Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

1560. Ένα Κινέζικο Περίπτερο [Jiefang]



Λοιπόν! Όποιος ψάχνει, βρίσκει! Το διαδίκτυο είναι ένας, άυλος, τόπος που προσφέρεται ιδιαίτερα για να κάποιος ψάχνει το ό,τι στο νου του κατεβεί. Εμένα, μου κατέβηκε να ψάξω για ξύλινα συναρμολογούμενα, τα οποία, βεβαίως, είχα συναντήσει ψάχνοντας για τα εξαδέλφια τους τα πλαστικά. Είχε προηγηθεί η σκέψη:

Όλο πλαστικά, πλαστικά, πλαστικά  συναρμολογώ! Δε φκιάνω κι ένα ξύλινο να δω τι λογιώ είναι;




Το έψαξα στο Temu. Είδα πολλά στατικά ξύλινα μοντέλα. Μ’ ενδιέφεραν κυρίως τα κτήρια. Κατέληξα στο κτήριο που βρήκα πιο ελκυστικό σε όψη, μέγεθος και τιμή. Ήταν αυτό του Jiefang Pavilion με κωδικό DG-F606 και εταιρεία κατασκευής μία που δεν μπόρεσα να προσδιορίσω.























Την παραγγελία, στην Temu, την έκανα την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου. Πλήθος κομματιών: διακόσια είκοσι δύο (222), βήματα συναρμολόγησης: δεκατέσσερα (14), κόστος: είκοσι ευρώ και ογδόντα δύο λεπτα (20,82 €). Το πακέτο το παρέλαβα, στην Τ47, τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024. Περιεχόμενο: πέντε πλαίσια διαστάσεων 33,5Χ20,5 τετραγωνικών εκατοστομέτρων και ένα διαστάσεων 20,5Χ20,5 τετραγωνικών εκατοστομέτρων με τα κομμάτια του κτίσματος και ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο με τις οδηγίες συναρμολόγησης και την αποτύπωση των έξι πιο πάνω πλαισίων.




Σκανάρισα το φυλλάδιο των οδηγιών για να το έχω στην οθόνη τού Η/Υ μου και να κερδίσω, έτσι, χώρο στην επιφάνεια συναρμολόγησης. Συναρμολόγηση με την οποία ασχολήθηκα τα πρωινά του τριημέρου Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου – Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου. 




Το υλικό κατασκευής των κομματιών δεν θα το έλεγα ακριβώς «ξύλο». Μάλλον για ξυλοπολτό επρόκειτο και τα κομμάτια στερεωνόντουσαν στο πλαίσιο τους με κλωστές. Κλωστές για τις οποίες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω ένα ψαλιδάκι προκειμένου, σε αρκετές περιπτώσεις, να απαλλαγώ από την παρουσία τους.




Τα κομμάτια είχαν καλή συναρμογή αν και σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις χρειάστηκε να καταβάλλω αρκετή δύναμη προκειμένου να έλθουν στη θέση τους. Έτσι, όντας αρχάριος, δεν απέφυγα τον τραυματισμό μιας κουπαστής. Γενικά πάντως το υλικό ήταν ανθεκτικό και δεκτικό σε λογική πίεση. Κόλλα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω μονάχα για τη στερέωση δύο συστοιχιών κάγκελων που η στήριξή τους, κατασκευαστικά, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Χρησιμοποίησα, με εξαιρετικά αποτελέσματα, την Loctite Super Attak. 























Για τη συναρμολόγηση χρησιμοποίησα ακόμα και μία πένσα (!) προκειμένου να τοποθετήσω τα μικρά κομμάτια σχήματος «Π» τα οποία σταθεροποιούσαν την κατασκευή. Το συναρμολογημένο κτήριο, με διαστάσεις 268Χ263Χ195 κυβικά χιλιοστόμετρα, είναι στιβαρό και θα έλεγα έως και εντυπωσιακό! Την όλη διαδικασία πραγματικά την ευχαριστήθηκα και. . . ήδη τρία επιπλέον ξύλινα συναρμολογούμενα έχουν παραγγελθεί, στην Temu – και πάλι, και ταξιδεύουν προς την Τ47. Η εικόνα που ακολουθεί αλλάζει κάθε πέντε δευτερόλεπτα:



Παραθέτω στη συνέχεια κάποιες πληροφορίες για το «Περίπτερο της Απελευθέρωσης (Jiefang)» που άντλησα από την Wikipedia, μετέφρασα, από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης -όχι θα κάτσω να σκάσω!, και, βεβαίως, επεξεργάστηκα καταλλήλως:

Το Περίπτερο της Απελευθέρωσης (κινεζικά: 解放阁, πινγίν: Jiefàng Gé) είναι ένα μνημείο σε ανάμνηση της εφόδου στην πόλη Τζινάν, στην παραθαλάσσια επαρχία Σαντόνγκ, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) κατά τη διάρκεια της Μάχης του Τζινάν στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Το περίπτερο βρίσκεται στην εσωτερική νοτιοανατολική γωνία της τάφρου της πόλης, κοντά στην τοποθεσία όπου τα στρατεύματα του ΛΑΣ παραβίασαν το τείχος της πόλης στις 24 Σεπτεμβρίου 1948, το οποίο έχει αφαιρεθεί από τότε. Η κατασκευή του περιπτέρου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986. Η κατασκευή έχει ύψος περίπου 34 μέτρα και καταλαμβάνει έκταση 617 τετραγωνικών μέτρων. Ο συνολικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του ακολουθεί κλασικά κινέζικα μοτίβα. Τοποθετημένο σε ένα φαρδύ πέτρινο βάθρο, το περίπτερο έχει δύο ορόφους και καλύπτεται από μια επιστεγασμένη στέγη. Τα πλαϊνά του βάθρου είναι διακοσμημένα με ανάγλυφα λιθόγλυφα που απεικονίζουν σκηνές από την εμφυλιοπολεμική μάχη για την Τζινάν σε στυλ σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ένα άλλο αξιοσημείωτο διακοσμητικό χαρακτηριστικό του περιπτέρου είναι οι επίχρυσες ανάγλυφες επιγραφές που έγραφαν "Liberation Pavilion" στο πέτρινο βάθρο καθώς και στο ίδιο το περίπτερο. Οι χαρακτήρες αυτών των επιγραφών ελήφθησαν από το χειρόγραφο του Στρατάρχη Τσεν Γι, που διέταξε την αντεπίθεση της Σαντόνγκ κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου. Στο εσωτερικό του περιπτέρου στεγάζεται μια έκθεση που σχετίζεται με τον εμφύλιο πόλεμο και την Τζινάν.

Αφιτά και να είσαστε Καλά!

Ένα κλικ μακριά το συγκρότημα Booker T. And The M.G.’s στη σύνθεσή τους "Over Easy", από το άλμπουμ τους "Soul Limbo" [1968]:


19/12/2024

4 σχόλια:

  1. Ω φίλε, πραγματικά εντυπωσιακό. Και περνάς και σε ξύλινο υλικό, κάτι που του δίνει μια διαφορετική ποιότητα, υφή και σταθερότητα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Και σαν θέμα και σαν εμφάνιση και εννοείται σαν διαδικασία. Μπράβο Νικόλα για όλη την προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλλιο αργά παρά αργότερα!
      Να είσαι Καλά Γιάννη, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία η κατασκευή και αγαπώ τις ξύλινες για να είμαστε ειλικρινείς
    Χρόνια πολλά και καλά
    Να περάσεις γαλήνιες γιορτές με υγεία και χαμόγελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουπς! Τώρα το είδα! Λοιπόν: Καλημέρα και μύριες ευχές για Υγεία, Τύχη και Χαρά το 2025 και όλα τα μετά!

      Διαγραφή