Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

1216. Το Κριτήριο της Ανοησίας


Ας ξεκινήσουμε από τους, κατά το «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής», ορισμούς:


κριτήριο το [kritírio] Ο42 : το στοιχείο που χρησιμοποιεί κάποιος ως βάση για να κρίνει, να διακρίνει ή να αξιολογήσει κτ.: Yποκειμενικά / αντικειμενικά κριτήρια. H επιλογή έγινε με κομματικά κριτήρια. H αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνεται με προσωπικά κριτήρια. Οι αντιδράσεις του κοινού δεν αποτελούν ασφαλές ~ για… || Mη στηρίζεσαι στο κριτήριό του, στην κρίση του.


ανοησία η [anoisía] Ο25 : α.η ιδιότητα του ανόητου, η έλλειψη σκέψης, ορθοφροσύνης· βλακεία: Aπό ~ έκανε ό,τι έκανε. Είναι μεγάλη ~ να μη θέλεις το συμφέρον σου. β. ανόητη πράξη ή λόγος: Πάψε να κάνεις ανοησίες. Έλεγε τέτοιες ανοησίες που ούτε να γελάσουμε δεν μπορούσαμε.

[λόγ. < ελνστ. ἀνοησία]

 

Ποιο, λοιπόν, είναι το κριτήριο της ανοησίας για την, εκτός του σπιτιού μας, συμπεριφορά μας; Ένα και απλό:


Τι θα συνέβαινε αν όλοι οι γύρω έπρατταν ομοίως;

 

Παραδείγματα:


Να κυκλοφορείς στα ΜΜΜ με σακίδιο στην πλάτη. Το χειρότερο; Σε ώρες αιχμής και / ή με ογκώδες και/ή βρόμικο σακίδιο. Εξαιρούνται οι τουρίστες και όσοι κουβαλούν αποσκευές για να ταξιδέψουν.


Στα ΜΜΜ, ή και στο δρόμο, να μιλάς στο κινητό σου επί μακρόν και υψηλόφωνα. Όχι, δεν μας ενδιαφέρουν τα συναισθηματοψυχολογικοπροσωπικά σου! Πώς να το κάνουμε;


Στα ΜΜΜ. Να στηρίζεσαι με την πλάτη στα κατακόρυφα μεταλλικά στελέχη εμποδίζοντας συνεπιβάτες σου να κρατηθούν από αυτά.

 

Στις κυλιόμενες κλίμακες των Σταθμών των ΜΜΜ: Να στέκεσαι, καμαρωτός και χαλαρός, στην αριστερή πλευρά  παρεμποδίζοντας τους βιαστικούς, για τους λόγους τους, συνεπιβάτες σου ενάντια στην σχετική κουλτούρα. Εξαιρούνται ηλικιωμένοι και παιδιά.

 

Στα ΜΜΜ. Να ακούς μουσική, ή να παίζεις παιχνίδια στο κινητό σου, και να μοιράζεσαι τους ήχους με τους διπλανούς σου και όχι μόνο. Εκνευριστικό!

 

Στα ΜΜΜ: Να επιβιβάζεσαι και να μπαστακώνεσαι μπροστά στις πόρτες παρεμποδίζοντας την επιβίβαση / αποβίβαση των συνεπιβατών σου.

 

Στα ΜΜΜ και στον δρόμο: Να υιοθετείς αγελαία συμπεριφορά επειδή είσαι με την παρέα σου και θεωρείς ότι το να χειρονομείς, να φωνασκείς και να βωμολοχείς είναι αποδεκτό ή ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να το ανέχονται.

 

Στα πεζοδρόμια: Εσύ και η παρέα σου να καταλαμβάνεται όλο το πλάτος του διαθέσιμου χώρου και να υποχρεώνετε όσους ακολουθούν να προσαρμόζονται στον βηματισμό σας.


Τα ολίγα αυτά!

 

Ένα κλικ μακριά «Πλούσιοι & Φτωχοί» και το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, «Πόσο Θα ’Θελα»:



24/3/2019

2 σχόλια:

  1. Με βρίσκεις σύμφωνη σε όλα.
    Αλλά έχω και μια απορία, πάνω σε αυτό που έγραψες για τα σακίδια πλάτης.
    Η απορία μου δεν είναι ακριβώς για τα σακίδια, αλλά για κάποιες τσάντες πλάτης που φορούν κάποιες νεαρές ή και μεγαλύτερες κυρίες και μπαίνουν στα ΜΜΜ.
    Δεν φοβούνται μήπως κάποιος επιτήδειος τους ανοίξει τη τσάντα και τους αφαιρέσει προσωπικά αντικείμενα, χωρίς αυτές να το πάρουν είδηση;
    Εν τω μεταξύ, στον περίγυρό μου δεν κρατούν τέτοιες τσάντες, οπότε μάλλον θα μείνω με την απορία!
    Καλό βράδυ Αείποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θύμισες αυτό που ξέχασα να, για άλλους λόγους, αναφέρω. Ακριβώς, κάποιων κυριών, τις τεράστιες τσάντες που τις κρεμάνε στον ώμο, εξέχουν είκοσι πόντους μπροστά και άλλους τόσους πίσω από το σώμα τους, και . . . όποιον πάρει ο χάρος! Περνάνε και σβαρνάνε! Η πιθανότητα κλοπής, βεβαίως, υπαρκτή. Να είσαι Καλά! Καλή 25η Μαρτίου!

      Διαγραφή