Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

0903. (Φθίνουσα) Επισκεψιμότητα

Η φθίνουσα επισκεψιμότητα, του τίτλου, δεν αφορά παρά το παρόν e-ημερολόγιο (βαρβαριστί: Blog). Τώρα που έκλεισε το έτος 2013 και έχω τα τελευταία στοιχεία μπορώ να το γράψω εκ του ασφαλούς: Κάθε πέρυσι και καλύτερα!

Φθίνουσα, λοιπόν, η επισκεψιμότητα. Και η αναγνωσιμότητα; Μία από τα ίδια, βεβαίως. Εύλογο, συνεπώς, το ερώτημα: Κι εμείς τι κάνουμε; Συνεχίζουμε; Σταματάμε; Ξεκινάμε καμπάνια τρελή (Διαβάζετε αείποτε, κάνει Καλό!) ή σφυρίζουμε, τάχα μου, αδιάφορα;

Για να απαντηθεί η πιο πάνω ερώτηση πρέπει, φυσιολογικά, να απαντηθεί η ερώτηση: Γιατί να συντηρεί κανείς ένα τέτοιου είδους ημερολόγιο; 

Όσο με αφορά, μπορώ να απαντήσω, ότι το συντηρώ επειδή με ενδιαφέρει και με συγκινεί να έχω αναγνώστες, να διατυπώνω δημόσια τις σκέψεις μου, να προσπαθώ, με τα γραφόμενά μου, να αγγίξω άλλους ανθρώπους. Και επιπλέον γιατί αυτός είναι ένας πρόσφορος τρόπος να εκφράσω, πλαγίως έστω, σκέψεις και συναισθήματα για συγκεκριμένους ανθρώπους, να τους απευθυνθώ.

Συνεπώς, θα εξακολουθήσω να ανεβάζω εγγραφές στο παρόν ανεξάρτητα από την επισκεψιμότητα ή την αναγνωσιμότητά του. Να μας έχει ο Θεός καλά να ανταμώνουμε, έστω και έτσι. Στο δύσκολο καιρό που πλέον ζούμε αυτό μόνο λίγο δεν είναι.

Τα όσα ακολουθούν αφορούν, ίσως, τους φιλοπερίεργους ή / και τους φανατικούς αναγνώστες του παρόντος, αν υποτεθεί ότι αυτοί υπάρχουν! 

Ομολογώ, λοιπόν, ότι μια μανία με την στατιστική, την καταχώριση, την αποδελτίωση, την έχω. Ένα από τα πολλά που παρακολουθώ είναι και η επισκεψιμότητα των blog μου. 

Για το συγκεκριμένο blog η καταγραφή του πλήθους των επισκέψεων που, κατά μήνα, δέχεται ξεκίνησε από την 19 Μαΐου του 2006 και . . . συνεχίζεται. Από την 1 Μαρτίου του 2005, ημερομηνία που ανέβασα την πρώτη εγγραφή, και μέχρι την 19 Μαΐου του 2006 θα πρέπει να υπολογιστεί ένα επιπλέον πλήθος 2.000 επισκέψεων κατά προσέγγιση. 

Αποτέλεσμα; Από την 1/3/2005 μέχρι και σήμερα το παρόν blog αριθμεί περισσότερες από 119.000 επισκέψεις, 119.267 αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος (μεταφέρεστε με Ctrl+End) της ηλεκτρονικής σελίδας που τώρα διαβάζετε. Το πλήθος των “Συνολικών Προβολών Σελίδας”, 105.737 τη στιγμή αυτή, που βλέπετε πάνω δεξιά έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή που ενεργοποίησα τον συγκεκριμένο μετρητή.

Όλα αυτά, βεβαίως και ως συνήθως, είναι κατά προσέγγιση και στο περίπου. Αυτό γιατί τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι και τα πλέον αξιόπιστα. Υπήρξαν, σύντομες ευτυχώς, χρονικές περίοδοι που ο μετρητής που χρησιμοποιώ (Sitemeter) δεν λειτουργούσε σωστά, συνήθως δεν κατέγραφε, και αναγκάστηκα να κάνω προσεγγίσεις. Από την άλλη, ο ίδιος μετρητής, επιμένει να “κλείνει” το 24άωρο κάθε μέρας περίπου δυο ώρες νωρίτερα, παρόλο που του έχω δώσει την σωστή τοπική ώρα, με αποτέλεσμα τα ωριαία στοιχεία που, κάθε Δευτέρα, έχω την ευχαρίστηση να λαμβάνω με ηλεκτρονικό του μήνυμα, να είναι χρονικά μετατοπισμένα.

Όλα αυτά τα ωριαία στοιχεία επισκεψιμότητας, λοιπόν, υφίστανται μια σχετική επεξεργασία σε κατάλληλα ετήσια αρχεία excel. Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για τα πιο πάνω αρχεία excel των ετών 2006 -2013 δίνεται στην εικόνα που ακολουθεί:

Συμπέρασμα; Το γράψαμε ήδη: 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα! 

Η χρονιά 2007 εμφανίζεται ως η πλέον αποδοτική, με μέσο όρο 47,85 επισκέψεων κατά ημέρα, ενώ η περσινή αποδεικνύεται η χειρότερη με μέσο όρο 29,47 επισκέψεων κατά ημέρα.

Σε επίπεδο μήνα ο καλύτερος, όπως ήταν αναμενόμενο, ανήκει στο 2007, και είναι ο Οκτώβριος με 59,26 επισκέψεις ανά ημέρα, και ο χειρότερος στο 2013, ο μήνας Αύγουστος με 18,65 επισκέψεις ανά ημέρα.

Ένα κλικ μακριά το κλασικό “Knock Three Times” με τους Dawn:


07/01/2014

2 σχόλια:

  1. Συνεχίζουμε... δεν μας ενδιαφέρουν τα νούμερα, γράφουμε για τη χαρά που αυτό μας δίνει...δεν γράφουμε για να έχουμε επισκέπτες-σχόλια, αλλά όμως μας αρέσει και καμιά φορά να επισκεπτόμαστε και άλλα ιστολόγια και ν' αφήνουμε ένα σχόλιο... ;-)

    Καλή χρονιά 2014 και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπως έτσι, περίπου, όχι ακριβώς και ίσως!

    Ευχαριστώ πολύ, Καλή Χρονιά
    με Υγεία και Χαρά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή