Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

0690. Συλλογές και Άλλα


Αγόρασα εχθές το πρώτο τεύχος, για να μη γράψω την πρώτη συσκευασία, της σειράς “Λαϊκό Τραγούδι – Η Αυθεντική Ιστορία” του National Geographic που αναφέρεται στον Στέλιο Καζαντζίδη. Η συσκευασία, λοιπόν, κυριολεκτικά τεράστια και το αποτέλεσμα, κατά την άποψη μου πάντοτε, πενιχρό. Πολύ χαρτόνι, πολύ χαρτί και πλαστικό, μεγάλος όγκος, αμφισβητήσιμη αισθητική. Φανερή η πρόθεση εντυπωσιασμού με τον όγκο και την “πολυτέλεια”. Σε εποχές όπου το ζητούμενο είναι η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι χρειάζεται ένα τεράστιο κουτί για να χωρέσει δυο κουτάκια, στα οποία θα τοποθετηθούν δισκάκια, τα οποία για να σταθούν “πατάνε” πάνω σε ένα κομμάτι μαύρο φελιζόλ (!). Επιεικώς απαράδεκτο. Σε αντίστοιχο μέγεθος και το συνοδευτικό βιβλίο το οποίο περιέχει κάποια στοιχεία για τον τραγουδιστή (τίποτα το εξαιρετικό, πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο “Και η βρόχα έπιπτε στρέϊτ θρου” της Ιωάννας Κλειάσιου για τον βίο και την πολιτεία του Γιώργου Ζαμπέτα) τους στίχους των τραγουδιών και παρτιτούρες 10 τραγουδιών από τα 57 που περιέχονται στα τρία συνοδευτικά δισκάκια. Δισκάκια τα οποία, έκπληξη!, δεν είναι CD αλλά CD-ROM. CD-ROM τα οποία περιέχουν τους στίχους των τραγουδιών, σε ένα αρχείο PDF, και τις παρτιτούρες των 10 τραγουδιών. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει εγκατάσταση του σχετικού προγράμματος, από το CD-ROM, στον Η/Υ ή να τρέξει το πρόγραμμα απευθείας από το δισκάκι. Το πρώτο τεύχος τιμάται 4,90 ευρώ, τιμή γνωριμίας, και τα υπόλοιπα 12,90 ευρώ. Ανθολογούνται οι τραγουδιστές Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πάνος Γαβαλάς και Στράτος Διονυσίου. Κάθε πολυτελής τόμος (κατά το National Geographic), από τους 22+1, θα περιέχει 3 CD “με 50-60 αυθεντικά τραγούδια” (sic). Με εκνεύρισε ο όγκος και η “πολυτέλεια” ενώ οι ανθολογούμενοι, με πρώτο και καλύτερο τον Στέλιο Καζαντζίδη, (παρα)έχουν συχνή παρουσία σε κάθε είδους “συλλογές” και “εκδόσεις”. Η τιμή πάντως θα έλεγα ότι είναι λογική αν και το “Κάθε Παρασκευή στα περίπτερα” δεν είναι το καλύτερο. Όχι, δεν θα αγοράσω τα επόμενα τεύχη.

Οι εκδόσεις “Καστανιώτη”, ή μάλλον “Καστανιώτη - FAQ”, στα βήματα του “Βήματος”. Κυκλοφόρησε ήδη ο πρώτος τόμος της συλλογής “Βραβεία Νόμπελ” με το μυθιστόρημα “Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον” του Ζοζέ Σαραμάγκου. Τιμή γνωριμίας του πρώτου τόμου 2,90 ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλοι 23 τόμοι με έργα συγγραφέων που έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ λογοτεχνίας και κόστος, ανά τόμο, 5,90 ευρώ. Πρόκειται για καλαίσθητους, βιβλιοδετημένους τόμους, με προσιτό κόστος που θαρρώ ότι αξίζει τον κόπο να αποκτήσει κανείς. Πίσω από την εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής βρίσκεται και πάλι η, γνωστή και από τις εκδόσεις του Βήματος, εταιρία “CPI – EBNER & SPIEGEL, ULM”. Αγόρασα ήδη τον πρώτο τόμο, κι ας το είχα ήδη το έργο, και σκοπεύω να συμπληρώσω ολόκληρη τη σειρά. Όσο για το που θα τοποθετήσω (και) όλα αυτά τα βιβλία θα το ξαναπώ: Δεν έχω πολλά αντικείμενα, έχω μικρό σπίτι!

Σήμερα τα “Νέα” δίνουν το εξαιρετικό “Reflections” του Μάνου Χατζιδάκι με τους New York Rock and Roll Ensemble. Η ένσταση που έχω είναι, θα έλεγα, καθαρά τεχνική και αφορά το φορμάτ της θήκης του δίσκου. Μέγεθος άλλα αντ’ άλλων έξω από κάθε τυποποίηση. Δικό τους! Έτσι τους βόλευε, έτσι το έβγαλαν. Με εκνευρίζουν αφάνταστα τέτοιες πρακτικές. Δυσκολεύουν τη ζωή μου. Έχω στην κατοχή μου ένα σημαντικό πλήθος CD και τέτοια αλλοπρόσαλλα μεγέθη δημιουργούν προβλήματα στην αποθήκευση και την ταξινόμησή τους. Ευτυχώς που το έργο το έχω ήδη, και σε βινίλιο και σε CD.

Αφιτά. Καλό Σαββατοκύριακο και, κυρίως, υπομονή με τους ανεπαρκείς κακομούτσουνους (το θέτω κομψά) που έχουμε μπλέξει τα τελευταία 35 χρόνια . . .


Αγαπημένος Raymond Lefevre και “Concerto Pour Une Voix”.


13/03/2010

2 σχόλια:

  1. Άσε, το θέμα της χωροταξίας αναγνωσμάτων και ακουσμάτων, έχω αρχίσει να το λύνω αργά και οδυνηρά, χαρίζοντας αντικείμενα δεξιά κι αριστερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολο να μην μπορείς να διαφεντέψεις τα υπάρχοντά σου και να αναγκάζεσαι να διώξεις τα παλιά για να χωρέσουν τα καινούργια. . .

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή