Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

0969. Digea: Για Κλάματα (;)



Μέχρι την 31η Ιουλίου 2014 η λήψη των ψηφιακών καναλιών στους τηλεοπτικούς δέκτες μου (ομολογώ ότι έχω δύο) ήταν δίχως κανένα πρόβλημα. Την 1η Αυγούστου η Digea προχώρησε σε “αναβάθμιση”, έτσι το ονόμασε, των υπηρεσιών της στην Αττική και όλα έγιναν μπάχαλο!

Από εκεί που είχα εικόνα μια χαρά για όλους τους γνωστούς και μεγάλους τηλεοπτικούς Σταθμούς άρχισαν τα προβλήματα. Το κυριότερο; Η λήψη σήματος για τους Σταθμούς ΑΝΤ1 και ALPHA. Μάταια προσπαθούσα να τους εμφανίσω στους τηλεοπτικούς μου δέκτες κάνοντας σάρωση επτά φορές, επί δύο, την ημέρα. Οι Σταθμοί ήταν, για τους δέκτες μου, είτε άφαντοι είτε με αισχρή ποιότητα σήματος.  Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να εκθέσω την Digea στο Twitter, και παραλλήλως στο Facebook, αναρτώντας τα που ακολουθούν:

2/8/14

Καταπληκτική η Digea! Τόσο που, για την Άνω Γλυφάδα, εξαφάνισε τον ΑΝΤ1! Σκέτα αστροπελέκια!

3/8/14

Digea η ωραία! Από λίαν προβληματική μέχρι και ανύπαρκτη η λήψη, και μεγάλων, καναλιών στην Άνω Γλυφάδα. Κι ας αυτοδιαφημίζονται. Ουστ!

6/8/14

Κυρά Digea
Το σήμα σου
Που πάει;
Για που το ’βαλε,
Και που το ξενυχτάει;

Ψηφιακό μαύρο χάλι στην Άνω Γλυφάδα . . .

8/8/14

Μπάσκετ στον ΑΝΤ1 αλλά όχι για την Άνω Γλυφάδα όπου η κυρά Digea "αναβάθμισε" το σήμα και εξαφάνισε, μεταξύ άλλων, ANT1 και ALPHA!

11/8/14

Κυρά Digea: Η ποιότητα μετάδοσης του μπουκέτου ALPHA, ANT1, ΑΡΤ και Ε από το Κανάλι 22 της Αίγινας είναι αισχρή! ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!

Χαμένος κόπος, βεβαίως!

Μπήκα και στους ιστότοπους των καναλιών ΑΝΤ1 και ALPHA και τους έστειλα σχετικά μηνύματα μήπως και έτσι πιέσουν για αποκατάσταση, όχι, προς Θεού!, της βλάβης αλλά, της ομαλής λήψης του σήματος των Σταθμών τους. Τίποτα και πάλι.

Έκανα λοιπόν και το απονενοημένο! Έπεμψα μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυρά Digea την ίδια. Το ακόλουθο:

Θέμα: Λήψη AΝΤ1 και ALPHA

Μετά την "αναβάθμιση" της 1ης Αυγούστου ANT1 και ALPHA, από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας,  “εξαφανίστηκαν”, από την περιοχή της Άνω Γλυφάδας, ή εμφανίζονται, αν και όταν εμφανίζονται, με σήμα ποιότητας 10/100!

Το ερώτημα είναι  αν γνωρίζετε το πρόβλημα και τι τελικά σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να αποκατασταθεί και η ομαλή λήψη των καναλιών αυτών, στην Άνω Γλυφάδα, και το όνομα της Εταιρείας σας για την οποία ομολογώ ότι τελευταία  έχω χάσει πάσα ιδέα. . .

Καλό Σαββατοκύριακο (όπως και να έχει)!

Οι άνθρωποι της Digea, τυπικά ευγενικοί, δεν αντιλέγω, απάντησαν με το ακόλουθο μήνυμα:

14/8/2014

Θέμα:  Απάντηση Digea

Αγαπητέ κύριε/κυρία καλησπέρα σας.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας.
Σχετικά με το ερώτημα που μας θέσατε σας ενημερώνουμε ότι η εκπομπή ψηφιακού σήματος πραγματοποιείται κανονικά , χωρίς κανένα πρόβλημα από την εταιρεία μας.

Αυτό που σας προτείνουμε είναι:

1. Να δοκιμάσετε να κάνετε χειροκίνητο συντονισμό στη συχνότητα 22 (482MHz), στην οποία εκπέμπεται το ψηφιακό σήμα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να επαναφέρετε το δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής για τη διαδικασία) και στη συνέχεια να προχωρήσετε με νέα αναζήτηση (rescan).

2. Να στρέψετε την κεραία σας προς το κέντρο εκπομπής «Πάρνηθα» ή «Αίγινα» (εάν δεν το έχετε κάνει ήδη) περιστρέφοντάς την αργά έως ότου λυθεί το πρόβλημα.

3. Εφόσον χρησιμοποιείτε ενισχυτή, ενδέχεται να χρειαστούν μικρές ρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

Σας γνωρίζουμε ότι στο site μας,
www.digea.gr  υπάρχει ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις», η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς και μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες πληροφορίες.

Τμήμα εξυπηρέτησης τηλεθεατών

Προφανώς η απάντηση της Digea δεν με ικανοποίησε στο παραμικρό. Τα αυτονόητα έγραψαν και πολύ αμφιβάλλω αν μπήκαν στον κόπο να κοιτάξουν την τεχνική πλευρά του θέματος που τους έθεσα υπόψη. Παρόλα αυτά στην  απάντησή τους θα είχα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Την Κυριακή 10 Αυγούστου κάλεσα τον τεχνίτη που είχε εγκαταστήσει την κεραία στην Τ47 και κάναμε γενικό έλεγχο της εγκατάστασης. Ο ενισχυτής είχε πράγματι ένα μικρό πρόβλημα το οποίο όμως δεν επηρέαζε ουσιαστικά τη λήψη και το οποίο διορθώθηκε.

Χειροκίνητους συντονισμούς είχα πραγματοποιήσει επανειλημμένα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιλώντας πάντοτε για το μπουκέτο σταθμών ANT1, ALPHA, Ε και ΑΡΤ που, κατά τη Digea, εκπέμπεται από το κανάλι 22.

Ποιο το αστείο; Ότι το πιο πάνω μπουκέτο σταθμών εμφανίζεται και στο κανάλι 23 και μάλιστα, κατά περίπτωση, με καλύτερο, όχι καλό όμως, σήμα από αυτό του καναλιού 22. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δύο εικόνες που ακολουθούν:




Την επαναφορά των δεκτών μου στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις ομολογώ ότι δεν την έκανα αλλά υπόσχομαι να το δοκιμάσω και αυτό αν και αμφιβάλλω για το αποτέλεσμα.

Την κεραία την στρέψαμε προς το κέντρο εκπομπής “Αίγινα” και μάλιστα με τη χρήση πεδιομέτρου για βελτιστοποίηση της λήψης του καναλιού 22. Αποτέλεσμα; Ουδέν;

Ο ενισχυτής σήματος ελέγχθηκε, όπως ήδη έγραψα, και λειτουργεί κανονικά.

Το θέμα είναι ότι το μπουκέτο των σταθμών ANT1, ALPHA, Ε και ΑΡΤ εμφανίζεται στους δέκτες μου με αισχρή ποιότητα αν και εφόσον μου κάνει την τιμή να εμφανιστεί. Το πρωί π.χ. υπάρχει, με το χάλι που περιγράψαμε, και το απόγευμα εξαφανίζεται!

Παράδειγμα η χθεσινή μέρα που το πρωί είχα σήμα και το απόγευμα όχι. Έκανα, ακόμα μία, πλήρη σάρωση και το μπουκέτο (μας) άφαντο! Αναγκάστηκα να κάνω χειροκίνητο συντονισμό για να καταφέρω να δω, κουτσά – στραβά, τον φιλικό αγώνα μπάσκετ της Εθνικής μας με αυτή της Τουρκίας.

Τα υπόλοιπα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εμφανίζονται μια χαρά στους δέκτες μου. Το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, είναι με το συγκεκριμένο μπουκέτο ή / και το συγκεκριμένο κανάλι 22 (ή μην και 23;) από το κέντρο εκπομπής “Αίγινα”.

Από ότι ακούω και μαθαίνω και άλλοι κάτοικοι της περιοχής έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά λυπηρό θαρρώ τον 21ο αιώνα και στην καρδιά μιας Ευρωπαϊκής χώρας να αντιμετωπίζουμε τέτοιες παιδικές ασθένειες μιας Εταιρείας που αυτοδιαφημίζεται και θέλει να περνιέται και για ωραία.

Κάποια στιγμή, ελπίζω, να ξεστραβωθεί η Digea και να  διευθετήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μέχρι τότε, επιτρέψτε μου, να δυσανασχετώ, να διαμαρτύρομαι και, γιατί όχι;, να βρίζω!

Περαστικά!

Ένα κλικ μακριά ο Johnny Cash τραγουδά I Walk The Line:


  21/08/2014



7 σχόλια:

  1. Καλήμερα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζα και εγώ στον Πειραιά, έπιανα την συχνότητα 22 με ποιότητα σήματος 2% και τις υπόλοιπες με 27% ,τα περιφερειακά 100%.Αφού κάλεσα τεχνικό διαπιστώσαμε ότι η πρίζα της τηλεόρασης είχε την παλιά καλωδίωση που πιθανόν να μην υποστηρίζει το ψηφιακό σήμα της 1ης Αυγούστου. (πως έπιανε πριν ακόμα είναι απορία μου).Τελικά δοκίμασα την τηλεόραση στην πρίζα που είχε νέα καλωδίωση και έπιανε τα πάντα και με πολύ καλή ποιότητα.Η λύση σε εμένα ήταν το καλώδιο της κεραίας που έρχεται στην τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα,

    Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Από τα λίγα που γνωρίζω δεν υπάρχει διάκριση παλιάς και νέας καλωδίωσης για τις πρίζες της τηλεόρασης. Ο μόνος περιορισμός, για τις πρίζες αυτές, είναι να έχουν σύνθετη αντίσταση 75 Ωμ. Το σήμα της Digea, από Αίγινα και για το κανάλι 22, μετρήθηκε στην έξοδο της κεραίας, με πεδιόμετρο και είχε το μαύρο του το χάλι. Πέρα, λοιπόν, επό επιμέρους προβλήματα που δυνατόν να υπάρχουν στις εγκαταστάσεις μας πιστεύω ότι το πρόβλημα το έχει η Digea, η οποία φάνηκε ανέτοιμη για την "ψηφιακή ολοκλήρωση" που επαγγέλεται και περνά "παιδικές ασθένειες". Μοιραία κάποια στιγμή θα ισορροπήσει αλλά μέχρι τότε αυτή θα μας ταλαιπωρεί, αδίκως, κι εμείς θα βρίζουμε, δικαίως!

    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ,δεν έχω πρόβλημα λήψης ψηφιακών στην Αθήνα.
    Αυτό γράφτηκε με πολιτικό χαρακτήρα ,επειδή,ανέφερα το πρόβλημα της περιοχής μου,το καλοκαίρι στο χωριό στην digea ,τα έχω δοκιμάσει όλα,και πιάνω μόνο ψηφιακά 4 κανάλια.Δεν έχει ενεργοποιηθεί,ακόμα το τοπικό κέντρο εκπομπής μας,όταν θα ενεργοποιηθεί θα τα πιάνουμε όλα 100%.
    Φιλικά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω ακριβως το ιδιο προβλημα (ΑΝΤ1 ΑLPHA)σε επαρχια τις καβαλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με ανίκανους ερασιτέχνες. Στη δική μου περίπτωση το πρόβλημα λύθηκε σταδιακά και δίχως να κάνω τίποτα. Αυτό μέχρι προχθές που ξαφνικά, γιατί έτσι γουστάρουν αυτοί οι τενεκέδες, χάθηκε το σήμα από ένα σωρό κανάλια ανάμεσά τους και αυτό του ΑΝΤ1 και του ALPHA. Κάτι απίθανα, τριτοκοσμικά κανάλια πάντως τα πιάνω με ποότητα 100 %. Συνεπώς: Άι σιχτίρ κόπανοι!
    και πάμε παρακάτω.

    Αφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγω το ιδιο προβλημα στον αλφα και αντεννα στην ανω γλυφαδα, πηρα τη digea και μου είπαν το ποιηματάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι άνθρωποι δεν ελέγχονται και κάνουν ό,τι τους γουστάρει. . .

    Με την ανεπάρκειά τους θα μείνουν και τον ερασιτεχνισμό τους.

    Τελικά θέλει πολύ "κλι κλι"

    Καλές Γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή