Κυριακή 27 Μαΐου 2018

1166. Η Μπρίτ Μαρί, ο Φαλκό και οι Ουλάνοι στη Λάρισα


Μου αρέσει, τελευταία, να τα βιβλία διαβάζω τρία – τρία ή και περισσότερα. Εδώ και λίγες μέρες, λοιπόν, ξεκίνησα μία ακόμα τριάδα. Τριάδα που απαρτίζουν τα εξής βιβλία:

[Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018, 21:09] «Η Μπριτ Μαρί Ήταν Εδώ», Fredrik Backman, Κέδρος, 2018, ISBN: 978-960-04-4910-5, σε μετάφραση του Γιώργου Μαθόπουλου με πλήθος σελίδων 423.

Πρωταγωνίστρια, η του τίτλου, Μπριτ Μαρί η οποία, σαν χαρακτήρας, εμφανίζεται και στο εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, «Η Γιαγιά μου Σας Χαιρετά και Ζητά Συγγνώμη» του Fredrik Backman, βεβαίως.

Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή της μετά την απόφασή της, σε ηλικία 60+ ετών, να διαλύσει τον γάμο της με τον Κεντ. Απόφαση την οποία παίρνει όταν ο Κεντ υφίσταται καρδιακή προσβολή και η νεαρά ερωμένη του της τηλεφωνεί για να την ενημερώσει.

Η Μπριτ Μαρί είναι ιδιαίτερο, εμμονικό άτομο με μία εντελώς προσωπική ματιά για τον κόσμο και το τι είναι ορθό και τι όχι. Το βιβλίο, κατ’ επίφαση χιουμοριστικό, ευανάγνωστο και καλομεταφρασμένο   εύκολα αποσπά χαμόγελα και γέλιο. Πίσω από τα χαμόγελα, όμως, κρύβονται πίκρες πολλές. Πίκρες για την τρίτη ηλικία, την οικονομική κρίση, τις σχέσεις των ανθρώπων και άλλα αρκετά.

Έχω φτάσει μέχρι τη σελίδα [148] του βιβλίου και χαίρομαι, πραγματικά, την ανάγνωσή του.


[Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018, 21:35] «Φαλκό», Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Πατάκης, 2017, ISBN: 978-960-16-7844-3, σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη με πλήθος σελίδων 366.

Το δεύτερο βιβλίο, μετά το «Καλοί Άνθρωποι σε Σκοτεινούς Καιρούς», του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε που διαβάζω.

Για να περί τίνος πρόκειται καταλάβετε αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ο κόσμος του Φαλκό ήταν άλλος, και σ’ αυτόν οι πλευρές ήταν απόλυτα ξεκάθαρες – από τη μια μεριά ο ίδιος και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι».

Η ταραγμένη Ευρώπη των δεκαετιών του ’30 και του ’40 είναι το σκηνικό για τις περιπέτειες του Λορένθο Φαλκό, παλιού λαθρέμπορου όπλων, αδίστακτου κατασκόπου, πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών. Το φθινόπωρο του ’36, ενώ τα σύνορα μεταξύ φίλων και εχθρών δεν είναι παρά μια ασαφής και επικίνδυνη γραμμή, ο Φαλκό παίρνει εντολή να συμμετάσχει σε μια δύσκολη αποστολή που θα μπορούσε ν’ αλλάξει τη ροή της ισπανικής ιστορίας. Ένας άντρας και δύο γυναίκες –τα αδέρφια Μοντέρο και η Εύα Ρενχέλ– θα είναι οι σύντροφοί του στην περιπέτεια και ίσως τα θύματά του, σε μια εποχή όπου η ζωή γράφεται με προδοσίες και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Πρόκειται για βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και από το οποίο δεν λείπει το εύκολο και αχρείαστο, κατά τη γνώμη μου, σεξ. Αλλά, από την άλλη, πώς να δείξει και ο συγγραφέας τι άντρακλας είναι ο κάθε Φαλκό (του) και πόσο στητά και μεγάλα είναι τα στήθη των γυναικών που σακατεύει με τη γοητεία του;

Υποθέτω ότι τα στοιχεία που παρατίθενται, για πρόσωπα, καταστάσεις, κτίσματα, τοπωνύμια και οργανώσεις της εποχής, είναι ακριβή όσο είναι και ελκυστικά και προσθέτουν στο στήσιμο του σκηνικού της ιστορίας.

Ομολογώ, ωστόσο, ότι μεταφρασμένες προτάσεις του τύπου:

«Ένιωσε μια επείγουσα σουβλιά», (σελ. 73)

«Η προβολή ετοιμαζόταν να αρχίσει», (σελ. 135)

«. . .δε διαθέτουμε τα μέσα για να τους εκκενώσουμε όλους»,  (σελ. 154) και

«Ακολούθησε μια ενοχλημένη σιωπή» (σελ. 161)

καθώς επίσης και η απουσία του «γ» από το «καινούργιος» δεν μου κάνουν και την καλύτερη εντύπωση.

Έχω ήδη φτάσει μέχρι τη σελίδα [236] του βιβλίου και είμαι έτοιμος να συνεχίσω με την περιγραφή της επίθεσης στις φυλακές του Αλικάντε για την απελευθέρωση του ηγέτη των φαλαγγιτών Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.

[Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 20:065] «Ουλάνοι Στη Λάρισα», Αθηνά Κακούρη, ΚΑΠΟΝ, 2018, ISBN: 978-618-5209-26-1, με πλήθος σελίδων 407.

Η αδυναμία μου στη κυρία Αθηνά Κακούρη και τα έργα της είναι δηλωμένη. Έτσι μόλις πληροφορήθηκα ότι κυκλοφόρησε καινούργιο βιβλίο της έσπευσα να προμηθευτώ ένα αντίτυπό του.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ουλάνοι στην Λάρισα!

Ποτέ κανένας ουλάνος, δηλαδή Γερμανός λογχοφόρος ιππέας, δεν εμφανίστηκε, ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα της Λάρισας! Η "είδηση" πλάστηκε και, μαζί με άλλες, χρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως πρόφαση για να αφαιρεθεί από την Ελλάδα η ανεξαρτησία της και να ανατραπεί το νόμιμο πολίτευμά της με μια μπλόφα το 1917.

Στο σύντομο αυτό βιβλίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μέρα με την ημέρα τα γεγονότα εκείνης της φοβερής περιόδου. Το καθένα συνοδεύεται και από τις πηγές του, δίνοντας στον αναγνώστη την δυνατότητα να διαπιστώσει την αλήθεια. Επίσης ξεκαθαρίζονται ένα ένα τα θέματα -όπως του Ρούπελ και της Καβάλλας- που έχουν θολωθεί και ξαναθολωθεί για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Συνδυασμένα με τις ανομολόγητες βλέψεις, με τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και με το τερατώδες σύστημα της Αντάντ λογοκρισίας και κατασκευής ψευδών ειδήσεων που επέβαλε από το 1914 -φαινόμενα που μια σειρά από σπουδαίες μελέτες εξετάζουν πλέον παγκοσμίως-, τα γεγονότα στην Ελλάδα εμφανίζονται καθαρά και ζητούν την ερμηνεία τους».

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα εξαιρετικό βιβλίο με το οποίο επιχειρείται από τη συγγραφέα να χυθεί φως σε μια περίοδο της ιστορίας μας για την οποία, οι περισσότεροι από εμάς, ελάχιστα γνωρίζουμε.

Το μόνο σίγουρο ότι, διαβάζοντάς το, η αγιοποιημένη, για την τρέχουσα κοινή γνώμη, εικόνα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ως μέγιστου πολιτικού και πατριώτη, αρχίζει να θολώνει μέχρι αποκαθηλώσεως!

Τα όσα περιγράφει η συγγραφέας για την εποχή του 1915 - 1917 είναι φοβερά και . . .βρομερά! Πολιτικομικρούληδες, από τότε, και ολίγιστοι  οι περισσότεροι των Ελλήνων πολιτικών, με πρώτο και χειρότερο τον Βενιζέλο και αισχροί Γάλλοι, Άγγλοι και Ρώσοι που ωστόσο υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Χρηματισμοί, πρόταξη του προσωπικού οφέλους, προβοκάτσιες και καραμπινάτες προδοσίες.

Ξένες δυνάμεις, σκατογάλλοι κυρίως, Άγγλοι και Ρώσοι, που επιβάλλουν, με τους στόλους τους,  αποκλεισμό στην τροφοδότηση της χώρας με τρόφιμα, με τις ευλογίες και την προτροπή του κυρ-Λευτέρη, και καταλαμβάνουν, με το έτσι θέλω, νησιά και περιοχές, καταπατώντας συμφωνίες και συμβάσεις. Κατάργηση, και τότε, της ανεξαρτησίας της χώρας και απροκάλυπτη και αναίσχυντη επιβολή στην Ελλαδίτσα του δίκιου του ισχυροτέρου.

Διαβάζω το βιβλίο και μου σφίγγεται στο στομάχι! Έχω ήδη φτάσει στη σελίδα 118 και συνεχίζω.

Δεν μπορώ, και πάλι, να μην σημειώσω κάποια σημεία του βιβλίου που με αιφνιδίασαν δυσάρεστα όπως:

«. . . με δύο μόνο χρόνια, από το 1915 ως το 1917, . . .», (σελ. 20)

«. . . η Βουλγαρία επιστρατεύθηκε. . .», (σελ. 35, 84)

«. . . κάθε ζημιά θα αποκατασταθεί. . .», (σελ. 103)

Ειδικά αυτό το «αποκατάσταση της βλάβης/ζημιάς» δεν θα το δεχτώ ποτέ!

Για σήμερα, λοιπόν, αφτά!

Ένα κλικ μακριά Pet Shop Boys και Domino Dancing”:


27/05/2018

2 σχόλια: