Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

1340. Ένα Renault Dauphine


Από την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, που αγόρασα το πρώτο τεύχος της σειράς «ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ», της Hachette, εξακολουθώ, ανελλιπώς, να αγοράζω τα τεύχη της σειράς. Κάθε τεύχος συνοδεύετε από ένα μεταλλικό (die cast) μοντέλο ενός «αξέχαστου αυτοκινήτου», σε κλίμακα 1:43.

Το τριακοστό τρίτο (33) τεύχος, της Παρασκευής 16 Απριλίου 20121, λοιπόν, συνοδευόταν από τη μινιατούρα ενός, απροσδιόριστου για εμένα, γαλάζιου χρώματος Renault Dauphine του 1958. Αγόρασα, βεβαίως, το τεύχος και το γαλαζιοκάτι Renault προστέθηκε στα εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) μοντέλα αυτοκινήτων, σε κλίμακα 1:43, που υπήρχαν ήδη στην κατοχή μου.

Μου ξύπνησε αναμνήσεις αυτός ο θηλυκός δελφίνος (Dauphine). Αρχές τις δεκαετίας του ένδοξου 60. Κατοικούμε στην Κάτω Ηλιούπολη, στην οδό Άρεως. Διαγωνίως απέναντι, στη γωνία Άρεως και Πολυκλείτου, κατοικεί μια οικογένεια με ένα αγοράκι λίγο μικρότερης ηλικίας από τη δική μου με το οποίο συχνά παίζουμε.

Ο πατέρας έχει ένα μαύρο, ή  τέλος πάντων σκούρο, Renault Dauphine. Το να έχει κάποιος αυτοκίνητο, εκείνα τα χρόνια, μόνο συνηθισμένο δεν ήταν. Κάποιο απογευματάκι, λοιπόν, ο γείτονας έχει ανοίξει το καπό και σκαλίζει τη μηχανή. Την σκαλίζει και ξαφνικά πετάγονται φλόγες! Ψύχραιμος ο γείτονας σβήνει τη φωτιά πετώντας πάνω της. . .  χώμα! Το γεγονός αυτό με είχε εκπλήξει τότε.

Η μητέρα της οικογένειας ήταν μια καλοβαλμένη, όμορφη νεαρή γυναίκα. Μου είχε κάνει εντύπωση το προσεγμένο ντύσιμό της, οι ευγενικοί της τρόποι. Η πρώτη ώριμη, για την τότε ηλικία μου, γυναίκα που είχα βρει ελκυστική και τελείως διαφορετική από τις γυναίκες – μαμάδες – συζύγους που συναντούσα και συναναστρεφόμουνα.

Στο σπίτι της Άρεως και Πολυκλείτου δοκίμασα και για πρώτη φορά, και από τα χεράκια της, το γλυκό μιλφέιγ και μου άρεσε πολύ! Ακόμα μου αρέσει!

Να προσέχετε και να είσαστε και να περνάτε Καλά!

Ένα κλικ μακριά Christophe και “Aline”:

19/4/2021

4 σχόλια:

  1. 178 μοντέλα αυτοκινήτων! Εντάξει το χάνω το θέμα! Συλλογή πολύ μεγάλης αξίας που δεν συναντάς μήτε στα ειδικευμένα καταστήματα του είδους. Μπράβο βρε φίλε ειλικρινά.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,

      178 το πλήθος των στατικών μοντέλων στη συγκεκριμένη κλίμακα (1:43). Συνολικά μιλάμε, προς το παρόν, για 398 μοντέλα. Εξαιρούνται βεβαίως τανκς και αυτοκίνητα Lego και Cobi. Και συνεχίζω. . .

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή
  2. Αχ Νίκο, τι μου θύμησες!
    Ενα άλλο Renault, το Floride cabriolet, επίσης μοντέλο die cast (της Dinky toys) που είχα δει σε ηλικία 5 ή 6 ετών στη βιτρίνα του παιχνιδάδικου του Τσοκά, γωνία Πατησίων και Πιπίνου, στη γειτονιά μου. Δεν θυμάμαι να θέλησα ποτέ άλλοτε τόσο πολύ ένα αντικείμενο όσο αυτό. Αλλά .... φευ! η τιμή του ήταν σχεδόν απαγορευτική - στην περιοχή των 100 δραχμών απ' όσο μπορώ να θυμηθώ - δηλαδή πάνω από το 1/10 ενός μέτριου μισθού της εποχής εκείνης! Παρ' όλα αυτά οι γονείς μου, ποιος ξέρει με πόσες δικές τους στερήσεις, μου το πήραν .... και μ' έκαναν ευτυχισμένο! Το κράτησα και το έπαιξα πολλά χρόνια - άνοιγε και το -εμπρός ευρισκόμενο - πορτ μπαγάζ του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Αφού το κράτησες στα χέρια σου, όλα καλά!
      Χαίρομαι που σου θύμισα κάτι ευχάριστο.

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή