Εσχάτως πέφτω συνέχεια πάνω τους. Στο διαδίκτυο. Διαφημιστικές [;] καταχωρίσεις ή / και προτροπές. Εσείς τι δείκτη ευφυΐας έχετε; Ο Ομπάμιας τον έχει 132, τον δείκτη, και κατ’ άλλους 130. Διάφοροι άλλοι μυσιτήριοι και επώνυμοι εμφανίζονται με κάτι ωραιότατους, ευμεγέθεις, δείκτες. Ακόμα και κάτι διασημότητες, δευτεροτρίτης επιλογής, εμφανίζουν, πέραν της ξανθής κόμης, και πολύ περιποιημένους σχετικούς δείκτες.
Μάλιστα σε μια, προφανή, επίδειξη των δυνατοτήτων του απαράμιλλου αυτού τεστ αναφέρουν τους δείκτες ευφυΐας ενός πλήθους διασημοτήτων που έχουν εδώ και κάτι αιώνες, κάποιοι από αυτούς τουλάχιστον, εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Προφανώς, οι φιλόπονοι αυτοί, οργάνωσαν αποστολές σε παράδεισο και κόλαση και υπέβαλλαν τους θανόντες στο τεστ. Ή, το ευκολότερο, με “επιστημονικό”, βεβαίως, και αδιάβλητο τρόπο καταλήξανε στα συμπεράσματά τους. Έτσι ο Θείος Πλάτωνας εμφανίζεται με δείκτη 160 και ο, πιο, Θείος Νεύτωνας με 175 (αν καλώς θυμούμαι). Ξεκαθαρισμένα πράγματα. Τον είχανε μεγάλο οι σοφοί του παρελθόντος.
Έτσι, και αφού σε βομβαρδίσουν, με κάτι δείκτες να! (με το συμπάθιο κιόλας) έρχονται και, ευλόγως, ρωτούν: Εσείς πόσον τον έχετε; Λεπτή η θέση ημών των ανωνύμων και πτωχών. Άντε! Να το κάνεις το τεστ. Κι άμα βγάλεις κανένα 60-70 ποια θα είναι η θέση σου; Πως θα αντικρίσεις τους Ομπάμιες του κόσμου τούτου, έστω και σε φωτογραφία, στα μάτια; Πως θα πορευτείς σ’ ένα κόσμο ευφυϊών ο βλάξ εσύ; Ή, αντιθέτως, αν σου προκύψει αριθμός πλησίον του 150, ας πούμε, πόσο μεγάλο θα είναι το καλάμι που μπορεί να καβαλήσεις;
Υπάρχουν ένα σωρό ερωτηματικά σχετικά με το θέμα. Όπως: Πόσα τέτοια τεστ υπάρχουν; Πότε και πώς πρέπει να τα κάνει κανείς; Πόσες φορές; Πως σχετίζονται με το μορφωτικό του επίπεδο; Τι, επί της ουσίας, αντιπροσωπεύουν; Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν; Ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτά; Γιατί τέτοια έξαρση τελευταία; Υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε την “μετρήσιμη” ευφυΐα μας; Υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο; Θα γίνουμε, αυξάνοντάς την, καλύτεροι άνθρωποι; Θα αλλάξει η ζωή μας και οι σχέσεις μας προς το καλύτερο;
Όπως και να έχει, προσωπικά, με κάτι τέτοια “κουμπώνομαι”. Δεν βλέπω για ποιο λόγο, και στα καλά καθούμενα, να κατατάσσουμε, και έτσι, τους ανθρώπους. Το να κάνεις ένα εξειδικευμένο τεστ για να διαπιστωθεί το αν έχεις συγκεκριμένες δεξιότητες ή όχι, για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας π.χ., το αντιλαμβάνομαι. Το να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία, μόνο και μόνο για να προβληματιστείς, όχι.
Όσοι, λοιπόν, κάνατε το τεστ, δεν κλέψατε, και επιτύχατε υψηλές επιδόσεις, εύγε σας! Δικαιούστε να καμαρώνετε, κατά βούληση, αλλά όχι και να κομπάζετε. Όσοι, πάλι, κάνατε το τεστ και δεν τα καταφέρατε, ηρεμήστε! Δε χάσατε τίποτα. Αν όμως σας απασχολεί, δοκιμάστε μερικές φορές ακόμα και, σίγουρα, θα τα πάτε καλύτερα!
Για σήμερα, αφτά!
Paul Mauriat και “Isadora”.
25/03/2009
Υπάρχει στις μέρες μας μια συνεχής και επιτακτική τάση σύγκρισης. Όλα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν, να έχουν μια ποσοτική τιμή, να είναι σε μια κοινή μορφή για να είναι συγκρίσιμα και αυτό είτε για να ξέρει κανείς αν θα σου δώσει μια δουλειά ή όχι, όσο αν θα σε ασφαλίσει, και για πόσα λεφτά, ή για να γνωρίζει ποια προιόντα να σου διαφημίσει ιδιαίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι παίζουμε το παιχνίδι αυτό, κάποτε μας συμφέρει, κάποτε μας ενοχλεί... έτσι είναι αυτά, σε αυτήν την κοινωνία που βρισκόμαστε υπάρχουν αυτοί οι όροι, σε άλλα άλλοι.
Πολύ καλό το μουσικό κομμάτι :-)
Έβρισκα πάντα τα τεστ ευφυιας ελκυστικα και δεν το κρυβω πως ειχα και έχω πάντα την περιέργεια, να γνωριζα με μετρησιμα μεγεθη ποσο έξυπνη ή αντιθετα πόσο χαζή είμαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά μιλώ μόνο για τα επίσημα τεστ που γίνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Αλλά φευ! η εποχη που ένα τετοιο τεστ θα ειχε καποια σημασια, έχει περάσει...
Δεν κατηγορώ την ύπαρξη αυτων των τεστ, aeipote, γιατί είναι ένας αρκετά έγκυρος τρόπος να διαγνωστούν ειδικές ικανότητες σε παιδιά και να κατευθυνθούν ή να βοηθηθούν ανάλογα. Άλλωστε ο κυριος λογος υπαρξης αυτων των τεστ, αυτος ειναι. Και όχι για να περναμε εμεις οι ενηλικες την ώρα μας με όλα αυτα τα "δηθεν" τεστ που κυκλοφορουν δεξια και αριστερα για να κομπάζουμε στη συνεχεια ποσο "έξυπνοι" είμαστε.
Το στοιχείο που προσωπικά βρίσκω ελκυστικο σε αυτα τα τεστ, ειναι ότι κάποιος έρχεται σε άμεση γνωριμία με τις δικές του ιδιαιτερες ικανοτητες και βαση αυτης της γνωσης μπορει ίσως να προγραμματισει καλυτερα τη ζωή του.
Ειναι τοσες πολλες και διαφορετικες οι νοητικές λειτουργίες (το I.Q.ειναι απλα ο μεσος όρος αυτων)που πραγματικά πολυς νεος κοσμος θα μπορουσε ισως να τις αξιοποιησει καλυτερα, αν γνωριζε σε τι ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι καλος και όχι αυτο το γενικο..."ειναι πολυ έξυπνος" που για μενα δε λέει και πολλά.
ViSta:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως το πράγμα με τα τεστ αυτά έχει παραγίνει και . . . μυρίζει. Άσε που σιγά να μην ο κάθε επώνυμος Ομπάμιας δημοσιοποιεί τις όποιες τέτοιες επιδόσεις του. Κάθε μέρα βλέπω “νούμερα” και για καινούργια πρόσωπα. Γελάω. . .
Χαίρομαι που σας άρεσε η μουσική επένδυση. Είναι κάτι που προσέχω όσο μπορώ. . .
:-)
violet:
Νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, συμφωνούμε. Αν τα τεστ γίνονται για συγκεκριμένο λόγο, με συγκεκριμένη διαδικασία και βοηθούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κανένα πρόβλημα. Το χύμα, το άρπα κόλα, είναι που ενοχλεί. Κάποιοι επιτήδειοι θα πρέπει να βρίσκονται πίσω από όλον αυτό το χαμό που παρατηρείται τελευταία. Τι έχει να ωφεληθεί και τι να κερδίσει αυτός που, απομονωμένος, συμπληρώνει ένα τέτοιο τεστ, θα έλεγα, “ακαθάρτου προελεύσεως και υπόπτου σκοπιμότητας”;
ΚαληΗμέρα Χαμογελαστή!
Τα έχω δεί αυτά τα τέστς στο Facebook, έχουν συνωμοτίσει λές όλα μαζί να καταγράψουν και την εξυπνάδα μας. Ο Αινστάϊν είχε τον ίδιο δείκτη με τη Πάρις Χίλτον και λές μετά απο αυτό "για τω θεώ". Και όσο δεν συμπληρώνω το τέστ τόσο με βομβαρδίζουν. Αμάν πιά αυτή η τάση για σύγκριση, τι τους νοιάζει πιά! Η ακόμη τα τέστ εντοπισμού, σώνει και καλά να βάλω βύσμα να εντοπίζω τους φίλους/συγγενεις μου. Μα δεν θέλω δεν με νοιάζει να τους εντοπίσω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάθος πρέπει να μπώ στο χορό της σύγκρισης, όλοι πρέπει να βελάζουμε με τον ίδιο τρόπο!
Χαίρομαι που συμφωνούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληΗμέρα!