Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

1396. Το Βιβλιοπωλείο [Lego Creator 10250]

 

Το πράγμα ξεκίνησε από μία ταπεινή παραλίμνια κατοικία. Ένα Lego κουτί, που μου χάρισαν τα παιδιά μου στις 2 Μαρτίου 2018. Μια κατασκευή που μου θύμισε το πρώτο, με τουβλάκια, συναρμολογούμενό μου στην δεκαετία του 1960, όταν πήγαινα στην Τρίτη ή την Τετάρτη Δημοτικού. Ήταν ένα βενζινάδικο, με τις αντλίες του και με τα όλα του, μιας Ελληνικής Εταιρείας. Ακόμα θυμάμαι τις πόρτες, τα παράθυρά του, τη μεγάλη εντύπωση που μου είχε κάνει τότε.

Το παραλίμνιο σπιτάκι προέκυψε από το κουτί Lego Creator 31048 (Lakeside Lodge), με 360 κομμάτια, το περιεχόμενο του οποίου συναρμολόγησα την Τρίτη, 10 Απριλίου 2018. Ήταν μόλις το δέκατο κουτί Lego το περιεχόμενο του οποίου συναρμολογούσα.


Ήταν, λοιπόν, στις προθέσεις μου το να συναρμολογήσω και κάποιο μεγαλύτερο κτήριο με τουβλάκια. Θα έλεγα ότι τα δύο κουτιά της σειράς Lego Architecture που συναρμολόγησα στη συνέχεια δεν ανταποκρινόντουσαν στο συγκεκριμένο ζητούμενο. Μιλώ για τα Lego Architecture 21030 (United States Capitol Building) και 21045 (Trafalgar Square),  με 1032 και 1197 κομμάτια αντιστοίχως, τα οποία συναρμολόγησα την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 και το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, και πάλι αντιστοίχως.

Τα κουτιά, της Lego, που με ενδιέφεραν ήταν της σειράς Creator Expert. Αυτά των κτηρίων με μεγάλο πλήθος κομματιών, αυτά της κατηγορίας “Modular Buildings Collection”.  Μια σειρά με τη λογική του ότι τα διάφορα κτήρια συναποτελούνται από διακριτά μεταξύ τους κομμάτια (modules) τα οποία κουμπώνουν μεταξύ τους. Επιπλέον τα κτήρια μπορούν να κουμπώσουν και μεταξύ τους για να διαμορφωθούν ολόκληρες γειτονιές.



Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά video στο You Tube όπου, χομπίστες Lego παρουσιάζουν δημιουργίες τους με κτήρια Lego, ή και ιδιοκατασκευές (MOC - My Own Creation) αξίας χιλιάδων ευρώ. Κατασκευές που καλύπτουν, σε κάποιες περιπτώσεις, αρκετά τετραγωνικά μέτρα. Για παράδειγμα: εδώ, εδώ και εδώ.


Με αυτές τις σκέψεις την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021, παρήγγειλα στη Lego την παινεμένη το κουτί 10270, της σειράς Creator Expert με περιεχόμενο δύο χιλιάδες πεντακόσια τέσσερα (2504) τουβλάκια και δύο τεύχη οδηγιών για τη συναρμολόγηση ενός Βιβλιοπωλείου (βαρβαριστί Bookshop). Κόστος; Εκατόν πενήντα εννέα ευρώ και ενενήντα εννέα λεπτά (159,99 €). Ήταν, βεβαίως ένα κουτί κατηγορίας “Modular Buildings Collection”. Το κουτί το παρέλαβα τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και . . . το άφησα να σιτέψει.


Εκατόν είκοσι οκτώ (128) μέρες μετά, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022, ανήμερα των γενεθλίων μου, ξεκίνησα, χαλαρά, να συναρμολογώ τα 2504 τουβλάκια του Lego βιβλιοπωλείου. Μου πήρε τέσσερα πρωινά και κάτι λίγο από μεσημεροαπογεύματα, ανάλογα με τον ρυθμό της κάθε μέρας. Το κουτί περιείχε οκτώ αριθμημένα σακουλάκια και ένα δίχως αριθμό, το οποίο περιείχε μεγάλα κομμάτια για διαφορετικές φάσεις συναρμολόγησης. Κάθε ημέρα συναρμολογούσα, κατά σειρά, το περιεχόμενο δύο αριθμημένων σακουλακιών, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:


 

Στις δύο εικόνες που ακολουθούν, και τις οποίες δημιούργησα από τις, σε μορφή PDF, οδηγίες συναρμολόγησης, κάνοντας τα δικά μου, εμφανίζονται οι διάφορες φάσεις συναρμολόγησης των τμημάτων (modules) του βιβλιοπωλείου.


Το βιβλιοπωλείο αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτήρια, τα οποία συναρμολογούνται σε δύο βασικές πράσινες πλατφόρμες, 32Χ16 «κόμπων»  η κάθε μία, και τα οποία κουμπώνουν, με δύο αξονάκια, στη βάση τους. Το πρώτο κτήριο είναι το καθαυτό βιβλιοπωλείο, με βιτρίνα, πάγκο, ταμειακή μηχανή, βιβλιοθήκες. Το δεύτερο είναι μία κατοικία, με κρεβάτια, πολυθρόνες, τζάκι, κάδρα, ενυδρείο, έπιπλα.

Το κτήριο - βιβλιοπωλείο συναπαρτίζεται από  τέσσερα ανεξάρτητα κομμάτια, τα οποία κουμπώνουν μεταξύ τους, και έχει τρεις ορόφους (ο τελευταίος όροφος έχει δύο τμήματα). 






 



Το κτήριο - κατοικία έχει, ομοίως, τρεις ορόφους, με τον πρώτο μειωμένου ύψους – σε ρόλο αποθήκης, και τέσσερα τμήματα με δύο τμήματα για τον τελευταίο όροφο και πάλι.












Το βιβλιοπωλείο ήταν το τρίτο, κατά σειρά, Lego με τα περισσότερα κομμάτια που συναρμολογούσα. Το πρώτο ήταν το “Mack Anthem”, με 2595 κομμάτια, και το δεύτερο το “Land Rover Defender”, με 2573. Πραγματικά ευχαριστήθηκα τη συναρμολόγησή του και την ευρηματικότητα των δημιουργών του. Το καλαίσθητο και ρεαλιστικό, θα έλεγα, εξωτερικό του κτίσματος έκρυβε ένα σωρό προσεγμένες λεπτομέρειες στους διάφορους ορόφους. Από μία φορητή σκάλα στο υπόγειο της κατοικίας μέχρι μια ροζ ομπρέλα και ένα καπέλο σε μία κρεμάστρα.

Ιδιάιτερες και οι εσωτερικές σκάλες, οι ανοιγόμενες εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες καθώς και η επίπλωση συνολικά. Μια κατασκευή που σου επιτρέπει να αφαιρείς, κάποιο τμήμα, και να παρατηρείς. Ένας λειτουργικός, μαγικός μικρόκοσμος. Η χαρά του συναρμολογητή και του παιδιού. Στο κουτί και πέντε (5) Lego φιγούρες, με την μία να είναι ενός παιδιού.





Κατά τη συναρμολόγηση βεβαίως και βίωσα το «σύνδρομο του συναρμολογητή», όπως το έχω ονομάσει. Το φόβο, δηλαδή, πώς κάποιο κομμάτι δεν θα υπάρχει στη συσκευασία. Όχι άδικα, όπως αποδείχτηκε. Δεν βρήκα επτά (7) μικρά, και συνηθισμένα θα έλεγα, τουβλάκια, τριών διαφορετικών ειδών (τρία 6168647, τρία 4211150 και ένα 306901) τα οποία αναπλήρωσα με τουβλάκια που μου έχουν περισσέψει (μετά τη συναρμολόγηση τόσων χιλιάδων από αυτά).

















Η κυριότερη έλλειψη αφορούσε ένα μεγάλο, σχετικά, και ιδιαίτερο κομμάτι (4211636) το οποίο έπρεπε να τοποθετηθεί στην πρόσοψη του βιβλιοπωλείου και συγκεκριμένα κάτω από το δεξιά, λευκό, παράθυρο του πρώτου ορόφου του βιβλιοπωλείου. Όπως παρατήρησε ο γιος μου, το είχα τοποθετήσει σε λάθος θέση (και στη θέση του είχα τοποθετήσει ένα παρόμοιο, 4211394). Ευθύνομαι κατά το ήμισυ. Το σωστό κομμάτι βρισκόταν δύο, τρία σακουλάκια μετά από αυτό που θα έπρεπε να βρίσκεται.




















Ακύρωσα έτσι την αποστολή αιτήματος στη Lego προκειμένου να μου προμηθεύσει τα επτά κομμάτια που δεν υπήρχαν στη συσκευασία. Το μόνο κακό είναι ότι χρησιμοποίησα τρία όμοια καφέ τουβλάκια,  4211150, από τα επιπλέον τουβλάκια που υπήρχαν στο κουτί 40383 (Lego BrickHeadz Wedding Bride) για εναλλακτική συναρμολόγηση – της νύφης. 



















Λοιπόν, γοητεύτηκα. Προχώρησα στο επόμενο βήμα. Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022, παρήγγειλα στη Lego την καλή το κουτί Lego Creator Expert 10225. Περιεχόμενο; Ό,τι χρειάζεται για τη συναρμολόγηση του, κατά Lego, Square Assembly συναπαρτιζόμενο από 4002 κομμάτια. Το επόμενο magnum opous μου, δηλαδή. Κόστος; Διακόσια εβδομήντα εννέα ευρώ και ενενήντα εννέα λεπτά (279,99 €). Μόλις! Το περιμένω από Δευτέρα.

Χρόνια Πολλά Ελληνίδες,

Χρόνια Πολλά Έλληνες!

Μέρα που είναι σήμερα θα ακούσουμε την Κατερίνα Παπαδοπούλου στο παραδοσιακό «Από Ξένο Τόπο» από το εξαιρετικό άλμπουμ «Πολίτικη Ζυγιά»:


25/03/2022

6 σχόλια:

  1. Λοιπόν, ξέρεις ε; Σαν ήμουν παιδί, πολύ παιδί, δεν θυμάμαι πώς ήρθε στα χέρια μου, σαν δώρο, ένα κουτί με λέγκο! Μπορούσα να κάνω ένα μεγάλο χωριάτικο σπίτι ή ένα μικρότερο συν κάποια περιφερειακά. Αυτό ήταν το πρώτο μου παιχνίδι. Πέρασα αμέτρητες ώρες, φίλε μου, φτιάχνοντας διάφορα. Δεν ξέρω ποια κατάρα το εξαφάνισε αυτό το υλικό. Δεν ξέρω πώς χάθηκε. Συνήθως δεν χάνω παλιά πράγματα αλλά αυτό είναι ανάμεσα σε κάποια, που δεν ξέρω πώς έχασα.
    Τέλος πάντων. Αείποτε, χρόνια πολλά φίλε μου. Υπέροχες οι κατασκευές σου, όπως πάντα. Υπέροχες. Να ευχηθώ το καλύτερο φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Πολλά αυτά που ξεκινούν από την παιδική (μας) ηλικία. Κάποιοι, μάλιστα, ξαναβρίσκουν, ή ποτέ δεν απομακρύνονται, από την παιδικότητά τους. . .

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πολύ απολαυστικό! Για εμένα που το χάζεψα στις φωτογραφίες που ανέβασες και για εσένα προφανώς που το έφτιαξες. Μοναδική μου έκπληξη, ποιός θα περίμενε σε ένα βιβλιοπωλείο να δει ένα κρεββάτι; Ξέρω ξέρω τι θα μου πεις.. οκ :-)
    Να τα χαίρεσαι τα παιχνίδια σου Νικ. έχεις αποκτήσει μια εξαιρετική συλλογή.

    Χρόνια πολλά για τη σημερινή μέρα, καλό βράδυ εύχομαι
    στέλνω φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Στελ,

      Το βιβλιοπωλείο είναι στο ισόγειο, στους ορόφους, όπως και στο διπλανό κτήριο έχουμε να κάνουμε με κατοικία / κατοικίες.

      Η συλλογή μου, όντως, έχει αρχίσει και αποκτά όγκο και ενδιαφέρον.

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά για τη σημερινή.!!Ένιωσα όμως το άγχος του συναρμολόγητη όπως λέτε και στενοχωρήθηκα που όλο κάτι λείπει η βρίσκεται σε λάθος πακέτο τη λάθος στιγμή!Αλλά και πόσο ευχαριστήθηκα την οργάνωση σας σε φωτογραφίες, και πίνακα ημερών -σακουλακιων αριθμημένων! Εις ανώτερα μόνο , να χαίρεστε το χόμπυ σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χαρά,

      Το άγχος του συναρμολογητή πραγματικά υπάρχει και όσο για την οργάνωση, ειδικότητά μου από την παιδική ηλικία. Σε άλλα πάσχω!

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή