Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

1426. «Πολιτεία»: Σελιδοδείκτες

Υποθέτω πως θα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί, για να μην γράψω πολλοί, εκεί έξω που συλλέγουν σελιδοδείκτες. Ομολογώ πως, με τη γνωστή του συλλέγειν νοοτροπία μου, είμαι ένας από αυτούς αν και όχι ιδιαίτερα συστηματικός (συλλέκτης τους). Για την ενασχόλησή μου αυτή είχα την ευκαιρία να γράψω σχετικά τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018, στην εγγραφή «1169. Σελιδοδείκτες», του παρόντος ημερολογίου.

Μια καλή πηγή, απλών χαρτονένιων, σελιδοδεικτών είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οι οποίοι τους διαθέτουν δωρεάν, πολλές φορές σε μεγάλη ποικιλία, προκειμένου να διαφημίσουν, συνήθως, καινούργιες (με το συμπάθιο και για το «γ») εκδόσεις τους. Δεν παραλείπω, κάθε φορά που επισκέπτομαι έναν τέτοιο χώρο, να κοιτάξω για σελιδοδείκτες και να επωφεληθώ από τη διαθεσιμότητά τους. 


Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022, λοιπόν, που επισκέφθηκα το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (επί της οδού Ασκληπιού 1- 3) - με συνέπεια ο τραπεζικός μου λογαριασμός να μειωθεί κατά 50,23 € και το πλήθος των βιβλίων μου να αυξηθεί κατά τέσσερεις μονάδες – δεν παρέλειψα να κοιτάξω για καινούργιους σελιδοδείκτες.

Το μόνο εύκολο μιας και οι βιβλιοπώλες, οι καλοί, τους αραδιάζουν μπροστά στις ταμειακές μηχανές τους, όπου η στάση είναι υποχρεωτική αν υποκύψεις στον πειρασμό, που σιγά το δύσκολο, να αγοράσεις βιβλία. Λοιπόν, βρήκα. Πήρα. Μου άρεσαν πολύ. Κυρίως αυτοί με προσωπογραφίες, Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, φιλοτεχνημένες από την, εξαιρετική, Little Miss Grumpy.

Πήρα όσους βρήκα στα δύο ταμεία που χρησιμοποίησα – μιας και στην «Πολιτεία», ατυχώς θα έλεγα, υπάρχουν διαφορετικοί χώροι και είσοδοι ανάλογα με το είδος του βιβλίου που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις. Κάποιους τους πήρα δύο και τρεις φορές σκεπτόμενος και την κόρη μου, Βα, η οποία είναι, ομοίως, επιρρεπής εις τα τοιαύτα.

Τελικά κατέληξα με δέκα εννέα μοναδικές προσωπογραφίες λογοτεχνών, δώδεκα από τις οποίες Ελλήνων, τις οποίες αλφαβητικά ταξινόμησα, επιμελώς σκανάρισα και διάσπαρτες στο κείμενο παραθέτω. Το μόνο σίγουρο πως την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ την «Πολιτεία» θα ψάξω για τέτοιους σελιδοδείκτες που δεν ήδη έχω.

Με την ευκαιρία παρέθεσα, στην αρχή της εγγραφής, και τις εικόνες δύο χειροποίητων σελιδοδεικτών που δύο κυρίες, οι ΧΜ, αυτόν με την κόκκινη φούντα, και η ΑΜ, είχαν την καλοσύνη να κεντήσουν ειδικά για εμένα.

Να είσαστε Καλά και να Διαβάζετε, κάνει Καλό.

Ένα κλικ μακριά Tom Jones και “I Who Have Nothing”,  διασκευή στα Αγγλικά του Ιταλικού τραγουδιού "Uno dei Tanti" («Ένα Από τα Πολλά»), σε μουσική του Carlo Donida και στίχους του Giulio "Mogol" Rapetti, με πρώτη εκτέλεση από τον Joe Sentieri το 1961. Τους στίχους στα Αγγλικά υπογράφουν οι Jerry Leiber,  Mike Stoller:


25/09/2022

2 σχόλια:

  1. Όμορφη συλλογή φίλε μου, οι σελιδοδείκτες! Και οι δικοί σου βέβαια ξεχωρίζουν. Αλλά και οι μουσικές σου επιλογές εξαίρετες Αείποτε.
    Καλή συνέχεια Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή