Την πρώτη αναφορά την είδα στο ένθετο ΒΙΒΛΙΟΠόντικας (ΕΑΡΙΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ 2009) του φύλλου της εφημερίδας “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” της Πέμπτης, 9 Απριλίου 2009. Το φύλλο το αγόρασα την επομένη της κυκλοφορίας του. Παρασκευή βραδάκι έμαθα για το “ΞΙΦΙΡ ΦΑΛΕΡ”, Σάββατο μεσημεράκι είχα ένα αντίτυπο του στην κατοχή μου. Σήμερα Δευτέρα, 13/4, βρίσκομαι ήδη στη σελίδα 172, επί συνόλου 489 και συνεχίζω.
Πρόκειται, βεβαίως, για το ομώνυμο καινούργιο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη, της οποίας είμαι λάτρης. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα έκδοσης 2009, από τον οίκο Καστανιώτη, με ISBN 978-960-03-4907-8 και, αρχική, τιμή 22,99 ευρώ.
Στο οπισθόφυλλο μπορεί κανείς να διαβάσει τα εξής:
Ποτέ δεν φανταζόταν η χαριτωμένη Κάτε, όταν κατέβαινε στον Πειραιά να παραλάβει από το πλοίο τον εξάδελφό της - και πιθανώς μνηστήρα της -, τον Νίκυ, ότι τα ξανθά του μαλλιά και το μουστάκι του θα είχαν τέτοιου είδους επιπτώσεις στην ανέμελη ζωή της. Ούτε όμως και ο Κυριάκος Κανιστράκης, ιδιοκτήτης και διευθυντής της μεγάλης εφημερίδας Προχωρείτε! ήταν δυνατόν να διανοηθεί ότι η επωφελέστατη μνηστεία του με την πολύφερνη Τζίτζη Ζερμπίνη απειλείτο από το γεγονός ότι στάθηκε λίγα λεπτά παραπάνω στο παράθυρό του, χαζεύοντας την κίνηση στη Σταδίου. Όλα όμως ήταν να τα περιμένει κανείς σε μια μικρή χώρα που πάσχιζε να κρατηθεί ουδέτερη στα 1916, ενώ γύρω της μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι κατάσκοποι ενεργούσαν πλέον στα φανερά και οι εφημερίδες είχαν όλες εξαγοραστεί.
Μια παλαιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους.
Μένει βεβαίως η απορία τι σημαίνει “Ξιφίρ Φαλέρ”, για το οποίο στο οπισθόφυλλο δεν δίνεται καμιά πληροφορία. Η απάντηση δίνεται στη σελίδα 152 στην οποία περιγράφεται η επίσκεψη του Νίκυ στον Κυριάκο Κανιστράκη. Στην πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ο Κανιστράκης, μεταξύ άλλων, μιλά στο Νίκυ για:
“. . .το ρεπερτόριο των καλοκαιρινών θεάτρων και μάλιστα την επιθεώρηση Ξιφίρ Φαλέρ, που θα ανέβαινε προσεχώς, με σκηνογραφίες του διάσημου ανά την Ευρώπη Πάνου Αραβαντινού, το μεγαλύτερο υπερθέαμα που ονειρεύτηκε ποτέ η Αθήνα. . .”.
Στο ένθετο “επτά 7” του φύλλου της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, της 12/4/09, και στο άρθρο: “Δια χειρός Ελλήνων”, της Σταυρούλας Παπασπύρου, στη σελίδα 20, διαβάζουμε:
«Ξιφίρ Φαλέρ» είναι ο τίτλος του νέου ιστορικού μυθιστορήματος της έμπειρης Αθηνάς Κακούρη (εκδ. Καστανιώτη) κι είναι δανεισμένος από μια ομώνυμη επιθεώρηση που είχε κάνει πάταγο στην κοσμική Αθήνα του 1916 ως η πιο πολυέξοδη και φαντασμαγορική που είχε παιχτεί ποτέ.
Αποτελώντας την αυθεντικότερη έκφραση των νεοπλουτίστικων ιδανικών της αθηναϊκής αστικής τάξης, η ανάμνησή της διογκώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, κι ο τίτλος της κατέληξε να σημαίνει «ασυναρτησίες» ή και το αντίθετό του, «σπουδαία πράγματα», δηλαδή. . .
Η αφήγηση είναι στο γνώριμο, υψηλό, επίπεδο της συγγραφέως, οι χαρακτήρες ανάγλυφοι και ελκυστικοί και η εποχή αποδίδεται με πειστικότητα και, θεωρώ, ιστορική ακρίβεια. Μια καλή ευκαιρία να μάθουμε για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις του τότε και μάλιστα διασκεδάζοντας. Ένα ιδανικό ανάγνωσμα, θαρρώ, για τις μέρες του Πάσχα. . .
Rondo Veneziano – “Magica Melodia”.
φεύγω, αλλά πριν, πέρασα να ευχηθώ και να θυμήσω πως δεν ξεχνάω. Κι ας επικρατεί σιωπή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά αγαπημένε Αείποτέ και καλή Ανάσταση.
:)
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζω. Των τροχιών οι μπερδεμένες διαδρομές, η απάνθρωπη αυτή πόλη, η φοβερή έλλειψη χρόνου και το κάτι που δένει κάποιους ανθρώπους. με τη μία!
Να είσαι Καλά Χνούδι. Φύγε! Πέρασε όμορφα! Έλα!
Καλή Ανάσταση :)
Είμαι λάτρης της Αθηνάς Κακούρη, έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει όλα της τα βιβλία, η Πριμαρόλια και ο Χαρταετός καταπληκτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια αγόρασα το Ξφίρ Φαλέρ παρόλλο που δεν καταλάβαινα το τίτλο, δεν το έψαξα, το αφήνω στη Κακούρη να με οδηγήσει στην εξιχνίαση ενός τίτλου-μύθου.
Τα σχόλια για το βιβλίο πολύ καλά.
Χριστός Ανέστη
Η μόνη αναφορά της συγγραφέως στον τίτλο είναι αυτή που αναφέρω. Ελπίζω να έχετε διαβάσει και το καταπληκτικό "Η Σπορά του Ανέμου". Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. . .
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη [και πάλι!]
Χρόνια πολλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι και εγώ λάτρις της κ.Κακούρη και έχω διαβάσει όλα ή σχεδόν όλα τα βιβλία της. Για το συγκεκριμένο έχω μάλιστα κάνει σχετική ανάρτηση στο προηγούμενο blog μου. Αν θέλετε πηγαίνεται στο http://e-tsamadou.blogspot.com και από εκεί υπάρχεισχετικό link που θα σας παραπέμψει στο προηγούμενο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ελένη Κ. Τσαμαδού
Εξαιρετικός ο σχολιασμός σας για το "Ξιφίρ Φαλέρ", πραγματικά τον απόλαυσα. Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή