Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

1087. [547] AEIPOTE LOVED SONGS

Ήθελα να το κάνω από καιρό. Το κατάφερα τελευταία. Τι ήθελα; Να συγκεντρώσω τραγούδια που αγαπώ σε μία συλλογή. Συλλογή που θα μπορώ να ακούω και να απολαμβάνω γνωρίζοντας ότι, σε αυτή τουλάχιστον, δεν θα υπάρχει τραγούδι το οποίο να μου είναι αδιάφορο.

Κάτι παρόμοιο είχα πράξει, σε μικρότερη κλίμακα όπως αποδείχτηκε, διαλέγοντας 60 αγαπημένα τραγούδια στα Ελληνικά. Επιλογή που έγινε στα τέλη του 2011 την οποία και ευχαριστήθηκα και ακόμα ευχαριστιέμαι. Αυτή τη φορά όμως είπα να επιλέξω τραγούδια που να μην είναι στα Ελληνικά.

Τραγούδια στα Αγγλικά κυρίως και δευτερευόντως στα Γαλλικά και τα Ιταλικά. Και ακόμα ορχηστρικά κομμάτια από τα αγαπημένα μου του Easy Listening.


Εύκολο να το σκεφτείς, δύσκολο να το πράξεις. Είχα να επιλέξω τραγούδια από ένα πλήθος που ξεπερνούσε τις 155.000 τραγούδια σε CD και σε μορφή mp3. Η απόφαση ήταν, από την αρχή, τα τραγούδια της συλλογής να είναι σε μορφή mp3 προκειμένου να εξασφαλιστεί το εύχρηστο και η φορητότητά της. Mp3, λοιπόν, αλλά, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, στα 320 Kpbs. Αυτό από μόνο του, όπως θα εξηγήσω στη συνέχεια, μου δημιούργησε αρκετά προβληματάκια.

Ευτυχώς, στα τόσα χρόνια που είμαι blogger (από το 2005) και με τη συνήθεια μου, από ένα σημείο και πέρα, σε κάθε εγγραφή μου να ανεβάζω και ένα, σχετικό ή άσχετο, τραγούδι είχα τη μαγιά, θα έλεγα, της συλλογής. Ξεκίνησα, λοιπόν, από τα τραγούδια του aeipote.blogspot.gr.

Όσα από αυτά τα τραγούδια επέλεξα και δεν τα είχα στην ζητούμενη ανάλυση έπρεπε να τα ξαναδημιουργήσω (στην μορφή mp3). Αν τα είχα σε κάποιο CD αυτό ήταν σχετικά εύκολο (χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Media Go της Sony). Αν δεν τα είχα, σε λίγες ευτυχώς περιπτώσεις, έπρεπε να ψάξω στο διαδίκτυο να τα βρω. Ομολογώ ότι σε αυτό είχα κάποιες αποτυχίες.

Με τον κύριο όγκο της δισκοθήκης μου στο υπόγειο της Τ47 με έφαγαν οι δρόμοι ή το πάνω – κάτω αν προτιμάτε. Με σακούλες γεμάτες επιλεγμένα CD ανέβαινα και κατέβαινα. Η υπό κατασκευή συλλογή όλο και, κατά το πλήθος, μεγάλωνε.


Συνέχισα στύβοντας το μυαλό μου και ψάχνοντας στα CD και τον Η/Υ να βρω ποια επιπλέον αγαπημένα τραγούδια θα μπορούσαν   να έχουν θέση στη συλλογή που ξεκίνησα να φτιάξω.

Στις επιλογές μου υπήρχαν και τραγούδια για τα οποία δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα κρατήσω. Τελικά στον φάκελο “AEIPOTE LOVED SONGS REJECTED” συγκεντρώθηκαν 75 τραγούδια τα οποία, μετά πολλών επαίνων, απορρίφθηκαν.

Ψάχνοντας και βρίσκοντας, προσθέτοντας και αφαιρώντας και έχοντας δαπανήσει, πραγματικά, πάνω από δύο δεκάδες ώρες κατέληξα σε 547 τραγούδια.

Σε αυτά πολύ θα ήθελα, καταρχάς, να περιλάβω και εννέα τραγούδια,  τα οποία και δεν κατάφερα να έχω στα 320 Kbps και τα οποία συγκέντρωσα στο φάκελο “AEIPOTE LOVED SONGS [LOW BIT RATE]”. Πρόκειται για τα:

J'AIME UNE FLEUR - ADAMO
GULUMCAN - AHU SAGLAM
MOONLIGHT MELODY - ELIAS RAHBANI
DROWNING IN THE SEA OF LOVE - JOE SIMON
FOOTSTEPS - O' BRIEN BROTHERS
MOURIR OU VIVRE - PAUL MAURIAT
CEDARS OF LEBANON - RON GOODWIN
THAT'S WHERE I WENT WRONG - THE POPPY FAMILY
SIBONEY - XAVIER CUGAT

τα οποία βεβαίως θα εξακολουθήσω να αναζητώ. Συνεπώς, πάσα βοήθεια ευπρόσδεκτη!


Το επόμενο βήμα, με τη γνωστή μανία μου για την ομοιομορφία, ήταν να φέρω τις ετικέτες, κατά mp3, όλων των τραγουδιών στον ίδιο παρονομαστή. Δηλαδή: Όλες οι πληροφορίες με κεφαλαία γράμματα, όπου “Album” το  “AEIPOTE LOVED SONGS”,  όπου “Genre” το “AEIPOTE TASTE” και βεβαίως ταύτιση του “Artist” και “Album Artist”. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησα το εξαιρετικό πρόγραμμα “Mp3tag”.

Επόμενο, απαραίτητο βήμα, το να φέρω την ένταση του ήχου των 547 τραγουδιών στο ίδιο επίπεδο (“Normalization”, Αγγλιστί) προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες αυξομειώσεις της έντασης του ήχου από τραγούδι σε τραγούδι. Εδώ το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο μια και το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα, το “Zortam Mp3 Media Studio”, είχε τη σταθερή θέση να αφήνει 15 τραγούδια, από τα 547, εκτός! Δεν μπήκα στη διαδικασία να ψάξω το ποια τραγούδια, κι αν ήταν τα ίδια στις 3-4 φορές που προσπάθησα, και γιατί.

547 τραγούδια, λοιπόν, από 236, συνολικά καλλιτέχνες ή συνδυασμούς καλλιτεχνών, από τους οποίους οι 147 εμφανίζονται με ένα τραγούδι. Τα περισσότερα τραγούδια, 23 από τα 547, είναι, βεβαίως, με τους Beatles.

Οι δώδεκα καλλιτέχνες, με τα περισσότερα τραγούδια στα 547, εμφανίζονται στον Πίνακα που ακολουθεί:

Α/Α
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
ΠΛΗΘΟΣ
001
THE BEATLES
23
002
BEE GEES
14
003
DEAN MARTIN
12
004
THE GRASS ROOTS
12
005
THE KINKS
12
006
CAT STEVENS
10
007
ADAMO
9
008
THE ROLLING STONES
9
009
ABBA
8
010
CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
8
011
ROD STEWART
8
012
SIMON AND GARFUNKEL
8

Η συλλογή αυτή αποτελεί, θαρρώ, μια καλή προσέγγιση για το τι είδους μουσική μου αρέσει και ποια τραγούδια αγαπάω. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση, δεν είναι τελική. Υπάρχει ένας πυρήνας τραγουδιών, 20, 30;, που είναι αμετακίνητος αλλά από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη της ζωής μου περίοδος, τα ακούσματά μου και η διάθεση της στιγμής, τουλάχιστον για τα τραγούδια που έβαλα και έβγαλα, έπαιξαν το ρόλο τους.


Τελικά, δηλαδή, πρόκειται για μία συλλογή για ανθρώπους μιας ορισμένης ηλικίας και μιας ορισμένης αισθητικής. . .

Και τα 547 τραγούδια, με συνολικό μέγεθος 4.532.105.216 bytes, χώρεσαν ωραιότητα σε ένα DVD, τη φορά, το οποίο παίζει και σε Η/Υ και σε κάποια σύγχρονα DVD players.

Για τα αντίγραφα αυτά της συλλογής σε DVD, έξι προς το παρόν, έφτιαξα και τις ετικέτες οι οποίες εμφανίζονται στην παρούσα εγγραφή.

Να είσαστε όλες και όλοι καλά και να ακούτε τις μουσικές που σας αρέσουν, Καλή Εβδομάδα!

Ένα κλικ μακριά Aphrodite’s Child και το κλασικό “Rain And Tears” (το οποίο, βεβαίως, περιλαμβάνεται στα 547 της συλλογής τραγούδια):27/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου