Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

0715. Ιστορία του Ευρωπαϊκού ΠνεύματοςΜία από τις σειρές των “εβδομαδιαίων βιβλίων” που παρακολουθώ είναι και “Η Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος” του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Η μέγιστη χαρά μου να καθίσω στη βεράντα της Α29, την ώρα τη γλυκιά του προχωρημένου απογεύματος, και να βυθιστώ στην ανάγνωση του έργου.

Αύριο κυκλοφορεί ο 8ος τόμος, εγώ βρίσκομαι λίγο μετά τη μέση του τρίτου τόμου. Στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και λίγο μετά. Διαβάζω και παρασύρομαι σε άλλες εποχές, σε άλλους τόπους. Πρόσωπα, δεκάδες πρόσωπα. Φιλόσοφοι, ποιητές, ζωγράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της εκκλησίας. Ο καθένας με την ιστορία του, τις σχέσεις του, την προσφορά του. Από ένα σημείο και πέρα είναι αδύνατο να συγκρατήσεις ονόματα, γεγονότα και πράξεις. Μοιάζει να μην έχει σημασία. Μένει το λεπτό άρωμα της εποχής. Το αίσθημα ότι για κάποιες στιγμές μεταφέρθηκες αλλού. Ότι απάντησες και συναναστράφηκες μεγάλους και σπουδαίους.

Είναι κολοσσιαίο το έργο αυτό. Απίστευτο το πώς αποτελεί δημιούργημα ενός ανδρός και μόνο. Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την ευρυμάθεια, την οξύνοια, την κριτική ματιά και το συγγραφικό ταλέντο του δημιουργού του. Και ακόμα πόσο ευγενικός και γενναιόδωρος είναι με τους πρωταγωνιστές και τους δευτεραγωνιστές του. Για όλους έχει έναν καλό λόγο, ένα θετικό χαρακτηρισμό. Πρόκειται, θαρρώ, για ένα εξαιρετικό έργο σε μια καλαίσθητη, και πιστεύω ανθεκτική, έκδοση που αξίζει όχι απλώς και μόνο να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη αλλά, κυρίως, να διαβαστεί.

Το έργο ολοκληρώνεται σε 21, συνολικά, τόμους. Ελπίζω μονάχα, έστω και στον τελευταίο τόμο, να περιληφθεί ένα αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων που εμφανίζονται στους διάφορους τόμους. Δεν θα βοηθούσε απλώς πολύ είναι εντελώς απαραίτητο για την αξιοποίηση των πληροφοριών και των γνώσεων που περιέχονται στις χιλιάδες σελίδες του πολύτομου αυτού έργου. Προσωπικά όταν το διαβάζω έχω σιμά και το (μηχανικό) μολυβάκι μου αλλά δεν φτάνει. Αύριο, λοιπόν, αγοράζω ένα αντίτυπο του 8ου τόμου με κόστος μόλις 5,5 ευρώ και βιβλιοδετημένο. Αν μπήκατε στον πειρασμό ξεκινήστε, έστω και από αύριο, και αναζητείστε αντίτυπα των προηγούμενων τόμων σε κεντρικά περίπτερα και πάγκους εφημεριδοπωλών. Πραγματικά: αξίζει!

Πληροφορίες για το έργο: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.


Ένα κλικ μακριά το ορχηστρικό κομμάτι “Της Ηλιαχτίδας″ του Κωστή Ζευγαδέλη.


24/06/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου