική αίσθηση μαγείας και χιούμορ στα κινούμενα σχέδια. . . και έτσι έγινε! Η αίσθησή του για το πώς πρέπει να λέγονται οι ιστορίες και το κίνητρο που είχε για τις τεχνολογικές εξελίξεις θριάμβευσαν και οδήγησαν στην Παγκόσμια φήμη τόσο για τον Walt Disney όσο και για τον Mickey Mouse. Ενενήντα χρόνια αργότερα η Walt Disney Company εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει παγκοσμίως ό,τι το καλύτερο στο πώς λέγονται οι ιστορίες (storytelling) και την πρωτοπορία στις ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation).

Δεν ασχολήθηκα αμέσως με την συναρμολόγηση του ατμόπλοιου/ποταμόπλοιου που είχα στην κατοχή μου. Αν εργαζόμουν θα διάλεγα ένα Σάββατο ή μία Κυριακή για να το συναρμολογήσω. Μιας και, πλέον, απέχω από το ευγενές άθλημα της εργασίας ξεκίνησα την συναρμολόγηση μια Πέμπτη. Αυτή της 23ης Μαΐου, 2019 βεβαίως. Συναρμολόγηση για την οποία ακολουθήθηκε ευλαβικά η διαδικασία που περιγράφω εδώ.

Με δεδομένο ότι η εν λόγω συναρμολόγηση είχε μία σχετική πολυπλοκότητα και αρκετά κινούμενα μέρη την ευχαριστήθηκα! Το μόνο σημείο που δυσκολεύτηκα ήταν όταν πήγα να τοποθετήσω το δεύτερο μισό ενός από τα δύο φουγάρα. Το μέχρι τότε κατασκευασμένο τμήμα υπέστη μερική κατάρρευση! Αναγκάστηκα, έτσι, να αποσυναρμολογήσω ένα τμήμα της μέχρι τότε κατασκευής και να επαναλάβω τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε βήματα. Με αυξημένη προσοχή όλα πήγαν, τελικά, καλά! 

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενα. Μια όμορφη ασπρομαυρογκρί κατασκευή με τέσσερα ροδάκια περιστροφή των οποίων οδηγούσε σε περιστροφή των δύο πτερωτών του ποταμόπλοιου και σε ανεβοκατέβασμα των δύο φουγάρων του.  Είχε και βίντσι, είχε και παπαγάλο και καμπίνα και κιβώτια και φιγούρες του Mickey και της Minnie! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή;













Ένα κλικ μακριά Billy Ocean και When The Going Gets Tough, The Tough Get Going”:


27/06/2019

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

1230. Στην Αθήνα, Εχθές, Μία Λέξη


Εχθές, Τρίτη, 18 Ιουνίου, κατέβηκα στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθώ με τον φίλο ΜΚ. Το ραντεβού μας, στη μία και τριάντα, στο γραφείο του, επί της Σοφοκλέους. Βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας αρκετά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα προκειμένου να περάσω από το "Public" της Πλατείας Συντάγματος.

Πήγα, λοιπόν, στο "Public", δεν βρήκα αυτό που ήθελα, έφυγα. Κατηφόρισα τη Σταδίου. Σταμάτησα στις βιτρίνες του «Ιανού». Πρώτα σε αυτήν του δισκοπωλείου. Παρατήρησα, πρώτη φορά ομολογώ, τον ημιώροφο του καταστήματος. Διάβασα την επιγραφή «Συμφωνική Μουσική». Το σημείωσα. Σε πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθώ τον συγκεκριμένο ημιώροφο.

Συνέχισα με τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. Κοιτούσα τα βιβλία με τη σχετική άνεση που μου έδινε ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου. Δίπλα μου ένα ομήλικος, ασπρομάλλης και αυτός και ψηλότερός μου, έπραττε ομοίως. Κάποια στιγμή στράφηκε και μου απηύθυνε την πιο κάτω ερώτηση:

-        Γνωρίζετε, κύριε, την λέξη «επιστολή»; Την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ;

Αιφνιδιάστηκα! 

Πώς μου ήρθε, λοιπόν, και κάποια δευτερόλεπτα αργότερα του απάντησα:


-        Ναι. Είναι το χειρόγραφο γράμμα.

και, με το που το ξεστόμισα, αισθάνθηκα ότι είχα αστοχήσει πολύ.

Ακολούθησε η έκπληξη. Δεν ήταν άλλη, παρά μια λέξη. Η «Μία Λέξη» που βρίσκεται στον τίτλο της παρούσας εγγραφής. Και αυτό γιατί, ο ασπρομάλλης, ψηλός κύριος μου αντιγύρισε:

-        Μα δεν μιλώ για την λέξη «επιστολή». Μιλώ για την λέξη «επιτολή» που εμφανίζεται σε αυτό το εξώφυλλο.

και μου έδειξε ένα βιβλίο της βιτρίνας, μπροστά του.

Του απάντησα:

-        Όχι, δεν γνωρίζω αυτή τη λέξη, μα θα την ψάξω.

Ο κύριος αποχώρησε κι εγώ φωτογράφισα, στην βιτρίνα του «Ιανού», το συγκεκριμένο βιβλίο.



Επρόκειτο για το βιβλίο «Ελλάδα και διεθνείς εξελίξεις, 1944 – 1974», του Δημήτρη Μιχαλόπουλου, κάτω από τον τίτλο του οποίου, με μικρότερα γράμματα, αναγραφόταν: «Επιτολή, πτώση και επάνοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Προβληματίστηκα.

Μη έχοντας άλλο χρόνο στη διάθεσή μου, και με τη γνωστή αγάπη μου για την ακρίβεια (γενικώς), συνέχισα προς το γραφείο του φίλου μου. Συναντηθήκαμε. Επιλέξαμε, για να γευματίσουμε, το εστιατόριο «Ο Τζίτζικας Κι Ο Μέρμηγκας», επί της Μητροπόλεως. Εκεί διηγήθηκα στον φίλο μου τα της «επιτολής». Και αυτός, πρώτη φορά άκουγε τη λέξη αυτή.

Προθυμοποιήθηκε, λοιπόν, να ψάξει, χρησιμοποιώντας το κινητό του, για την έννοια της συγκεκριμένης λέξης στο διαδίκτυο. Ότι βρέθηκε, στο λίγο χρόνο που διαθέσαμε, σχετιζόταν με την αστρονομία. Το παρατήσαμε. Είχαμε και άλλα να συζητήσουμε και φαγητά να γευτούμε.

Τώρα, όμως, που βρίσκομαι στην Τ47 έχω, πιστεύω, ότι χρειάζεται για να ξεκαθαρίσουμε το τι, επιτέλους, σημαίνει η λέξη «επιτολή». Πέρα, βεβαίως, από το προφανές: «άνοδος», σύμφωνα με τα συμφραζόμενα στην πρόταση στην οποία συναντήσαμε την ιδιαίτερη αυτή λέξη.

Διαδίκτυο, Λεξικό της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, αναζήτηση και:

επιτολή η [epitolí] Ο29 : (αστρον., για άστρο, αστερισμό κτλ.) εμφάνιση επάνω από τον ορίζοντα: H ~ του Σείριου.
 
[λόγ. < αρχ. ἐπιτολή

Η ίδια πληροφόρηση υπάρχει και στο Liddell & Scott:

Επιτολή, η (Επιτέλλω) έγερση, εμφάνιση, ανατολή άστρου. . .

και, τι έκπληξη!, και στο Λεξικό της Πρωίας και στο Ελληνικό Λεξικό των Τεγόπουλου – Φυτράκη του 1990.

Το έψαξα, βεβαίως, και στο «ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ», έκδοση 2014, της ακαδημίας Αθηνών (αυτής που νομιμοποιεί μπούρδες του τύπου «αποκατάσταση της βλάβης») και δεν βρήκα τίποτα! Ούτε «επιτολή» ούτε «επιτέλλω» υπήρχε στα 3,65 κιλά του! Μη συγγνωστή παράλειψη, κατά τη γνώμη μου.

Ξεκάθαρο, λοιπόν, το νόημα της λέξης και εξεζητημένη, κατά τη γνώμη μου, η χρησιμοποίησή της από τον Δημήτρη Μιχαλόπουλο στον υπότιτλο του βιβλίου του.

Αφτά, τα κάμποσα, και να περνάτε Καλά!

Ένα κλικ μακριά «Ζόρικα Βράδια» με Σάκη Ρουβά και Στέλιο Ρόκκο σε μουσική και στίχους του δεύτερου:



19/06/2019