Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

0407. Η Δασκάλα Με Τα Χρυσά Μάτια

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αν θυμούμαι καλά, που στην κρατική, τότε, τηλεόραση παιζόταν η σειρά “Η Δασκάλα Με Τα Χρυσά Μάτια” που ήταν βασισμένη στο ομώνυμο, και γνωστό, μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη. Μάλιστα, αν θυμούμαι καλά και πάλι, επρόκειτο για την πρώτη έγχρωμη σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης.
Καλογυρισμένη σειρά που διαδραματιζότανε σ’ ένα νησί με το οποίο έχω δεσμούς. Τη Λέσβο, το νησί από το οποίο κατάγεται η μητέρα μου. Όσο μπορούσα, την παρακολουθούσα και μου άρεσε πολύ. Πρωταγωνιστούσε η νεαρότατη, τότε, και αισθαντική Κάτια Δανδουλάκη, στον ομώνυμο ρόλο, και ο πάντοτε εξαιρετικός Γιάννης Φέρτης. Ο Φέρτης με την εξαίσια, ακόμα και τώρα, φωνή. Την καλύτερη, μαζί με αυτή του Δημήτρη Χορν κατά τη γνώμη μου, του Ελληνικού Θεάτρου. Θυμούμαι ακόμη την σπαρακτική μουσική της εισαγωγής με το εξαίσιο βιολί.
Από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι με το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση δίνονται, σε DVD, παλιές τηλεοπτικές σειρές πάντοτε είχα, και εξακολουθώ να έχω, το νου μου μήπως και δοθεί και η συγκεκριμένη. Μέχρι τώρα δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Πριν λίγες ημέρες πάντως στάθηκα τυχερός.
“Ανακάλυψα” και επισκέφθηκα το καταπληκτικό οπτικοαουστικό αρχείο της ΕΡΤ. Σε αυτό βρήκα και τα 23 επεισόδια της συγκεκριμένης σειράς, συνολικής διάρκειας 47:27 [ωρών/λεπτών], και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (εκτός από το πότε προβλήθηκε η σειρά!). Επισκεφθείτε το και πάρετε μια γεύση και για την σειρά και για την εποχή [την δεκαετία του 70] και την αισθητική της. Για να δείτε τα επεισόδια ίσως χρειαστεί να “κατεβάσετε” και κάποια “πρόσθετα”, στην περίπτωση π.χ. του Firefox το Windows Media Player Firefox Plugin – Download από εδώ.
Το βιβλίο, σε μια ωραιότατη έκδοση της Εστίας, το απέκτησα στις 3 Αυγούστου του 1987. Το διάβασα και μου άρεσε πολύ κι ας έσκασα. Γιατί “η λύση του δράματος”, η συνεύρεση των πρωταγωνιστών, γίνεται κυριολεκτικά στην τελευταία σελίδα. Αν δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το! Αξίζει τον κόπο.


Από το άλμπουμ “Αναγέννησις - Αλόννησος” του Κώστα Χατζή ακούμε, από τον συνθέτη, το τραγούδι “Με τη Σιωπή στην Άκρη των Ματιών”. 


12/12/2007

3 σχόλια:

  1. Μα ήταν υπέροχη σειρά!
    Έχω την αίσθηση πως πρόσεχαν πολύ περισσότερο τις σειρές αυτές (μεταφορές βιβλίων) που ΄ναι δύσκολες έτσι κι αλλιώς.
    Τώρα πια ελάχιστες είναι οι μεταφορές που αξίζουν, δυστυχώς.

    Καλό βράδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την σειρα δεν την είχα παρακολουθήσει ,εξ αιτίας του ποστ σου όμως επισκεφθηκα την σελιδα της ΕΡΤ.
    Πραγματικά αυτό το υλικό είναι θησαυρός.
    Να'σαι καλά
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. renata:

    Πραγματικά καλή σειρά κι εμείς 30 χρόνια νεότεροι! Από τις “σύγχρονες” παρακολουθώ τελευταία το “Δέκα”, στον Άλφα. Είναι καλό θαρρώ. . .

    aqua:

    Σελίδες σαν κι αυτή της ΕΡΤ αξίζουν κάθε διαφήμιση και προσοχή. Να είσαι κι εσύ πολύ καλά!

    Καλό ΠΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή