Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

1092. ΓλυκοΞινοΠικροΡομαντικά


Απογευματάκι. Σήμερα. Με τα πόδια από το γραφείο μέχρι το Σταθμό Συγγρού-Φιξ. Στη διαδρομή αλωνίζεις στο μυαλό μου. Στη σημερινή και σε αυτή της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου. Την τελευταία και την πρώτη μέρα στο γραφείο. Είναι που γνωρίζω ότι, κάποιες φορές, πατάς στους ίδιους δρόμους. Θέλω, αν γίνεται, να σε αντικρίσω και δεν θέλω, αν συναντηθούμε, να αιφνιδιαστώ. Χαζεύω σε ένα βιβλιοπωλείο. Αγοράζω ένα σταυρόλιθο για τη Μ. Βγάζω τρεις φωτογραφίες. Πρώτη φορά στη ζωή μου φοράω κασκόλ. Βαδίζω και σε αναζητώ μέσα στο πλήθος. Φτάνω στο Σταθμό. Η είσοδος κλειστή. Αναστρέφω την πορεία μου. Βαδίζω προς το φανάρι για να περάσω απέναντι. Αίφνης· όλα είναι το πρόσωπό σου. Ποιος θα με πιστέψει αν πω πως το περίμενα. Με έχεις προσπεράσει ή έρχεσαι από απέναντι. Με είδες ή όχι. Άνευ σημασίας. Κοκαλώνω. Σε φωνάζω με το όνομά σου. Συνεχίζεις την πορεία σου. Φεύγεις. Σε φωνάζω πιο δυνατά. Σταματάς. Δίνουμε τα χέρια. Χρόνια Πολλά, λέμε. Να σε φιλήσω, λες. Φιλιόμαστε. Ευχόμαστε Καλές γιορτές ο ένας στον άλλο. Δεν θέλουμε. Δεν κοντοστεκόμαστε.  Συνεχίζει ο καθένας, βιαστικά, την πορεία του. Κοιτάζω το ρολόι μου. Πέντε παρά επτά λεπτά. Θα μου μείνει η απορία: Εγώ το προκάλεσα;


27/12/2016

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

1091. [203] ΑΕΙΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Στην εγγραφή 1087 έγραψα για [507] AEIPOTE LOVED SONGS στη σημερινή θα γράψω για τα 203 Ελληνικά τραγούδια που απαρτίζουν τη συλλογή [203] ΑΕΙΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά τα πρώτα, Ελληνικά τα δεύτερα.

Ο πυρήνας της συλλογής των Ελληνικών τραγουδιών υπήρχε από τα τέλη του 2011 και τη συλλογή 60 αγαπημένα τραγούδια στα Ελληνικά. Τα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε αποδείχτηκαν αρκετά για να ακούσω καινούργια τραγούδια που αγάπησα ή και να αξιολογήσω διαφορετικά κάποια παλαιότερα.


Το έναυσμα για την αναθεώρηση της συλλογής δόθηκε όταν ξόδευα το χρόνο μου για τα 547 ξενόγλωσσα τραγούδια. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να καταρτίσω και μια συλλογή, με τα ίδια χαρακτηριστικά (320 Kbps – όλες οι πληροφορίες με κεφαλαία – τα τραγούδια κατά καλλιτέχνη και δίχως αρίθμηση, Album: ΑΕΙΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ και Genre: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ), όσο αφορά το τεχνικό μέρος, και  με Ελληνικά αγαπημένα τραγούδια. Αμ’ έπος αμ’ έργον.


Ξεκίνησα με τη σκέψη ότι η εν λόγω συλλογή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και κάποια τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, της Φωτεινής Βελεσιώτου, του Παντελή Θαλασσινού και άλλων. Τραγούδια όπως π.χ. το Κόκκινο Κρασί και ηΣτάχτη, ήταν αδιανόητο να λείπουν από μία τέτοια συλλογή.


Ξεκινώντας από τα 60 τραγούδια, του 2011, και προσθέτοντας τραγούδια με τη γνωστή διαδικασία: ψάξε, βρες, άκουσε, ξαναάκουσε, γράψε, σβήσε, ομοιοποίησε κατάληξα στα 203 τραγούδια της συλλογής. Μερικά ίσως να βρίσκονται εκτός κλίματος, ας το πω έτσι, αλλά είπαμε: de gustibus et coloribus non est disputandum.


Το συνολικό, σε Bytes, μέγεθος της συλλογής 1.654.620.120 δίνει τη δυνατότητα να μια χαρά χωρέσει σε ένα DVD προκειμένου να διανεμηθεί. Έφτιαξα και δύο, για την περίσταση, ετικέτες, αυτές που εικονίζονται πιο πάνω, και όλα καλά.

Τα 203 τραγούδια της συλλογής ερμηνεύουν 91 καλλιτέχνες ή συνδυασμοί (ντουέτα κ.λπ.) καλλιτεχνών.  Αν θελήσουμε να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία για τα 203 τραγούδια θα δούμε ότι 54 καλλιτέχνες εμφανίζονται με ένα τραγούδι και μία καλλιτέχνης, η Χάρις Αλεξίου, με είκοσι ένα! Το όλον στον Πίνακα που ακολουθεί:

ΠΛΗΘΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
1
54
54
2
14
28
3
10
30
4
4
16
5
2
10
6
2
12
7
2
14
8
1
8
10
1
10
21
1
21
ΣΥΝΟΛΟ
91
203

Τα ονόματα των δεκατριών καλλιτεχνών με τα περισσότερα τραγούδια στη συλλογή εμφανίζονται στη συνέχεια:

Α/Α
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
ΠΛΗΘΟΣ
01
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
21
02
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
10
03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
8
04
ΔΙΟΝΎΣΗΣ ΣΑΒΒΌΠΟΥΛΟΣ
7
05
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
7
06
ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
6
07
ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ
6
08
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
5
09
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
5
10
ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ
4
11
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
4
12
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
4
13
ΧΑΪΝΗΔΕΣ
4

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται να συμμετέχει,  μαζί με άλλους, σε τέσσερα ακόμα τραγούδια.

Τα στοιχεία αυτά με ξάφνιασαν. Περίμενα ότι ο πρώτος στη σειρά θα ήταν ο Γιώργος Νταλάρας αλλά να που διαψεύστηκα.

Η συλλογή, πάντως, αποκαλύπτει, όπως όλες οι συλλογές, τμήμα μόνο της αλήθειας. Ο Νίκος Ξυδάκης π.χ. τον οποίο αγαπώ εμφανίζεται μόνο με τρία τραγούδια (σαν ερμηνευτής τους).

Με τις συλλογές αυτές, λοιπόν, έχω στη διάθεση μου 547 + 203 = 750 τραγούδια τα οποία, συνολικά, (μου) χαρίζουν 42 ώρες 49 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα ευχάριστης ακρόασης. Καθόλου άσχημα θα έλεγα αν και ισχύει ότι το όλον αντικατοπτρίζει μια . . . ηλικία και βεβαίως μια αισθητική.  

Να είσαστε όλες και όλοι Καλά!

Ένα κλικ μακριά Αντώνης Καλογιάννης και, το της των 203 τραγουδιών συλλογής, Η Φρεγάδα(1975) των Αργύρη ΚουνάδηΒαγγέλη Γκούφα


22/12/2016

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

1090. Αλλαγή Βάρδιας [Στο 164]

Πριν από δύο, τρεις μέρες. Αφετηρία της γραμμής 164 στον Άγιο Δημήτριο. Ώρα: τέσσερις και είκοσι πέντε, περίπου. Αλλαγή βάρδιας.

Το λεωφορείο σταματά. Οι επιβάτες αποβιβάζονται. Ο οδηγός που θα αναλάβει βάρδια επιβιβάζεται. Το λεωφορείο διανύει κάποια μέτρα, οι πόρτες του ανοίγουν, επιβιβαζόμαστε. Επιλέγω το μονό κάθισμα πίσω και δεξιά από τη θέση του οδηγού.

Ο οδηγός που σχολάει ενημερώνει τον οδηγό που αναλαμβάνει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά μικροπροβλήματα. Ο ένας αποχωρεί, ο άλλος ξεκινά να τακτοποιεί την επικράτειά του.

Έχει ένα σακίδιο. Το αποθέτει. Βγάζει ένα ραδιόφωνο σεβαστού μεγέθους και κάποια δοχεία, μάλλον με φαγητό. Ήδη έχει αποθέσει ένα κύπελλο με καλαμάκι στα αριστερά του.

Στη συνέχεια βγάζει από το σακίδιο ένα αντικείμενο το οποίο, με την πρώτη επιπόλαια ματιά, μοιάζει με laptop. Δεν είναι! Πρόκειται για δύο πλάκες πλαστικού, πιθανότατα, διαστάσεων περίπου 15X35 cm2 η κάθε μία, με άρθρωση στη μικρή τους διάσταση.

Από το σακίδιο βγάζει δύο σφιγκτήρες. Ανοίγει τα δύο φύλλα του πλαστικού και τα στερεώνει έτσι ώστε να λειτουργούν σαν παραπέτο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοια στις δεκαετίες που κινούμαι με τα ΜΜΜ. Βγάζω ευθύς το κινητό και φωτογραφίζω το παραπέτο.

Απομονωμένος πλέον ο οδηγός σκουπίζει με ένα υγρομάντιλο τιμόνι και ταμπλό. Προσεκτικά, όχι σχολαστικά. Τακτοποιεί τα πράγματα του. Περνάει δεύτερο χέρι, πάντα με υγρομάντιλο, τιμόνι και ταμπλό. Στη συνέχεια τα περνάει και με ένα πανί. Κάθεται στο κάθισμα του. Σηκώνεται και διορθώνει λίγο τον εσωτερικό καθρέφτη. Ξανακάθεται. Χαλαρώνει.

Κάποια στιγμή βάζει εμπρός τη μηχανή του λεωφορείου. Στις 16:45 ξεκινά. Το προγραμματισμένο, κατά τον οΑΣΑ, δρομολόγιο των 16:30 το έχει καταπιεί το μαύρο σκοτάδι!

Όμως και είπαμε και γράψαμε και γίναμε γραφικοί: Ο συγκεκριμένος οργανισμός, που σιγά να μην του βάλλω και της αρχής το “ο” κεφαλαίο, είναι σκέτη ΜΠΟΥΡΔΑ!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Ένα κλικ μακριά αγαπημένος Paul Mauriat  και Κορυδαλλόςή “Alouette” (1968), αν προτιμάτε: 


16/12/2016

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

1089. Από Την Αρχή


Σήμερα στις 15:30 ολοκληρώθηκαν και τα βαψίματα στην Τ47, μετά την αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με αλουμινίου.

Έχω ακέραια την αίσθηση ότι, τέσσερα έτη μετά, ξαναστήνω το σπιτικό της Τ47 από την αρχή.

Το Project Δ. δεν ονομάστηκε τυχαία Μέγα!

Καλή Εβδομάδα!


Ένα κλικ μακριά και από το άλμπουμ του 1969 Δώδεκα Βράδυα των Γιώργου Γεωργιάδη και Πέτρου Ζέρβα ακούμε το τραγούδι Μικρή Καρδιά με τη βελούδινη φωνή της Λίτσας Σακελλαρίου:


11/12/2016