Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

1406. Τατζ Μαχάλ (Lego Architecture 21056)

Το πρώτο συναρμολογήθηκε την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019. Το δεύτερο το Σάββατο,  1 Φεβρουαρίου 2020. Το τρίτο το Σάββατο, 21 Μαΐου 2022. Για το πρώτο έγραψα εδώ. Για το δεύτερο δεν έγραψα. Για το τρίτο γράφω σήμερα.

 

Lego. Σειρά Architecture και:


τα τρία, που συναρμολόγησα, κομμάτια.




Το περίφημο Τατζ Μαχάλ, λοιπόν, το τρίτο Lego Architecture, που συναρμολόγησα το Σαββατοκύριακο της 21ης, 22ας Μαΐου 2022. Τα σακουλάκια με αρίθμηση από το ένα μέχρι και το πέντε το Σάββατο και τα υπόλοιπα πέντε την Κυριακή.


Φυσικά και, κατά και για τη συναρμολόγηση ακολούθησα το σχετικό, κατά αείποτε, πρωτόκολλο. Καφεδάκι, φωτογραφίσεις, εργασία και χαρά. Κάπου μάλιστα έκανα και τα λαθάκια μου συναρμολόγησης, τα οποία, οπισθοχωρώντας, διόρθωσα.

 

Ευτυχώς η Lego, η καλή, έχει ανεβασμένα στο διαδίκτυο τα εγχειρίδια συναρμολόγησης των προϊόντων της σε μορφή PDF. Αυτό είναι κάτι που με διευκολύνει, μιας και συναρμολογώ βλέποντας το εγχειρίδιο στην οθόνη του Η/Υ μου, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο στην επιφάνεια συναρμολόγησης.


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης σειράς είναι το μεγάλο πλήθος διάφορων μικρών κομματιών, απαραίτητο για να αποδοθούν λεπτομέρειες των συναρμολογούμενων κτηρίων. Για παράδειγμα στη συναρμολόγηση του Τατζ Μαχάλ χρησιμοποίησα διακόσια τρία (203) τουβλάκια με κωδικό 307001 (λευκό πλακάκι 1Χ1 με αυλάκι) και εκατόν ενενήντα ένα (191) τουβλάκια με κωδικό 4125253 (πλακάκι 1Χ1, χρώματος ανοιχτού κιτρινωπού καφέ, με αυλάκι).

Μοιάζει, ίσως, περίεργο, αλλά πώς αλλιώς, μα το κάθε Lego κομμάτι έχει την ονομασία του, στα Αγγλικά τουλάχιστον. Θα είχε, θαρρώ, ενδιαφέρον να κάποιος επιχειρήσει τη συστηματική μετάφραση αυτών των ονομασιών στα Ελληνικά. Μη με κοιτάτε. Είμαι τεμπελάκος. Το ομολογώ.


Με 2022 κομμάτια στα δέκα σακουλάκια, και σε άλλα σακουλάκια μέσα σε κάποια από αυτά, βεβαίως και βίωσα, και αυτή τη φορά, το σύνδρομο του συναρμολογητή. Κάποια στιγμή, στο αρχικό στάδιο της συναρμολόγησης, έψαξα δυο κομμάτια και τα βρήκα δεν. Εντόπισα δύο όμοια κομμάτια σε κάποιο από τα επόμενα σακουλάκια. Το άνοιξα και τοποθέτησα τα κομμάτια στη θέση τους για να μπορέσω να συνεχίσω.

Λίγο αργότερα, και αφού είχα αναστατώσει τον τόπο, και σκεφτόμουν ηλεκτρονικά μηνύματα και κινήσεις διαμαρτυρίας διαπίστωσα το σφάλμα. Δεν τα κομμάτια, που ήταν και μεγαλούτσικα, έλλειπαν. Εγώ τα είχα τοποθετήσει σε λάθος θέση. Ανάσανα με ανακούφιση. Μπορούσα να απρόσκοπτα συνεχίσω.


Λοιπόν, σας το λέω. Αν κάποια στιγμή, συναρμολογώντας Lego, διαπιστώσετε πώς σας λείπουν κομμάτια χαλαρώστε. Μείνετε ψύχραιμοι και κοιτάξτε καλά από τα σακουλάκια συσκευασίας (και μία καλή πρακτική είναι να μην τα πετάτε πριν ολοκληρώσετε τη συναρμολόγηση) και το δάπεδο μέχρι το υπό συναρμολόγηση αντικείμενο. Το πιθανότερο είναι να βρείτε το, ή τα, κομμάτι που λείπει. Συμπέρασμα: Το δίκιο το έχει συνήθως η Εταιρεία.


Οι διαστάσεις που δίνει η Lego για το συναρμολογημένο Τατζ Μαχάλ είναι 23Χ23Χ20 (ΜΧΠΧΥ) κυβικά εκατοστόμετρα. Λοιπόν το, και εγώ, μέτρησα. Αυτό που βρήκα, για την τετράγωνη κάτοψη, ήταν μήκος πλευράς είκοσι τρία εκατοστά και οκτώ χιλιοστά (23,8 εκατοστά) αντί για τα, κατά τον κατασκευαστή, είκοσι τρία (23) εκατοστά. Πειράζει; Μιας και μπήκα στον κόπο ζύγισα και το, εκ πλαστικού, κτίσμα και η, κουζίνας, ζυγαριά μου έδειξε χίλια εκατόν ογδόντα επτά (1187) γραμμάρια. Εμ, κοτζάμ Τατζ Μαχάλ.


Το κτήριο είναι βεβαίως απολύτως, θα έλεγα ως προς άξονα, συμμετρικό. Προκειμένου να σπάσει η μονοτονία της συμμετρίας η Lego διάλεξε, σε κάποιες περιπτώσεις,  να σπάσει τις τετραπλές συμμετρίες σε δύο διπλές εφαρμόζοντας απλώς χρωματική διαφοροποίηση. Είχε γούστο πάντως να συναρμολογώ, διαδοχικά και βήμα – βήμα, δύο ή και τέσσερα όμοια συγκροτήματα κομματιών.

Το, από πλαστικό, οικοδόμημα δεν είναι, φυσικά, υπόδειγμα στιβαρότητας. Είναι ένα εκθεσιακό, θα έλεγα, κομμάτι και σαν τέτοιο δεν είναι για πολλές μετακινήσεις και άτσαλους χειρισμούς. Κάποια από τα εξωτερικά τουβλάκια του, για παράδειγμα στις γωνίες της βάσης, έχουν τη δυνατότητας μια μικρής, έστω, περιστροφής και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία. Δεν το πρόσεξα και αναγκάστηκα να διαγράψω δυο – τρεις φωτογραφίες που είχα βγάλει και να ξαναφωτογραφίσω, με περισσότερη προσοχή αυτή τη φορά.  

Το τελικό αποτέλεσμα πάντως το βρήκα καλύτερο από ότι, βλέποντας φωτογραφίες και video στο διαδίκτυο, περίμενα. Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο κουτί το διάλεξα για να μην χάσω ένα κουπόνι αξίας πενήντα ευρώ (50 €) που είχα ενεργοποιήσει, εξαργυρώνοντας VIP Lego πόντους, για την αγορά του κουτιού 10255 (Creative Expert Assembly Square), αξίας διακοσίων εβδομήντα (270) ευρώ.











Τελικά δεν κατάφερα, πρωτάρης ων, να αξιοποιήσω το κουπόνι για την αγορά του Assembly Square, για το οποίο πλήρωσα το πλήρες κόστος, και έμεινα με το κουπόνι των πενήντα (50) ευρώ και την ημερομηνία λήξης του. Αγόρασα κι εγώ το κουτί 21056 καταβάλλοντας το ποσό των 119,99 - 50=69,99 € και ησύχασα. Τελικά, σε καλό μου βγήκε.




 

 







Ας αφήσουμε όμως το πλαστικό και ας περάσουμε, με τη βοήθεια της Βικιπαίδειας της παινεμένης, στο πραγματικό Τατζ Μαχάλ. Αντιγράφω, από το σχετικό λήμμα, για να μην σας να βάζω τρέχετε:


Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

 

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.










Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω δε από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.

 

Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει ανά μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 33 μέτρων. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Αμέσως μετά αυτών και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Τατζ Μαχάλ επιστέφεται  από ένα διπλό θόλο (τρούλο) βολβοειδούς μορφής από ίδιο λευκό υλικό.

 

Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
















Από περιέργεια μέτρησα, στο Google Earth το καλό, την απόσταση ανάμεσα στην Τ47 και το Τατζ Μαχάλ. Την βρήκα της τάξης των πέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα (5160) χιλιομέτρων. Τελικά, είναι μακριά.

 

Να Προσέχετε, να είσαστε Καλά.

 

Ένα κλικ μακριά «Το Τανγκό Του Irmak” μία σύνθεση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από το δίσκο της «Σαν Ταινία» [2021], το οποίο περιέχει ανέκδοτη μουσική που έγραψε για τον κινηματογράφο:


25/05/2022

2 σχόλια:

  1. Παρακολούθησα με δέος τη δουλειά σου, όπως κάνω κάθε φορά. Αείποτε, αυτό εδώ σου το έργο είναι πολύ διαφορετικό. Λατρεύω τα εμβληματικά μνημεία και αυτό εδώ είναι ένα έπος ως προς τη δουλειά σου. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,

      Κάνω ό,τι μπορώ. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.

      Καληνύχτα!

      Διαγραφή