Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

1169. Σελιδοδείκτες


Το χόμπι του να συλλέγει χαρτονένιους σελιδοδείκτες, βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων, το ξεκίνησε, σαν χόμπι, εδώ και χρόνια αρκετά, η κόρη μου Βα. Γνωρίζοντάς το δεν παρέλειπα, όποτε είχα την ευκαιρία, να μαζεύω και να της πηγαίνω τέτοιους σελιδοδείκτες. Επειδή πάντοτε έπαιρνα και κάποιους παραπάνω τους τριπλούς και τετραπλούς τους κρατούσα για τον εαυτό μου.

Κάποια στιγμή η Βα σταμάτησε αυτή τη συλλογή της αλλά εγώ συνέχισα να μαζεύω χαρτονένιους σελιδοδείκτες! Μου είχε γίνει συνήθεια! Επειδή, ως γνωστόν, τα βιβλιοπωλεία αποτελούν τόπους στους οποίους συχνάζω κάποια στιγμή το πλήθος τους ξέφυγε. Για να τους έχω συγκεντρωμένους αγόρασα ένα μεταλλικό κουτί και τους τοποθέτησα. Κάποια στιγμή ούτε στο κουτί χωρούσαν πια!



Τις μέρες αυτές σκέφτηκα να ξεσκαρτάρω τους σελιδοδείκτες μου αυτούς, κρατώντας τρεις, κατά μέγιστο, όμοιους από τον κάθε διαφορετικό σελιδοδείκτη. Το ξεκίνησα. 


Δυσκολεύτηκα. Συμβιβάστηκα, σε πρώτη φάση, να έτσι ξεσκαρτάρω τους σελιδοδείκτες της «Πρωτοπορίας», και κυρίως αυτούς του Αρκά, και της «Πολιτείας». Ασχολήθηκα. Τα κουτσοκατάφερα. Για τους υπόλοιπους επιφυλάσσομαι. 



Σκέφτηκα, επίσης, ότι δεν είναι άσχημη η ιδέα να χρησιμοποιήσω το πλεονάζον των σελιδοδεικτών πλήθος τοποθετώντας ένα σελιδοδείκτη σε κάθε βιβλίο των βιβλιοθηκών ή και των ντουλαπιών μου. Θα το πράξω!



Πέραν των χαρτονένιων σελιδοδεικτών έχω και κάποιους άλλους και, για εμένα, ιδιαίτερους. Όπως, έναν μεταλλικό σελιδοδείκτη/ χαρτοκόπτη που μου χάρισε η ΚΚ, έναν από πλαστικοποιημένο πάπυρο, έναν δερμάτινο και έναν τρισδιάστατο με μία τίγρη και πράσινη, παρακαλώ, φούντα!



Χρήσιμοι και απαραίτητοι οι σελιδοδείκτες και απαράδεκτο, για τις προτιμήσεις μου, το να τσακίζεις σελίδες βιβλίων και περιοδικών για να καλύψεις την έλλειψη τους.

Κατά τη Βικιπαίδεια:

Σελιδοδείκτης ονομάζεται ένα λεπτό μακρόστενο αντικείμενο, συνήθως λεπτή λουρίδα χαρτιού ή χαρτονιού, που χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει δύο σελίδες σε δεμένο τόμο. Ο σελιδοδείκτης εξυπηρετεί τον αναγνώστη ο οποίος θα ανατρέξει εύκολα στο σημείο που διέκοψε τη μελέτη αποφεύγοντας την άσκοπη φυλλομέτρηση και σύγχυση. Το υλικό των σελιδοδεικτών ποικίλει, και μπορεί να είναι από δέρμα, μετάξι, μέταλλο, ξύλο ή και ύφασμα. Ο σελιδοδείκτης, ειδικά ο χειροποίητος, αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολύ καλό και χρήσιμο δώρο για τους λάτρεις των βιβλίων.



Για σήμερα αφτά!

Κλικ ένα μακριά Clarence "Frogman" Henry και “(I Don’t Know Why) But I Do”, αγαπημένο μου τραγούδι του 1961:


11/06/2018

2 σχόλια:

  1. Μ'αρέσουν πολύ οι σελιδοδείκτες. Δε θα έλεγα ότι είμαι συλλέκτρια, αλλά έχω ουκ ολίγους, διαφορετικούς σε ποιότητα κλπ, πολλούς από αυτούς ξεχασμένους μέσα σε βιβλία. Και είναι πάντα μια ξεχωριστή απόλαυση να ανοίγεις ένα παλιό βιβλίο κι εκεί μέσα να βρίσκεις έναν σελιδοδείκτη που σε συνδέει με κάποιον τόπο ή μία εποχή, μια που μερικοί είναι αγορασμένοι σε ιδιαίτερα μέρη ή έχουν κάποια σημείωση αλλοτινών χρόνων.
    Όμορφο το κείμενό σας αείποτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας! Πραγματικά υπάρχουν κάποια, μικρά, αντικείμενα που χρωματίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ευχαριστώ για την παρατήρηση και το χαμόγελο!

      Να είσαστε Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο! :)

      Διαγραφή