Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

1504. «Σελίδα 77» (Facebook): Απολογισμός


Στην ανάρτηση «1443. Facebook 2023: #aeipotefbpage77», της Τετάρτης, 4 Ιανουαρίου 2023, είχα την ευκαιρία να εκθέσω τα σχετικά με την έμπνευσή μου για καθημερινή ανάρτηση της πρώτης πρότασης που βρίσκεται στη σελίδα εβδομήντα επτά (77) των βιβλίων που διαβάζω ή έχω ήδη διαβάσει.
 
Έτσι, λοιπόν, πέρασαν οι τριακόσιες εξήντα πέντε (365) μέρες του 2023. Με μία καθημερινή ανάρτηση, στο Facebook, από τη σελίδα εβδομήντα επτά (77), των βιβλίων, τελικά, που έχω στην κατοχή μου (διαβασμένων -κυρίως- αλλά και μη).


Τώρα που κοιτάζω προς τα πίσω διαπιστώνω πως θα ήταν προτιμότερο να το διαχειριστώ διαφορετικά. Δηλαδή να μην παρουσιάσω, απλά και σκέτα, την πρώτη πρόταση της σελίδας αλλά, ξεκινώντας απ’ αυτή, «αρκετό κείμενο» ώστε να βγαίνει -πληρέστερο- ένα νόημα.

Αυτό γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη πρόταση της σελίδας δεν ήταν παρά, δυο, τρεις, τέσσερεις λέξεις. Ίσως, για το λόγο αυτό, πολλοί αναγνώστες να δυσανασχέτησαν. Ζητώ τη συμπάθειά τους. Το νόημα της κάθε ανάρτησης ήταν να παρακινηθούν, να ψάξουν και να διαβάσουν.


Παραμένει, ωστόσο, το γεγονός πως πολλά κλασικά, και μεγάλα, λογοτεχνικά έργα εκπροσωπήθηκαν, τοιουτοτρόπως, ατυχώς και ανεπιτυχώς. Δεν μου άρεσε. Το σκέφτηκα. Επέλεξα να κρατήσω σταθερή την πορεία που είχα χαράξει. Η πρώτη πρόταση της σελίδας εβδομήντα επτά (77) και μόνο. Πίστευα, και εξακολουθώ, πως ο στόχος αυτός κάλλιστα μπορούσε να υπηρετηθεί έστω και από μία και μόνο λέξη.
 
Παρουσιάστηκαν, λοιπόν, προτάσεις από τριακόσια εξήντα πέντε βιβλία. Ανάμεσα τους τρία «διπλά». Τα “Thus Bad Begins” / «Έτσι Αρχίζει το Κακό» (Javier Marias), “The Greeks” / «Οι Έλληνες Μια Παγκόσμια Ιστορία» (Roderick Beaton) και “A Little History Of The World” / «Μικρή Ιστορία Του Κόσμου» (E. H. Gombrich). Και επιπλέον «Η Φόνισσα», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που εμφανίζεται δύο φορές. Μία στο ομότιτλο βιβλίο και μία στο βιβλίο με τίτλο ««Η Φόνισσα, Χρήστος Μηλιώνης».


Για να μπορέσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα για τους συγγραφείς που εμφανίζονται, στα εν λόγω βιβλία, αναγκάστηκα να φέρω τα ονόματά τους σε ένα κοινό παρονομαστή. Θέλω να πω πώς ενώ τα ονόματα των συγγραφέων εμφανιζόντουσαν, στις αναρτήσεις μου, όπως αυτά αναγραφόντουσαν στα εξώφυλλα των βιβλίων κάτι τέτοιο δεν βοηθούσε στην ταξινόμησή τους. Προφανώς άλλο Javier Marias και άλλο Χαβιέρ Μαρίας και, επίσης, άλλο Φλωμπέρ και άλλο Φλομπέρ. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να αποδώσω ένα και μοναδικό όνομα σε κάθε συγγραφέα (στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά).


Το συμπέρασμα ήταν πως το πλήθος των ανθολογούμενων, ας το πούμε έτσι, συγγραφέων ήταν ίσο προς διακόσια οκτώ (208). Από αυτούς ένας, ίσως ήδη μαντέψατε ποιος, εμφανίζεται δεκαπέντε φορές, ένας δέκα και ένας, εννέα φορές. Το όλον απεικονίζεται στον Πίνακα που ακολουθεί:
  
ΠΛΗΘΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

15

1

10

1

9

1

8

4

7

1

6

4

5

2

4

5

3

9

2

31

1

149

Στον Πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται τα ονόματα των συγγραφέων με τουλάχιστον τρεις τίτλους στο ενεργητικό τους:


ΟΝΟΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΠΛΗΘΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
JAVIER MARIAS

15

ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ

10

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

9

ΑΡΤΟΥΡΟ ΠΕΡΕΘ-ΡΕΒΕΡΤΕ

8

ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ

8

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ

8

ΜΙΣΕΛ ΟΥΕΛΜΠΕΚ

8

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ

7

ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ

6

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

6

ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ

6

ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

6

HONORE DE BALZAC

5

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

5

FREDRIK BACKMAN

4

GUSTAVE FLAUBERT

4

KEN FOLLETT

4

LOUIS L'AMOUR

4

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

4

HANNAH KENT

3

RODERICK BEATON

3

TOMAS HARDY

3

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

3

ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ

3

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ

3

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

3

ΤΖΕΗΝ ΩΣΤΕΝ

3

ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ

3

Από τα τριακόσια εξήντα πέντε (365) βιβλία τα είκοσι (20) ήταν σε αμετάφραστα Αγγλικά (ποσοστό 5,48%) και τα υπόλοιπα είτε στα Ελληνικά (εκατόν δέκα τρία (113) – ποσοστό 30,95 %), είτε μεταφρασμένα στα Ελληνικά (διακόσια τριάντα δύο – ποσοστό 63,57%). Για τους μεταφραστές, λοιπόν, έπραξα όπως και για τους συγγραφείς. 



Τα, συνολικά, 20+232 = 252 βιβλία έχουν μεταφράσει εκατόν πενήντα εννέα άτομα, ή ομάδες ατόμων. Στο σύνολο των είκοσι βιβλίων σε αμετάφραστα αγγλικά η ταπεινότητά μου εμφανίζεται ως μεταφραστής, σε πρώτο ή δεύτερο -για τα βιβλία που αποτελούν μετάφραση στα Αγγλικά από τα Ισπανικά- επίπεδο.
 
Η κα. Βασιλική Κοκκίνου εμφανίζεται να έχει μεταφράσει έντεκα βιβλία (οκτώ (8) του Ζιλμπέρ Σινουέ και τρία άλλων) και η κα. Αθηνά Ψυλλιά εννέα (όλα του Ζοζέ Σαραμάγκου). Ακολουθεί η κα. Αργυρώ Μάντογλου με έξι βιβλία (πέντε του Καζούο Ισιγκούρο και ένα της Έμιλι Μπροντέ). Ενδεικτικά έχουμε τον Πίνακα:
 
ΠΛΗΘΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
ΠΛΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ

15

1

11

1

9

1

6

1

5

1

4

3

3

13

2

17

1

121

 
Κατ’ αντιστοιχία προς τους συγγραφείς ακολουθεί ένας Πίνακας στον οποίο εμφανίζονται τα ονόματα των μεταφραστών με τουλάχιστον τρεις τίτλους στο ενεργητικό τους:
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ/ΣΤΗΣ
ΠΛΗΘΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
ΑΕΙΠΟΤΕ

15

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

11

ΑΘΗΝΑ ΨΥΛΛΙΑ
9
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ

6

MARGARET JULL COSTA, ΑΕΙΠΟΤΕ

5

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

4

ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

4

ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ

4

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

3

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

3

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΝΗΤΟΥ

3

ΒΙΒΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

3

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ

3

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

3

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ν. ΚΟΝΔΥΛΗΣ

3

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΡΑΚΑΚΗ

3

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ

3

ΕΦΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

3

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ

3

ΛΙΝΑ ΣΙΠΗΤΑΝΟΥ

3

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

3

Ακολουθούν, για τους σκληροπυρηνικούς, σύνδεσμοι για τις συγκεντρωτικές, ανά μήνα, εγγραφές, στο παρόν ημερολόγιο, των όσων, μέρα τη μέρα, αναρτήθηκαν (. . . και πάνε) στο Facebook:

Τα του Ιανουαρίου εδώ.

Τα του Φεβρουαρίου εδώ.
Τα του Μαρτίου εδώ.
Τα του Απριλίου εδώ.
Τα του Μαΐου εδώ.
Τα του Ιουνίου εδώ.
Τα του Ιουλίου εδώ.
Τα του Αυγούστου εδώ.
Τα του Σεπτεμβρίου εδώ.
Τα του Οκτωβρίου εδώ.
Τα του Νοεμβρίου εδώ.
Τα του Δεκεμβρίου εδώ.


Αν φτάσατε μέχρι εδώ, τι να πω; Χαρά στην υπομονή σας!

Κι αν με ρωτούσατε αν θα μπορούσα να τα είχα καταφέρει και καλύτερα θα σας απαντούσα: Σίγουρα! Ίσως μια επόμενη φορά, λοιπόν. . .

 
Όπως και να έχει:
 
Να είσαστε Καλά!
Να διαβάζετε!
 
Αυτές τις μέρες ακούω συστηματικά Françoise Hardy, από τα έξι CD άλμπουμ της κασετίνας της "La collection 62 -66" [Vogue/Sony], και αισθάνομαι ευτυχής. Από το τρίτο CD της κασετίνας, «Mon Amie La Rose”, διαλέγω να ακούσουμε το έννατο τραγούδι «La Nuit Est Sur La Ville», το οποίο αποτελεί σύνθεση της Hardy:


12/01/2024

4 σχόλια:

  1. Ναι αείποτε διαβάζουμε αλλά αυτήν την ταξινόμηση αποκλείεται να την έκανα γιατί τόση υπομονή που χρειάζεται δεν διατίθεται!!!
    Καλή χρονιά να ευχηθώ και να συνεχίσεις ό,τι κάνεις και σ'ευχαριστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Από τη στιγμή που οι πληροφορίες υπαρχουν σ' ένα φύλλο MS Excel τα υπόλοιπα, με χρήση κάποων συναρτήσεων, είναι εύκολα!
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  2. Θαυμαστής της οργάνωσης αλλά και της αγάπης σου για το βιβλίο, φίλε μου και το ξέρεις. Να είσαι καλά. Τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή