Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

1131. HMS INVINCIBLE

Πριν από λίγες μέρες χάλασε ένα ρολόι τοίχου που είχα στην κουζίνα. Το αντικατάστησα με το ρολόι, τοίχου πάντα, που είχα στο γραφείο. Στη θέση του ρολογιού που αφαίρεσα από το γραφείο κρέμασα ένα καντράκι. Εχθές τοποθέτησα στο γραφείο ένα ωραιότατο Bresser, από το e-Shop, ρολόι τοίχου σε από την παλιά θέση μία άλλη. 


Ας μιλήσουμε, όμως, για το καντράκι και την ιστορία του. Αν με ρωτούσατε για το πότε το απόκτησα θα απαντούσα ευθύς «Μισό λεπτό να το κοιτάξω». Την ερώτηση αυτή, λοιπόν, την έκανα και στον εαυτό μου και πήρα την απάντηση που ήδη έδωσα. Θα έπαιρνα όρκο ότι η ημερομηνία που το απόκτησα, και τα πως και τα τι, υπάρχουν λεπτομερώς  καταγραμμένα στο ημερολόγιο μου. Το κοίταξα. Αποτυχία! Σπανιότατο μεν, αληθές δε! Δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά.


Βρήκα όμως την ιστορία πίσω από το καντράκι. Ιδού:

Βρισκόμαστε στο 1978. Έχω σχέση με την Κ. Καλοκαιράκι. Στις 19/7/78 φεύγω, μόνος μου, για Λέσβο. Επιστρέφω την 1/8/1978. Με την Κ. σαν τον σκύλο με την γάτα. Χαρακτηριστικές του κλίματος των ημερών είναι οι δύο εγγραφές, του χειρόγραφου ημερολογίου μου, που ακολουθούν:

47. 20/08/78 <>  [0279] <> Τετράδιο 03, Σελίδα 123


Όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται μια ελεύθερη βούληση και μια ζωογόνο διάθεση. Δεν έχω στα χέρια μου τίποτα, της κάθε στιγμής η διάθεση με προδίδει. Μου είναι φοβερά δύσκολο να πράττω και πρέπει. Αυτά!

48. 24/08/78  <> [0280] <> Τετράδιο 03, Σελίδα 124


Ναι! Ας μην μιλάμε. Και αν το πράττουμε ας το κάνουμε σιγανά. Η ζωή γράφει κάτι κύκλους και μας αφήνει έκθετους. Αόριστη ανησυχία των τελευταίων ημερών. . .

Στις 28/8/1978 είναι η σειρά της Κ. να αφήσει πίσω της την Αττική. Φεύγει για Αγγλία. Τα μεταξύ μας προβλήματα εξακολουθούν και η απόσταση, Ελλάδας – Αγγλίας, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

H K. θα επιστρέψει περίπου έναν μήνα μετά, στις 26/9/1978. Κατά την απουσία της από την Ελλάδα επικοινωνούμε με επιστολές, που Διαδίκτυο και SMS τον καιρό εκείνο, και τηλεφωνήματα. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τότε εγγραφή και το ακόλουθο:

53. 02/09/78 <> [0285] <> Τετράδιο 03, Σελίδα 136


Χθες βράδυ, μεσάνυχτα και κάτι, με τα πολλά επικοινωνία με την Κ. Με πολλές δυσκολίες μέχρι τελικά να μιλήσουμε. Αν γίνηκε γίνηκε χάρη στις προσπάθειες του τηλεφωνητή από το Λονδίνο που κυριολεκτικά ίδρωσε. Βλέπετε από το EXETER η σύνδεση δεν είναι απ’ ευθείας, ενώ από Αθήνα για EXETER είναι. . .

Με την Κ. συναντιόμαστε για πρώτη φορά, μετά την επιστροφή της  το Σάββατο,  30 Σεπτεμβρίου 1978:

57. 01/10/78 <> [0289] <> Τετράδιο 03, Σελίδα 142


Χθες, με την Κ., Βούλα και βόλτα στους σκοτεινούς, νυχτερινούς της δρόμους. Ξεκινήσαμε να πάμε σινεμά, μα σαν την είδα να μπαίνει στο λεωφορείο ολόκληρη κοπέλα με το ροζ πουκαμισάκι της, τα φρεσκολουσμένα της μαλλιά και τα μαύρα της μάτια μου την έδωσε. Σχεδόν κάτι σαν απαγωγή. . .

Θα πρέπει να είναι σε αυτή τη συνάντηση, αν και λίγο δύσκολο μιας και το πρόγραμμα έλεγε «σινεμά», ή σε κάποια από τις αμέσως επόμενες που μου χαρίζει το καντράκι, διαστάσεων 36Χ23,5 cm2, το οποίο έχει φέρει από την Αγγλία για εμένα και για το οποίο ο λόγος.

Το καντράκι είναι χειροποίητο, για εμένα ωραιότατο, και απεικονίζει το πλοίο HMS INVINCIBLE (ΑΝΙΚΗΤΟΣ) πάνω σε μία πλάκα από ανοξείδωτο ατσάλι. 


Ας όμως πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το HMS” χρησιμοποιείται πριν από τα ονόματα πλοίων του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και αποτελεί σύντμηση του 'Her Majesty's Ship' («Πλοίο της Αυτής Μεγαλειότητας» ή 'His Majesty's Ship' («Πλοίο της Αυτού Μεγαλειότητας») ανάλογα με το αν στον βασιλικό θρόνο της Αγγλίας βρίσκεται άντρας ή γυναίκα. Συνολικά επτά πλοία του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας έχουν ονομαστεί με το όνομα “INVINCIBLE”.

Το απεικονιζόμενο στο καντράκι είναι το πρώτο της σειράς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το Γαλλικό πλοίο L'Invincible”, το οποίο καταλήφτηκε από του Βρετανούς κατά την πρώτη ναυμαχία στο  Cape Finisterre, στις 3 Μαΐου του 1747. Το L'Invincible” ήταν ένα πλοίο του τύπου Ship of the Line(«Πλοίο της Γραμμής»: τύπος πολεμικού πλοίου που κατασκευαζόταν από τον 17 αιώνα μέχρι τα μέσα του 19 αιώνα για να συμμετέχει στην τακτική ναυμαχίας γνωστή σαν «γραμμή μάχης» κατά την οποία δύο στήλες εχθρικών πλοίων έκαναν μανούβρες προκειμένου να αποκτήσουν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης πλευρικής ισχύος πυρός) με 74 κανόνια. Σαν HMS INVINCIBLE ήταν το πρώτο πλοίο του Βρετανικού ναυτικού του τύπου αυτού με 74 κανόνια.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όρος “Men of War” ο οποίος εμφανίζεται στο πλευρικό υπόμνημα, ας το πω  έτσι, στο καντράκι. Στον ενικό Man of War («Άντρας του Πολέμου»), λοιπόν, ήταν μία έκφραση του Βασιλικού Πολεμικού της Βρετανίας για ένα ισχυρό πολεμικό πλοίο ή μία φρεγάτα από τον 16 έως τον 19 αιώνα.

Αυτή, για να κλείσουμε, ήταν η ιστορία για το ηλικίας 39 ετών καντράκι το οποίο κοσμεί έναν τοίχο του γραφείου της Τ47 δίπλα σε  στατικά μοντέλα τανκ 60. . .


Ένα κλικ μακριά ένα αγαπημένο Video Clip. Η γλυκύτατη Suzie Quatro και ο Chris Norman, των Smokie, στο Stumblin’ In”:


28/10/1917

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου