Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

1261. Χίος – Σμύρνη - Λέσβος


Ψάχνοντας να βρω φωτογραφίες, για να τις ανεβάσω στο Facebook, θυμήθηκα ένα ταξίδι που είχα κάνει, με την αδελφή μου Δ., στα νησιά των γονιών μας, Χίο και Λέσβο. Αναζήτησα τις σχετικές φωτογραφίες καθώς και ένα αρχείο παρουσίασης, σε Power Point, που είχα κάνει επιλέγοντας εξήντα πέντε φωτογραφίες από αυτές, και βεβαίως τα βρήκα αμέσως. Αναζήτησα επίσης σχετικές εγγραφές στο παρόν ημερολόγιο και δεν βρήκα τίποτα. Εντυπωσιάστηκα, το ομολογώ. Δεν είχα αναρτήσει, για το συγκεκριμένο ταξίδι, ούτε μισή γραμμή, ούτε μισή φωτογραφία.

Το εν λόγω ταξίδι, επιστροφή στις ρίζες, λοιπόν, ξεκίνησε το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011, στις 17:45 το απόγευμα, και από το λιμάνι του Πειραιά. «Νήσος Χίος», Αιγαίο, Χίος, το νησί του πατέρα μας. Άφιξη στις 00:15 της επομένης και διανυκτέρευσα στο ξενοδοχείο «Κύμα», στο λιμάνι  της πόλης της Χίου. Την επομένη το πρωί, και με το Ford Fiesta της Δ., Αίπος (βουνό της Χίου) Βολισσός, Λημνιά (επίνειο της Βολισσού) και φιλοξενία στη «Μαρβίνα» (ενοικιαζόμενα δωμάτια των πρωτεξαδέλφων μας Μ και Ι. Κ).

Έτσι, το μεσημεράκι είχαμε την ευχαρίστηση να κολυμπήσουμε στην περίφημη, από τα παιδικά μας χρόνια, «γωνιά» των Λημνιών, σε απόσταση 150 -170 μέτρων από τη «Μαρβίνα». Το απογευματάκι της ίδιας μέρας, Κυριακή  4/9/2011,  επίσκεψη στο Κάστρο της Βολισσού και την επομένη, με τον πρωτεξάδελφο Ν., όμορφη διαδρομή στα Βορειόχωρα της Χίου. Ποταμιά (εγκαταλελειμμένη), Νέα Ποταμιά, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Εγρηγόρος, Κουρούνια, Άγιο Γάλα, Μελανιός, Παρπαριά και Πιραμά. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο οινοποιείο “Αριούσιος” και αγοράσαμε και κάμποσες φιάλες κρασί. Συνεχίσαμε με κολύμπι στα “Λευκάθια” και φαγητό στον “Ζήκο”, στα Λημνιά.

Την επομένη, Τρίτη 6/9, σειρά είχε η Νότια Χίος. Την εκδρομή αυτή την κάναμε με τη Μ. τον Γ. (και το Χιουντάι τους). Περάσαμε εξαιρετικά και το καταευχαριστηθήκαμε. Η διαδρομή περιλάμβανε τα Αρμόλια (γνωστά για τα κεραμικά τους) τον Ανάβατο (εγκαταλελειμμένο Βυζαντινό χωριό – και τότε τόπο εξορίας), τη Νέα Μονή, το Πυργί (με τις διακοσμημένες προσόψεις των κτηρίων), τα Μεστά (με το γραφικό παλαιό τμήμα τους με τα σπίτια κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο για τον φόβο των Τούρκων), την Παραλία Μεστών και, κάπου ανάμεσά τους, τα Μαύρα Βόλια. Το μεσημέρι φάγαμε στην παραθαλάσσια Κώμη και τον καφέ μας τον ήπιαμε στην Παραλία Μεστών.

Την επομένη είχε σειρά η Τουρκία και συγκεκριμένα ο Τσεσμές και η Σμύρνη. Εγώ η Δ. και η Μ. κατεβήκαμε στο λιμάνι της Χίου από όπου αναχωρήσαμε, με το πλοιάριο “Σαν Νίκολας”, στις 08:30, για τον Τσεσμέ της, απέναντι, Τουρκίας. Στις 09:10, περίπου, πατάγαμε Τουρκικό έδαφος. Το τελωνείο του Τσεσμέ, μπροστά στο αντίστοιχο αχούρι της Χίου, έμοιαζε με μέγαρο. Επιβιβαστήκαμε σε πούλμαν και ξεκινήσαμε για τη Σμύρνη με ξεναγό μία Τουρκάλα από τη Ρόδο. Το τοπίο σχεδόν Ελληνικό. Οι πινακίδες όλες στα Τούρκικα και η Εθνική Οδός (τους) μια χαρά! Οι οικισμοί και τα χωριά, που βλέπαμε περνώντας, φαινόντουσαν περιποιημένα και “βιομηχανοποιημένα” (ομοιόμορφα). Οι εντυπώσεις θετικές.

Φθάσαμε στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (με πληθυσμό ~ 3.000.000) και πήγαμε μέχρι το Κορδελιό με εμένα να βγάζω φωτογραφίες μέσα από το πούλμαν. Επιστρέψαμε στο κέντρο της Σμύρνης (γύρω στις 11:45) δίχως, ατυχώς, να περάσουμε από την περίφημη παραλία της γιατί γινόντουσαν πρόβες για τη μεγάλη παρέλαση των Τούρκων την 9ης Σεπτεμβρίου (ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης από τους Έλληνες) και την είχαν κλείσει. Όλη η ξενάγηση έγινε μέσα από το πούλμαν.

Επισκεφθήκαμε το παζάρι της Σμύρνης, από τις 11:45,  το γυρίσαμε όσο μπορούσαμε, αγοράσαμε κάποια πραγματάκια (μεταξύ των οποίων και κάποια CD παραδοσιακής Τούρκικης μουσικής), φάγαμε σε ένα καμπαπτζίδικο (τίποτα το ιδιαίτερο) και, στις 16:10,  επιβιβαστήκαμε και πάλι στο πούλμαν για τον Τσεσμέ. Από τον Τσεσμέ αναχωρήσαμε για το λιμάνι της Χίου στις 18:00. Φθάσαμε στις 18:55 με καιρό ελαφρώς “τρικυμιώδη”. Τελικές εντυπώσεις από το ταξίδι: θετικές!

Στην Χίο, και τη «Μαρβίνα», μείναμε μέχρι το πρωί της Κυριακής, 11/9, που ξεκινήσαμε, στις 11:30, από το λιμάνι της Χίου, και με το πλοίο «Ταξιάρχης», για το νησί της Λέσβου. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης φτάσαμε, περίπου, στις 15:00  και ξεκινήσαμε για την Κάπη,  το χωριό της μητέρας μας. Στη διαδρομή κάναμε μια στάση στη Σκάλα Μιστεγνών και γευματίσαμε στο εστιατόριο “Ποσειδών”. Προσκυνήσαμε στον Ταξιάρχη, στον Μανταμάδο, ανάψαμε τα κεράκια μας και συνεχίσαμε για την Κάπη.

Στην Κάπη φτάσαμε γύρω στις 18:00. Φιλοξενηθήκαμε, και πάλι, στο “Παραδοσιακό Ξενοδοχείο Άρτεμις”, μια πόρτα παραδίπλα από αυτή των θείων μας Δ. και Φ. Ι., τους οποίους δεν θελήσαμε να επιβαρύνουμε. Ιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου η Α., φίλη και μακρινή συγγενής η οποία και τα πάντα έκανε για να μας ευχαριστήσει και δεν δέχτηκε να πληρωθεί (όπως ακριβώς και η Μ. με τον Γ. στη “Μαρβίνα”). Το βραδάκι βόλτα στην πλατεία όπου, συν τοις άλλοις, δυο κυρίες με αναγνώρισαν (!) και μου είπαν ότι “παιδιά παίζαμε μαζί”! Όχι παίζουμε! Καταλήξαμε σ’ ένα τραπέζι με 13 άτομα με «ουζέλια» και όλα τα σχετικά.

Στην Κάπη είχαμε την ευχαρίστηση να συναντήσουμε, μετά από χρόνια πολλά, όλους τους εκεί συγγενείς μας. Θείους, ο Δ. ήταν ο μόνος εν ζωή αδελφός της μητέρας μας, εξαδέλφια και ανίψια. Την επομένη, 12/9, πήγαμε για μπάνιο στο Γενί (Νέο) Λιμάνι (επίνειο, ας πούμε, της Κάπης) διασχίζοντας και ένα μεγάλο κομμάτι άσχημου χωματόδρομου. Η τοποθεσία γραφική, ο τόπος πενταβρώμικος, τα “νερά” μέτρια. Το βράδυ της ίδιας μέρας (γύρω στις 22:00) και με το αγροτικό του πρωτεξάδελφου Β. (ένα θηριώδες πετρελαιοκίνητο “Ναβάρο”) ξεκινήσαμε για τη Σκάλα Συκαμνιάς, όπου απολαύσαμε ένα εξαιρετικό δείπνο στη “Μουριά του Μυριβήλη” και είχαμε την ευκαιρία να δούμε, και να φωτογραφίσουμε, και το περίφημο εκκλησάκι της “Παναγιάς της Γοργόνας”.

Την επομένη, Τρίτη 13/9, επισκεφθήκαμε τη γραφική Μήθυμνα ή Μόλυβο όπου περπατήσαμε και  φωτογράφισα κατά δύναμη. Κάναμε το μπάνιο μας, στην Πέτρα, και επιστρέψαμε μέσω Στύψης.

Η Τετάρτη, 14/9, ήταν η τελευταία ημέρα μας στο νησί. Γύρω στις 11:00 αναχωρήσαμε από την  Κάπη για την πόλη της Μυτιλήνης. Επισκεφθήκαμε τη Σκάλα Καλλονής, φθάσαμε στη Μυτιλήνη και συνεχίσαμε για τον ειδυλλιακό “Άγιο Ερμογένη”. Εκεί κολυμπήσαμε και φάγαμε. Το απόγευμα είχαμε ραντεβού με τους κουμπάρους της Δ., στο σπίτι τους στη Μυτιλήνη, όπου φτάσαμε  γύρω στις 17:00, για να ακολουθήσει για καφεδάκι στον “Αντώνη”, στο Καγιάνη, με καταπληκτική θέα της Μυτιλήνης, του λιμανιού της και του Αιγαίου.

Από τη Μυτιλήνη αναχωρήσαμε, και πάλι με το “Νήσος Χίος” γύρω στις 22:10. Φθάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά γύρω στις 06:40. Στις 07:45 βρισκόμουν στην Α29. Οι διακοπές μου είχαν τελειώσει και είχαν πάει εξαιρετικά καλά. Επισκέφθηκα τα χωριά των γονιών μου, συνάντησα ανθρώπους που αγαπούσα, έφαγα, ήπια, κολύμπησα, φωτογράφισα. Η Δ. ήταν ιδανική παρέα.

Για να παρουσιάσω οπτικοποιημένα τα πιο πάνω κατέφυγα στην, σε Power Point, παρουσίαση της πρώτης παραγράφου. Ακολουθώντας αντίστροφη διαδικασία ανέκτησα τις εξήντα πέντε φωτογραφίες της παρουσίασης, μείωσα το μέγεθος τους κατά 50% και δημιούργησα με το εξαιρετικό και δωρεάν FastStone Image Viewer For Windows (Version 7.4) πέντε αρχεία GIF με δέκα τρεις φωτογραφίες το καθένα. Ο χρόνος εναλλαγής των φωτογραφιών ορίστηκε στα 3,5 δευτερόλεπτα.


Είναι ίσως λίγο «μπερδευτικό» να βλέπει κανείς πέντε εικόνες να αλλάζουν όψη αλλά το θεώρησα προτιμότερο από το να παραθέσω εξήντα πέντε φωτογραφίες μία προς μία. Με λίγη υπομονή,  όσοι ενδιαφέρονται, θα καταφέρουν θαρρώ να τις δουν όλες:


Καλή Εβδομάδα,
Καλά Χριστούγεννα

Ένα κλικ μακριά M People και Don't Look Any Further”:

Someone to count on in a world ever changin'.
Here I am, stop where you standin'.
What you need is a lover, someone to take over.
Oh baby don't look any further.


Strange when you think of the chances
that we've both been in a state of mind.

Too cool to be careless. Looking for the right thing.
Oh baby don't look any further.


Tonight (tonight) we're gonna taste a little paradise.
Rockin' all night long. Rockin' all night long.

Daylight (daylight) I'll still be looking in your heavenly eyes.
Oh we rocked on and on and on.


Day o umba day o mambu ji ay o.
Don't look any further. Don't you look no furhter.

Day o umba day o na jam bay um bay o.
Don't look any further.


Someone to count on (someone to count on) in a world ever changin'. 
Here I am, stop where you

23/12/2019

2 σχόλια:

 1. Πώς το κάνεις αυτό; Την πολλαπλή όψη των φωτογραφιών εννοώ.
  Κατά τα άλλα είναι ωραία τα ταξίδια ιδιαιτέρως τα ταξίδια σε κάποια πατρίδα!
  Και οι φίλοι που παίζατε μαζί παιδιά άψογοι!

  ωραίες μνήμες, νοσταλγικές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου Στέλλα,

   Το μόνο που χρειάζεσαι για την "πολλαπλή όψη των φωτογραφιών" είναι το δωρεάν πρόγραμμα FastStone και το να δουλέψεις με κάποιον Η/Υ (δεν γνωρίζω τι δυνατότητες υπάρχουν όταν κανείς χρησιμοποιεί Smartphone).

   Να είσαι Καλά,
   Καλό Απόγευμα :)

   Διαγραφή