Τρίτη 13 Απριλίου 2021

1339. Καινούργιος Η/Υ στην Τ47


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Η/Υ) είναι μηχανήματα που στην, ξέφρενη, ψηφιακή εποχή μας γρήγορα απαξιώνονται. Αρκούν λίγα χρόνια για να βρεθεί κανείς με ένα μηχάνημα που πλέον δεν ανταποκρίνεται, τουλάχιστον πρόθυμα, στις απαιτήσεις του διαρκώς εξελισσόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να προσφέρει υπηρεσίες. 

Ο Η/Υ της Τ47 δεν θα, βεβαίως, μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τα είχε τα, ψηφιακά, βεβαρημένα χρονάκια του μιας και μπήκε στην υπηρεσία (μου) το 2013. Αντιγράφω, από το χειρόγραφο ημερολόγιό μου, ένα απόσπασμα από την εγγραφή της Κυριακής, 5 Μαΐου 2013:

Επειδή ο Η/Υ της Τ47, αρχαίος ον, σερνότανε αποφάσισα να τον αντικαταστήσω. Με προδιαγραφές / επιλογή του Μιχάλη παράγγειλα τις συνιστώσες του στο e-shop. Το απογευματάκι της 14/3, Πέμπτη, και με τον Ιωάννη, παραλάβαμε δυο κουτιά (με τις συνιστώσες) από το e-Shop της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Ο Ιωάννης προθυμοποιήθηκε να “δέσει” τον Η/Υ αλλά εγώ δεν είχα διάθεση. Τελικά, το βραδάκι εμφανίστηκε ο Μιχάλης και συναρμολόγησε τον Η/Υ σε χρόνο μηδέν. Άξιο παλληκάρι!

Συνολικό κόστος 679,65 € (σε έξι έντοκες δόσεις – επιβάρυνση 20,97 €). Ο Η/Υ πάει καλά με μόνη εξαίρεση ότι το μόντεμ, και το διαδίκτυο, λειτουργούν όποτε θέλουν.

Σημειώνω ότι ο Μιχάλης είναι, από αδελφή, ανιψιός μου και ο Ιωάννης γιος μου.

Οι συνιστώσες, όπως τις ονομάτισα, και οι τιμές κτήσης τους, εμφανίζονται στον Πίνακα που ακολουθεί:

Να σημειωθεί, ότι την επομένη της συναρμολόγησης, Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 και από την Cosmodata, επί της Στουρνάρη, αγόρασα δύο ακόμα τσιπάκια RAM, Kingston (KHX1600C9AD3B1/2G), και έτσι η συνολική RAM ανέβηκε στα (2Χ4) 8 GB. Το κόστος, τής επιπλέον RAM, στα 39 €. Τελικό, λοιπόν, κόστος για τον, του 2013, Η/Υ της Τ47: 658,68+39=697,68 €.


Για το 2013 ο συγκεκριμένος Η/Υ ήταν μια χαρά· για το 2021, όμως, ήταν πια γεράκος και το έδειχνε. Αποφάσισα να τον αντικαταστήσω. Αυτή τη φορά τις βασικές προδιαγραφές της έδωσε ο Ιωάννης (οι νέοι τα τοιαύτα τα γνωρίζουν καλύτερα) και προθυμοποιήθηκε και να συναρμολογήσει και το μηχάνημα όταν θα συγκεντρώναμε τις, που αναφέραμε, συνιστώσες του.

Πραγματικά, τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021, και μετά από σχετική στο διαδίκτυο έρευνα, παράγγειλα τις συνιστώσες αυτές σε τρία διαφορετικά διαδικτυακά καταστήματα, σύμφωνα με τον Πίνακα που ακολουθεί:



Την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, όλες οι συνιστώσες είχαν παραληφθεί και βρισκόντουσαν στην Τ47. Αλλά, κάτι ο κοροναϊός, κάτι το, για τον Ιωάννη, «το αεί μέλλειν ατελέας ποιεί τας πρήξιας» (Δημόκριτος) οι μέρες περνούσαν και οι συνιστώσες παρέμεναν απλώς συνιστώσες. Έτσι, την Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021, το αποφάσισα και ξεκίνησα, χαλαρά και στο υπόγειο της Τ47, τη διαδικασία του να συναρμολογήσω τις συνιστώσες και να, έτσι, αποκτήσω έναν  καινούργιο και λειτουργικό Η/Υ.











Πριν ξεκινήσω συμβουλεύτηκα κάποια σχετικά video στο Youtube καθώς και τα συνοδευτικά έντυπα των συνιστωσών. Εκείνο που τελικά ήθελε την μεγαλύτερη προσοχή ήταν η σύνδεση των θυρών USB και Audio στην μητρική πλακέτα. Από την άλλη τα καλώδια τροφοδοσίας, δεδομένων και ισχύος, των επιμέρους συνιστωσών, σοφά μελετημένα, κούμπωναν με έναν μόνο τρόπο και έτσι ήταν αδύνατη η λανθασμένη τοποθέτησή τους. Από τον παλιό Η/Υ, τον οποίο κράτησα σε λειτουργική κατάσταση, μετέφερα έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, 1 TB, και μια κάρτα με δύο θύρες USB 2.o. (ο καινούργιος έχει μόνο θύρες USB 3).










Λόγω της διαμόρφωσης του κουτιού δεν μπόρεσα να εγκαταστήσω έναν ακόμα σκληρό δίσκο, 500 GB, από τον παλιό στον καινούργιο Η/Υ. Μου έλειπε η δυνατότητα τροφοδότησης του με ηλεκτρική ισχύ. Ευτυχώς ο Μιχάλης μου βρήκε, πριν τρεις μέρες και από τα σχετικά αποθέματά του, μία κατάλληλη προσαρμογή για την τροφοδότησή τού πιο πάνω δίσκου. Στον συγκεκριμένο σκληρό δίσκο, με προβληματίζει, όχι μόνο το μικρό – για τα σημερινά δεδομένα, μέγεθος του αλλά και η ηλικία του. Είναι κατασκευασμένος την 6 Σεπτεμβρίου 2008. Το πιθανότερο να τον εγκαταστήσω, να μεταφέρω / αντιγράψω αρχεία του, και στη συνέχεια να τον αντικαταστήσω με έναν μεγαλύτερο, τουλάχιστον 2 TB, και φυσικά νεότερο.


Τον καινούργιο Η/Υ τον ηλέκτρισα την Τρίτη, 6 Απριλίου 2021 στις 15:14 ακριβώς! Όλα δούλεψαν, καλά, σωστά και με τη μία. Δεν είχα κάνει κανένα, συναρμολόγησης, λάθος. Τώρα ερχόντουσαν τα δυσκολότερα. Να φέρω τον καινούργιο, Η/Υ, στο επίπεδο λειτουργικότητας του παλιού. Λογισμικό, λογισμικό, λογισμικό! Σε μία σελίδα είχα σημειώσει τα προγράμματα / εφαρμογές που χρησιμοποιούσα στον παλιό (Η/Υ) και που θα ήθελα και στον καινούργιο.


Ξεκίνησα με το λειτουργικό, μιας και στάθηκε αδύνατο το να βγάλω άκρη για το πως θα μεταφέρω την άδεια χρήσης, των  Windows 10, από τον παλιό στον καινούργιο Η/Υ. Το λειτουργικό σύστημα, Windows 7 Home Premium 64-Bit, μου είχε κοστίσει 103,30 €! Τα Windows 10 Pro, για τον καινούργιο υπολογιστή, μου κόστισαν μόλις 14,90 €, από την Buy-Keys.com.


Ακολούθησε η εγκατάσταση του MS Office 2019 Pro με άδεια που αγόρασα, και πάλι από την Buy-Keys.com, και μου κόστισε 18,90 €. Το χαριτωμένο με το συγκεκριμένο λογισμικό ήταν ότι έπρεπε, μετά την εγκατάστασή του, να το ενεργοποιήσω μέσω τηλεφώνου. Εμπειρία! Για την ενεργοποίησή του αναγκάστηκα να πληκτρολογήσω εξήντα τρία (63), εννιά ομάδες των επτά, ψηφία στο τηλέφωνο και σαράντα οκτώ, οκτώ ομάδες των έξι, ψηφία στο πληκτρολόγιο του Η/Υ. Αν δεν είχα ανοικτή ακρόαση στο ασύρματο τηλέφωνο βεβαίως και δεν θα τα κατάφερνα! Ω ψηφιακή εποχή τι μεγαλείο που έχει η απλότητά σου!

Συνέχισα με την εγκατάσταση του, αγαπημένου και πολυχρησιμοποιημένου, FastStone, για το οποίο είχα την ευχαρίστηση να καταθέσω και μία δωρεά, έτσι το λένε τι να κάνουμε, ύψους 15,85 €. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και καιρό. Ακολούθησε η εγκατάσταση, δοκιμαστικά για ένα μήνα, του ThumbsPlus Pro SP2 και άλλων προγραμμάτων / εφαρμογών πολλών. 

Ανάμεσα τους και η εφαρμογή PDF Architecture 5, την οποία είχα αγοράσει στις 10 Οκτωβρίου 2017, με κόστος 64,45 €. Επειδή η έκδοση αυτή δεν υποστηρίζεται πλέον από τον κατασκευαστή, μετά από σχετική επικοινωνία μαζί του, μου δόθηκε άδεια εγκατάστασης για την επόμενη έκδοση,  PDF Architecture 6, και επιπλέον, σαν δώρο, το OCR module της. Μια ευχάριστη έκπληξη!

Το δύσκολο ήταν, και είναι, να βρω και να εγκαταστήσω την κατάλληλη εφαρμογή για τα κάποιες δεκάδες χιλιάδες αρχεία mp3 που βρίσκονται αποθηκευμένα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους του Η/Υ μου. Ξεκίνησα με την τελευταία έκδοση του προγράμματος Zortam, μία δια βίου άδεια του οποίου είχα αγοράσει στις 16 Ιανουαρίου 2010 με κόστος 23,74 €. Μια χαρά είναι το πρόγραμμα αλλά. . . δεν υποστηρίζει γραμματοσειρές στα Ελληνικά. Στη θέση των ελληνικών γραμμάτων εμφανίζονται οι γνωστοί ακαταλαβίστικοι ASCII χαρακτήρες. Τους έπεμψα σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Ούτε μου απάντησαν ούτε, για να είμαστε ειλικρινείς, προβλέπεται.

Συνέχισα με το musicbee το οποίο, επίσης, μοιάζει να έχει πολλές δυνατότητες. Το ζήτημα είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, το περιβάλλον του μόνο φιλικό προς τον χρήστη δεν είναι. Και. Μαντέψτε! Ούτε αυτό, βεβαίως, υποστηρίζει πλήρως τα Ελληνικά. Για εμένα, τον γνωστό μανιακό της ταξινόμησης / αρχειοθέτησης / κανονικοποίησης αυτό αποτελεί μια μικρή τραγωδία. Εξακολουθώ να το ψάχνω και να, βεβαίως, ελπίζω ότι θα το κατάλληλο κάποτε πρόγραμμα βρω (ναι, εσκαρίμπησα!).


Και για να κλείσουμε, το μόνο που, προς το παρόν και όσο γνωρίζω, δεν λειτούργησε, στον καινούργιο Η/Υ, είναι η κάρτα του Wi-fi. Το προσπάθησα όσο μπορούσα. Τίποτα. Το προσπάθησε και ο Μιχάλης, έμπειρος εις τα τοιαύτα, τίποτα ομοίως. Το πρόβλημα, κατά τον Μιχάλη – αλλά και τον Ιωάννη με τον οποίο το συζήτησα, πρέπει να βρίσκεται στα καταπληκτικά Windows 10. Ένα τρανό λειτουργικό το οποίο σε κάθε αναβάθμισή του «διορθώνει» όσα δεν βλέπεις και σακατεύει όσα χρησιμοποιείς και, συνεκδοχικά, βλέπεις! Το ψάξιμο, λοιπόν, συνεχίζεται.

Το τελικό βήμα για την πλήρη αναβάθμιση του Η/Υ της Τ47 είναι η αγορά ενός monitor 27 ιντσών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να αντικατασταθεί το 23 ιντσών ASUS VX239H-W (e-shop, 6 Νοεμβρίου 2015, 190,77 €) το οποίο, εδώ που τα λέμε, μια χαρά είναι. Δεν, λοιπόν, βιαζόμαστε.

Να προσέχετε, να ασχολείστε (και) με ό,τι αγαπάτε και, βεβαίως και συνεπώς, να είσαστε Καλά!

Ένα κλικ μακριά Shocking Blue και “Eve And The Apple”:


13/07/2021

3 σχόλια:

  1. Άντε καλορίζικος αγαπητέ φίλε! Ενδιαφέρουσες επιλογές πράγματι σε τεχνικό επίπεδο. Εύχομαι να τον χαρείτε σε κάθε σας σχεδιασμό.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,

      Ευχαριστώ πολύ!

      Καλή συνέχεια! :)

      Διαγραφή
  2. έφτασα ως εδώ από ένα αγαπημένο μου blog, και αμέσως {και αγνοώντας επειδικτικά τον υπολογιστή} εστίασα στα άρματα αλλά και στα CD ακριβώς από κάτω (νομίζω διέκρινα κάποια της Naxos και κάποια της SONY classic? πιθανόν και να κάνω λάθος)
    Με τα άρματα σαν συλλογή δεν έχω ασχοληθεί βέβαια, πέραν ότι του θέλω να φτιάξω ένα διόραμα για τον εγγονό μου με ένα Τ34, αλλά συλλέγω αυτοκίνητα στην 1:43-είδα και το προηγούμενο post σας για το dauphine-και αεροπλάνα στην 1:200 και είπα ν' αφήσω την καλησπέρα μου..... Να τα χαίρεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή