Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

1509. Καινούργιο Magnus Opus


Το Σάββατο, 29 Δεκέμβριου 2018 και στην εγγραφή «1201. Magnum Opus (“Mack Anthem”, Lego Technic - 42078)» μίλησα για το συναρμολογούμενο με το μεγαλύτερο πλήθος κομματιών στην κατοχή μου. Ένα πλήθος ίσο με δύο χιλιάδες πεντακόσια ενενήντα πέντε (2595). Τέσσερα και επιπλέον έτη μετά, και με τον ρυθμό που αγοράζω και συναρμολογώ, το πιο πάνω, κομματιών, πλήθος βεβαίως ξεπεράστηκε.

Το Lego Creator Expert 10255 “Assembly Square”, για το οποίο έγραψα το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 (στην εγγραφή «1450. Lego Assembly Square [Creator Expert 10255]») αριθμούσε τέσσερεις χιλιάδες δύο (4002) κομμάτια. Ήταν το, κατ’ αυτήν την έννοια, magnus opus μέχρι να πάψει να είναι (τυπικός, κατά αείποτε, συλλογισμός).


 















Καλά τα Lego αλλά, όπως έχω αρκετές φορές πει/γράψει, δεν διαθέτουν άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και άλλα, πολεμοχαρή, είδη. Δεν τα έφτιαχνε η Lego; Τα έφτιαχνε η, εκ Πολωνίας, Cobi. Με τουβλάκια τυποποίησης Lego και παραπλήσιο, αν όχι υψηλότερο, τίμημα. Το, κατά Cobi, magnus opus, (μου) βρίσκεται στα εννιακόσια σαράντα πέντε (945) κομμάτια τα οποία, συναρμολογημένα, δίνουν ένα, σε κλίμακα 1:35, πλαστικό μοντέλο του LEOPARD 2 A5 TVM. Ναι. Κι γι’ αυτό έχω γράψει! Το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2022 και στην εγγραφή «1388. Μια Λεοπάρδαλη Ακόμη».



Και μετά; Μετά ανακάλυψα τους Κινέζους! Η μπάλα χάθηκε. Μέγιστη ποικιλία θεμάτων, φθηνές τιμές και τρία διαφορετικά μεγέθη (τύπου Lego ή Normal, Micro και Diamond) για τα τουβλάκια, ή κομμάτια, συναρμολόγησης. Η χαρά του παιδιού! Έπεσα με τα μούτρα.
 















Ήταν, συνεπώς, απλώς θέμα χρόνου να ξεπεραστεί το, πιο πάνω, τέσσερεις χιλιάδες δύο (4002) μέγιστο. Όντως. Ξεπεράστηκε με τη συναρμολόγηση του China Hongya Cave Gate” το οποίο αριθμούσε τέσσερεις χιλιάδες ογδόντα οκτώ (4088) από τα πιο μικρά διαθέσιμα τουβλάκια (τύπου “diamond”). Γι’ αυτό έγραψα την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, στην εγγραφή «1505. Από τα 550 στα 4088».
 

Από το ολικό μέγιστο το China Hongya Cave Gate” πέρασε στη θέση του τοπικού μεγίστου (για να λίγο και τα μαθηματικά θυμόμαστε) από τη στιγμή, θα έλεγα, που παρήγγειλα τον «Κινέζικο Κήπο Στη Δυτική Λίμνη» (όπως αργότερα μου αποκάλυψε ο μεταφραστής της Google). Η παραγγελία έγινε στην “Ali Express” το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023. Το πακέτο το παρέλαβα την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023.
 



«Κινέζικος Κήπος Στη Δυτική Λίμνη», λοιπόν. Κόστος 42,56 € συν 4,44 € για μεταφορικά. Σύνολο 47 €. Και των κομματιών το πλήθος; Μάα πέντε χιλιάδες εκατόν ογδόντα έξι (5186) τουβλάκια, τύπου diamond. Ναι! Αυτό είναι το καινούργιο, της επικεφαλίδας, magnus opus. Δεν μπόρεσα να βρω ποιος ο Κινέζος του «Κήπου», για συντομία, κατασκευαστής. Ο κωδικός του πάντως είναι YZ098.
 


Τη συναρμολόγηση του κήπου την ξεκίνησα την Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου. Την ολοκλήρωσα, χαλαρά τα πρωινά -κυρίως- συναρμολογώντας, την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024. Σύνολο ημερών συναρμολόγησης: Δώδεκα.
 















Μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε το πρωινό της πιο πάνω Κυριακής. Στο εβδομήντα τεσσάρων (74) σελίδων φυλλάδιο με τις εικόνες συναρμολόγησης δεν υπήρχε καμία αντιστοίχιση με τα είκοσι τρία (23) συνολικά σακουλάκια του πακέτου. Φανταστείτε! Πέντε χιλιάδες εκατόν ογδόντα έξι (5186) τουβλάκια, επαναλαμβάνω: στο μικρότερο δυνατό μέγεθος, χύμα!  



Η συναρμολόγηση του «Κήπου» αποδείχτηκε πρόκληση και κέντημα! Το αποδέχτηκα. Οργανώθηκα. Προμηθεύτηκα μεγάλα, χάρτινα, κύπελα. Άρχισα, σταδιακά, να ανοίγω σακουλάκια αναζητώντας εικονιζόμενα κομμάτια. Δεν άργησα να ανοίξω και τα είκοσι τρία  σακουλάκια. Κάποια στιγμή μέτρησα έως και δεκατέσσερα χάρτινα κύπελα γεμάτα με, ιδίου χρώματος το καθένα, κομμάτια.
 


Δυστυχώς οι δυσκολίες συνεχιζόντουσαν. Στις εικόνες συναρμολόγησης υπήρχαν χρωματικές ασάφειες που μου δυσκόλευαν τη ζωή. Αναγκάστηκα να σαρώσω (σκανάρω -βαρβαριστί) αρκετές σελίδες των οδηγιών συναρμολόγησης για να βγάλω (μεγεθύνοντας την εικόνα στην οθόνη του Η/Υ) κάποια, κατά περίπτωση, συμπεράσματα. Υπήρχαν επίσης και κάποιες, λίγες ευτυχώς, ασάφειες σχετικά με το ποιο πάει που.
 


Στα πρώτα στάδια, κυρίως, ξόδευα πολύ χρόνο αναζητώντας τα κομμάτια του κάθε βήματος. Επειδή τα χάρτινα κύπελα που περιείχαν τα κομμάτια δεν προσφερόντουσαν για ψάξιμο χρησιμοποίησα δυο – τρεις δίσκους από φελιζόλ. Άδειαζα το περιεχόμενο των κυπέλων σε ένα δίσκο εύρισκα τα κομμάτια και τα συγκέντρωνα σε άλλον δίσκο. Είχα και δύο δίσκους στους οποίους είχα σκόρπια κομμάτια. Άρα σε κάποιες φάσεις χρησιμοποιούσα, συνολικά, δεκατέσσερα χάρτινα κύπελα και τέσσερεις δίσκους από φελιζόλ!
 



Και κάτι το σύνηθες για τους «επαγγελματίες» συναρμολογητές, αν μου επιτρέπεται να συμπεριλάβω τον εαυτό μου σε αυτούς. Η αλληλουχία συναρμολόγησης δεν ήταν πάντοτε η καλύτερη και αρκετές φορές χρειάστηκε να κάνω βήματα προς τα πίσω για να την αλλάξω.
 




Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν πως κάποια, μεγάλα, κομμάτια, κυρίως στα πρώτα βήματα,  κούμπωναν πολύ δύσκολα. Πόνεσαν οι αντίχειρές μου και κοκκίνησαν τα χέρια μου παλεύοντας να τα τοποθετήσω. Αυτό που λένε «τραυματική εμπειρία» δηλαδή!
 




Κι άλλα προβληματάκια! Τα περισσότερα φυτά στηριζόντουσαν σ’ ένα μόνο σημείο και κατά τη συναρμολόγηση ήταν πολύ εύκολο να παρασυρθούν, να ξεκουμπώσουν. Έφευγαν, λοιπόν, από τη θέση τους και άρχισε εσύ να μετράς κομπαλάκια και να ψάχνεις εικόνες για να βρεις που ήταν τοποθετημένο το φυτό που αυτονομήθηκε. Πρόβλημα σωστής στήριξης υπήρχε και σε κάποια άλλα σημεία. Κάποια τα διόρθωσα με τοποθέτηση μη προβλεπομένων κομματιών.
 




Σκέτη ταλαιπωρία και μπερδεμένα οικόπεδα, μα εντελώς όμως, ήταν και η συναρμολόγηση των δέντρων του κήπου. Οι εικόνες, σε αρκετές περιπτώσεις, πιο πολύ σε μπέρδευαν παρά σε βοηθούσαν. Ομολογώ πώς σε κάποιες περιπτώσεις απαύδησα και αυτοσχεδίασα (τι τα φοράμε τα γαλόνια;).
 




Μ’ αυτά και με εκείνα η κατασκευή ολοκληρώθηκε σε δώδεκα ημέρες, όπως έχω ήδη αναφέρει. Το αποτέλεσμα, διαστάσεων 43Χ27Χ31 (ΠλάτοςΧΒάθοςΧΎψος) κυβικών εκατοστομέτρων και βάρους 1250 γραμμαρίων, είναι, θα έλεγα, εντυπωσιακό. Ομολογώ, ωστόσο, πως δεν είναι από τα αγαπημένα μου. Ίσως γιατί ο Κινέζος σχεδιαστής/κατασκευαστής πολλές φορές με έπρηξε με τις ασάφειες και τις, κατά τη γνώμη μου πάντα,  αστοχίες του.
 


Το ευτύχημα ήταν πως, τελικά, δεν έλειπε κανένα κομμάτι (κι ας, κάποιες φορές, καρδιοχτύπησα). Οφείλω επίσης να τονίσω τη γενναιοδωρία του κατασκευαστή μιας και στη συσκευασία υπήρχε πλήθος μέγα, αυτή είναι η λέξη, εφεδρικών κομματιών. Κομματιών τα οποία, βεβαίως, κράτησα και τα οποία μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα για επόμενες συναρμολογήσεις με, τύπου diamond, τουβλάκια.
















Ακολουθεί ένα αρχείο, τύπου Gif, στο οποίο εμφανίζονται εικόνες για κάθε μία από τις δώδεκα ημέρες συναρμολόγησης καθώς και δύο επιπλέον με «Το Όλον».  Για διευκόλυνσή σας πάνω αριστερά, σε δεκατρείς περιπτώσεις, και πάνω δεξιά, σε μία, εμφανίζεται μια λεζάντα με τη σχετική πληροφορία. Η εικόνα αλλάζει κάθε τρία (3) δευτερόλεπτα. Οπότε: υπομονή!
 

Και αυτή η κατασκευή, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι της κατηγορίας «μη μου άπτου». Αν φύγουν κομμάτια της, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο, ο Θεός βοηθός! Για να στεγάσω, λοιπόν, τον "κήπο" έκανα κάποιες ανακατατάξεις και τελικά βρήκε τη θέση του στο πάνω ράφι της δεξιά βιτρίνας IKEA, στην τραπεζαρία της Τ47.
 
Όσοι, πάντως, επιθυμούν μια πρόκληση, στο συγκεκριμένο πεδίο, και είναι διαθετημένοι να δοκιμάσουν την αντοχή και τα νεύρα τους δεν έχουν παρά να παραγγείλουν τον συγκεκριμένο «Κήπο» και ν’ αρχίσουν να μετρούν κομπαλάκια, να ψάχνουν κομμάτια και ν’ αποκρυπτογραφούν εικόνες! Θα με θυμηθούν!

Να παίζετε,
Να είσαστε Καλά!

Υ.Γ. Ο επεξεργαστής κειμένου του blogger είναι ένα από τα πλέον Αναποτελεσματικά κατασκευάσματα ανθρώπινης «ευφυίας» που έχω συναντήσει ποτέ. . .

Ένα κλικ μακριά οι Αυστραλοί INXS στo Never Tear Us Apart”:



09/02/2024

2 σχόλια:

  1. Τι να πω, καλέ μου φίλε. Έχω μείνει, με το στόμα ανοιχτό! Στην κυριολεξία σε θαυμάζω, στο λέω ξανά. Αυτή η μεθοδικότητα, η υποδειγματική οργάνωση αλλά πάνω απ' όλα το τρομερό μεράκι και η προσήλωση σ' αυτό που θέλεις να κάνεις.
    Είναι τέλειο έτσι; Το θαυμάζω και νομίζω έφτασες κορυφή, ταβάνι!
    Αν είχα χώρο, θα δοκίμαζα μια τέτοια σύνθεση. Όχι τόσο προχωρημένη, με λιγότερα κομμάτια. Αλλά έχω τα ξυλόγλυπτά μου και ένα μικρό σπίτι, που πλέον δεν χωράει μήτε ...εμάς.
    Καλό σου σαββατοκύριακο με ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,
      Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να . . . αποκτήσεις και χώρο μιας και η διάθεση δεν σου λείπει!
      Να είσαι Καλά! :)

      Διαγραφή