Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

1128. Από Τα Βιβλία Γύρω Μου


Πάμε!

Η χρονική αύξηση των ρημάτων δεν υπάρχει στη δημοτική.

Η άτονη εσωτερική αύξηση των σύνθετων ρημάτων είναι λανθασμένη.

Ο αντιθετικός σύνδεσμος αλλά στη δημοτική δεν παθαίνει έκθλιψη.

Από το βιβλίο «λάθη στη χρήση της γλώσσας μας» της Ιωάννας Παπαζαφείρη  [ΣΜΙΛΗ, 1988].

Στις 11 Μαΐου 330 ο αυτοκράτορας εγκαινίασε επισήμως την πόλη, την οποία ονόμασε Νέα Ρώμη.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ανέπτυσσε πάντα ιδιαίτερη δραστηριότητα στο πεδίο των δημοσίων έργων·

Στη Δύση ο στωικισμός επέζησε για ένα διάστημα βρίσκοντας μάλιστα έναν από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του στο πρόσωπο του Μάρκου Αυρήλιου.

Από το βιβλίο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του Steven Runciman, σε μετάφραση Ανδρέα Παππά [ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2016, ISBN: 978-618-03-0960-7].

Η Ελλάδα διχοτομήθηκε σε δύο κράτη το 1916, ενώ το 1917 επανενώθηκε μόνον αφού ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α´ αποχώρησε υπό συμμαχική πίεση.

Στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση Μεταξά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στα τέλη του Απριλίου: τα κόμματα, μην μπορώντας να προσφέρουν λύση τα ίδια, την αποδέχθηκαν ως μία προσωρινή λύση.

Ο συγκεντρωτισμός αποτελούσε βασική εξουσιαστική πρακτική του Μεταξά και ήταν άμεση συνάρτηση της ισχυρής του προσωπικότητας.

Από το βιβλίο «1963-1941 Η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά» [ΤΑ ΝΕΑ, 2017, ISBN: 978-960-503-832-8].

Και πάλι, ως παιδί εκείνης της γενιάς, είχα μάθει να μην κάνω φασαρίες στα ξένα σπίτια, κι έτσι, παρά τον κόμπο στο στομάχι μου, έλαβα μέρος στα παιχνίδια που μου πρότεινε η Μάριον, ενώ η Μητέρα και η κυρία Ντέηβς κουβέντιαζαν ήσυχα στο σαλόνι.

Το New Look του Κριστιάν Ντιόρ χαλούσε κόσμο, παρόλο που τα ρούχα ήταν ακόμα με το δελτίο.

Κατεστραμμένη και ταπεινωμένη, η Γερμανία δεν ήταν πλέον ο εχθρός, τον ρόλο αυτόν τον είχε αναλάβει η πολεμοχαρής Σοβιετική Ένωση του Στάλιν.

Από το βιβλίο «Στο 81» της Δάφνης Οικονόμου, σε μετάφραση Αθηνάς Κακούρη [ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, 2017, ISBN: 978-960-471-136-9].

Να, τι ακριβώς λέει ο Πλούταρχος γι’ αυτόν τον χονδροκομμένο ευφυολόγο: «Η γλώσσα του Αριστοφάνη εκφράζει τον άθλιο τσαρλατανισμό του: αναλώνεται στις πλέον ευτελείς και αηδιαστικές αιχμές· δεν είναι ούτε καν διασκεδαστικές για το λαό και επιπλέον είναι ανυπόφορες για τους σκεπτόμενους και έντιμους ανθρώπους· δεν μπορούμε να υποφέρουμε την αλαζονεία του, ενώ οι αγαθοί άνθρωποι απεχθάνονται τη δολιότητά του».

Τι με νοιάζει που είσαι εγκρατής; Είναι ένας κανόνας υγείας που τηρείς· θα αισθανθείς καλύτερα, και σε συγχαίρω.

Δεν ρωτώ πώς ο ιεροκήρυκας Ζουριέ βρήκε το θράσος να καταδιώξει το σοφό Μπέιλ, επειδή δεν είχε αποδεχθεί όλες τις πράξεις του καλού βασιλιά Δαυίδ· αλλά ρωτώ πώς υπομείναμε ένας άθλιος σαν τον Ζουριέ να ταλαιπωρήσει έναν τέτοια άνθρωπο σαν τον Μπέιλ.

Από το βιβλίο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ» του Βολταίρου, σε μετάφραση Φωτεινής Ταμβίσκου, Ξανθίππης Τσελέντη [ΤΟ ΒΗΜΑ, Α' ΤΟΜΟΣ, 2017, ISBN: 978-960-503-837-3].

Αλίμονο, γρήγορα απογοητεύτηκα, αφού κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά ήταν σε μεγάλο βαθμό μια μορφή διανοητικής πορνείας που αντάμειβε όσους έλεγαν ό,τι ήθελαν να ακούσουν οι ισχυροί.

Όλοι γεννιόμαστε με περιέργεια, αλλά κάποια στιγμή το σχολείο καταφέρνει να την ξεριζώσει από μέσα μας.

Κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά διδάγματα της κοσμολογίας ακριβείας είναι ότι απλοί μαθηματικοί νόμοι διαφεντεύουν το Σύμπαν μας από τις πρώτες πύρινες στιγμές του.

Η σκοτεινή ύλη έλκει, η σκοτεινή ενέργεια απωθεί. Η σκοτεινή ύλη βοηθά στον σχηματισμό γαλαξιών, η σκοτεινή ενέργεια τον υπονομεύει.

, η λεγόμενη αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ απαγορεύει την απόλυτη ομοιογένεια οποιασδήποτε ουσίας,

όσο τρελό κι αν ακούγεται, ολόκληρο το παρατηρήσιμο Σύμπαν μας ήταν κάποτε μικρότερο κι από ένα άτομο.

Από το βιβλίο «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ» του MAX TEGMARK, σε μετάφραση Νίκου Αποστολόπουλου [ΤΡΑΥΛΟΣ, 2015, ISBN: 978-618-5061-05-0].

Καλό Οκτώβριο!


Ένα κλικ μακριά η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο «Έπαψα Να Σε Σκέφτομαι» σε στίχους και μουσική Σωκράτη Μάλαμα από το εξαιρετικό τελευταίο άλμπουμ του «Κάτοπτρα»:


30/09/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου