Κυριακή 20 Μαΐου 2018

1165. ex-έλληνες

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Την Κωνσταντίνα Δελημήτρου τη γνώρισα, όπως οι περισσότεροι υποθέτω, ως blogger το 2004 / 2005. Διατηρούσε τότε το e-ημερολόγιο  psilikatzoyτο οποίο πραγματικά ξεχώριζε για τη ματιά με την οποία η γράφουσα έβλεπε τον κόσμο. Ένα e-ημερολόγιο που πολλές φορές ξάφνιαζε με τη δροσιά του και την πρωτοτυπία του, έκλεβε πλήθος χαμόγελα, και αποτελούσε πραγματική όαση στο τότε διαδίκτυο. Με την Κωνσταντίνα, ως «συνάδελφοι» blogger, γίναμε διαδικτυακοί φίλοι. Με αυτήν και τον σύζυγό της “kaltsovrako”, ο οποίος επίσης είχε, και έχει, παρουσία στο διαδίκτυο.   

Δεν θυμάμαι πότε έκανα το πρώτο σχόλιο στο e-ημερολόγιο της Κωνσταντίνας αλλά έχω καταγράψει, με τη γνωστή μου έφεση στην αρχειοθέτηση, το πρώτο δικό της στo παρόν e-ημερολόγιο. Ιδού:


0084. Σχέσεις [ΝΚ]


Κάποιες σχέσεις δεν τελειώνουνε, Ψοφάνε!

21/09/2005

ΜΡΗΤΑ

 

5 Comments:


COSTANTINA said...

...και πρέπει να τις θάψεις γρήγορα γρήγορα πριν βρωμίσουν!!!

aeipote said...

Μπαα! Ποιος θάβει, σήμερα, τα ζώα;

COSTANTINA said...

Να τα φάμε, να τα κάψουμε, κάτι να κάνουμε τέλος πάντων, αλλιώς θα μας στοιχειώνουνε!

aeipote said...

Ε;! Ας στοιχειώσουνε! Τα πρώτα θα είναι ή τα τελευταία; Το ζήτημα είναι να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου έτσι ώστε, για την συγκεκριμένη σχέση, να μπορείς να πεις, :
- Είχα τις ευκαιρίες μου και το προσπάθησα όσο
  μπορούσα
Ο απέναντι είναι απέναντι και όπως λέει και ο Σεφέρης "Που να μαζεύεις τα χίλια κομματάκια του κάθε ανθρώπου". Εξ' άλλου από ένα σημείο και πέρα "τα άλλα" θα πρέπει να είναι των Θεών. . .

COSTANTINA said...

Πολύ σωστός. Αυτό το "ας στοιχειώνουνε", είναι κάτι που δεν το είχα σκεφτεί.
Ναι, όλα έχουν να κάνουν με το αν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας.


Η επιτυχία και η απήχηση του ημερολογίου της Κωνσταντίνας ήταν πρωτοφανής. Είχε προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στο χώρο του διαδικτύου. Το αποτέλεσμα ήταν η Κωνσταντίνα να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Το εξαιρετικό «Η Ψιλικατζού» το οποίο η συγγραφέας διαθέτει πλέον δωρεάν στο διαδίκτυο, σε μορφή PDF, εδώ.

Είμαι μεγάλος άνθρωπος, υποτίθεται βιβλιόφιλος, και όμως η μόνη παρουσία που έδωσα σε παρουσίαση βιβλίου, μέχρι τώρα, ήταν στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Κωνσταντίνας. Την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2007, στο επί της Πανεπιστημίου βιβλιοπωλείο του «Παπασωτηρίου». Παρουσίαση που, ελλειπτικά, περιγράφω ως εξής:

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007



Απόγευμα. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Καρεκλάκια στημένα. Δίχως πλάτες. Απέναντι μια άλλη, υπαίθρια, εκδήλωση. Ένα πρόσωπο. Μαντεύει σωστά. Συστήνεται. Συγγένειες εκ συμπαθείας. Είναι εκεί. Παίρνει τη σκυτάλη. Εκθαμβωτική. Αγχωμένη. Χαριτωμένη. Ανθρώπινη. Κόσμος πάει και έρχεται. Γνωρίζεται. Συμμετέχει. Χαίρεται. Η εκδήλωση στα αναμενόμενα πλαίσια. Πόσους γνώρισε; Πέντε, έξι; Όχι περισσότερους. Αρκεί.
Εύχεται. Όλα να πάνε καλά στη ζωή της. Όλα να πάνε καλά στη ζωή τους. Ένα ταιριαστό ζευγάρι. Διάβαζε και έφτιαξε μια εικόνα. Τη συντηρούσε. Και ήρθε η πραγματικότητα και την ανέτρεψε. Πώς μπορεί να συνδέσει κανείς έναν άνθρωπο με τα κείμενά του; Πως μπορείς από χίλιες γραμμές να σκαρώσεις ένα πρόσωπο; Η πραγματικότητα δικαιούται να πάντοτε διαψεύδει. Είναι ευτυχία να υπάρχει μυαλό και ψυχή στην ομορφιά. Και όχι. Δε ζήτησε αφιέρωση. Προτίμησε την αφιέρωση που με την ματιά γράφτηκε στην μνήμη και την καρδιά . . . 

Από την ορχήστρα του Paul Mauriat ακούγεται το αγαπημένο “L' Amour Est Bleu”. Τραγούδι με το οποίο η Βίκυ Λέανδρος, εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο, κατέκτησε την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision του 1967. 

11/05/2007
 aeipote 7:58 π.μ.

ΒΙΒΛΙΑ

19 σχόλια:


Ένα εξαιρετικό βιβλίο,  «Η Ψιλικατζού», με δύο όψεις. Η πρώτη είναι αυτή του e-ημερολογίου της «ψιλικατζούς». Η δεύτερη αυτή των προσπαθειών της Κωνσταντίνας προκειμένου να τεκνοποιήσει. Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός, θα έλεγα, χαράς – λύπης, εύθυμου – σοβαρού. Ένα βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω το πώς και αν ρωτάς σχετικά με ζητήματα που αφορούν την  τεκνοποίηση.

Ακολούθησε ένα ακόμα βιβλίο της Κωνσταντίνας. Το βιβλίο «Υπόκοσμοι» το οποίο εκδόθηκε το 2011 και το οποίο, βεβαίως, υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου. Και το βιβλίο αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν, σε μορφή PDF, εδώ.

Φτάνουμε, έτσι, στο τρίτο βιβλίο της Κωνσταντίνας το οποίο τιτλοφορείται «Ex- Έλληνες», Εκδόσεις Διάπλαση, Μάιος 2018, ISBN:978-960-567-153-2.  Ένα βιβλίο 127 σελίδων, μεγέθους, περίπου 20,5X14 τετραγωνικών εκατοστών, το οποίο δηλώνεται ως «Μυθιστόρημα». Απόκτησα ένα αντίτυπο του βιβλίου, από την «Πρωτοπορία», την Τρίτη, 15 Μαΐου 2018. Ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του, εχθές, Σάββατο, 19 Μαΐου 2018.

Λοιπόν, δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για «μυθιστόρημα». Πρόκειται, κυρίως, για ημερολογιακού τύπου καταγραφή γεγονότων και σκέψεων. Καταγραφή, με τον γνωστό και αγαπημένο τρόπο της Κωνσταντίνας, που έχει να κάνει με τον ξεριζωμό της οικογένειας της από την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, και την αποδημία της στην Κύπρο.

Η αφήγηση ξεκινά από το φθινόπωρο του 2011 και για να την παρακολουθήσεις κανείς χρειάζονται κάποια, στοιχειώδη, Αγγλικά και κάποιες, στοιχειώδεις και πάλι, γνώσεις ορολογίας και λειτουργίας του διαδικτύου. Α! και κάποια πραγματάκια για ταινίες!

Στο βιβλίο περιγράφεται, όπως ήδη γράψαμε, η κρίση στην Ελλάδα και πώς αυτή βιώθηκε από τη συγγραφέα και την οικογένεια της. Με την έννοια αυτή δεν είναι ένα βιβλίο για χαλάρωση. Ευτυχώς, υπάρχει το, βεβαιωμένο, χιούμορ της Κωνσταντίνας το οποίο, σε κάθε περίπτωση, βοηθάει.

Σε κάποια σημεία η περιγραφή της κρίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και υπερβολική αλλά «όποιος πονάει γαϊδουρινά φωνάζει». Το μόνο σίγουρο ότι αυτό που διεκδικεί η Κωνσταντίνα, για αυτήν, την οικογένειά της και τον κόσμο όλο, και εκφράζει στο βιβλίο της, είναι το στοιχειώδες. Λογική, συνέπεια και αξιοπρέπεια. Πράγματα τα οποία, οφείλουμε να ομολογήσουμε, έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό από το μόρφωμα που ονομάζεται «ελληνικό κράτος».

Η αφήγηση, στο βιβλίο, είναι προσωπική και σε αρκετές περιπτώσεις, εξομολογητική, θα έλεγα. Η Κωνσταντίνα δεν διστάζει να ομολογήσει και να μοιραστεί πράγματα με τους αναγνώστες της. Το να, κατ’ αυτή την έννοια, εκτίθεσαι θέλει θάρρος! Σε κάποια σημεία, λοιπόν, αναγκάζεσαι να σταματήσεις την ανάγνωση, να σκεφτείς και, συνηθέστατα, να συγκατανεύσεις.

Αν δεν υπήρχε το γνωστό και αναπόφευκτο «Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε μέσο αναδημοσίευση. . .» θα μπορούσα να παραθέσω κάποια από τα σημεία που με το faber μολύβι μου σημείωσα. Αν αυτό δεν μπορώ να το κάνω μπορώ να παραθέσω τις άγνωστες, ή σχεδόν, λέξεις, κυρίως Κυπριακές, που βρήκα διαβάζοντας το βιβλίο, έστω και πριν αρχίσω το ψάξιμό τους σε διαδίκτυο και λεξικά.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε κατά σειρά εμφανίσεως:

Έγκωσα, κολοκάσι, φλαούνες, πλουμέριες, τζυνήι, γανιάζω, μιτσάνω, μπομπονέλα, λουβί, αχάπαρη, βλαντζί και ταππιροκολού.

Δώδεκα λέξεις συνολικά. Καλά πάμε!

Ακόμα, στη σελίδα με αριθμό εβδομήντα τέσσερα (74), και στη δωδέκατη αρχή από το τέλος λείπει, θαρρώ, ένα «είναι».

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η μετανάστευση δεν είναι αστείο πράγμα. Άλλα φαντάζεσαι, άλλα βρίσκεις, πολύ περισσότερα θ’ αντέξεις, θα φοβηθείς, θα χαρείς.
   Μία ακόμη ματιά στους καιρούς μας μέσα από την ιστορία της ηρωίδας, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με βαθύτερες εξομολογήσεις για τα μικρά αυτονόητα της νέας ζωής, που φαντάζουν πολύτιμα σε όσους «δραπέτευσαν».
   Η συγγραφέας, με όχημα την προσωπική αφήγηση και τις ιστορίες του blog της, εξιστορεί την απόφαση της μετανάστευσης από την Ελλάδα στην Κύπρο, τις δυσκολίες και τη νέα της πραγματικότητα σ’ έναν τόπο που λίγο μετά αντιμετώπισε επίσης κρίση.

Ακολουθεί  ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τη συγγραφέα:

Η Κωνσταντίνα Δελημήτρου γεννήθηκε το 1973 στον Πειραιά και έκανε το ντεμπούτο της στον συγγραφικό χώρο από το πουθενά. Ή μάλλον μέσ’ από ένα ψιλικατζίδικο και το θρυλικό της blog Ψιλικατζού, που έγινε ομώνυμο βιβλίο (Intro Books, 2007) και αμέσως best seller. Ακολούθησε το βιβλίο Υπόκοσμοι (Λιβάνης, 2011) και η συμμετοχή της στο συλλογικό έργο 11 λέξεις (Καλέντης, 2013) μετά από διάκριση σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Τα δύο πρώτα της βιβλία «πλέουν» πια ελεύθερα στο διαδίκτυο, ενώ εκείνη, μητέρα πλέον δύο παιδιών, ζει και εργάζεται ως κειμενογράφος στη Λευκωσία.

Μια προδημοσίευση για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Σημειώνω ότι ο Κωνσταντίνα έχει ενεργοποιήσει και πάλι το «Ψιλικατζού» e-ημερολόγιο της: http://psilikatzoy.blogspot.gr/.

Το «ex-έλληνες», λοιπόν, είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο ένα αντίτυπο του οποίο αξίζει τον κόπο και να αποκτήσετε και να διαβάσετε!

Έτη Πολλά και Καλά στην Κωνσταντίνα, για την αυριανή ονομαστική της γιορτή, και Έτη Πολλά σε όλες τις Κωνσταντίνες, τις Ελένες και τους Κωνσταντίνους που αύριο γιορτάζουν ομοίως!

Ένα κλικ μακριά το τραγούδι «Αν Βουληθώ Να Σ’ Αρνηθώ» με τον Μιχάλη Βιολάρη. Τραγούδι από την ταινία «Το Νησί της Αφροδίτης» (1965), την οποία μπορείτε να δείτε στο You Tube (εδώ), με παραδοσιακούς στίχους και μουσική του Μίμη Πλέσσα:


20/05/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου