Κυριακή 11 Απριλίου 2010

0698. Συνδεδεμένοι, Ιερές Βλακείες, Το Τετράδιο



Bιβλία των διακοπών, κατά κάποιο τρόπο. Το πρώτο το διαβάζω ακόμα (σελίδα 210 από 446) τα άλλα δύο τα έχω, ήδη, διαβάσει. Πάμε:

Α. “Συνδεδεμένοι” των Nicholas A. Christakis και James N. Fowler. Εκδόσεις “κάτοπτρο”, ISBN 978-960-6717-39-0, σκληρόδετο, 446 σελίδες, αρχική τιμή 27,30 ευρώ.

Αντιγράφω, από τη σχετική αναφορά του ιστότοπου του βιβλιοπωλείου “Παπασωτηρίου”:

Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας. Στο βιβλίο τους με τίτλο "Συνδεδεμένοι" ("Connected"), oι συγγραφείς Nicholas A. Christakis (Νίκολας Α. Χρηστάκης) και James H. Fowler (Τζέιμς Χ. Φόουλερ) παρουσιάζουν εκρηκτικά νέα στοιχεία σχετικά με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας: το πώς αισθανόμαστε, το πόσα χρήματα κερδίζουμε, ποιον είναι πιθανότερο να παντρευτούμε, το αν θα αρρωστήσουμε ή αν τελικά θα πάμε να ψηφίσουμε -τα πάντα για εμάς σχετίζονται με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας.

Το βιβλίο εξηγεί ότι ο κόσμος μας διέπεται από τον Κανόνα των Τριών Βαθμών Επιρροής: επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από άτομα που απέχουν από εμάς μέχρι και τρεις βαθμούς διαχωρισμού, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καν. Για παράδειγμα, η φίλη της φίλης της φίλης σας επιδρά περισσότερο στην ευτυχία σας απ' ό,τι ένα φουσκωμένο πορτοφόλι στην τσέπη σας. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τη βάση των οικονομικών μας σκανδάλων, των διατροφικών ολισθημάτων μας, της κατάχρησης ουσιών και των επιδημιών αυτοκτονίας, αλλά επίσης της εκλογική συμπεριφοράς μας, της καινοτομίας, του αλτρουισμού και της "όλως τυχαίας" επίδειξης καλοσύνης.

Προκλητικό, διορατικό, τερπνό και ωφέλιμο, το "Συνδεδεμένοι" εξηγεί γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, πώς εξαπλώνεται η παχυσαρκία, γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, και πολλά άλλα. Καταρρίπτοντας την άποψη της πρωτοκαθεδρίας του ατόμου, το βιβλίο προτείνει μια επαναστατική νέα ιδέα: ότι καθοδηγούμαστε ασυναίσθητα από τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, σαν τα πουλιά ενός σμήνους που κινούνται σε πλήρη συμφωνία.
 

Το "Συνδεδεμένοι" είναι ένα βιβλίο που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τους άλλους -και τον εαυτό σας.

Πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκα από τον ιστότοπο του Βήματος (εδώ), και αφού είδα (και άκουσα!) στο σχετικό βίντεο (εδώ) μια συνέντευξη του γλυκύτατου κ. Χρηστάκη, έσπευσα να προμηθευτώ ένα αντίτυπο του βιβλίου. Η μετάφραση, των κ. Δημήτρη Ξυγαλατά και Νίκου Ρουμπέκα, είναι, θαρρώ, πολύ καλή και “ρέουσα” και μάλιστα δίχως εμετικά “αφορά στο” αλλά στρογγυλότατα “αφορά το” (κάτι που προσωπικά εκτιμώ, και χαίρομαι, ιδιαιτέρως!).

Ένα βιβλίο το οποίο πραγματικά έχει να προσφέρει σε όσους απασχολούν τα ανθρώπινα και, επιπλέον, ενδιαφέρονται να μάθουν. Το βιβλίο, για να πάρετε μια ιδέα, είναι χωρισμένο σε εννέα κεφάλαια με τίτλους:

1. Στην καρδιά του προβλήματος (21) 
2. Όταν χαμογελάτε, ο κόσμος χαμογελά μαζί σας (57) 
3. Αγάπα αυτόν που έχεις δίπλα σου (95) 
4. Με πονάει όσο και εσένα (135) 
5. Η ροή του χρήματος (187) 
6. Πολιτικά συνδεδεμένοι (233) 
7. Είναι στη φύση μας (283) 
8. Υπερσυνδεδεμένοι (333) 
9. Το μεγαλείο του όλου (377)

Παρατίθεται εκτεταμένη βιβλιογραφία, με την μορφή Σημειώσεων, σε ιδιαίτερο κεφάλαιο στο τέλος, που καθόλου δεν δυσχεραίνουν την ανάγνωση του βιβλίου, και ευρετήριο.

Αν διαβάσετε το βιβλίο θα ξαφνιαστείτε με κάποια από τα συμπεράσματά του, θα αναθεωρήσετε, το πιθανότερο, τον τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποια πράγματα και σίγουρα θα δείτε “με άλλο μάτι” τις σχέσεις σας.

Ένα μικρό απόσπασμα, θα έλεγα στην τύχη, για να κλείσω:

Η ψυχολογική έρευνα έχει δείξει ότι το αίσθημα μοναξιάς εμφανίζεται όταν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της επιθυμίας μας για σύνδεση με άλλους και των πραγματικών συνδέσεων που έχουμε. (σελ. 88).

Β.Ιερές Βλακείες” του κ. Στέλιου Κανάκη. Εκδόσεις “Εμπειρία Εκδοτική”, ISBN 978-960-417-310-5, χαρτόδετο, 349 σελίδες, αρχική τιμή 19,70 ευρώ.

Το βιβλίο αφτό (σήμα κατατεθέν: αείποτε) το είδα στο υπόγειο βιβλιοπωλείο “Ποθητός”, στην πλατεία Κάνιγγος. Το ξεφύλλισα, μου κίνησε το ενδιαφέρον, αγόρασα ένα αντίτυπό του.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

Θεέ, θεέ, είσαι εδώ; Ζούμε χωρίς θεό; Εν Αρχή… Πώς ξεκινήσαμε; Πώς πορευτήκαμε ιστορικά; Πώς καταντήσαμε έτσι; Η βασιλεία των ουρανών αντιμετωπίζει την Ανθρώπινη ελευθερία. Εμπιστευόμαστε την ιστορία, τις κοινωνικές Ανάγκες, προβληματιζόμαστε με την ελλιπή γνώση, αντιστεκόμαστε στην Αδυναμία της ύπαρξης και με σκωπτική, σατιρική διάθεση, με αναγέλασμα, όμως πάντα με αξιόπιστες πηγές, γνωρίζουμε τους πολλούς θεούς και τα ατελείωτα κόλπα, τη χριστιανική Αθλιότητα, το φασισμό των ιδεών, την εξωφρενική “Ανάσταση”. Ποια Ανάσταση και ποια Αποκάλυψη λοιπόν μας ταιριάζει; Τα μεγάλα Α ζητούν απαντήσεις. Γιατί πιστεύουμε ακόμα;
Προτείνονται ορθολογικά βήματα πάνω σε θρησκευτικά Ατοπήματα κι έναν Ιησού μιας… παρθένας Μαρίας.
“Η αλήθεια είναι πως, απέναντι σε τέτοια ζητήματα που τα πληρώνουμε ακριβά, δεν πρέπει να αδιαφορούμε. Πολύ περισσότερο όταν αυτά βλάπτουν…”

Η συνέχεια… μετά τις οδηγίες χρήσης!

Μοσχοβία Α. Κασκούρα Δρ. Συγκριτικής λογοτεχνίας

Το βιβλίο αναφέρεται στα των μονοθεϊστικών θρησκειών και κυρίως τα του Χριστιανισμού. Καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και τα όσα παράλογα, “αντιεπιστημονικά” και έξω από την ανθρώπινη φύση έχουμε αποδεχθεί μέσα στην πορεία των αιώνων ξεκινώντας από την “άμωμη σύλληψη” και φτάνοντας στην “Ανάσταση”. 

Αναφέρεται επίσης στα “κατορθώματα” των Χριστιανών και των “Αγίων” τους. Δεν έμαθα κάτι που δε γνώριζα. Το βιβλίο είναι γραμμένο με πάθος, για να μην πω με εμπάθεια, και σε λαϊκίστικο ύφος (π.χ. ο Γιαχβέ γίνεται Γιαχβεδάκος, ο Ιωάννης της Αποκάλυψης γίνεται μουρλο – Γιάννης κ.λ.π.). 

Το αποτέλεσμα είναι να αποδυναμώνονται οι θέσεις του βιβλίου και να χάνει τη δυναμική του. Παρόλα αυτά, και αν είσαστε υποψιασμένοι για το τι “σερβίρει” ο Χριστιανισμός και επιθυμείτε να το ψάξετε, δεν θα έβλαπτε να το ξεφυλλίσετε ή και να το διαβάσετε. Αν, πάλι, είσαστε “της εκκλησίας” μακριά! Θα συγχυστείτε, μέχρι εγκεφαλικού, και δεν υπάρχει και λόγος (αν έχετε χωρέσει τα της θρησκείας στη ζωή σας) μέρες που είναι.

Γ.Το Τετράδιο” του κ. Ζοζέ Σαραμάγκου. Εκδόσεις “Καστανιώτη”, ISBN 978-960-03-5043-2, χαρτόδετο, 163 σελίδες, αρχική τιμή 12,60 ευρώ.

Γλυκύτατος Σαραμάγκου, η αδυναμία μου, και “Κείμενα που γράφτηκαν για το Blog, Σεπτέμβριος 2008 – Μάρτιος 2009” σε μετάφραση, της μόνιμης και καλής, Αθηνάς Ψυλλιά και με πρόλογο, πέντε περίπου σελίδων, του κ. Ουμπέρτο Έκο.

Αντιγράφω, και πάλι, από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Περίεργο άτομο αυτός ο Σαραμάγκου. Είναι ογδόντα εφτά χρόνων, με κάποια (λέει ο ίδιος) σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει κερδίσει το Νόμπελ, διάκριση που θα του επέτρεπε να μην παράγει πλέον τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς έχει εξασφαλισμένη την είσοδό του στο Πάνθεον (ο δύσκολος Χάρολντ Μπλουμ τον χαρακτήρισε ως τον -πιο ταλαντούχο μυθιστοριογράφο που βρίσκεται ακόμα εν ζωή, έναν από τους τελευταίους τιτάνες ενός λογοτεχνικού γένους υπό εξαφάνιση-), και νάτος που αρχίζει να γράφει σε μια ιστοσελίδα επιτιθέμενος λίγο-πολύ στους πάντες, προκαλώντας πολεμικές και αναθέματα από πολλές πλευρές -συνήθως όχι επειδή λέει πράγματα που δεν θα έπρεπε να πει, αλλά επειδή δεν χάνει τον καιρό του για να μετρήσει τα λόγια του- κι ίσως αυτός ακριβώς να ήταν ο σκοπός του..."
(Από τον πρόλογο του Ουμπέρτο Έκο)

Εξαιρετικό ανάγνωσμα με έναν Σαραμάγκου, στα 87 του, να παρουσιάζεται με σφρίγος και μαχητικότητα εφήβου και να στηλιτεύει, δίχως να μασάει τα λόγια του, τα κακώς κείμενα του κόσμου ετούτου. Και μόνο το ότι ο άνθρωπος αυτός έγινε, στη δύση του βίου του, και blogger με κάνει χαρούμενο και υπερήφανο που μπορώ πλέον, ταπεινά, να δηλώνω “συνάδελφός” του. Εγγραφές με φανερή την εμπειρία ζωής του συγγραφέα και το ήθος του.

Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ο Τζορτζ Μπους εξόρισε την αλήθεια απ’ τον κόσμο ώστε στη θέση της να καρποφορήσει η εποχή του ψεύδους. Η σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία έχει μολυνθεί από το ψέμα σαν να ήταν η χειρότερη από τις ηθικές αρρώστιες, κι ο ίδιος είναι από τους κύριους υπεύθυνους. Το ψέμα κυκλοφορεί ατιμώρητα παντού, έγινε ένα είδος άλλης αλήθειας (Τζορτζ Μπους ή Η εποχή του Ψεύδους, σελ. 26).

Δεν ζούμε σε δημοκρατία, αλλά σε μια πλουτοκρατία που έπαψε να είναι τοπική και κοντινή για να καταστεί παγκόσμια και απροσπέλαστη (Διάφανο Σαν Το Νερό, σελ. 37).

Ευτυχώς υπάρχουν λέξεις για όλα. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές που φροντίζουν να συστήσουν πως όποιος οφείλει πρέπει να δώσει με τα δυο χέρια για να μη μείνει σε κανένα απ’ τα δυο αυτό που αλλού έπρεπε να ανήκει. Έτσι όπως η καλοσύνη δεν πρέπει να ντρέπεται που είναι καλοσύνη, έτσι και η δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να ξεχνά αυτό που πάνω απ’ όλα, είναι: αποκατάσταση, αποκατάσταση δικαιωμάτων (Λέξεις, σελ. 83).

Υπολογίζοντας στη διεθνή συνενοχή ή τη δειλία, το Ισραήλ, περιγελά συστάσεις, αποφάσεις και διαμαρτυρίες, κάνει ό,τι καταλαβαίνει, όταν το καταλαβαίνει και όπως το καταλαβαίνει. Φτάνει στο σημείο να εμποδίζει την είσοδο βιβλίων και μουσικών οργάνων σαν να επρόκειτο για προϊόντα που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ. Αν η γελοιότητα σκότωνε, δεν θα έμενε όρθιος ούτε ένας Ισραηλινός πολιτικός, ούτε ένας Ισραηλινός στρατιώτης, οι ειδικοί αυτοί στη σκληρότητα, οι διδάκτορες στην περιφρόνηση που κοιτάζουν τον κόσμο απ’ την κορυφή της αφερεγγυότητας που είναι η βάση της εκπαίδευσής τους (Γάζα, σελ. 110).

Διαβάστε “Το Τετράδιο”, αξίζει τον κόπο!

Να είσαστε όλες και όλοι Καλά!


Ένα κλικ μακριά το Kitesμε τους Simon Dupree & The Big Sound.

11/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου