Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

0753. Διαβάσματα




Τελείωσα προχθές την ανάγνωση του βιβλίου “Με τα χέρια σταυρωμένα” της αγαπημένης κυρίας Αθηνάς Κακούρη. Πρόκειται για ένα βιβλίο, διαστάσεων 12,5x19,5 τετραγωνικών εκατοστών, 200 σελίδων, με έντεκα επιπλέον φύλλα που περιέχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με αυτοβιογραφικό περιεχόμενο. Είναι καλογραμμένο (σε πολυτονικό σύστημα), ευανάγνωστο και αποπνέει, κάτι εξαιρετικά σπάνιο πλέον, ήθος. 

Η ανάγνωσή του, από τις 20/2/2011 έως τις 24/2/2011, μου χάρισε ευχαρίστηση και, κυριολεκτικά, πνευματική ξεκούραση. Επειδή, τελευταία, διαβάζω παρεούλα με το μηχανικό, Faber, μολύβι μου παραθέτω κάποια σημεία του βιβλίου που έχω επισημάνει:

- τα χοντρά υφασμάτινα μπουμπάρια (Σελ. 11)

- τα πολλά σκαλοπάτια έκαναν ώστε (Σελ. 15)

- το παπακιασμένο απ’ τα νερά χέρι της (Σελ. 16)

- Σήμερα η τηλεόραση και το διαδίκτυο τρέφουν τα παιδιά πλουσιοπάροχα με άπειρες πληροφορίες τότε οι συνθήκες μας έδιναν γνώσεις. (Σελ. 21)

- καλοχτενισμένα μαλλιά και φας α μαιν (Σελ. 41)

- Η στενή καρδιά φαίνεται, δεν μπορεί να χωρέσει το καλό (Σελ. 62)

- (για τον Ιωάννη Μεταξά) Δεν ξέρω αν είχε ποτέ καταλάβει την αξία του Υπομνήματός του προς τον Βενιζέλο το 1915, «Περί Μικράς Ασίας. Δυνατότητες Διανομής», το ότι προέβλεψε και προείπε ένα προς ένα όλα τα δεινά που μας περίμεναν, αν πατούσαμε πόδι στην Σμύρνη, ή την άρνησή του να αναλάβει διοίκηση επί Γούναρη. (Σελ. 76)

- Τα άτομα έχουν αισθήματα. Αλλά τα κράτη δεν έχουν καν μπέσα. (Σελ. 81)

- (τι δεν κατάφεραν να δώσουν οι πολιτικοί μας άνδρες την εποχή του εμφύλιου) ένα παράδειγμα συνοχής και μια ηγεσία ενωμένη απέναντι όχι μόνο στους κατακτητές αλλά και στους συμμάχους. (Σελ. 83)

- Οι πονόψυχοι είχαν καταπιεί την ντροπή της ανικανότητάς τους να συντρέξουν. (Σελ. 87)

- Πολλοί ήταν οι ηθικοί φραγμοί που έσπασαν τότε, και μέσα στην Κατοχή και αργότερα, αλλά δεν υποχώρησαν εμπρός στις στερήσεις. Τους γκρέμισαν οι ιδεολογίες, κι αυτό είναι μια άλλη ιστορία. (Σελ. 97)

- αν δεν υπονοιαστείς (Σελ. 114)

- «Μα εγώ δεν ξέρω τίποτα για τον Διαφωτισμό», εξήγησα δειλά, με το πρόσθετο εκείνο βάρος, μισό φούρκα μισό μαράζι, που νοιώθω όταν πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω πανεπιστημιακή μόρφωση. (Σελ. 118)

- . . .στην νότιο Γιουγκοσλαυΐα – περιοχή που με υπόδειξη του Στάλιν βάφτισε ο Τίτο Γιουγκοσλαυΐκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, έμπνευση την οποία ακόμη πληρώνουμε – (Σελ. 155)

- και να προκινδυνεύουν πρόθυμα και ηρωϊκά. (Σελ. 160)

- αν όλες τις πηγές πρέπει να τις μεταχειρίζεσαι με επιφυλακτικότητα, τις ξένες πρέπει να τις κοσκινίζεις δυο φορές. Άσε που το ενδιαφέρον του ξένου μπορεί και να μην είναι καθόλου άδολο. (Σελ. 188)

- Η αλήθεια θάβεται κάτω από ιδεοληψίες. (Σελ. 193)

Και δυο σημεία που με “δυσκόλεψαν”:

- . . . να επέμβουν σε τυχόν παρανόηση. . . (Σελ. 42)

Θα προτιμούσα “τυχούσα” αντί του “τυχόν”, και το έχω πει!

- που να αφορούν σε όλα εκείνα. . . (Σελ. 191)


Ομολογώ ότι είμαι αλλεργικός στο “αφορά σε”. Πρόβλημά μου, αλλά είμαι!

Συνεχίζω την ανάγνωση της “Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος” του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Έχω φτάσει, αισίως, στη μέση, περίπου, του δέκατου ένατου τόμου. Μένουν δύο τόμοι ακόμη για να ολοκληρώσω την ανάγνωση του πολύτομου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού έργου.

Συνεχίζω και την ανάγνωση του βιβλίου “Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα” του Βασίλειου Μαρκεζίνη. Και σε αυτό βρίσκομαι περίπου στη μέση (στη σελίδα 232 επί συνόλου 525). Και αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον και, επιτρέψτε μου την έκφραση, “ξεστραβωτικό”.

Άργησα αλλά ξεκίνησα την αγορά και της σειράς των εβδομαδιαίων βιβλίων του Ιούλιου Βερν (εκδόσεις 4π). Πρόκειται για τεχνικά άρτιες και προσεγμένες εκδόσεις. Ελπίζω οι μεταφράσεις να είναι καλές και τα χρυσοποίκιλτα εξώφυλλα τους να αντέξουν στο χρόνο (κάτι που η τιμή τους, των 7,95 ευρώ ανά τόμο, δεν το εγγυάται).
Αγόρασα εχθές ένα βιβλίο που μοιάζει ενδιαφέρον. Το βιβλίο “Ο Μαύρος Κύκνος” (ο Αντίκτυπος του ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥ) του Nassim Nicholas Taleb (Μετάφραση: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ).

Να είσαστε όλες / όλοι Καλά!


Ένα κλικ μακριά: Janis Ian: In The Winter.


26/02/2011

2 σχόλια:

  1. "Σήμερα η τηλεόραση και το διαδίκτυο τρέφουν τα παιδιά πλουσιοπάροχα με άπειρες πληροφορίες τότε οι συνθήκες μας έδιναν γνώσεις."

    Μάλιστα Generation Gap
    Σύγκρουση Γενεών με
    το Καλησπέρα στο blog :-)

    ένας αγνωστικιστής :-)

    Να 'σαι αείποτε καλά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετοί τα γράφουνε (και τα λένε), λίγοι τα ασπάζονται. . .

    Ευχαριστώ και αντεύχομαι!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή