Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

1337. Περί γραμματοσειρών και εμφανίσεως


Στην προηγούμενη, του παρόντος, εγγραφή αναφέρθηκα στην ηχογράφηση μιας ανάγνωσης, την οποία έψαχνα και, τελικά, βρήκα. Λοιπόν, στην κασέτα με αύξοντα αριθμό 23, και πάλι στην Α' πλευρά της, βρήκα, και απομαγνητοφώνησα (σιγά το δύσκολο), και το που, πολλαπλώς, θα ακολουθήσει κείμενο. Ημερομηνία ηχογράφησης; Η Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου του έτους 1984. Μόλις πριν τριάντα επτά  (37) έτη.

Το είχα λησμονήσει ότι το είχα ξεστομίσει. Το άκουσα, πριν την της Ιλιάδας ανάγνωση, και δεν το βρήκα άσχημο. Αναρωτήθηκα μάλιστα: Δικό μου είναι; Στην ωραία, του  διαδικτύου, εποχή που ζούμε το να ερευνήσεις τα σχετικά με την πατρότητα ενός κειμένου είναι, συνήθως, λίγα κλικ μακριά. Το google - έψαξα. Δεν βρήκα κάτι σχετικό. Το αποφάσισα. Δικό μου είναι (και σιγά το αριστούργημα)!

Τέσσερεις, μέχρι τώρα, εγγραφές για τον Μάρτιο, του 2021, και έψαχνα την πέμπτη και, για τον μήνα, κατά συνθήκη τελευταία. Και δεν το απομαγνητοφωνημένο ανεβάζω; σκέφτηκα. Καλή η ιδέα, το αποφάσισα, το ξεκίνησα. Ναι, αλλά με ποια γραμματοσειρά; Τις συνήθεις (Georgia, Verdana, Bookman Old Style); ή κάποια πιο, θα έλεγα, εξεζητημένη. Κι αν χρησιμοποιήσω κάποια γραμματοσειρά ασυνήθιστη πώς θα την εμφανίσει ό γνωστός και πανβλαμμένος επεξεργαστής κειμένου του blogger;

Το πρώτο που έκανα ήταν να εμφανίσω το κείμενο μου στις διαθέσιμες γραμματοσειρές του MS Word για να διαλέξω ποια θα χρησιμοποιήσω. Περιφερειακή, εντελώς, γλώσσα τα Ελληνικά για τον ψηφιακό κόσμο και αυτό φαίνεται και στις διαθέσιμες γραμματοσειρές. Άλλες την υποστηρίζουν πλήρως, άλλες μερικώς, άλλες καθόλου.

Κριτήριο, για εμένα τουλάχιστον, το πώς εμφανίζεται στις διάφορες γραμματοσειρές, κυρίως το γράμμα «π» και, δευτερευόντως, το γράμμα «μ». Ασχολήθηκα. Ας είναι καλά η δυνατότητα «Αντιγραφή – Επικόλληση». Κατέληξα με το κείμενό μου σε δεκατέσσερις (14) διαφορετικές, του γούστου μου, γραμματοσειρές. Και ο ηλίθιος του blogger επεξεργαστής;

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εικόνες! Ευτυχώς, επίσης και δεύτερο, που έχω εγκατεστημένο στον Η/Υ της Τ47 το, δωρεάν, πρόγραμμα Gadwin Printscreen 4.7. Η λύση απλή. Σώζουμε το κείμενο σαν εικόνα και την, αντ' αυτού, ανεβάζουμε. Διατηρούμε, με το τέχνασμα αυτό, και την επιθυμητή του κειμένου μορφή αλλά και, κυρίως, την ψυχική μας ηρεμία!

Επειδή, βεβαίως, δεν είναι σωστό να ταλαιπωρεί κανείς τους ευγενικούς, και ευάριθμους ομολογουμένως, αναγνώστες του από τις δεκατέσσερις εκδοχές εμφάνισης του κειμένου ξεχώρισα, με τη διάθεση της στιγμής, πέντε (5) τις οποίες και παραθέτω:







Ελπίζω, και παρακαλώ, να όλοι εξακολουθείτε να προσέχετε!

Να είσαστε Καλά,

Καλό Απρίλιο! 

Ένα κλικ μακριά Κ. Maro και “Femme Like U”:


31/03/2021

2 σχόλια:

  1. Ωραίες οι γραμματοσειρές και το κείμενο σας ωραιότερο !!!Προσοχή, Υπομονή, και όλα θα γίνουν καλύτερα!Καλόν Απρίλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χαρά,

      Να είσαι Καλά.

      Ας όλοι (και) για να ανταμώσουμε και πάλι Προσέχουμε!

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Απρίλιο!

      Διαγραφή