Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

0973. ISBN


Το αρκτικόλεξο ISBN το βλέπουμε τυπωμένο στα βιβλία. Συνήθως στο οπισθόφυλλο αλλά και στην εσωτερική σελίδα στην οποία δίνεται η ταυτότητα (Τίτλος, Συγγραφέας, Εκδότης, Χρονολογία Έκδοσης κ.λ.) του βιβλίου. Τι σημαίνει όμως ISBN και ποια η χρησιμότητά του;

Το αρκτικόλεξο ISBN, λοιπόν, προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων: International Standard Book Number ή, στα Ελληνικά: Διεθνής Μοναδικός Αριθμός Βιβλίου.


Αντιγράφω από τον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Της Ελλάδος:

Ο αριθμός ISBN (Διεθνής μοναδικός αριθμός βιβλίου) είναι ένας μοναδικός διεθνής αριθμός για μονογραφίες. Οι αριθμοί ISBN δίνονται από την Διεθνή Υπηρεσία ISBN που εδρεύει στο Βερολίνο μέσω των αντίστοιχων Εθνικών Γραφείων ISBN. Στην Ελλάδα στεγάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ενώ για τα πλεονεκτήματα που δίνει η χρήση του ISBN και τη δομή του, παραλείποντας τις επεξηγήσεις για το στοιχείο ελέγχου οι οποίες είναι ακαταλαβίστικες,  στον ίδιο ιστότοπο διαβάζουμε:

Πλεονεκτήματα χρήσης του ISBN

  • Τα 10 ψηφία του αντικαθιστούν μεγάλες βιβλιογραφικές εγγραφές εξοικονομώντας τον τρόπο αυτό χρόνο απασχόλησης του προσωπικού και αποφεύγοντας λάθη στις καταγραφές των βιβλίων όπως τα Books in Print ή στις διαδικασίες εντοπισμού και προμήθειας.
  • Παραγγελίες βιβλίων και η διανομή τους μπορεί να γίνει με το ISBN
  • Το ISBN είναι αναγνώσιμο από μηχανή με την μορφή του 13ψήφιου Bookland EAN bar Code.
  • Εξυπηρετεί την εμπορική διακίνηση των βιβλίων.
  • Εξυπηρετεί την προμήθεια και ανταλλαγή έτοιμων βιβλιογραφικών εγγραφών.

Η Δομή του ISBN

To ΙSBN αποτελείται από δέκα ψηφία χωρισμένα σε τέσσερα μέρη. Η καταγραφή του έχει την μορφή π.χ. ISBN 0 571 08989 5 ή ISBN 90-70002-34-5

Στον ISBN 0 571 08989 5 οι επιμέρους αριθμοί δηλώνουν:

το 0 –τη χώρα ή την περιοχή γλώσσας (μέχρι 5 ψηφία)

π.χ 3= Ομάδα Γερμανικής Γλώσσας

571- Εκδότης μέχρι 7 ψηφία

08989- Αριθμός έκδοσης του συγκεκριμένου Εκδότη

5- ψηφίο ελέγχου

Τώρα γιατί ο καλός ιστότοπος της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης ξεκινά με το: Ο αριθμός ISBN (Διεθνής μοναδικός αριθμός βιβλίου) είναι ένας μοναδικός. . .
και συνεχίζει με Το ISBN είναι αναγνώσιμο . . . ή, σαν να λέμε: Το αριθμός ISBN είναι αναγνώσιμο. . . στη χώρα της αποκατάστασης της βλάβης μόνο ανεξήγητο δεν είναι.

Από την άλλη στον ιστότοπο της Βικιπαίδειας, για τον ISBN, διαβάζουμε:

Το ISBN 13

Από την 1η Ιανουαρίου 2007 το ISBN έγινε ένας 13-ψήφιος αριθμός και σύμφωνα με την Book Industry Study Group έχει την εξής μορφή:

1) "Μέρος 1ο: Το πρόθεμα EAN (είτε 978, είτε 979)

2) Μέρος 2ο: Η ταυτότητα της ομάδας (χώρα, εδαφική ή γλωσσική περιοχή)

3) Μέρος 3ο: Η ταυτότητα του εκδότη

4) Μέρος 4ο: Η ταυτότητα του τίτλου

5) Μέρος 5ο: Το ψηφίο ελέγχου".

Τα πέντε μέρη του ISBN χωρίζονται εμφανώς με ενωτικές παύλες ή κενά. Τα μέρη 2, 3, 4 του ISBN 13 παραμένουν τα ίδια όπως και στο ISBN 10, προστίθεται στην αρχή το πρόθεμα 978 ή 979 και στο τέλος το ψηφίο ελέγχου υπολογίζεται εξαρχής για να επικυρώσει την εγκυρότητα ολόκληρου του αριθμού.

Συνεπώς η Εθνική μας Βιβλιοθήκη μοιάζει να έχει μείνει κομμάτι πίσω. . .

Περισσότερες πληροφορίες, για όσους επιθυμούν, υπάρχουν εδώ (Wikipedia) και εδώ (Βικιπαίδεια) (όπου το πώς λειτουργεί το ψηφίο ελέγχου είναι κατανοητό).

Καλό βραδάκι και Καλό Σεπτέμβριο!

Ένα κλικ μακριά o Βασίλης Τσιτσάνης και η Δήμητρα Γαλάνη στο κλασικό και αγαπημένο Ακρογιαλιές Δειλινά σε μουσική και στίχους του πρώτου:



31/08/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου