Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

1428. Τ47: «Billy Oxberg»

 

Εδώ και κάτι δεκαετίες αγοράζω βιβλία και γενικώς έντυπα. Εδώ και κάποια χρόνια αγοράζω συναρμολογούμενα με τουβλάκια. Κατά συνέπεια το πλήθος αυτών των αντικειμένων διαρκώς αυξάνεται. Από την άλλη ο όγκος της Τ47 παραμένει σταθερός και αυτός του αποθηκευτικού χώρου εκ των πραγμάτων πεπερασμένος.

Μια βιβλιοθήκη είναι ένας καλός αποθηκευτικός χώρος. Μια βιβλιοθήκη με τζάμια ακόμα καλύτερος. Στο γραφείο της Τ47 υπάρχουν δύο βιβλιοθήκες με τζάμια της Neoset, τεσσάρων ραφιών και ενός ντουλαπιού [0,94Χ1,57Χ0,32 κυβικά μέτρα] η κάθε μία. Στο σαλόνι ένα σύνθετο με δύο βιτρίνες τριών ραφιών [0,78Χ0,90Χ0,36 κυβικά μέτρα] η κάθε μία.

Κάποια στιγμή τα πιο πάνω ράφια γέμισαν από βιβλία και συναρμολογούμενα. Οι αγορές βιβλίων και συναρμολογούμενων συνεχιζόντουσαν. Αδιέξοδο. Έψαχνα καιρό κατάλληλες βιβλιοθήκες / βιτρίνες. Ο διαθέσιμος χώρος, για την τοποθέτηση τους, βρισκόταν στην τραπεζαρία. Δεξιά και αριστερά από τη διπλή συρόμενη τζαμόπορτα που οδηγεί στο σαλόνι. Οι διαστάσεις συγκεκριμένες. Το πλάτος των επίπλων δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα ογδόντα πέντε (85) εκατοστά.



Το έψαχνα στο διαδίκτυο καιρό περιπλανώμενος μεταξύ βιβλιοθηκών και, πανάκριβων, βιτρινών. Το «όποιος ψάχνει βρίσκει» επαληθεύτηκε ακόμα μια φορά. Βρήκα. Στα καταστήματα Ikea. Συγκεκριμένα τη βιβλιοθήκη με κωδικό, κατά Ikea, «591.553.30» ή, περιφραστικά “Billy / Oxberg”, με χρώμα στο καφέ του ξύλου. Διαστάσεις: 0,80Χ2,02Χ0,30 κυβικά μέτρα. Ήταν ό,τι το καλύτερο για το χώρο που σκόπευα να τις τοποθετήσω.


Προχώρησα στην παραγγελία δύο τέτοιων βιβλιοθηκών την Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2022. Το συνολικό κόστος τους διαμορφώθηκε σε 2Χ165 + 49 = 379 €, με τα 49 € να αντιπροσωπεύουν τα μεταφορικά για παράδοση στην Τ47. Παράδοση που έγινε το μεσημεράκι της Πέμπτης, 11 Αυγούστου 2022.




















Για την τοποθέτηση χρειάστηκε να απενεργοποιήσω δύο ρευματοδότες σούκο, που έτσι κι αλλιώς, δεν χρησιμοποιούσα. Χρησιμοποίησα καπς για μόνωση των καλωδίων και πλαστικές, κατάλληλες τάπες.
















Επειδή, όσο μεγαλώνουμε, κάποια πράγματα μας μοιάζουν βαρετότερα από ότι πραγματικά είναι, και δεν βρήκα και μεγάλη ανταπόκριση για «χείρα βοηθείας» - να τα λέμε αυτά, κανόνισα η συναρμολόγηση  και η στερέωση στον τοίχο των δύο Billy  / Oxberg να γίνει από το σχετικό συνεργείο συνεργατών της Ikea. Κόστος; Δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους αγοράς του επίπλου για τη συναρμολόγηση συν πέντε (5) ευρώ ανά έπιπλο για τη στερέωση. Ήτοι: 2Χ165Χ0,1 + 2Χ5 = 43 €.


Ένας ευγενέστατος τεχνίτης ήρθε την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου και συναρμολόγησε / στερέωσε στον τοίχο τις δύο βιβλιοθήκες. Ατυχώς η μία τζαμόπορτα βρέθηκε με σπασμένο πλαίσιο και έπρεπε να αντικατασταθεί. Έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις, η τζαμόπορτα αντικαταστάθηκε, τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, και η τοποθέτησή της έγινε την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου.





Σήμερα, δύο μήνες μετά την παραγγελία μου, μία τέτοια βιβλιοθήκη κοστίζει πλέον 205 €. Αύξηση της τάξης του είκοσι πέντε τοις εκατό (25 €), η οποία συμπαρασύρει και το κόστος συναρμολόγησης. Ισχύει ο κανόνας της αγοράς: Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. . .



Καλές οι βιβλιοθήκες της Ikea αλλά καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, οι πιο στιβαρές και βαριές της Neoset και πολύ λυπάμαι που αυτή η Ελληνική Εταιρεία δεν κατάφερε να επιβιώσει. Κάθε βιβλιοθήκη, Billy, έχει έξι ράφια επιφάνειας 76Χ26 τετραγωνικά εκατοστά. Η συνολική διαθέσιμη επιφάνεια των ραφιών ανέρχεται σε 2Χ6Χ0,76Χ0,26 =  2,37 τετραγωνικά μέτρα και το τρέχον μήκος τους σε 2Χ6Χ0,76 = 9,12 μέτρα.

















Εκείνο που θα ήθελα είναι μεγαλύτερο πλάτος ραφιών. Τα είκοσι έξι (26) εκατοστά είναι στο όριο για αρκετά από τα συναρμολογούμενά μου. Για τον λόγο αυτό αναγκάστηκα να αναδιατάξω τα ράφια των βιβλιοθηκών Neoset του γραφείου. Κυρίως για να χωρέσει το θηριώδες Land Rover  Defender και το παρομοίων διαστάσεων, και επιμηκέστερο,  Mack Anthem, αμφότερα συναρμολογούμενα της Lego.




Η στεγανότητα των βιβλιοθηκών, με ανοίγματα τριών και τεσσάρων χιλιοστών δεν είναι και ό,τι το καλύτερο αλλά: Με το χώμα που έχουμε θα φτιάξουμε τα τσουκάλια μας.

Στα δύο κατώτερα ράφια των βιβλιοθηκών της τραπεζαρίας τοποθέτησα βιβλία, κυρίως βιβλιοσειρών, μιας και δεν προσφέρονται για έκθεση συναρμολογουμένων. Στα υπόλοιπα στρίμωξα, και αυτή είναι η λέξη, συναρμολογούμενα. Οι βιβλιοθήκες του γραφείου και οι βιτρίνες του σύνθετου αποσυμφορήθηκαν αλλά το ερώτημα παραμένει: Για πόσο;

Σημειώνω πως, όπως θα ήδη είδατε, στην όλη ιστορία εμφανίζονται και κάποια Playmobil (στις βιβλιοθήκες του γραφείου).

Αφιτά.

Ένα κλικ μακριά παλιοί, καλοί Abba και Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight”) [1979]:



07/10/2022

2 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να πω ότι δεν τα θαύμασα! Εξαιρετικοί χώροι. Και είναι και αυτό που και εγώ χρειάζομαι, Αείποτε για τις δικές μου κατασκευές, τις οποίες ρημάζει η σκόνη. Δυστυχώς δεν έχω μήτε χώρο, μήτε το κόστος να καλύψω μπορώ.
    Το κυριότερο; Θαύμασα τα έργα σου σε όμορφη παρουσίαση όμως φίλε μου. Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Εύχομαι να βρεις λύση για τις κατασκευές σου και να τις προστατεύσεις.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή