Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ο772. Θεωρία Ομάδων και Τρυβλίο Πέτρι


Ακόμα ένα βιβλίο πέρασε στο σύνολο αυτών που έχω διαβάσει. Το βιβλίο “Θεωρία Ομάδων” (“ο μαθηματικος, η sυμμετρια, και το Τερας”) (με την ορθογραφία που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου) του Marcus du Sautoy. Πρόκειται για ένα βιβλίο 556 σελίδων των εκδόσεων “Τραυλός” (ISBN 978-960-6640-59-9) τη μετάφραση του οποίου υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σίμος. Δύσκολο βιβλίο, ειδικού ενδιαφέροντος την ανάγνωση του οποίου ολοκλήρωσα την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011.

Το βιβλίο αναφέρεται, βεβαίως, στη θεωρία Ομάδων και, συνεκδοχικά, σε θέματα συμμετρίας όχι μόνο στο πεδίο των μαθηματικών αλλά και γενικότερα. Το βιβλίο δεν αποτελεί, βεβαίως, εγχειρίδιο μαθηματικών αλλά είναι σίγουρο ότι αναγνώστες που δεν διαθέτουν μαθηματικό υπόβαθρο θα δυσκολευτούν πολύ να το διαβάσουν. Πληροφορίες για το βιβλίο εδώ, εδώ και εδώ.

Στη σελίδα 388 διαβάζω:

Πριν από λίγα χρόνια, επισκέφθηκα ένα εργαστήριο. Ο βοηθός του εργαστηρίου με άφησε να ρίξω μια ματιά σε ένα τρυβλίο Πέτρι κάτω από το μικροσκόπιο. Ήταν ένα ανθρώπινο γονιμοποιημένο ωάριο που διαιρούνταν σε τέσσερα κύτταρα στην πορεία του προς μια πλήρως ανθρώπινη μορφή.

“Τρυβλίο”, λοιπόν. Ανοίγω το Ελληνικό λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης (Γ’ Έκδοση, 1990). Το λήμμα αυτό δεν υπάρχει. Συνεχίζω με το λεξικό της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάννικα. Τόμος 58, σελίδα 456, έκδοση 1993 και διαβάζω:

Τρύβλιο, το / τρύβλιον, ΝΜΑ, και τρυβλίο Ν, και τρούβλιον και τρίβλιον Α∙ κούπα, ποτήρι ή πιάτο∙|| (νεοελλ.) ειδικό πορσελάνινο δοχείο για τη λειοτρίβηση φαρμάκων∙ || (μον.-αρχ.) (κυρίως στην ιατρ.) μονάδα μέτρησης ισοδύναμη με το ¼ της κοτύλης, περίπου 1/8 της λίτρας, οξύβαφον*∙|| (αρχ.) κεραμεικό δοχείο που είχε χωρητικότητα ίση με είκοσι περίπου αρτάβες.
[ΕΤΥΜΟΛ. Τεχνικός όρος του καθημερινού λεξιλογίου της Αρχαίας, άγνωστης ετυμολ.]

Συνεχίζω με αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μηχανή αναζήτησης Google και “Τρυβλίο Πέτρι”. Αποτέλεσμα; Περίπου 1.450 αποτελέσματα (0,19 δευτερόλεπτα). Η πρώτη παραπομπή αφορά την Βικιπαίδεια. Ανοίγω και διαβάζω:

Τρυβλίο Πέτρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.


Το τρυβλίο Πέτρι (Petri) είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οφείλει το όνομα του στον Γερμανό βακτηριολόγο Julius Richard Petri ο οποίος πραγματοποίησε αυτή την εφεύρεση όταν εργαζόταν ως βοηθός του Ρόμπερτ Κοχ.

Στα τρυβλία Πέτρι τοποθετείται θρεπτικό υλικό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν. Σαν βάση του θρεπτικού υλικού τοποθετείται υγρό άγαρ το οποίο στην συνέχεια στερεοποιείται. Τα δισκία τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκολάψεως και πάνω τους σχηματίζονται αποικίες μικροοργανισμών με μορφή κηλίδων πάνω στο λείο θρεπτικό υλικό. Το τρυβλίο Πέτρι χρησιμοποιείται και στα εργαστήρια χημείας. Σε αυτά περιλαμβάνει βάση και καπάκι και η κύρια χρήση του είναι η φύλαξη ταινιών διηθητικού χαρτιού στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αντιδραστήρια.


Έχω καλυφθεί! Έμαθα και για το τρυβλίο και για τον Πέτρι.


Αφτά! Καλή Εβδομάδα!

Ένα κλικ μακρυά η υπέροχη Μελίνα Ασλανίδου και το “Λάθος” των Αντώνη Βαρδή – Βίκυς Γεροθόδωρου. Απολαύστε το!


26/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου