Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

0673. Επειδή Έτσι!


 


Τελευταία του Νοέμβρη νύχτα. Εδώ, στην Α29. Θέλω να γράψω. Πολλά τριγυρίζουν στο μυαλό. Για δίσκους, βιβλία, πρόσωπα. Τα δυο πρώτα εύκολα. Το τρίτο όχι. Μονάχα να βρω χρόνο και διάθεση. Να “σκανάρω” εξώφυλλα και οπισθόφυλλα. Έκανα μια προσπάθεια εχθές. Το αποτέλεσμα μέτριο. Ο σαρωτής – σαρωτής βρίσκεται στην Τ47. Εδώ έχω ένα πολύμηχάνημα, ως τα λένε.

Ακούω τον καινούργιο δίσκο της Αρετής Κετιμέ. Τίτλος: “Με τη φωνή της Αρετής”. Έντεκα τραγούδια, τα δύο παραδοσιακά. Τον είδα, τον αγόρασα. Στο εξώφυλλο μια Αρετή – κουκλίτσα. Μοιάζει καλός. Ευγενική μουσική, θα έλεγα, που δεν παίζει με τα νεύρα σου. Αγόρασα, επίσης, τον καινούργιο δίσκο του Κώστα Μακεδόνα: “Ο Κώστας Μακεδόνας τραγουδά Νίκο Γούναρη – Γλυκά μου Μάτια”. Ούτε σ’ αυτόν μπόρεσα ν’ αντισταθώ. Το ομολογώ· τελευταίως, κυρίως, έχω μια αδυναμία στους παλιούς. Μετά την Αρετή Κώστας, λοιπόν.

Να γράψω για την καινούργια καταπληκτική προσφορά της εφημερίδας “Το Βήμα”. Πρόκειται για τη σειρά: βιβλιοθήκη του κόσμου – ΡΩΣΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ. Ξεκίνησε με το “Ταράς Μπούλμπα” του Νικολάι Γκόγκολ, συνεχίστηκε με το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και, την προηγούμενη Παρασκευή, κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του “Άννα Καριένινα” του Λέοντος Τολστόη. Τα δύο πρώτα σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου, το τρίτο σε μετάφραση Κοραλίας Μακρή. [Προσέξατε; “Καριένινα” και όχι “Καρένινα” όπως, οι πιο παλιοί τουλάχιστον, γνωρίζαμε].

Πρόκειται για εξαιρετικά καλαίσθητες εκδόσεις. Κυκλοφορεί ένας τόμος κάθε Παρασκευή και σίγουρα μπορεί κανείς, στους πάγκους των εφημεριδοπωλών του κέντρου, να βρει και τους τρεις τόμους που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Τα βιβλία είναι βιβλιοδετημένα, τα τυπογραφικά τους σωστά και η τιμή τους κάτι παραπάνω από ελκυστική. Μόλις 5,5 ευρώ ο τόμος. Σκεφτείτε ότι οι δύο τελευταίοι τόμοι έχουν πάνω από 600 σελίδες ο καθένας. Μια πραγματική πολιτιστική προσφορά και εύγε τους! Το μυστικό της καταπληκτικής σχέσης κόστους – ποιότητας βρίσκεται στο που, και υποθέτω και το πώς, γίνεται η Εκτύπωση και Βιβλιοδεσία. Μα στην CPI- EBNER & SPIEGEL, ULM. Εύγε και σε αυτούς.
 
Διάβασα, λίγες μέρες πριν, το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη: “Η Εκδίκηση της Σιλάνας”. Χμ! Στο εξώφυλλο γράφει, φαρδιά – πλατιά, “ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ” αλλά· δεν ήταν! Ούτε διήγημα ήταν. Αφήγημα, σίγουρα ήταν. Στο βιβλίο περιγράφονται “. . . τα τριάμιση από τα οκτώ συνολικά χρόνια που διήρκεσε η επεισοδιακή εφηβεία. . .” του συγγραφέα και αυτό είναι όλο. Η αφήγηση είναι γραμμική δίχως ιδιαίτερη πλοκή, με κάποιες στιγμές εξαιρετικού χιούμορ ωστόσο, και πέραν τούτου ου. Η εμπλοκή της κυρίας Σιλάνα Σαλιάγκου, η ύπαρξη της οποίας, στο οπισθόφυλλο, εμφανίζεται ως εύρημα, στα δρώμενα είναι εντελώς στοιχειώδης. Αθροιστικά: μια μικρή απογοήτευση. . .

Αφτά. Καλό Δεκέμβριο!

Ακούγεται το “Mourir Ou Vivre” από τον αγαπημένο Paul Mauriat.



30/11/2009

3 σχόλια:

  1. H Aρετή υπέροχη.
    Το Γούναρη δεν τον πρόλαβα όμως αγάπησα τη φωνή και τα τραγούδια του το '80. Βρίσκω λοιπόν πως τη μοναδική φωνή του δε μπορεί κανείς να φτάσει.
    KAΛO MHNA, μελωδικό, χορευτικό και χαρούμενο

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει κάτι του Ξανθούλη που να το θεωρείτε μυθιστόρημα; Ας πούμε, τον Τούρκο στον κήπο πού τον βάζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ:

    Καλή είναι η Aρετή αλλά ακόμα, θαρρώ, διαμορφώνεται η φωνή της και ακόμα δεν έχει φτάσει το μέγιστό της. [Και] Ο Γούναρης ήταν ιδιαίτερη περίπτωση (και η εποχή του ομοίως). Ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή. Πανέμορφο το τραγούδι. . .

    Φιλί ομοίως!

    Ανώνυμος:

    Δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία του Ξανθούλη. Μόλις τρία! Το δεύτερο, πάντως, ήταν “Ο Τούρκος στον Κήπο” και το βρήκα καλό.

    Να είσαστε Καλά.

    Καλό Δεκέμβριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή