Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

0985. Αρχειομαχίες


Κατ’ αντιστοιχία με το, γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες, Project Δήμητρα μερικές φορές προσπαθώ να βάλω τάξη και στο χάος των αρχείων των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) μου. Κυρίως σε αυτόν της Τ47 που είναι και ο περισσότερο φορτωμένος.

Το μόνο εύκολο είναι να γεμίσεις ένα Η/Υ με σκουπίδια. Από πολλαπλές εκδόσεις αρχείων μέχρι άχρηστα προγράμματα και εφαρμογές. Όσο εύκολο όμως είναι να τον γεμίσεις, με σκουπίδια, τόσο δύσκολο είναι να τον απαλλάξεις από αυτά.

Με κυρίευσε, για να μην πολυλογώ, τις μέρες αυτές η διάθεση να απαλλάξω τον Η/Υ τις Τ47 από αρχεία τύπου DOC, PDF και TXT τα οποία κατά καιρούς είχα κατεβάσει από το διαδίκτυο και δεν μου είναι – ή δεν θα μου είναι – όσο μπορώ να προβλέψω, χρήσιμα.

Και όχι μόνο να διαγράψω τα άχρηστα αλλά και να ταξινομήσω, με κάποιο τρόπο, και αυτά που θα κρατήσω. Αυτό που κάνει το εγχείρημα δύσκολο είναι αφενός μεν το πλήθος των αρχείων, μεγαλύτερο του δέκα χιλιάδες (10.000), και αφετέρου ο χαρακτήρας μου.

Το πλήθος των αρχείων έφτασε σε χρόνο ανύποπτο το ύψος των 10.000 κυρίως από κατεβάσματα πακέτων αρχείων (των τύπων που προανέφερα) κυρίως με χρήση torrents.

Ο χαρακτήρας μου, από την άλλη, είναι τέτοιος που όχι μόνο με υποχρεώνει, αν έτσι, να ανοίγω ένα – ένα αρχείο πριν το χαρακτηρίσω και το δρομολογήσω αλλά με βάζει, σε αρχεία τύπου DOC και TXT, και να τα ωραιοποιώ.

Στη διαδικασία της ωραιοποίησης προσμετρήστε από την προσθήκη αριθμών / πλήθους σελίδων, στο υποσέλιδο, μέχρι τη διόρθωση ορθογραφικών λαθών, τη στοίχιση, την απαλοιφή κενών πριν από τα σημεία στίξης και την αλλαγή γραμματοσειράς.

Πραγματική μάχη! Αρχειομαχία! Για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο της εγγραφής.  

Είναι μια κουραστική εργασία που, όχι περιέργως, με ευχαριστεί. Το ένα αρχείο μετά το άλλο. Έγκριση ή απόρριψη. Δρομολόγηση σε έναν από τους τριάντα (30) περίπου υποφακέλους που έχω δημιουργήσει.

Υποφακέλους που στην ονομασία τους περιλαμβάνεται από Εγχειρίδια και Κόμιξ μέχρι Φωτογραφία και Φιλοσοφία (και φυσικά Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα).

Προσπαθώ, λοιπόν, και κάτι καταφέρνω. Ήδη, το πλήθος των αρχείων έχει πέσει κάτω από το 8300 και ελπίζω σε έξη – επτά ημέρες να έχω τελειώσει με αυτή την εργασία. Μέχρι τότε θα το, όπως ήδη έγραψα, ευχαριστιέμαι. . .

Ένα κλικ μακριά ένα τραγούδι που προχθές μου θύμισε ένας καλός φίλος. Παντελής Θαλασσινός και Ανάθεμά Σε”, σε στίχους και μουσική δική του:


15/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου