Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

1257. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Είκοσι Εικονοκείμενα


Κάποια στιγμή είχα την έμπνευση, ας πούμε, να ανεβάσω στον «ολίγιστο» έναν συνδυασμό κειμένου – φωτογραφίας. Το ζητούμενο ήταν να αναρτώ τα, σύντομα, του ολίγιστου κείμενα με φόντο φωτογραφίες που είχα τραβήξει. Συνδυασμό που, εύλογα θαρρώ, ονομάτισα «Εικονοκείμενο». Με λίγο ψάξιμο, στο άγιο διαδίκτυο, αποδείχτηκε ότι δεν ήμουν ο πρώτος μιας και προηγήθηκε αυτό.

Το πρώτο εικονοκείμενο το ανάρτησα, στον «ολίγιστο» πάντοτε, την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, με τίτλο «Εγώ» και είναι αυτό που εικονίζεται πιο πάνω. Το δεύτερο αναρτήθηκε το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018. Από εκεί και πέρα το πράγμα πήρε το δρόμο του και η πλειονότητα των αναρτήσεων του ολίγιστου είναι πλέον σε μορφή εικονοκειμένου.

Αποδείχτηκε έτσι ότι τα σύντομα, επιγραμματικά, θα έλεγα, κείμενα του ολίγιστου μια χαρά μπορούσαν να καθίσουν πάνω στις φωτογραφίες του αείποτε. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η διπλή ανάγκη κειμένου – εικόνας για να προκύψει μία, κατά τον ολίγιστο, ανάρτηση.

Αναγκαστικά, θα έλεγα, ανέτρεξα στο σύνολο, των κάποιων χιλιάδων, φωτογραφιών μου για να καλύψω τη συνιστώσα «εικόνα». Ομολογώ ότι και βρήκα κατάλληλες φωτογραφίες μου και εξακολουθώ να βρίσκω.

Ανάμεσά τους ξεχώρισα και χρησιμοποίησα και μια ομάδα είκοσι φωτογραφιών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Φωτογραφίες που επιλέχθηκαν ανάμεσα στις δεκάδες που τράβηξα,  με την Canon EOS 600D και δίχως χρήση φλας, σε μία επίσκεψη μου στο Μουσείο, τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2013.

Τα είκοσι εικονοκείμενα που προκύψαν από  τις πιο πάνω φωτογραφίες θα ακολουθήσουν, σε τέσσερεις ομάδες των πέντε, με τη μορφή GIF. Για τη δημιουργία των τεσσάρων αυτών ομάδων χρησιμοποίησα την επιλογή «Multi-Page File Builder (Alt+M)» της Ομάδας «Create» του εξαιρετικού, και δωρεάν, προγράμματος «FastStone Viewer 4.7». Το μόνο «κακό» είναι ότι δεν εμφανίζονται οι επικεφαλίδες των αναρτήσεων, οι οποίες έχουν το νόημά τους, αλλά . . . κανένας δεν σας εμποδίζει να το ψάξετε.

Η δημιουργία των, πιο πάνω αλλά και πιο κάτω, αρχείων αυτών GIF δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, βεβαίως, αν δεν υπήρχε η γνωστή μου, πιστεύω, εμμονή στην κανονικότητα. Κανονικότητα η οποία επιτάσσει κάθε εικονοκείμενο να έχει πλάτος 1344 pixels ακριβώς και αναλογία πλευρών 16:9 (η οποία οδηγεί σε ύψος εικονοκειμένου 756 pixel, ακριβώς).

Για να εμφανιστεί η επόμενη εικόνα, τελικά, σε κάθε αρχείο GIF έχω επιλέξει μεσολάβηση χρόνου διαρκείας τριών δευτερολέπτων, ο οποίος ελπίζω να αποδειχθεί επαρκής. Συνεπώς, κάνετε υπομονή. Πάμε:





Ένα κλικ μακριά Britney Spears και Baby One More Time”:


28/11/2019

2 σχόλια:

  1. Ααααα ναι, τα έχω δει στον Ολίγιστο αυτά.
    Δεν τα θυμόμουν όλα, αλλά τα περισσότερα.
    Έκανες δύσκολη δουλειά Αείποτε.
    Δεν είναι εύκολο όλο αυτό.
    Εύγε λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Ευχαριστώ εξαδέλφη, το προσπαθώ.

      Καλή συνέχεια,
      Καλό Σαββατοκύριακο :)

      Διαγραφή