Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

1217. Ακρόπολη (Και Όχι Μόνο)



Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, ξεκίνησα από την Τ47 για την Αθήνα. Είχα κάποια πραγματάκια να κάνω και, βεβαίως, να πάρω προσωπικά μου αντικείμενα από το, μέχρι την συνταξιοδότησή μου, από την 1/2/2019, γραφείο μου.

 

Επειδή το περπάτημα μου αρέσει και η φωτογράφιση ακόμα περισσότερο σκέφτηκα να κατέβω στον σταθμό του metro στην Ακρόπολη και από εκεί να συνεχίσω με τα πόδια. Φόρτισα από την προηγουμένη, λοιπόν, το κινητό μου και όταν ήρθε η στιγμή αποβιβάστηκα στο πιο πάνω σταθμό του metro, στις 10:40 περίπου, και πήρα την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

Προσπέρασα το Μουσείο της Ακρόπολης και ανέβηκα στο λόφο της Ακρόπολης περνώντας από το Ηρώδειο. Συνέχισα ανεβαίνοντας στο λόφο του Αρείου Πάγου, από όπου τράβηξα φωτογραφίες πολλές, για να κατηφορίσω προς την οδό Θεωρίας.

 

Από την οδό Θεωρίας έστριψα αριστερά στην οδό Πανός και στη συνέχεια πάλι αριστερά, στην ανώνυμη οδό πάνω από την Πολυγνώτου, για να βγω στη Διοσκούρων και να κατηφορίσω μέχρι την Πολυγνώτου. Ακολούθησα την Πολυγνώτου μέχρι τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων (Σολάκη) και να τον φωτογραφίσω.

 

Στη συνέχεια πέρασα από το κατάστημα παιχνιδιών «Μουστάκας», στην Πλατεία Μοναστηρακίου, και αγόρασα ένα κουτί της Lego (Lego City 60233, Harvester Transport) και δύο φακελάκια Playmobil (6653 και 6654). Το Lego μου το δώρισαν, τα Playmobil τα δώρισα.


Να σημειώσω ότι, από το λόφο του Αρείου Πάγου, έβγαλα και κάποιες πανοραμικές φωτογραφίες ή οποίες μοιάζουν καλές. Δεν θα παραθέσω κάποια, ή κάποιες, από αυτές γιατί αν τους μειώσω το μέγεθος, όπως έπραξα με όσες φωτογραφίες θα ακολουθήσουν, θα χαθεί η λεπτομέρεια τους.

 

Τη συγκεκριμένη διαδρομή την έχω, βεβαίως, ξανακάνει και με την ίδια φορά ή και με την αντίθετη. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον και προσφέρεται, την κάθε φορά,  για λήψη φωτογραφιών. Οπότε, γιατί όχι;


Την ημέρα αυτή, 21/3/19, η εφαρμογή Pacer στο κινητό μου κατέγραψε, συνολικά, 8.919 βήματα ή 5,88 χιλιόμετρα. Όχι άσχημα!


Για τους φιλομαθείς αναγνώστες ακολουθούν βασικές πληροφορίες σχετικές με τις ονομασίες των οδών που πιο πάνω αναφέρω:


Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Διονύσιος Αρεοπαγίτης: Πολιούχος Αθηνών. Πρώτος, ή ενδεχομένως δεύτερος, επίσκοπος Αθηνών με καταγωγή από εύπορη και ευγενή οικογένεια. Μέλος του Αρείου Πάγου κατά την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα και την ομιλία του περί του Αγνώστου Θεού. Ο Διονύσιος ήταν ο πρώτος Αθηναίος που βαπτίστηκε Χριστιανός. Μαρτύρησε το έτος 95 (τον αποκεφάλισαν). Η μνήμη του γιορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Περισσότερα, και μυθοπλαστικά, εδώ.

 

Οδός Θεωρίας: «Θεωρίες» ονομαζόντουσαν οι επίσημες αντιπροσωπείες που οι αρχαίες πόλεις έστελναν στις μεγάλες πανελλήνιες και, κυρίως, θρησκευτικές γιορτές. Η σπουδαιότερη θεωρείται αυτή που έστελναν οι Αθηναίοι στη Δήλο γι τις γιορτές του Δηλίου Απόλλωνα. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ονομαζόντουσαν «θεωροί» και ο επικεφαλής «αρχιθέωρος». Οι θεωρίες ταξίδευαν συνήθως με ειδικό πλοίο το οποίο ονομαζόταν «Θεωρίς» ή «Θεωρία». Τέτοια πλοία ήταν η «Θησηίς», η «Σαλαμινία» και η «Πάραλος». Τα έξοδα της Θεωρίας τα επωμιζόταν ο αρχιθέωρος.

 

Οδός Πανός: Παν: Ποιμενική θεότητα των αρχαίων Ελλήνων, γιος του Ερμή και της Δρυόπης. Είχε δασύμαλλο σώμα ανθρώπου, κέρατα κατσίκας και σκέλη τράγου. Ήταν προστάτης των δασών και των ποιμνίων. Λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αρκαδία, ή «Πανία», στα δάση της οποίας κατοικούσε. Το όνομα «Παν» του δόθηκε από τον θεό Διόνυσο ως «τους πάντας ευφραίνοντα». Η οδός Πανός παλαιότερα λεγόταν Δηλίου από την ομώνυμη αρχαία πολίχνη της Βοιωτίας κοντά στο σημερινό Δήλεσι. Περισσότερα, εδώ.

 

Οδός Πολυγνώτου: Πολύγνωτος: Ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της αρχαιότητας των μέσων του 5ου αιώνα π.Χ. Γεννήθηκε στη Θάσο,  πατέρας του ήταν ο ζωγράφος Αγλαοφώντας, αλλά έζησε στην Αθήνα. Εργάστηκε αρχικά στις Πλαταιές και στους Δελφούς και τελικά στην Αθήνα. Ήταν στενός φίλος του Κίμωνα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διακόσμηση ναών και δημοσίων κτηρίων (Ποικίλη Στοά, Θησείο, Πινακοθήκη των Προπυλαίων της Ακρόπολης κ.α). Ανακηρύχτηκε Αθηναίος πολίτης και τιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους Αθηναίους. Ο Αριστοτέλης, μάλιστα, τον θεωρούσε ως άριστο δάσκαλο της ζωγραφικής και τέλειο καλλιτέχνη. Είχε μεγάλη επίδραση στους συγχρόνους του και ιδίως σε αγγειογράφους (Πολυγνώτεια αγγεία). Περισσότερα, εδώ.

 

Οδός Διοσκούρων: Διόσκουροι: Προσωνύμιο των μυθικών αδελφών Κάστορα και Πολυδεύκη, γιων του Δία και της Λήδας και αδελφών της Ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας. Λατρευόντουσαν κυρίως στην Μεσσηνία και την Λακωνία αλλά και στην Αθήνα και θεωρούντο προστάτες των ναυτικών. Ήταν άριστοι ιππείς και αρματοδρόμοι και έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία, στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου και σε άλλα κατορθώματα. Περισσότερα, εδώ.


Οι πιο πάνω πληροφορίες από το εξαιρετικό τρίτομο έργο «Οδωνυμικά – Η Σημασία των Ονομάτων των Οδών της Αθήνας» των Μάρω Βουγιούκα – Ιωάννη Μεγαρίδη.

 

Ακολουθούν δεκαεννέα φωτογραφίες, με τo φορμάτ της κάμεραs του Huawei 20 Pro ( 18:9), το 10% των εκατόν ενενήντα φωτογραφιών που, τελικά, κράτησα από εκείνη την ημέρα:






















Καλό Απρίλιο!

 

Ένα κλικ μακριά οι Roxette στο τραγούδι It Must Have Been Love:



31/03/2019

2 σχόλια:

  1. Πολύ κατατοπιστικό αυτό με τις οδούς!
    Να σκεφτείς ότι την οδό Θεωρίας δεν την είχα ακούσει ποτέ!
    Πιθανόν να την είχα διαβεί στο παρελθόν, αλλά να μην είχα προσέξει την ονομασία της.
    Τις φωτογραφίες τις απόλαυσα!
    Με γεια και τα Λέγκο!
    Καλό βράδυ Αείποτε και με το καλό να υποδεχτείς αύριο τον Απρίλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ΑτΒ. Συνήθως βάζω συνδέσμους αλλά αυτή τη φορά, και επειδή δεν βρήκα κάτι σχετικό για την οδό Θεωρίας στο διαδίκτυο (δεν επέμενα και πολύ, ομολογώ), είπα να πληκτρολογήσω τα βασικά για τις οδούς. Εξ άλλου γιατί αγόρασα τα "Οδωνυμικά"; Να είσαι Καλά, λοιπό! Καλό βράδυ, Καλό Απρίλιο και πάλι!

      Διαγραφή