Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

1488. Panzerkampfwagen V Panther


Lego. Μετά Cobi. Ύστερα Qman, Panlos, Sluban και. . . γενικώς συναρμολογούμενα από τη μακρινή Κίνα. Συναρμολογούμενα “No box” (δίχως κουτί) με τιμές άκρως ανταγωνιστικές, απέναντι στις Ευρωπαϊκές Lego και Cobi και αποδεκτή, αν και συνήθως υποδεέστερη, ποιότητα. Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα, πριν λίγα χρόνια, με έναν υπάλληλο καταστήματος με συναρμολογούμενα, στη Γλυφάδα (το οποίο, ατυχώς, έχει πλέον κλείσει). Ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει, τότε, κάποιες παραγγελίες συναρμολογουμένων στη Κίνα, για προσωπική χρήση, και μου έλεγε πως ήταν χαμηλής ποιότητας και, κυρίως, τους έλλειπαν κομμάτια.
 
Από την εμπειρία, που πλέον έχω αποκτήσει, αυτό που έχω να πω είναι πως η ποιότητα, των Κινεζικών αυτών προϊόντων, είναι εξαιρετικά ελκυστική, λαμβανομένης υπόψη και της τιμής τους, και σπανίως λείπουν κομμάτια. Η εταιρία από την οποία παραγγέλνω τα «Κινέζικά μου» είναι η AliExpress.
 
Στην AliExpress, λοιπόν, παρήγγειλα, την Παρασκευή, 11 Αυγούστου, 2023 και το τανκ Panzerkampfwagen V Panther, στο οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή εγγραφή. Το Panther ήταν ένα μεσαίου βάρους, 44,8 τόνων, Γερμανικό τανκ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με όγκο 8,66Χ3,42Χ2,99 κυβικά μέτρα.


Το «δικό μου» Panther αποτελείται, κατά τον κατασκευαστή του, από οκτακόσια πενήντα οκτώ (858) κομμάτια και κόστισε μόλις είκοσι έξι ευρώ και δεκατρία λεπτά (26,13 €) ή, μόλις 3,05 λεπτά ανά κομμάτι (τη στιγμή που Lego και Cobi με ευκολία, στα κουτιά τους, ξεπερνούν τα 10 και 11 λεπτά ανά κομμάτι).  Το ωραίο είναι πως η AliExpress, για τη συγκεκριμένη παραγγελία, δεν χρέωσε μεταφορικά (τη στιγμή που η Cobi, π.χ., χρεώνει μεταφορικά, για ενδοευρωπαϊκή μεταφορά, κατά βούληση).
 
Ο κωδικός του Panther είναι «0108» αλλά ομολογώ πως δεν μπόρεσα να βρω, με βεβαιότητα, ποιος είναι ο κατασκευαστής. Με σχετικό ψάξιμο στο διαδίκτυο κατέληξα στο “MOCBrickland”, αλλά, όρκο δεν παίρνω. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για την κλίμακα του συναρμολογημένου μοντέλου, αν και το να μιλάς για «κλίμακα», με τους περιορισμούς που θέτουν τα τυποποιημένου μεγέθους πλαστικά κομμάτια, είναι μάλλον σχηματικό.
 
Το πακέτο με τα κομμάτια του Panther το παρέλαβα από την καταστηματάρα της ACS, της παινεμένης, την Παρασκευή, 11 Αυγούστου, 2023. Το παρέλαβα και το αποθήκευσα. Το έχω πει: Το καλοκαίρι προτιμώ να διαβάζω βιβλία στη βεράντα (της Τ47) από το να συναρμολογώ στο γραφείο (της Τ47).
 
Η, μετά το καλοκαίρι, περίοδος συναρμολόγησης ξεκίνησε την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 με το Lego Creator 40650 (Land Rover Classic). Συνεχίστηκε με δύο ακόμα Lego (BrickHeadz 40616 & 40618) και την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023 ήρθε και η σειρά του MOCBrickland Panther τανκ η οποία συνεχίστηκε και για τα δύο επόμενα πρωινά.

 

Το πρώτο πρωινό συναρμολόγησα τα κομμάτια που βρισκόντουσαν στο σακουλάκι ένα (το οποίο περιείχε έξι μικρότερα σακουλάκια). Το ένα από τα έξι αυτά σακουλάκια περιείχε έξι πλαίσια με όπλα και εργαλεία, από τα οποία χρησιμοποίησα μόνο το πολυβόλο που τοποθέτησα στον πυργίσκο του τανκ.


Σε ένα άλλο σακουλάκι, από τα πιο πάνω έξι, υπήρχαν έξι φιγούρες, στρατιωτικών, και τρεις καρτούλες με τις οδηγίες συναρμολόγησής τους. Στα συνοδευτικά και ένα καφέ, συναρμολογούμενο, άλογο και ένα δέντρο. Εκτός από το άλογο, τις φιγούρες και το δέντρο την πρώτη μέρα συναρμολογήθηκε και το κάτω μέρος του σκάφους του τανκ.





























Το δεύτερο πρωινό, αυτό της Δευτέρας, 2 Οκτωβρίου, ήταν η σειρά για το σακουλάκι δύο (και τα εντός του έξι, και πάλι, σακουλάκια). Στη φάση αυτή ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του σώματος του τανκ, εξαιρουμένων κάποιων στοιχείων στο επάνω μέρος του.





Την τρίτη, και τελευταία μέρα, Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, και με το περιεχόμενο του σακουλακιού τρία (που περιείχε πέντε σακουλάκια) ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του Πάνθηρα Πέντε. Για τη συναρμολόγηση χρησιμοποίησα το σαράντα έξι (46) σελίδων έγχρωμο, βεβαίως, σχετικό φυλλάδιο επιφάνειας  21Χ16,5 τετραγωνικών εκατοστών.






Η συναρμολόγηση του τανκ, του αλόγου και του δέντρου ολοκληρώθηκε σε εκατόν είκοσι δύο (122) βήματα. Έχω την εντύπωση πως οι, οπτικές,  οδηγίες συναρμολόγησης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ασαφές το που και πως κουμπώνουν κάποια ήδη συναρμολογημένα τμήματα.
















Κατά τη συναρμολόγηση επικολλήθηκαν περισσότερα από εξήντα (60) αυτοκόλλητα (!) τα οποία ήταν, αρχικά, τοποθετημένα σε ένα τετράγωνο φύλλο, με μήκος πλευράς δεκαεννέα και μισό  (19,5) εκατοστόμετρα. Το τόλμησα! Ευτυχώς ήταν σχετικά καλής ποιότητας και θαρρώ τα κατάφερα! (Η απέχθεια μου στα αυτοκόλλητα είναι δηλωμένη).


Ο όγκος του συναρμολογημένου Πάνθηρα είναι, σύμφωνα με το διαδίκτυο, 27,9Χ11,2Χ16 (ΜΧΠΧΥ) κυβικά εκατοστόμετρα. Το βάρος του μετρήθηκε, με της κουζίνας μου τη ζυγαριά, στα τετρακόσια τριάντα τρία (433) γραμμάρια.























Να είσαστε Καλά!

 
Ένα κλικ μακριά η σύνθεση της Μάγδας Γιαννίκου «Ουδέν Πρόβλημα» [2000], από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά:


06/10/2023

4 σχόλια:

  1. Τι ανακάλυψες πάλι βρε θηρίο! Νέο προμηθευτή; Χμμμμ θα κοιτάξω να ρίξω μια ματιά. Πολύ ωραία κατασκευή από τις αγαπημένες σου. Στέλνω την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Το κόστος των "Κινέζικων" είναι όντως ελκυστικό αλλά θέλει και λίγο ψάξιμο. Ακόμα και στον ίδιο ιστότοπο, όπως π.χ. σε αυτόν της AliExpress, ένα προϊόν μπορεί να εμφανίζεται με διαφοτετικές τιμές, ανάλογα με τον υποπρομηθευτή. Προσοχή, επίσης, στα μεταφορικά στα οποία, ακόμα και ώρα με την ώρα, υπάρχουν διακυμάνσεις.

      Να είσαι Καλά,
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  2. με οτι ασχολείται ο άνθρωπος καλό είναι, γιατί δημιουργεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Τώρα το είδα!
      (Και) έτσι είναι!
      Να είσαστε Καλά!

      Διαγραφή