Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

0679. Περί Απολογισμών

Είχα, και έχω, τη συνήθεια στο τέλος του κάθε έτους να κάνω έναν απολογισμό για το τι δαπάνησα και που. Ξεκίνησα με τους δίσκους και τα βιβλία. Πόσα χρήματα έδωσα και πόσα άλμπουμ και βιβλία απέκτησα. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα σχετικά με την κατανάλωση του αυτοκινήτου, ποσό χρημάτων για αγορά καυσίμου, χιλιόμετρα που διανύθηκαν και όγκος βενζίνης που καταναλώθηκε.

Με την έλευση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη ζωή μας η ακρίβεια, και η ποικιλία, των απολογισμών αυτών αυξήθηκε. Τώρα πλέον, θα μπορούσα να μιλήσω, π.χ., για συνολική χρονική διάρκεια των άλμπουμ και για πλήθος σελίδων των βιβλίων. Παράλληλα στα παρακολουθούμενα προστέθηκαν και άλλα. Παρακολουθώ, μεταξύ άλλων, και τα σχετικά με τις ταινίες που έχω στην κατοχή μου καθώς και τα καθημερινά μου έξοδα. Παρακολουθώ επίσης, και καταγράφω, τα σχετικά με την επισκεψιμότητα στο παρόν e-ημερολόγιο και όχι μόνο.

Ας είναι καλά η Microsoft και η Access και το Excel της που μου επιτρέπουν να καταγράφω και να παρακολουθώ τα όσα επιθυμώ. Τώρα, βεβαίως, αν με ρωτήσετε κατά πόσο όλα αυτά είναι απαραίτητα και χρήσιμα θα σας απαντήσω ευθαρσώς: ουδόλως! Είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και κόπο και για τις οποίες χρησιμοποιούνται εφαρμογές που χρειάζονται συντήρηση. Το κάνω γιατί, προφανώς, με ευχαριστεί να έχω στη διάθεσή μου όλα αυτά τα στοιχεία.

Είναι οι εύκολοι απολογισμοί αυτοί. Τόσα τραγούδια, τόσα λίτρα βενζίνης, τόσα ευρώ για εκείνο και τόσα για το άλλο, τόσα βιβλία. Τα έδωσες, τα απόκτησες, τα έγραψες, τα συγκέντρωσες· τελείωσες. Τακτικά και περιποιημένα. Σε e-μορφή και, αν το επιθυμείς, σε εκτυπώσεις.

Έρχονται στιγμές που δυσανασχετώ με τον όγκο της δουλειάς, π.χ. όταν έχω να καταχωρίσω 100 και πλέον τίτλους τραγουδιών, με ερμηνευτή / ερμηνευτές και χρονική διάρκεια για το καθένα, αλλά πάντα συνεχίζω. Είναι, φαίνεται, ο τρόπος μου να λειτουργώ. . .

Καλό 2010! Με υγεία, θαύματα και προκοπή!


Ακούγεται το τραγούδι “Viens Ma Brune” με την ορχήστρα του Franck Pourcel.

 
06/01/2010

2 σχόλια:

 1. Απολογισμοί... ναι... δυστυχώς (ή ευτυχώς;) τους κάνω συχνά... όμως όχι για την βενζίνη, τα βιβλία ή μουσική... τους άλλους απολογισμούς κάνω... τους ελάχιστα δυσκολότερους... εκείνους που δε γίνονται αντικειμενικά και που εξαρτάται από την διάθεσή σου αν θα τα κρίνεις θετικά ή αρνητικά... Χαιρετίσματα, και καληνύχτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα,

  Δύσκολη υπόθεση οι απολογισμοί και οι, περί αυτών, υπολογισμοί. . .

  Εύχομαι όλα να είναι Καλά!

  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή